torsdag, augusti 13, 2009

En kultur vi inte förstår

Jag läser i DN om en kvinna som lockades till broderns bröllop där släkten sköt ihjäl henne. Allt detta skedde i Jordanien och kvinnan sköts till döds för att hon hade fräckheten att inte tillfråga släkten om den hon gifte sig med. Allt detta är oförståeligt för oss i vår kultur, men så här står det i artikeln.

Mord straffas med döden i Jordanien, men i fall av hedersmord brukar domstolen mildra domen, särskilt om offrets familj ber om det.

Alltså så blir dessa mördare mildare bestraffade för att deras syster gift sig utan att först erhålla godkännande från sina bröder. Det är själva staten som ser mildare på dessa kulturella mord, det är inte bara delar av befolkningen. Det är lätt att i vår del av världen bara fördöma dessa för oss bestialiska handlingar. Vi har redan gjort det så många gånger i bloggvärlden så man börjar tröttna. I stället kan vi bara desillusionerat konstatera att vi helt enkelt inte på något sätt kan förstå denna för oss helt främmande kultur, vi kommer aldrig förstå den och vi vill inte ens förstå den.

Det vi möjligtvis kan undra är vad den annars så aktiva svenska feministrörelsen säger när dessa nyheter når vår del av världen? De är ju så pigga på att gå i taket om undersökningar visar att svenska män tjänar några procent mer än kvinnor eller jobbar några minuter mindre i de svenska köken. När dessa händelser beskrivs i våra medier så är det plötsligt dödstyst. Är de rädda för att plötsligt hamna på samma sida som sina åsiktsmotståndare inom landet? Och är det i så fall viktigare än dessa unga kvinnors liv och frihet?

Ja och så kommer vi osökt till frågan om det är religionen eller kulturen som står för dessa handlingar. Jag skrev ”kultur” här som den uppmärksamme läsaren redan konstaterat. Jag tänker inte bena i detta utan lämnar det därhän, jag anser inte längre frågan är av högsta vikt, själva handlingarna är lika fruktansvärda oavsett vad som bär skulden. Utan några djupare kunskaper i Islam kan vi ändå konstatera att bland det fulaste man kan göra enligt islam är att ljuga, det är tveklöst helt enkelt förbjudet under alla omständigheter. Nu ljög bröderna å det grövsta för att locka till sig sin syster som de sedan tänkte mörda. Så bröderna bröt mot en av de heligaste reglerna enligt islam också, en regel som vi ickemuslimer också sympatiserar med. Sist i artikeln står det så här.

Tidigare denna vecka anklagades en annan man för mord. Han sköt sin släkting som hade blivit våldtagen.

Som jag tidigare skrev, en kultur vi inte förstår, vi inte kommer att förstå och som vi inte vill förstå.

Länk DN

16 kommentarer:

Goran sa...

Hejsan!
Jag måste faktiskt rätta dig gällande en sak. Enligt Islam är det faktiskt inte förbjudet att ljuga under alla omständigheter. Läs här ->
http://islam-svarar.se/pages/content/view/34/35/

(Det är värt att läsa och det är inte jättelång text :)! )

Det är alltså tillåtet, i tre mycket speciella fall, att ljuga.
Observera att jag självfallet inte försvarar bröderna som ljög för sin syster. Som det står på sidan jag länkade, man får ljuga vid tre tillfällen, och vid dessa tre tillfällen finns det absolut ingen ond tanke bakom lögnen, utan tvärtom!!
Det bröderna gjorde är helt enkelt oacceptabelt och oförlåtligt! Må Gud straffa dem!

Robsten sa...

Lägger vi in det då.

"Det är förbjudet att ljuga i Islam, utom i tre fall. Det måste klargöras, att endast under tre specifika omständigheter får en muslim tillåtelse att ljuga och inte som det från icke muslimskt håll ibland framställs att det är tillåtet att alltid ljuga.

De tre tillfällena är följande:

Sahih Muslim, bok 32, nummer 6303

Humaid b. ’Abd al-Rahman b. ’Auf berättade att hans moder Umm Kulthum dotter till ’Uqba b. Abu Mu’ait som var bland de första emigranterna som svor lojalitet till Allahs apostel (fred vare med honom), sade att hon hade hört Allahs Budbärare (fred vare med honom) säga: En lögnare är inte den som försöker nå försoning bland människor och som talar gott (för att förhindra tvist), eller han som frambringar gott. Ibn Shihab sade att han inte hörde att det undantaget var beviljat i någonting där folk talar utifrån lögn utom i tre fall: under krig, för att skapa försoning mellan människor, och ordväxling av en man till hans fru och ordväxling av en fru till hennes man (i en förvriden form för att skapa försoning mellan dem).Så muslimer är tillåtna att ljuga endast under krig, i huvudsak under krig. Muslimer får ljuga för att skapa försoning mellan två människor, och också när en fru och man bråkar med varandra och de ljuger för att sluta att bråka. ""

Garm sa...

Speciellt har man tillåtelse att ljuga under heliga krig, som ju alla krig mot de som inte tillhör ens egen riktning av islam. Dvs i synnerhet oss västerlänningar som ofta är "otroende" i dubbelbemärkelse dvs agnostiker o ateister som ju anses tom värre än kristna o judar.

Nu tolkar man in hedersmord, som är en kulturell företeelse som tillämpas även av kristna i Mellanöstern i dessa tillåtande bud.

Det första konstaterade hedersmordet i Sverige utfördes av en kristen palestinier då hans dotter sällskapade med en muslim och ville gifta sig med honom.

Anonym sa...

"Det första konstaterade hedersmordet i Sverige utfördes av en kristen palestinier då hans dotter sällskapade med en muslim och ville gifta sig med honom."

Detta var en förmildrande orsak, tycker jag.

Milla sa...

Jag blir alltid lika beklämd när hedersmord förs på tal. Vi lever i en modern tids era där sånt här borde vara borta för längesen. Men inte inom Islam.

Det handlar ju egentligen inte om religion detta, utan det är nåt helt annat. Människor som valt att använda sig av religion för att styra folk med skräcken som vapen.

Jag har länge väntat på att Schyman skulle tagga till sig modet och ta upp deras kamp. Men så tyst så tyst...

Anonym sa...

Hur ska vi hjälpa alla jordanska flickor att komma till Sverige? Ska vi lägga ihop pengar till en buss, och åka ner och hämta dom? Vad tycker ni?

Skogman.

Robsten sa...

@Skogman
Vi skall inte hjälpa den att komma till Sverige alls, vilket märkligt tänk. Våra politiker och feminister skall ställa sig upp och ta bladet från munnen när det gäller sådan här kultur.

Människor som har sådana här tendens skall tvärtom inte vara välkomna i vårt land.

LP sa...

Hedersmord finns bland både kristna och muslimer. Är det inte kristna syrier som flitigt tillämpar hedersmord?

Att säga att "hederskultur inte har något med religion att göra", är att göra det väl lätt för sig. Religionen har bland mindre sekulariserade människor än vi (hittills) är vana vid hemma i Sverige, en mycket större betydelse för hur man lever sina liv.

Tar man exemplet islam så föreskriver den religonen/ideologin att kvinnan skall underkasta sig mannen. Detta kombinerat med islams generellt stenåldersmässiga utvecklingsnivå (om man tex jämför med svensk kristenhet), ger kvinnan ett "dåligt förhandlingsläge", om man nu uttrycker sig milt.

Att detta inte skulle ha något med kvinnoförtryck att göra är förnekelse på högsta nivå. Att samma slags förtryck kan söka stöd även i andra religioner/ideologier, spelar ingen roll. Den enda slutsatsen man kan dra av den insikten är att vägen till frihet för alla, även kvinnorna, är ett sekulärt, demokratiskt samhälle där de mänskliga rättigheterna aldrig schackras bort av hänsyn till tex religioner.

z999 sa...

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/lenaaskling/article133723.ab

z999 sa...

Länken som jag la ovan, citerar från den;

– I några få länder erkänns och talas det om hedersmord men i väst är det bara regeringarna i Sverige och Holland som erkänner att det förekommer, berättar Mona Sahlin.

– ”Ohh, hedersmord. Har ni det i Sverige? Så förfärligt! Här förekommer det inte”, säger alla ansvariga politiker jag möter i EU och FN. Det är tabu överallt, ett svek mot alla de flickor och kvinnor som mördas i världen, säger hon.


Direkt efter mordet på Fadime så fantiserade antirasisterna ihop en alternativ "verklighet" där Fadimes far beskrevs som en enskild galning och att mordet inte var kulturellt betingat.

Vad man ska komma ihåg när man jämför vår kultur med andras är att dom tycker att dom har lika stenhårt rätt i sitt sätt att se på saker som vi har. Och det är en vanlig åsikt bland antirasister att muslimer är underutvecklade vildar som kommer att utvecklas och bli som oss om några år, dom ligger bara lite efter (vilket egentligen är en rasistisk ståndpunkt, men nu är det ju som det är...) . Dom kommer att utvecklas liksom alla andra människor i världen, men inte i någon svensk/västerländsk riktning.

Robsten sa...

@LP

"Att detta inte skulle ha något med kvinnoförtryck att göra är förnekelse på högsta nivå"

Absolut, men vem har sagt det? Det är inte kvinnoförtryck att skjuta en kvinna i huvudet...fyra gånger, right!

Garm sa...

Det är rätt intressant att se Mona Sahlins uttalanden om hedersmord samtidigt som hon är så god vän med Fatah och Hamas i synnerhet Hamas som ju infört hårdare tolkningar av Sharialagarna än tom Iran. I synnerhet som hon här hemma starkt försvarar HBTQ-folkets rättigheter, vet hon inte att det är dödsstraff för visande av sådana avvikelser i muslimska länder bl.a i Gaza?

MS sa...

@Milla

Om du väntar på att Schyman och Co ska ta upp kampen mot skamvåld så kommer det växa mossa på dig innan det händer. I dessa ärkefeministers värld så är den VITA mannen den stora fienden. Dom fega kräk till män som avrättar sina döttrar är stackars offer för den VITA mannens förtyck enligt dom och därför kommer dom aldrig fördöma skamvåldet mer än vad dom behöver för syns skull. Dels så är det deras valboskap vi talar om så tystnaden kommer att bestå.


@Garm

Mona Sahlin. Var ska jag börja :-( Du pekar tydligt på den osmakliga kappvändarmentaliteten som den människan står för. Ena dagen så slätar hon av RSFL- ordföranden för att nästa dag ifört ett huckle så träffar hon någon obskyr källarmulla. Att dom två sakerna är helt oförenliga verkar gå henne helt förbi eller så är det noga uträknat för att vinna så många röster som möjligt. Jag är förvånad att HBT-rörelsen är så bundis med Ohly och Sahlin. Dom borde veta vilka dessa politikers sängkamrater är och vad dom kamraterna tycker om homosexuella. Om jag skulle vara homosexuell så vore S och V dom sista partier jag skulle rösta på.


@Z999

Nej, dom behöver inte utvecklas i en svensk/västerländsk utveckling. Det är det ingen som begär. Det enda man kan hoppas på att den utvecklingen kommer att innebära demokrati, yttrandefrihet och slut på det förlamande kvinnoförtrycket. Om 50 % av befolkningen förvägras sina mänskliga rättigheter och systematiskt förtycks och mördas så kommer dessa länder aldrig att kunna utvecklas till det bättre. Om dom lade den energin som dom lägger på att förtycka kvinnor på utbildning och företagande så skulle dom komma en bra bit på väg. Vad har MENA- länderna mer förutom olja? Ur en ren mänsklig synpunkt så är det en tragedi att kvinnor och män tvingas leva under dessa regler. Män uppfostras till att förakta sina mödrar, systrar och fruar. Få gifter sig av kärlek och sex är något fult och kroppen ska döljas till varje pris. Att växa upp i en kultur/religion där det är döden som hyllas och inte livet kan inte leda till några lyckliga människor. Inte undra på att fanatism och terrorism frodas i dessa länder.

Robsten sa...

Well, vad skall man säga efter detta MS? He, he, lika bra att hålla tyst;-)

MS sa...

@Robsten

"Well, vad skall man säga efter detta MS? He, he, lika bra att hålla tyst;-)"

Kom igen nu! Make my day ;-)

Robsten sa...

Don't dare ;-)