onsdag, augusti 12, 2009

Skolbränderna

Varje år och speciellt på sommaren brinner det skolor runt om i landet. En förkrossande majoritet av alla dessa bränder är anlagda och i de flesta fall så identifieras inte gärningsmännen. Dessa bränder kostar samhället stora summor pengar. Av naturliga orsaker så är det dock sällsynt med personskador vid dessa bränder. Av lika naturliga orsaker är det sällan man får tag i några gärningsmän.

I natt brann Hovsjöskolan och det är väl ingen avancerad gissning att även den branden var anlagd, lagom till skolstarten. I Hovsjöskolan går det 400 elever som nu alltså blir utan naturliga skollokaler. Så här står det i artikeln om Hovsjöbranden i DN .

Anlagda bränder i skolor ökar stadigt och fram till maj månad hade skolbränderna kostat samhället minst en kvarts miljard kronor, enligt Brandskyddsföreningen, rapporterar Sveriges Radio.

Att anlagda bränder ökar stadigt är ingen god nyhet då det redan för flera år sedan var en vanlig företeelse. Det är dags att samhället med dess beslutande politiker gör något åt problemet. För några år sedan var det ett reportage om en skolbrand där man faktiskt fick tag i gärningsmannen. Han hade avfyrat raketer genom ett bokinkast på sin egen skola varvid en brand startade och hela skolan brann ned, till elevens oerhörda förvåning (enligt senare utsaga). När så pojken skulle dömas och ett hårt ekonomiskt straff utdömas så körde anhöriga och andra igång en stor gråtvals i medierna om hur hårt drabbad gärningsmannen blivit av sitt tilltag. Gärningsmannen var dessutom diagnostiserad som ett s.k. bokstavsbarn med ADHD. Denna diagnos fördes fram som förmildrande omständighet. Vad domen till slut blev är ett mysterium då media plötsligt tappade intresset för fallet, vilket också är en märklig omständighet i detta fall.

Självklart är det svårt att gripa gärningsmän när brotten sker på natten vid övergivna skolor. Den enda åtgärd som kan råda bot på detta problem är att installera kameror på skolorna, samt hoppas att de klarar sig vid en eventuell brand. Det är orimligt att skolor står helt obevakade och övergivna utan tillsyn när vi nu har denna trend med skolbränder. Förmodligen kommer det gamla vanliga argumenten att framföras om ”övervakning” och ”den personliga integriteten”. Detta är en pseudodiskussion då människor i allmänhet inte kränks av bli filmade en kort stund då de går förbi en skola när de är ute och vallar sin hund, tvärtom de flestas stora framtidsdröm verkar vara att bli programledare för något populärt nonsensprogram på TV. Dessutom tittar ingen på filmerna om inget händer under aktuell natt. Vi har en överdriven och hysterisk diskussion om den ”personliga integriteten” i vårt land som skymmer andra viktigare problem.

Att de gärningsmän som grips måste få hårdare och mer avskräckande straff är självklart. Ofta blir straffet de ekonomiska efterräkningarna för dådet, detta p.g.a. gärningsmännens låga ålder. Men när t.o.m. de ekonomiska efterräkningarna ifrågasätts har det gått för långt. Än så länge så lyser åtgärder mot dessa brott med sin frånvaro av våra beslutande politiker.

Länk DN

Länk SvD

4 kommentarer:

z999 sa...

Jag kommer att skifta alias (hur intressant det nu är på en skala...) och vara mer fokuserad och målmedveten i inläggen, en del som jag debatterat med kanske vill vet att det är samma person som innan. Många har förståss gissat att det är jag som är Mona Sahlin eller eventuellt Reinfeldt, men det är faktiskt fel.

JohanA sa...

Kolla in video och bilder från branden http://www.nyhetsverket.se/readNews.html?id=2438

MS sa...

Om ni vil få er ett gott skratt/ eller få upp frukosten så läs detta inlägg om skolbränderna på Newsmill. Vad kommer alla dessa hjärndöda PK-nissar ifrån? Kommentarerna är inte nådiga mot denna förvirrade hobbypoet.

http://newsmill.se/artikel/2009/08/12/xx

Anonym sa...

Jag tror att det var svenska negrer som tuttade på skolan. Men även jag kan ha fel...

Skogman.