söndag, augusti 23, 2009

Vad menar Reinfeldt?

Enligt senaste väljarunderökningen så skulle SD bli vågmästare i en kommande regering. Det skrivs en del i våra tidningar om detta förhållande naturligtvis. Reinfeldt upprepar vad han tidigare sagt att han inte vill ge SD ”onödigt medialt utrymme”. Sannolikt vill Reinfeldt inte heller ge Socialdemokraterna mer medialt utrymme än nödvändigt. Men i den senaste artikeln i SvD fäller ändå Reinfeldt några kommentarer som är lite märkliga. Så här säger han i artikeln.

Sverigedemokraterna ska inte ha onödigt mycket medialt utrymme där de ständigt görs spelteoretiskt intressanta. Det riskerar att leda till att väljare agerar smart snarare än att de utgår ifrån regeringsalternativ.

När väljare agerar ”smart” röstar de alltså på SD enligt Reinfeldt själv. Han vill alltså ge bilden av att det finns två regeringsalternativ och två politiska linjer, inget därutöver. Nu vet vi att missnöjet växer hela tiden med dessa två linjer i svensk politik. Två linjer som dessutom går ihop alltmer. Massvis med politiska bedömare har intygat att skillnaden mellan blocken blir mindre och mindre. Vidare säger Reinfeldt så här i artikeln.

Det är välbekant att väljare har flera ingångar i sitt valbeteende och en kan vara att man påverkas av resonemang om att sända signaler eller så.

Ja, vad är det för fel på att sända signaler Reinfeldt? Den väljare som överhuvudtaget vill sända en signal är en mycket missnöjd väljare Reinfeldt, skall inte han få visa sitt missnöje och sända en signal? Oavsett vad Reinfeldt tycker och vill så kommer en kraftig signal att skickas på valnatten, var så säker Reinfeldt.

Länk SvD

13 kommentarer:

Sivan sa...

Bra skrivet. Dags att ett parti som företräder vad som sägs vid fikabordet på Sveriges arbetsplatser.

MS sa...

Det handlar väl om att inte dra på sig kritik från Mona och CO. Fegt kan man tycka men i det politiska spelet så är mod inget som premieras direkt. Jag tror att ju närmare valet och ju högre SD:s siffror blir så kommer tonen bli annorlunda. Det är farligt att idiotförklara väljarna för det kan straffa sig på valdagen.

Jag gläds dock att Alliansen trots lågkonjunkturen håller den röd-gröna röran stången. Svenskarna verkar äntligen ha vaknat upp från sin socialistkoma


Nu gäller det för SD att ha is i magen.

Mats J sa...

Kanske ännu mer intressant i artikeln var att Reinfeldt svarade att moderaternas inte kommer att samarbeta med eller göra sig beroende av SD. Tidigare har han svarat mer undvikande.

Hur tänker man sig då agera om SD blir vågmästare? Samarbeta med Miljöpartiet? Jag tror att borgerliga väljare skulle vilja ha svar på det före valdagen? Reinfeldt vet naturligtvis att ett sådant uttalande skulle skapa panikflykt av borgerliga väljare till Sverigedemokraterna.

Precis som MS säger gäller det för SD att ha is i magen. Här finns det en chans för Jimmie Åkesson att framstå som mer vuxen än de etablerade partiledarna. Jag skulle föreslå att SD gör klart att man tar sitt konstitutionella ansvar på stort allvar; att man är beredd att diskutera med alla partier för att se till att Sverige får en stark regering, och att man inte går in i regeringsdiskussion med orealistiska krav. Om företrädare för de båda blocken svarar att man vägrar tala med SD och inte vill göra upp med varandra så får ju väljarna ta ställning till vilket parti som tycks ha Sveriges bästa för ögonen.

Anonym sa...

Nämmen? Tror Statsministern att väljarna kan utvisa ett väljarbeteende som består i att "agera smart" och till och med "sicka en signal" genom sitt röstande? Mycket tankeväckande resonnemang, detta.

Undrar vad Europadomstolen har att säga om det svenska valsystemet, som i praktiken innebär att man måste hämta en valsedel för det parti man vil rösta på, medan alla i vallokalen tittar på... Fria riksdagsval, visst - men inte särskilt hemliga. I synnerhet inte om man tänker sig ett scenario då Sverigedemokraternas motståndare övervakar vallokalerna under valdagen i syfte att "avslöja" alla som vågar kliva fram och hämta sverigedemokratiska valsedlar.

Robsten sa...

Jag tror farhågorna är obefogade. även om de finns hos vissa. Ingen blir brännmärkt för att man tar en valsedel i vallokalen, knappt någon ser det i rusningtid heller. Där går nog ändå gränsen för vad som passeras utan anmärkning. Dessutom kan man ta alla partiers valsedlar, ingen vet vilka man använder. Dessutom (igen) så kommer valsedlar att skickas ut i alla brevlådor innan valet, man behöver inte ens använda lokalens valsedlar.

MS sa...

@Robsten

Jag är inte heller särskilt orolig men Anonym har en poäng. En av definitionerna av en västerländsk demokrati är att valen ska vara "rättvisa och hemliga". Om man känner att man måste plocka på sig en massa valsedlar för att dölja vilket parti man röstar så brister det på den sista punkten. Det är ju en balansgång för valövervakarna ska ju också kunna hålla uppsikt och förhindra sabotage. Därför är det bra att ni skickar ut valsedlar innan eller gör det lätt att beställa på nätet.

Vi får se om utlandet kommer att skicka valobservatörer även till Riksdagsvalet. Om det inte blir fallet är det något som SD kan tänka sig att begära?

Robsten sa...

@MS
Det kommer SD sannolikt inte att begära, vad jag vet. Men man vet aldrig. Däremot kommer garanterat SD att själva övervaka alla lokaler. Sedan skall vi komma ihåg att fusk är relativt ovanligt, det är såpass sällsynt att det inte kan påverka resultatet, om det inte börjar röra sig att det hänger på mindre än 100 röster. Jag tror marginalerna kommer att vara mycket större än så.

z999 sa...

Intervjun med Reinfeldt ger ett intryck av att han fattar vad som händer omkring honom, är inte det utanför manus på något sätt?

Robsten sa...

En hel del är nog utanför manus på sista tiden. Dessutom förstår alla att nomenklaturan förstår, fast de låtsas inte förstå. Lite som ett kärleksspel i tonåren på något sätt.

Tttore sa...

@Robsten

Fusk ovanligt? Sossar har blivit fällda för valfunk efter i stort sett varenda val på senaste tiden! Till EU-parlamentsvalet kom det nästan dagligen rapporter från vallokalerna om försvunna valsedlar eller andra brott.

Om valförrättarna tar så lättvindigt på själva röstanden varför ska vi då anta att de även räknar eller hanterar resultatet på ett ärligt sätt?

Robsten sa...

Ja, det kom rapporter nästan dagligen, fast det var inte så många dagar. Valfusk förekom, utan tvivel, men med tanke på antalet vallokaler dristar jag mig ändå attsäga att det är relativt ovanligt och inte kan påverka valresultatet.

Skulle fusk med rösträkningen förekomma är det ett oerhört allvarligt brott, hela valet skulle ogiltigförklaras och tron på den svenska demokratin skulle få sig en mycket allvarlig knäck, den är ju faktiskt redan naggad i kanten av behandlingen av SD i olika sammanhang. Men det skulle vara en västanfläkt mot den storm som skulle bryta ut i sådana fall.

Tror det skulle skada de nuvarande riksdagspartier oerhört om något sådant kom fram, då var det nog inte fråga om ifall SD skulle passera riksdagsspärren, utan om det skulle bli tredje eller fjärde största parti.

Tttore sa...

Ja, just därför att det skulle få en så pass stor effekt så skulle media inte ens våga tänka på att rapportera om det.

Locket på med andra ord...

--- Exempel ---

I Valdistrikt Västra Skrävlinge 10 (rosengård) fick sossarna 82,3% och SD 0,41%.
http://www.val.se/val/val2006/slutlig/R/valdistrikt/12/80/0910/roster.html

I Valdistrikt Västra Skrävlinge 11 alldeles bredvid så fick Sossarna 51,17% medan SD fick 18,11%.
http://www.val.se/val/val2006/slutlig/R/valdistrikt/12/80/0911/roster.html

82,3% vs 51,17%
0,41% vs 18,11%
Och det är bara en gata emellan...

Anonym sa...

Haha årets citat vilken risk tänk om "väljare agerar smart" och röstar på SD!

I nivå med när han sa det där om socialbidragen. Man inbillar sig ju att han sänder subtila signaler men det ar nog mest önsketänkande tyvärr.