Niklas Wykman är en lite udda figur, han ser t.o.m. lite udda ut, men sannolikt har en vision och ett recept på hur M skulle kunna knipa ett antal väljare bland de unga i vårt land. Wykmans idéer om hur en internetlagstiftning skulle kunna se ut är genomtänkta och skulle framstå som vettiga för många ungdomar. Därefter kommer Wykman till integrationsfrågor där han också har en del vettiga idéer, men han missar den väsentliga kärnfrågan på klassiskt manér. Så här skriver han i sin debattartikel.
Fler poliser, fotbojor och utegångsförbud applåderas kanske från de etablerade men vinner knappast sympati från de segregerade. De som behöver hopp har övergett idén om en röst på Moderaterna. För att återupprätta förtroendet behövs en ny integrationspolitik.
Man undrar vad Wykmans förslag på en bättre integration är då? Han nämner inga konkreta förslag och säger bara att de som är segregerade behöver ”hopp”. Lagen skall följas och ”vanliga” människor skall kunna känna sig någorlunda trygga när de lämnar hemmet. Ibland ser man inte skogen för alla träden. Det är just för att Moderaterna lämnat den självklara vägen där fundamentala begrepp och värderingar plötsligt övergivits som gjort att Moderaterna tappat förtroende bland dess kärnväljare. Gösta Bohman skulle sannolikt gjort ett bra val i dag. Att vända sig till de som behöver ”hopp” och överge kärnväljarna är nog inget smart recept. Tricket är att behålla kärnväljarna och samtidigt vända sig till exkluderade grupper, detta behöver inte vara någon motsättning. Vidare skriver Wykman så här.
Partiledningen föreslår tyvärr stämman att göra tvärtom; att göra segregation till en del av integrationen. Förslaget om att kunna återkalla medborgarskap måste avslås. Vilka restriktioner vi än klär detta i så skapar det två sorters medborgare: De som kan bli av med sitt medborgarskap och de som inte kan det.
Här missar Wykman det väsentliga i politiken, grunden för den misslyckade integrationen är själva immigration som bedrivits på ett oansvarigt sätt. Vill man inte integreras och inte har giltiga flyktingskäl skall man inte få asyl överhuvudtaget. Skulle immigrationspolitiken vridas rätt från början skulle mer än halva slaget vara vunnet från början. Wykman vill lägga mer ansvar på individen när det gäller alla grupper av människor förutom de som inte är ”integrerade”, där vill han göra tvärtom. Det finns två sorters medborgare för att några valt att emigrera från sina ursprungsländer. Om jag eller Wykman väljer att emigrera från vårt land så kommer vi upptäcka svårigheter som vi inte haft i Sverige, det är fult naturligt och det kommer alltid att vara så.
Har man mutat, köpt eller kommit över sitt medborgarskap på olagligt sätt så skall man naturligtvis bli av med det, det säger sunda förnuftet. Det finns dessutom en orsak till att man inte kunnat få det på lagligt sätt, Sverige är dessutom ett av de länder där det är lättast att erhålla medborgarskap. Vidare skriver Wykman.
Gärna svenskkontrakt, språktester eller poängsystem för medborgarskap, men aldrig utan motsvarande förväntningar på oss som redan är etablerade.
Nu är ju inte alla etniska svenskar heller ”etablerade”, vi hoppas Wykman har samma förståelse för denna grupp människor. Vi ”etablerade” förväntas ge alla människor samma chans utan vare sig fördelar eller nackdelar, mer förväntningar än så kan aldrig komma på fråga. Vi förväntar oss då att vår regering i motsvarande grad driver en ansvarig och genomtänkt immigrations och flyktingpolitik.
Länk DN
9 kommentarer:
Flummare finns inom alla partier. Jag förstår inte dom etablerades partiernas eviga fjäskande för ungdomar. Unga är mycket mera rörliga och röstar mer kortsiktigt. Dvs hittar man bara på en häftig slogan och riktar in sig på t ex Internet så får man sin röst. Dom är inte alltid så pigga på att rösta och det krävs ett skämtparti som PP för att få dom unga killarna till valurnorna. Det finns självklart lysande undantag men dumhet hör ungdomen till. Istället ska dom satsa på kärnväljarna och främst medelklassen. Det parti som får med sig medelklassen vinner valet. Vi har var varit inne på ämnet förut. M´s liberalisering p g a Alliansen. Jag vidhåller att det är bättre att vi håller Mona och Co borta från skattehöjningsgrytan men M får passa sig så att dom inte går allt för långt åt mitten.
Den största besvikelsen som M och Alliansen står för enligt mig som borgerlig väljare är just att dom inte har lagt in bromsen när det gäller invandringen. Tvärtom så har vi aldrig tagit emot så många som under deras ledning. Dessutom en j-vla massa från MENA- området som av tradition röstar rött. M är ju för arbetskraftsinvandring och det har jag inga problem med utan problemet är att den läggs utöver den andra invandringen. Vi kan inte ha båda. Minimera anhöriginvandringen och kräv att dom som tar hit släkten kan försörja dom, det lär ta hand om den saken, och öka bistånd på plats istället.
Alliansen stora käpphäst är i mina ögon KD och i viss mån FP. Dom är alldeles för "flummiga" och liberala i vissa frågor och bromsar M och C när dom vill göra dom nödvändiga åtgärderna när det gäller t ex LAS och invandringen. Flera moderata kommunpolitiker vill slopa EBO men FP bromsar M centralt i den frågan.
PS. Grattis till dom nya siffrorna. Det ser bra ut.
Ett tips till moderaterna (partianslutna hard core aktiva alltså, inte dom som röstar på dom);
Ta denna artikel och byt ut "Göran Persson" mot "Fredrik Reinfeldt" så slipper ni skriva en egen om varför ni misslyckades med integrationen-
http://newsmill.se/artikel/2009/08/14/darfor-misslyckades-regeringen-persson-med-integrationen
Min käre "Robsten".
Det är inte bara Wykmnan som har en vision eller illusion. Även "du" mina kära Robstenar har illussionenn av att få oss bloggare att tro på tro att Robsten är EN person. Ni Robsten är ett SD-författarkollektiv. Men det är rätt kul ändå.... Men jag gillar INTE falska illusioner.
Men smaken är som baken - delad...
Eller hur???
Nix!
@Stig
"Ni Robsten är ett SD-författarkollektiv."
Den var rolig:-) Tror knappast att SD har anställda författare som sitter och skriver i en Blogg varje dag. Sorry.
Varför denna "sura" kommentar?
@Stig:
"Min käre "Robsten".
Det är inte bara Wykmnan som har en vision eller illusion. Även "du" mina kära Robstenar har illussionenn av att få oss bloggare att tro på tro att Robsten är EN person."
När det är viktigt för religiösa (monoteister alltså) att Gud är EN så är det begripligt. Men i det här fallet? Har han varit motsägande på något sätt som tyder på fler personer? Är bloggen för bra för att kunna vara skriven av en person bara?
"Ni Robsten är ett SD-författarkollektiv. Men det är rätt kul ändå.... Men jag gillar INTE falska illusioner."
Det gör jag. Det är en enorm skillnad på min fru när hon är sminkad mot när hon inte är det.
"Men smaken är som baken - delad...
Eller hur???"
Eller hårig och ett ställe som man drar sig för att utforska närmare och bara är nöjd att det funkar.
Nej Z999 jag har inte upptäckt att Robsten varit speciellt motsägande på något sätt. Men Robstens produktivitet är imponerande, 2-4 långa poster per dag 6-7 dagar i veckan, ofta väl genomtänkta kräver naturligtvis en hel del tid och att man är konstant inspirerad så att s.g.s. all fritid går åt.
(Händer det bara mig att man periodvis blir totalt utled på det politiska bruset?)
Detta i kombination med anonymiteten (knappast nödvändig, se på t.ex. Milla, Weine Berg m.fl.) väckte spontant min misstanke om att Robsten är ett litet författarkollektiv på 2-3 personer vilket inte alls skulle vara så värst konstigt.
Men naturligtvis kan jag ha fel, det sker ganska ofta ;-)
(Jag avsåg dock inte att diskutera detta för det leder ingen vart).
Jag förstår din tankegång, jag kunde själv ha funderat i samma banor. Det finns ju en del andra bloggar som funkar på det sättet.
"(Händer det bara mig att man periodvis blir totalt utled på det politiska bruset?)"
Nä, samma händer mig också.
Nu är det inget författarkollektiv och när jag väl hade en gästbloggare så var hans alster noga signerade med "Grue" som någon kanske kommer ihåg.
Dessutom bör det märkas på stilen och språket att det är en och samma bloggare.
Dessutom har jag väl aldrig lagt in fyra artiklar på en dag, i sådana fall extremt korta. En är det vanliga, kanske någon gång två varav en är kort.
Dessutom skriver jag snabbare än många tror och jag har en massa andra fritidsintressen och sköter ett heltidsjobb, vilket många måste ha märkt p.g.a. de tider jag lägger in bloggar på, alltså aldrig arbetstid.
Jag har också skrivit för en tidning, gjort en egen tidning. Men ibland blir jag less på skrivandet, det är sant.
Min anonymitet hör ihop med ett fall där jag skrev om et mord där jag plötsligt fick kontakt med anhöriga. Det var snopet men inte alltigenom negativt. Jag beslutade mig efter det att inte skriva om enskilda brott (fast undantag kan göras) då det uppenbarligen finns mycket i de enskilda fallen man som tidningsläsare inte har en aaaning om.
Dessutom kan det vara en fördel att vara anonym om man t.ex. är företrädare för ett parti eller annan organisation, man kan skriva mer fritt och inte ta hänsyn till något program i bakgrunden.
Skicka en kommentar