onsdag, augusti 26, 2009

Ett exempel på arbetskraftsinvandring

Det har varit ståhej kring de thailändska bärplockare som tydligen inte hittat tillräckligt många bär att plocka i år. De har blivit utlovade att tjäna uppemot 1000 kronor per dag i de svenska skogarna. Själva resan hit skall enligt uppgift från SVT kosta en årslön för bärplockarna. Nu känner bärplockarna sig lurade och sitt strejkar i en kommunal gymnastiksal enligt SVT.

Sven Otta Littorin var i SVT under tisdagskvällen och intygade att bärplockarna var här lagligt och att detta just var modern arbetskraftsinvandring. Detta kan ju tjäna som ett exempel på denna nya arbetskraftsinvandring som regering så ivrigt omhuldar. Littorin undrade varför LO inte tagit denna grupp arbetare under sina vingars skydd, han påpekade flera gånger under nyhetsinslaget att det var märkligt att LO inte agerade för denna grupp. Tänker man efter lite så är det dock inte så märkligt. Dessa bärplockare har inte betalat in någon fackföreningsavgift och det är inte realistiskt att de skall göra det heller från Thailand, långt innan de bestämt sig för att plocka röda och blå bär i ett främmande land långt borta.

I SvD står det att moderaterna skall satsa på ungdomen och den arbetslöshet som denna grupp dras med inför det kommande valet. Nu undrar jag varför inte svenska ungdomar kan plocka dessa bär, om det nu till äventyr skulle finnas några bär att plocka. Är svenska ungdomar för fina eller för lata för att plocka bär enligt moderaterna? Eller skall bären ”öronmärkas” för utländska plockare p.g.a. någon slags globaliseringsiver? Jag har själv plockat bär som extrainkomst under min tid som Norrlänning, det var ganska trevligt med mycket frisk luft och motion. Låt de arbetslösa svenska ungdomarna i alla fall plocka bär om det nu inte finns andra jobb.

Länk DN

Länk SvD

22 kommentarer:

Milla sa...

Vi har ca 350 st thailändare inackorderade på vår skola just nu. Dom är här för att plocka bär precis som dom uppe i norrland. Skillnade är att här finns det bär så det räcker och blir över. Dom får alltså det dom kommit hit för. Det en duktig bärplockare tjänar på på månader i våra skogar är en årslön i Thailand. Så att dom är motiverade att gå upp kl 04 och gå böjda i skogen fram till kl 18 7 dagar i veckan är inte konstigt.

Och även om jag är emot arbetskraftsinvandring överlag när vi har hög arbetslöshet så anser jag tyvärr som så här: Det är få svenskar som skulle slita samma manstimmar för 800-1700 kr per dag. Man är för lat här, man lever hellre på bidrag som man får stoppat i halsen.

Däremot har jag en bekant som fick till svar på sin ansökan om socialbidrag att dom skulle kunna stå med en bärplockare och hink om han behövde pengar. Tyckte jag var rätt bra, med tanke på att det finns fina pengar att tjäna ett bra bärår.
Plus att jag anser att man ska ta dom jobb som finns, vare sig man anser att det är ett passande jobb eller inte.

Och bara för att jag inte kan sluta att skriva, så ska det även påpekas att det finns väldigt många svenskar som varje år plockar enorma mängder bär, svamp och mossa. Och jag vet att irritationen är rätt stor på vissa delar då det kommer flera hundra thailändare tex och länsar allt som finns, Men men.,.så är det ju när det gäller affärer..

Men det som stör mig är att det blivit sånt ståhej runt detta. Ingen kan lastas för att det inte finns bär i norrland, det är en risk dom måste räkna med när dom åker hit. Naturtillgångar är inget man kan garantera ska finnas.

Robsten sa...

Jag har själv plockat bär i min ungdom för att tjäna en liten hacka. Inget jag skulle vilja göra nu i "mogen" ålder. Men ungdomar får ibland ta lite slitigare jobb, det danar deras karaktär också.

Inget ont om de thaländska bärplockarna, men vad är regeringens inställning i förhållande till ungdomsarbetslösheten?

roberth sa...

Facket engagerar sig för illegala invandrare sk papperslösa så varför inte för Thailändarna? Robsten bort med las ner med ingångslönerna så löser sig det med!

Jonas sa...

Jag tycker det är hemskt synd att bärplockarna riskerar personlig katastrof och hoppas det löser sig.

De har rest långt, satsat mycket och bärplockare brukar jobba arslet av sig genom att plocka bär som annars skulle ruttna i skogen.

De flesta svenska ungdomar skulle förmodligen inte ta det jobbet. 14kr per kilo bär får alltså bärplockarna. I bästa fall plockar en svensk ett par tioliters-hinkar på en höst. Och det är jobbigt nog.

För att det ska bli några pengar ligger ett enormt arbete bakom.

Johan Y sa...

Jag tycker framförallt borgarna bord lyfta upp det absurda i ett bidragssystem som gör att vi måste ta in utlänningar för att sköta sysslor vi är för fina för.

Jag minns när jag var ung och plockade jordgubbar. De flesta svenska ungdomar kastade fler jordgubbar på varandra än vad de plockade. Några kringresande polacker plockade däremot enorma mängder. Jag gav mig sjutton på att jag skulle kunna plocka lika mycket som dem. Det misslyckades men jag slog alla svenskar och tjänade en bra slant.

Plocka bär borde nästan vara en sort samhällstjänst så vi lär människor uthärda lite vedermödor under ett par veckor.

Thailändarna däremot är jag lite beklämd över. Jag tvivlar inte ett dugg på att de blir bondfångade med fagra löften. Det är klart man kan se det som att de tar en chans men då ska de förstås ha möjlighet att bedöma sannolikheten för att lyckas också.

Tomas sa...

Själv är jag ganska glad att jag slipper vara i bärplockarnas kläder. Det kanske är västerländsk imperialism men jag ser betydligt hellre att det kommer fattiga människor från utlandet och plockar de bär jag sedan gör blåbärssylt av. Under tiden jobbar jag vid en datorskärm. Gräsligt, va?

På något sätt är det ganska talande att ett av de få ställen som hellre anställer utlänningar är just grönsaksplockare. Polackerna tex. jobbar arslet av sig, fokuserade som fan. Ingen som helst koll på ekonomin dock.
Asiaterna ska man inte ens skämta om. Arbetsmyror, men försök inte lura dem på pengar för de har järnkoll. Du kan lita på att de får jobbet gjort.

De flesta svenska ungdomar däremot myglar, äter frukten, bestämmer sig plötsligt för att inte komma till jobbet och måste vaktas hela tiden om de ska jobba och inte stjäla något. De behöver inte jobbet och det märks.

Johan Y sa...

Till Tomas:
Det är bra med specialisering för alla inblandade. Det tragiska är ju de som bara är specialiserade på att leva på andras skattepengar. De skulle behöva uppfostras.

z999 sa...

Så svenska ungdomar är lata? Upplysningsvis så kan jag tala om att det just nu i riksdagen sitter folk som tycker att det är ok att dra igång en arbetskraftsinvandring samtidigt som ungdomsarbetslösheten i Sverige är högst i Europa. Är det ok att kräva att ungdomar ska ta slitiga jobb bara för att folk i riksdagen ska få förhärliga sig själva med att vara såååååååå positiva till invandring? För min del kan jag inte moraliskt motivera varför dom skulle anstränga sig alls.

Sen, det är faktiskt inte positivt att lösa lathet hos ungdomar med att det kommer folk från fattiga länder och jobbar. Om det är på det sättet så har vi ett stort strukturfel. Av liknande skäl som det är viktigt att klara sig själv när man flyttar hemifrån så är det viktigt att alla länder åtminstone strävar efter att vara självbärande.

Tänk på att negerslaveriet i södra USA kunde ha motiverats på samma sätt. "Negerslavar är bra eftersom vi inte kan få vita att utföra bomullsplockningen...". Att den filosofin bygger ett bräckligt samhälle är väl inget konstig?

Tomas sa...

Jag säger ingenting alls om orsaker utan bara hur det är. I nuläget är det ingen idé att anställa svenska ungdomar (sommarjobbare) till att plocka grönsaker.

Jobbet blir inte gjort i tid och du kan inte räkna med att de stannar kvar och gör färdigt.

Vad är det du är arg på egentligen? Att ungdomar skulle behöva ta slitiga jobb eller att man tar in arbetskraftsinvandrare som gör jobbet som ungdomarna inte vill göra? Du får välja en sak i taget.

Vad gäller slaverier så är det ingen som föreslår att vi ska åka hem till dem och tvinga dem att komma hit.

z999 sa...

@Tomas:
"Jag säger ingenting alls om orsaker utan bara hur det är. I nuläget är det ingen idé att anställa svenska ungdomar (sommarjobbare) till att plocka grönsaker."

Det handlar alltid om tillgång och efterfrågan. Om man inte får folk till att utföra ett visst arbete så betyder det att man inte har betalat tillräckligt. Detta gäller en ickestörd marknad där det inte finns några "borgerliga" partier som har subventionerat "jobb" inom "tjänstesektorn".

"Jobbet blir inte gjort i tid och du kan inte räkna med att de stannar kvar och gör färdigt."

Det finns olika orsaker till att folk inte är motiverade. I gamla svenska skolböcker från 20-talet så står det att negrer är lata. Idag, nästan hundra år efter så är det helt ok att påstå att svenska ungdomar skulle ha en lat natur.

"Vad är det du är arg på egentligen?"

Det blir så långt och omständigt att förklara om jag ska precisera helt. Men jag känner en viss irritation när ett land dels struntar i sina ungdomar och sedan räknar med att de ska vara ideella och strävsamma mot landet.

"Att ungdomar skulle behöva ta slitiga jobb eller att man tar in arbetskraftsinvandrare som gör jobbet som ungdomarna inte vill göra? Du får välja en sak i taget."

Inte vill göra? En fördel med kapitalism ur arbetarsynvinkel är att marknaden för jobb med dåliga villkor (miljön och lönen med mera) försvinner vartefter som ett land utvecklas, alternativt förbättras villkoren. Detta inträffar inte i ett land där man öppnar gränserna som det så fint heter.
I längden är det bra i allmänhet för företagandet i ett land att vissa jobb och en del branscher helt försvinner.

Det är en självklarhet att smuggling är något fult och förbjudet eftersom det förstör för företagandet i landet bland annat. Det borde lika självklart vara förbjudet med lönedumpning genom arbetskraftsinvandring (ordet är egentligen förledande och fel).

"Vad gäller slaverier så är det ingen som föreslår att vi ska åka hem till dem och tvinga dem att komma hit."

Nej, det behövs ju inte. Ett enklare exempel är egentligen när arbetsgivare i USA prisar den mexikanska illegala invandringen. Även där handlar det om inbillning att det skulle finnas något positivt i att illegala invandrare utför skitjobb under vidriga villkor.

Om man bryr sig om hur nationalekonomin ser ut så vore det rätta att subventionera itjobb istället, du kan ju fundera själv över vad det skulle betyda för utvecklingen i ett land. Istället subventionerar man den så kallade tjänstesektorn så att den utvecklas i samma takt som i vissa uländer. Skillnaden är att uländerna inte har samma valmöjligheter som vi har.

Tomas sa...

Aha, då förstår jag. Hellre än att ta emot arbetskraftsinvandring ska vi "låta vissa jobb och en del branscher helt försvinna.". Eller också ska stora rika staten komma in och betala höga löner.

Gissningsvis är det inte ditt jobb eller din bransch du syftar på. Nåja. IT-jobb åt alla, eller hur?

Tycker du om att äta? Då ska du nog inse att det finns behov av att producera maten också. Marknaden finns kvar. Grovjobben finns kvar. Men så länge du inte kan sälja t.ex. en gurka för 100kr stycket så måste priset hållas ner. Därmed också lönerna. Det är givet.

Du ska inte räkna med att storpappa regeringen kommer in och subventionerar lönerna heller. De har sin budget att tänka på och inga obegränsade tillgångar de heller.

Men det är inte bara lönen det handlar om. Ren råstatistik säger att svenska ungdomar producerar mindre, de jobbar inte lika hårt. Och som sagt, de försvinner och slutar komma till jobbet när de tröttnar. Båda dessa är oacceptabla. Det finns ett jobb som måste göras och det måste bli gjort på en viss tid. Pålitligheten är viktig. Det handlar om kroppsarbete, det är slitsamt. Det kommer man inte ifrån men svenska ungdomar förväntar sig inte det.

"Det finns olika orsaker till att folk inte är motiverade." säger du. Jaha, vilka då? Jag anser nog att det handlar om att de klarar sig utmärkt utan sommarjobbet, det innebär bara att det inte blir någon festar-resa till grekland om inte nu pappelipappsen betalar. Gästarbetarna sliter för att de behöver pengarna och de får lön för mödan.

Det är inga "skitjobb under vidriga omständigheter" det handlar om. Det är hårt kroppsarbete som inte kräver någon speciell utbildning, för relativt låg lön om man jämför med vad ett utbildat proffs kan räkna med att tjäna.

z999 sa...

@Tomas:
"Aha, då förstår jag."

Nej, det gör du tyvärr inte, och det beror på att jag försöker hålla nere textmängden och ändå förklara hur jag ser på något som är komplicerat.

"Hellre än att ta emot arbetskraftsinvandring ska vi "låta vissa jobb och en del branscher helt försvinna."."

I princip ja. Men eftersom vi har systemet med arbetsgivaravgifter så är marknaden störd så det krävs rätt mycket förändringar. Från början av förra århundradet så har tjänstesektorn stadigt antingen krympt eller så har jobben utvecklats till något mycket mer kvalificerat. Fram till nu när vi är på väg åt andra hållet.

"Eller också ska stora rika staten komma in och betala höga löner."

Nej. Eftersom du då bevarar de jobb som förtjänar att försvinna eller starkt minska.

"Gissningsvis är det inte ditt jobb eller din bransch du syftar på. Nåja. IT-jobb åt alla, eller hur?"

Vadå åt alla? Det krävs ju fortfarande kvalifikationer. Om IT-branschen ständigt var en bransch med brist på folk så skulle det främja att folk utbildade sig. Men IT-branschen var bara ett exempel, du kan välja vilken annan bransch som helst som kräver kvalificerad utbildning.

"Tycker du om att äta? Då ska du nog inse att det finns behov av att producera maten också. Marknaden finns kvar. Grovjobben finns kvar. Men så länge du inte kan sälja t.ex. en gurka för 100kr stycket så måste priset hållas ner. Därmed också lönerna. Det är givet."

Men vi har en import av mat, ofta från rätt fattiga länder. Dom länderna skulle faktiskt få ett bättre pris för sina produkter om vi var mer produktiva här i branscher som bättre passar i-världen. Det är helt fel generellt sett om iländer producerar mat.

"Du ska inte räkna med att storpappa regeringen kommer in och subventionerar lönerna heller. De har sin budget att tänka på och inga obegränsade tillgångar de heller."

Jag anser att nuvarande regering beter sig om dom hade obegränsade resurser. Och dom subventionerar för närvarande hushållsnära tjänstehjon som du kanske vet?


"Men det är inte bara lönen det handlar om. Ren råstatistik säger att svenska ungdomar producerar mindre, de jobbar inte lika hårt."

Du måste visa statistik på just det om jag ska tro på dig. Med tanke på hur dom blir behandlade så är det konstigt att dom producerar något alls.

"Och som sagt, de försvinner och slutar komma till jobbet när de tröttnar. Båda dessa är oacceptabla."

Och inte speciellt troligt, alltså, jag tror inte på dig.

"Det finns ett jobb som måste göras och det måste bli gjort på en viss tid. Pålitligheten är viktig. Det handlar om kroppsarbete, det är slitsamt. Det kommer man inte ifrån men svenska ungdomar förväntar sig inte det."

Oss emellan, jag skulle fullständigt skita i att gå till jobbet de flesta dagar om det inte fanns någon drivkraft. Om det är som du säger så är det något som måste ändras. Inte att man sopar problemen under mattan med att låta andra göra jobbet åt dom.

""Det finns olika orsaker till att folk inte är motiverade." säger du. Jaha, vilka då? Jag anser nog att det handlar om att de klarar sig utmärkt utan sommarjobbet, det innebär bara att det inte blir någon festar-resa till grekland om inte nu pappelipappsen betalar."

Jag känner inte en enda svensk ungdom som resonerar på det sättet. Du får komma med statistik eller något annat och inte bara låta som en gnällig pensionär som skyller på ungdomen.

"Gästarbetarna sliter för att de behöver pengarna och de får lön för mödan."

Återkommer med mer svar.

Robsten sa...

@Thomas
"Själv är jag ganska glad att jag slipper vara i bärplockarnas kläder. Det kanske är västerländsk imperialism men jag ser betydligt hellre att det kommer fattiga människor från utlandet och plockar de bär jag sedan gör blåbärssylt av. Under tiden jobbar jag vid en datorskärm. Gräsligt, va?"

Inte gräsligt alls.Men om du fick plocka blåbär ett par sesonger under din ungdom för att tjäna ihop till din första dator, skulle det vara gräsligt?

Robsten sa...

@Thomas
"Pålitligheten är viktig. Det handlar om kroppsarbete, det är slitsamt. Det kommer man inte ifrån men svenska ungdomar förväntar sig inte det."

Nä, de förväntar sig inte det för att man tar hit thailändare i stället.

Jag vill först säga att ingen skugga skall falla över de enskilda thailändska bärplockarna, de tar en chans att tjäna en hacka och inget fel i det. Jag gissar att det är rekorderliga människor. jag hoppas att det framgick i min artikel.

Men om vi nu inte hade en stor ungdomsarbetslöshet så skulle jag inte skrivt min artikel. Jag tycker det är fel att inte ungdomarna sätts i detta arbete, jag har ju själv plocklat bär, inte som de idoga thailändarna men i alla fall.

De förväntar sig inte kroppsarbete för att vi inte förväntar oss det av dem, är det någon som tycker det blir ett cirkelresonemang? Vilket är bäst för dessa ungdomar i längden, att gå arbetslösa eller jobba i skog och mark med hårt kroppsarbete?

Jag var i Skottland i vintras, där jobbade skottarna med arbete invandrare gör i vårt land, det gick alldeles utmärkt och arbetet blev oftas bättre gjort än i vårt land om jag får komma med en spontan och icke vetenskaplig bedömning. Är vi så mycket finare och ömhudare än skottar t.ex.?

Johan sa...

Till Z999:

Det är stor skillnad på att branscher försvinner för att andra länder tar över dem och att naturtillgångar står outnyttjade.

Uppenbarligen är incitamenten inte ens tillräckligt stora för att svenska socialbidragstagare ska åka och plocka bär.

Det är ett problem. Vi kan inte ha en befolkning som inte tar de jobb som finns när de inte har några. Däremot är det som du säger (om jag förstår dig rätt) bra att ha en befolkning som gör så avancerade arbeten att de enkla försvinner. Skillnaden är stor.

Oavsett bidragssystemet och den uppenbarligen låga moraliska fostran vi ger våra ungdomar så finns det en svensk naturresurs som står outnyttjad om vi inte tar hit thailändare för att plocka bär.

Ska vi flytta ut marknaden istället får svenska befolkningen vänja sig vid att äta sylt och dricka saft gjort på asiatiska eller afrikanska frukter och bär. Ur en nationalromantikers perspektiv vore det väl tråkigt om mors lilla olle fick ge björnen mango?

Tomas sa...

@z999, "jag skulle fullständigt skita i att gå till jobbet de flesta dagar om det inte fanns någon drivkraft". Det är just det som är problemet. Om inte lönen är drivkraft nog för att du ska sköta jobbet har vi ingen nytta av dig. Det är ett mycket enkelt arrangemang. De får lön och de utför ett arbete. Det finns ingen karriärväg, ingen befordran att få. Jobbet är fullständigt okreativt och måttligt stimulerande. Lön för arbete, svårare än så är det inte. När uppgiften är slutförd upphör arbetet att finnas till nästa säsong.

"jag tror inte på dig" "låter som en gnällig pensionär". Fair enough. Då är det ingen idé att tala med dig. Diskussionen är över. I den mån det inte framgått är jag en av dem som anställer säsongsarbetare och vet mycket väl vad jag talar om.

@Robsten, "Men om du fick plocka blåbär ett par sesonger under din ungdom för att tjäna ihop till din första dator, skulle det vara gräsligt?". Inte det minsta. Det gjorde jag faktiskt. Byt bara ut blåbär mot gurkor och dator mot moped så stämmer resten.
Det finns fortfarande sådana jobb att få. Min son jobbade till exempel denna sommar i skogen och planterade träd. Slitsamt skitjobb och halvtaskig lön men han skötte jobbet ändå. Jag är stolt på gränsen till arrogant.

Jag vill heller inte lägga någon skugga över bärplockarna. De gör ett hårt jobb i en svår situation och de bär de plockar skulle förmodligen bara ha ruttnat bort i skogen annars. Jag önskar dem allt gott och hoppas att de tar sig hem igen utan att bli skuldsatta. Det är tragiskt att de fått jobba så hårt men ändå inte går med vinst.

Bra för ungdomarna? Absolut! Nu slipper den "gnällige pensionären" ut, men jag anser att det är bland det bästa som finns för en ung människa att ha ett jobb, sköta det och tjäna hederliga pengar. Det skadar inte heller för framtida ambitioner att ha haft ett slitjobb, så man har något att kämpa sig bort ifrån.

Men vi bedriver inget uppfostringsläger. Det är inte min uppgift att ändra ungdomars karaktär. Jag tror inte heller att vi kan göra det. Att ha ett jobb som man inte sköter, som man "skiter i att gå till de flesta dagar" när drivkraften tryter är inte alls något karaktärsbyggande. Tvärtom. Vi kan inte tvinga dem när drivkraften inte finns. De som sköter jobbet har god karaktär från början.

Skulle svenska arbetslösa ungdomar ställa upp på att gå i skogen och plocka bär? Jag vet inte säkert.
Däremot vet jag att jag själv inte skulle vilja driva ett företag med den affärsidén.

Staten och arbetsförmedlingen har ju tvångsmedel att ta till. Indragen A-kassa för den som inte tar jobb som erbjuds, ni vet. Obligatorisk bärplockning för arbetslösa ungdomar i statlig regi närmar sig straffarbete och jag tror ändå inte att vi skulle få valuta för pengarna det skulle kosta.

Det är förstås ingenting som hindrar dem att själva ge sig ut och plocka, om lusten faller på. Jag tror inte någon kan leva på det helt och hållet, men nog skulle det kunna ge en extrainkomst.

z999 sa...

@Johan:
"Det är stor skillnad på att branscher försvinner för att andra länder tar över dem och att naturtillgångar står outnyttjade."

Jag håller med, men det är mer principen jag är ute efter. I arabvärlden så har de accepterat att det är utländska bolag som borrar upp oljan och sen är det ok att strunta i att en stor del av folket går rakt in i underutveckling. Det är först nu på senare år som de har förstått att landet måste byggas av ett folk som utvecklas och att det är araberna själva som tar hand om landet. Det är lite av den nya andan i mellanöstern som vi också behöver.

"Uppenbarligen är incitamenten inte ens tillräckligt stora för att svenska socialbidragstagare ska åka och plocka bär."

Och då är det ett generalfel någonstans och man måste ta reda på felet (=sluta blunda för felet). Idealet är om det är så attraktivt att ta vilket jobb som helst att socialbidrag aldrig blir en livsstil. Men dom som saknar jobb ska också kunna lita på att när de väl jobbar och betalar skatt att det inte bara för kunna hålla en fortsatt hög invandring.

"Det är ett problem. Vi kan inte ha en befolkning som inte tar de jobb som finns när de inte har några. Däremot är det som du säger (om jag förstår dig rätt) bra att ha en befolkning som gör så avancerade arbeten att de enkla försvinner. Skillnaden är stor."

Ja, du förstod mig rätt. Men det är massor med sidofrågor som man måste ta tag i för att vända det hela rätt. Jag fortsätter nedanför nästa citat från det du skrev.

"Oavsett bidragssystemet och den uppenbarligen låga moraliska fostran vi ger våra ungdomar så finns det en svensk naturresurs som står outnyttjad om vi inte tar hit thailändare för att plocka bär."

Ja, men det är en mycket kraftig varningssignal att något är väldigt fel. Vi har ett ökande antal ungdomar som växer upp i mer och mer gettofierade förorter och istället för att erkänna att det är ett misslyckande så tycks det räcka med att kalla det för utanförskap så behöver man inte ens försöka stoppa den utvecklingen. Samtliga "åtgärder" hittils har bara varit för att anpassa landet till fortsatt underutveckling.

"Ska vi flytta ut marknaden istället får svenska befolkningen vänja sig vid att äta sylt och dricka saft gjort på asiatiska eller afrikanska frukter och bär. Ur en nationalromantikers perspektiv vore det väl tråkigt om mors lilla olle fick ge björnen mango?"

:-)
Det kan ju vara sant förståss.

z999 sa...

Tomas, du förstår att bärplockarna från Thailand inte jobbar ideellt väl? Och det gör inte jag heller. Du har rätt i att du inte har någon skyldighet att forma okända ungdomars karaktär, men det har i viss mån regering och riksdag. Och eftersom det ser ut som det gör så har dom misslyckats med det.

Tomas sa...

Ja du z999. Vem har talat om att jobba ideellt? Tvärtom förklarade jag ganska utförligt att grundförutsättningen är lön för arbete och ingenting annat.

Nej, allvarligt talat nu. Var kom den där dumheten om att jobba ideellt ifrån?

Svara gärna, om du kan, men nu packar jag ihop för kvällen. Läser eventuell fortsättning imorgon.

Robsten sa...

@Thomas

"Skulle svenska arbetslösa ungdomar ställa upp på att gå i skogen och plocka bär? Jag vet inte säkert.
Däremot vet jag att jag själv inte skulle vilja driva ett företag med den affärsidén.
"

Och så fortsätter utvecklingen, vad blir nästa jobb svenskar blir för fina för?

Jag jobbade i min ungdom inom långvården för att tjäna mitt leverbröd och komma underfund med vad jag egentligen ville syssla, hårt slitsamt men jag fick min lönecheck varje månad, jobbar svenskar längre i långvården.

Jag tror uppriktigt och ärligt att vi måste vända på utvecklingen, och det säger jag inte för att bara "vinna" en diskussion.

roberth sa...

Svenska ungdomar är jävligt lata! Det vet jag med all säkerhet. Nu ska papperslösa dvs illegala invandrare få gratis vaccin. Det vill centern se mer på politkerbloggen.

z999 sa...

@Tomas:
"Ja du z999. Vem har talat om att jobba ideellt? Tvärtom förklarade jag ganska utförligt att grundförutsättningen är lön för arbete och ingenting annat."

Som du kanske såg så fanns det ett frågetecken också, det var inget påstående. Jag skrev det därför att jag tyckte att du beskrev utlänningar som fantastiska idealister och ungdomar som lata utan att någonstans nämna varför bilden ser ut så. Sen såg jag att du hade tagit upp det också, men lite vagt.

Med tanke på att den "borgerliga" regeringen planerar att spä på ungdomsarbetslösheten ännu mer med mer invandring så är jag orolig för att vi framtiden inte kommer att ha tillräckligt med skattebetalande pensionärer som kan betala lekstugan.

"Nej, allvarligt talat nu. Var kom den där dumheten om att jobba ideellt ifrån?"

Nu tvingas ju annars iofs ungdomar att jobba idéellt (70% av dom jobbar) eftersom lata vuxna inte orkar ta tag i invandringen till Sverige som enligt SCB är fortsatt hög även med "borgerliga" vid rodret. Trots den "borgerliga" alliansen så ses socialbidragstagare och sjukpensionär som yrkestitlar. Thomas Möller från Hells Angels hade (kanske har?) 16.900 i månaden från försäkringskassan samtidigt som han har ett företag som ger 600.000 om året. Det där att man får en procentsats baserad på lönen är ett av felen med bidragssystemet. Statens åtagande vid sjukdom eller arbetslöshet borde vara en fast summa för alla tycker jag. Den som absolut vill ha en högre summa får spara ihop till det själv.

"Svara gärna, om du kan, men nu packar jag ihop för kvällen. Läser eventuell fortsättning imorgon."

Sov gott! (lite sent önskat).

@Roberth:
"Svenska ungdomar är jävligt lata! Det vet jag med all säkerhet."

Det är ok att säga så eftersom svenska ungdomar inte tillhör någon folkgrupp. Men du kanske skulle vara tydligare med att det är etniskt svenska ungdomar du menar för att vara säker på att inte åka på åtal.

"Nu ska papperslösa dvs illegala invandrare få gratis vaccin. Det vill centern se mer på politkerbloggen."

Den kostnaden löser vi lätt genom att dra in på bidragen för ungdomar så att dom tvingas plocka bär (som inte finns tydligen) 12 timmar om dagen.