lördag, oktober 24, 2009

Varför har de så konstiga efternamn?

Människor får ju såklart heta vad de vill och det är bara trevligt med lite udda roliga namn. Mitt eget efternamn hör väl heller inte till de allra vanligaste kan jag väl avslöja, även om det är ett ursvenskt efternamn från torpartiden i vårt land (kanske ännu längre). Men när jag tittade i Facebook på medlemmarna i gruppen ”Liberaler mot Sverigedemokrater” så slogs jag direkt av ansamlingen av en speciell klang på efternamn som var mycket, mycket vanliga där.

Exempel på typer av efternamn som det drällde av i gruppen (300 medlemmar) är von Wachenfeldt (låter det måhända bekant?), Tenenbaum, Af Geijerstam, Steinbach, Heinrich, Stålhandske, Schöldström, Rothstein, Fare (ja, Stella Fare), Preifelt, Bard (ja Alexander i förnamn) samt Afzelius-Alm. Namn som Andersson, Pettersson och Lundström är definitivt underrepresenterade i denna samling av namn. Vi noterar en massiv överrepresentation av namn med tysk härkomst. Vi noterar också ett ”Af” namn och ett ”von” namn. Vi noterar likaså några kändisar som väl i en samling på 300 personer för anses våldsamt överrepresenterade. Likaså noterar vi att det är en speciell typ av kändisar som är med i gruppen, det är inga idrottsstjärnor, professorer eller företagare. 

Vitsen med att jag skrev denna artikel är att detta i alla fall indikerar det jag skrivit förut om de tre eliterna, den mediala, kulturella och politiska eliten. Jag skrev att de ofta står som politisk motståndare till ”verklighetens folk”. De hyser åsikter som inte har med förorternas verklighet att göra och de lever i sitt eget Sverige, företrädesvis i vissa stadsdelar av våra storstäder.  Förövrigt tycker jag Alexander Bard är en mycket fin och representativ företrädare för ”Liberaler mot Sverigedemokrater”.

Länk Facebook Liberaler mot Sverigedemokrater

16 kommentarer:

LP sa...

Mycket träffsäker reflektion av Robsten.

Vad gäller Bard är han nog snarare neoliberal med dragning åt liberalfascismen, än "vanlig" liberal.

Robsten sa...

Därav hans något märkliga uppenbarelse kanske.

Stig sa...

Visst är det lustigt att intelligentian/den kulturella eliten som babblar så mycket om alla människors lika värde gör allt vad de kan för att markera skillnaden mellan dem själva och den tölpige och icke-kreativa medelssvensson genom att skaffa sig efternamn som passar bättre in i serietidningen Svenska Mad än i verkligheten.
De med tysklingande efternamn har väl oftast ärvt det från någon förfader från 1700-1800-talen och kan väl inte klandras för kronisk fåfänga. Men alla dessa identitetslösa stackare som pga en liten "klassresa" upp till den akademiska nivån ändrar till de mest löjeväckande efternamn ger jag inte många sikiner för.
Eftersom det tyska inflytandet är så stort i Sverige så kan man undra hur många svenskar som innan1945 hette Goebbels, Göring, Hess, Himmler, Röhm, Speer o. likn. och sedan ändrade det. Originaliteten har kanske en skämmighetsgräns trots allt.
Liberaler mot Sverigedemokrater har generellt sett alltså sådana här tungvrickarnamn som t.ex. Steinbach och Schöldström (som innan puckot ifråga fick nuvarande intellektuella titel/ställning säkert stavade det Sköldström, men det är finare med Sch... som i schizofreni). Och just dessa aparta högfärdsapor avskyr sverigedemokraterna för att dessa "inte inser" alla männinskors lika värde.
Skrattretande!

Stig sa...

Mvh. Stieg Schwenzzon

Robsten sa...

@Stig

Mina tankar går någonting ditåt ja ;-)

Charlotte af Uschmans sa...

Gotiska Klubben intervjuade Claes Magnus von Ribba angående den svenska adelns syn på Sverigedemokraterna.

Nej, Jimmie Åkesson verkar inte spciellt populär - där heller.

http://gotiskaklubben.wordpress.com/2009/10/16/comme-il-faut-att-rosta-pa-jimmie-akesson/

Johan sa...

Om du letar bland dessa "konstiga efternamn", så hittar du förmodligen också en överrepresentation av personer med judiskt ursprung. Rothstein, Tenenbaum, Stella Fare osv etc.

Wikipedia skriver ang "Jewish ethics":

"Jews are strongly influenced by the exhortation, 'Remember the stranger, for you were strangers in the land of Egypt' (Deuteronomy 10:9), especially as this refers to the Exodus celebrated at Passover.

Jews are expected to show hospitality to all, and to consider the needs and feelings of anyone who may be marginalized, for whatever reason."

http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_ethics

David Aaronovitch framförde i en paneldebatt, att pga judarnas historia så var han "naturligtvis mycket positiv till invandring pga historiska skäl".

När en jude själv uppmärksammar denna bias, så betraktas det alltså som ett helt okontroversiellt påpekande. Men det anses som ohyggligt kontroversiellt (antisemitism!) om någon som ej är jude gör samma observation.

Anonym sa...

Johan

Vad är det för kontroversiellt med att påstå att judar i rätt hög utsträckning är liberaler? Inte kontroversiellt alls, vill jag påstå. Denna liberalism omfattar även den vita breda huvudfåran i väst under hela efterkrigstiden.

Men jag antar att du syftar på att det är (minst sagt) kontroversiellt när vissa debattörer talar om att judar leder en världskomplott för att underminera "den rasrena vita världen". Tex Culture of critique/MacDonald (översatt till svenska av judehataren Adelskogh). Jojomän, detta är kontroversiellt, verkligen, därför att det är en spekulativ mystisk-sociologisk faktiskt helt obelagd antisemitisk hypotes som MacDonald driver.

Om judarnas liberalism, bland annat att de generellt är positiva till invandring, skriver för övrigt den tunge amerikanske konservative tänkaren Norman Podhoretz om här, helt befriat från konspirationsteorier, för övrigt:

http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203440104574402591116901498.html

Vad vi sedan ska tycka om konsekvenserna av denna liberalism, är en helt annan sak.

Gustafsson

Robin Shadowes sa...

Det kom en upprörd man instormandes på PRV och röt:

- Jag måste få byta namn genast!!

Byråkraten bakom skrivbordet svarade:

- Lugna er nu! Så farligt kan det väl ändå inte vara?

- Ja ja, men då får ni väl berätta vad ni heter och varför ni vill byta.

- Mitt namn är Hermann Hitler, utbrister mannen.

- Men då förstår jag bättre varför ni vill byta namn. Vad önskar ni byta till?

- Adolf!!

Robin Shadowes sa...

Nån som vet om Bard har lämnat hasch-romantiken bakom sig nu när han är folkpartist?

Johan sa...

@Anonym

Du "antar att [jag] syftar på att det är (minst sagt) kontroversiellt när vissa debattörer talar om att judar leder en världskomplott för att underminera "den rasrena vita världen".

Du antar fel. Jag syftade inte på något utöver det, som jag skrev.

Robsten kan skriva oj, vad många "konstiga efternamn" det finns bland medlemmarna i gruppen ”Liberaler mot Sverigedemokrater”. Det är mer tabubelagt att skriva: Oj, vad många judiska efternamn det finns bland medlemmarna i gruppen ”Liberaler mot Sverigedemokrater”.

Man riskerar anklagelser om antisemitism, om man påpekar, att judar som regel är energiska invandringsförespråkare (och invandringsaktivister) pga gemensamma judiska värderingar.

Robsten sa...

Oki, jag lade naturligtvis märke till att en del efternamn var av judisk härkomst. En del judar tillhör utan tvekan någon av de tre eliterna, de är sannolikt överrepresenterade i två av dessa (inte den politiska). En icke obetydlig del av den judiska populationen i vårt land myste öppet eller i smyg när Åkesson publicerade sin braskande artikel i Aftonbladet. En del judar har gått med i SD, en del judar är livrädda för den pågående islamiseringen. De judar som applåderar islams frammarsch i vårt land och hatar Åkesson och hans kamp mot det POLITISKA islam har jag liite svårt att förstå, så långt kan jag sträcka mig.

Men i övrigt anser jag inte gruppen "judar" vara en politisk grupp. Jag bryr mig inte om denna grupp därför utan ser de tre eliterna, det politiska, mediala och kulturella etablissemanget som våra huvudmotstånadre. Vilken religion eller ras dessa må tillhöra är en fullständigt obsolet fråga, i alla fall för mig.

Johan sa...

Robsten, är det verkligen en "fullständigt obsolet fråga", om judar som regel är energiska invandringsförespråkare (och invandringsaktivister) pga gemensamma judiska värderingar?

Är det en "fullständigt obsolet fråga" om DNs - Sveriges största och mest inflytelserika tidnings - politiske redaktör (i likhet med David Aaronovitch) i sin egenskap av jude "naturligtvis är mycket positiv till invandring pga historiska skäl"?

Fler kvinnor (än män) är också mer positiva till invandring - är också det en "fullständigt obsolet fråga"?

Min poäng är endast, att man bör se med öppna ögon på att judar som regel är energiska invandringsförespråkare (och invandringsaktivister) pga gemensamma judiska värderingar.

Jag misstänker f.ö., att du kanske inte skulle betrakta det som en "fullständigt obsolet fråga" om DNs politiske redaktör var muslim? Det kanske faller sig rel. lätt att säga: det spelar ingen roll om DNs politiske redaktör är jude. Det faller sig nog inte riktigt lika lätt att säga: det spelar ingen roll om DNs politiske redaktör är muslim.

Inget val sa...

Tråkigt att diskussion kom att handla om judar. Jag tänkte inte ens tanken, och jag tror inte att det var Robstens avsikt heller. Den verklighetsfrånvända överklassliberalismen har ingen ras.

LP sa...

@Johan

Om DNs politiska redaktör är jude måste han banne mig vara masochist.

Johan sa...

LP skriver: "Om DNs politiska redaktör är jude måste han banne mig vara masochist."

LP, det handlar om identitet.

"Jews are strongly influenced by the exhortation, 'Remember the stranger, for you were strangers in the land of Egypt' (Deuteronomy 10:9), especially as this refers to the Exodus celebrated at Passover.

Jews are expected to show hospitality to all, and to consider the needs and feelings of anyone who may be marginalized, for whatever reason."

http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_ethics

Det ingår i din identitet som jude att förespråka invandring. Det kanske inte är någon riktigt bra jämförelse, men du skulle också kunna säga, att muslimska kvinnor som väljer ett uttalat textilt handikapp (s.k. spökplumpsuniform) "måste vara masochister". Poängen för damer i spökplumpsuniform (eller för judar som förespråkar invandring) är inte enbart den egna personliga bekvämligheten - utan det handlar om en självupplevd identitet.

(Man förespråkar dock som regel ej någon invandring av icke-judar till Israel... så den judiska målsättningen att välkomna främlingar NUD verkar inte omfatta Israel.)

-----

2003 valde AJC (American Jewish Committee) ut Peter Wolodarski till sin "Scandinavian Leadership Delegation". Wolodarski hade då (i förbluffande unga år) rekryterats till DNs ledarredaktion - idag är Wolodarski sedan något år chef för ledarredaktionen.

Wolodarski framför ett par år senare i en intervju, att han sedan 2004 bevistar AJC:s årsmöten.

"I was invited in 2004 to attend the AJC’s Annual Meeting and, once I arrived, I was immediately interested. This is my 3rd Annual Meeting..".

http:// projectinterchange.org/?p=1620

A propos American Jewish Committee:

"American Jews have consistently maintained a deep interest in United States immigration and refugee policy. According to Jewish tradition, "strangers" are to be welcomed and valued, as we were once "strangers in the land of Egypt." From its founding in 1906, the American Jewish Committee (AJC) has been a strong voice in support of immigration.."

http:// www.ajc.org/site/c.ijITI2PHKoG/b.838517/k.37FD/Immigration.htm


Det här är fakta - no more, no less. Det är imho. trist att de verkar finnas en så stor beröringsångest inför dessa fakta.