lördag, oktober 24, 2009

Vilken förfärlig människosyn Moderaterna visar upp

Ett nytt centrum för hemlösa skall öppnas på Kapellgränd, Södermalm i Stockholm. Margareta Björk (M) ordförande i stadsdelsnämnden har reagerat starkt på detta och menar att bl.a brottsligheten kommer att öka. Så här säger hon i DN.

Vi har för många sociala institutioner på Söder, det har vi tyckt länge.
Södermalm har problem med stök, brott och oroligheter vid Medborgarplatsen och i västra Katarina.


Att anklaga en hel grupp och generalisera som Björk gör här skvallrar om en människosyn jag inte ställer upp på. Att på detta sätt skuldbelägga en hel grupp människor, som dessutom hör till samhällets botten luktar fascism lång väg. Jag vill påpeka att detta rör sig om en grupp som inte kan föra sin egen talan och som på det mest monstruösa sätt blir skuldbelagt av Moderaterna. Vad har Moderaterna för belägg på att det är hemlösa som utför dessa brott och detta stök? Det finns, som alla vet människor med bostad som också nyttjar alldeles för mycket alkohol och som bryter mot lagar. När jag läser statistik från BRÅ hittar jag absolut inget som säger att just hemlösa skulle göra sig skyldig till dessa saker som Björk påstår. Det är med all önskvärd tydlighet så att Moderaterna med Björk fiskar i grumliga vatten när de drar fram dessa ogrundade uppgifter. Vidare säger Margareta Björk så här i artikeln.

Problemen har tilltagit de senaste veckorna, med ungdomsgäng och andra gäng och med en stor ökning av missbrukare i Björns trädgård, många av dem övernattar


Nu påstår Björk att dessa trasiga människor övernattar också! Det luktar brunt om Björks grundlösa anklagelser mot grupper av människor som inte kan försvara sig. Detta utspel skvallrar om en människosyn vi inte trodde fanns kvar i vårt moderna svenska samhälle. Var är moderaternas humanism, vad har deras rättsliga och mänskliga patos någonstans? Vad säger Reinfeldt om detta fruktansvärda påhopp på våra allra svagaste medborgare? Vidare står det i artikeln:

Att landstinget i sommar öppnar ett centrum för hemlösa i området är inget stadsdelsnämnden välkomnar. En enig nämnd har flera gånger uttryckt att de sociala verksamheterna redan är för många. 


Det är alltså för många sociala verksamheter i staden anser stadsdelsnämnden. Var skall alla dessa människor ta vägen då undrar vi? Skall de avvisas till förorterna med all problematik som finns där med fattigdom, dåliga sjukvård och trångboddhet? Det skulle vara direkt inhumant och omänskligt att avvisa dessa människor till en miljö där de sannolikt kommer att fara illa. Stockholms stad är en rik kommun som borde ha råd att härbärgera dessa olyckliga människor. Det gäller att stå upp för en human människosyn och alla människors lika värde. Just därför skall dessa mindre bemedlade människor inte avvisas från Stockholms stad.

Länk DN

40 kommentarer:

Stig sa...

Men nu får väl ändå Maud Olofsson ingripa och förklara för sin allians-väninna Maggan Björk med samma patos som hon förklarade för Jimme Åkesson i morronsoffan häromdagen att "alla människor har ett lika värde" med eller utan tak över huvudet.
Det bästa de hemlösa kan göra är som intelligentian gör: Byt efternamn men till ett arbabisktklingande med många spott&fräsljud (och helst konvertera till islam) ty då får de ett lika värde. Och tak över huvudet.

Andreas sa...

Haha, good one, Robsten! =)

Robsten sa...

I thought so too ;-)

Robsten sa...

Fan också, fick inte med "fiskar i grumliga vatten", ett allvarligt misstag :-(

Robsten sa...

Åtgärdat ;-)

Stig sa...

Efter att ha läst igenom DN-artikeln får jag nog ge moderaten Margareta Björk en liten eloge trots allt.
Det är ju inte bra att en massa hemlösa och härbärgen koncentreras till en enda stadsdel, i synnerhet inte i en så stor stad som Stockholm.
Varför kan inte stadsdelar som Kungsholmen, Vasastan, Östermalm och Solna (visserligan annan kommun antar jag, men ändå...) ta en del av ansvaret och stöket som oundvikligen uppstår.
Är man rädd för att alla fotograferande turister runt Slottet (i Gamla stan visserligen men nära Kungsholmen) Riddarhuset, Stadshuset etc skall fly från hufvudstaden och aldrig återvända.
Fungerar Slussen som en sorts barriär mellan city och de hemlösa på Söder?
Såg för flera år sedan en hemlös stockholmare i TV (Debatt tror jag det var) som föreslog att man kunde använda den då tomma skatteskrapan som ungkarlshotell åt de hemlösa. Reaktionen blev negativ redan då men nu ligger väl denna byggnaden just på Söder. Vad hände med den? Ett härbärge på c:a10 våningar låter inte så bra kanske...

"Problemen har tilltagit de senaste veckorna, med ungdomsgäng och andra gäng och med en stor ökning av missbrukare i Björns trädgård..." sa Margareta Björk.
Vad menade hon med "andra gäng" måntro... Är det grabbarna ute i Tensta och Rosengård som gör en liten vandalrunda i Stockholms centrala delar emellanåt?
Eftersom hemlösa ofta har psykiska problem och missbruksproblem så tror iaf. jag att de själva tjänar mest på tt spridas ut över stans olika stadsdelar.
Såväl i Stockholm som här i Göteborg där detta problem inte är riktigt lika stort. Eller i alla fall inte lika påtagligt rent visuellt så att säga.

Stig sa...

Det är faktiskt journalisten på DN och inte moderaten Margareta Björk som får det att se ut som om det var de hemlösa som står för den ökade brottsligheten och bidrar till otryggheten på Söder.
Direkt efter Margareta Björks kommentarer räknar Mia Tottmar upp diverse polisanmäld brott och enkäten om hyresgästernas rädsla.
Snacka om FULmedia.

Robsten sa...

Kom inte och förstör nu Stig ;-)

Stig sa...

Förstör och förstör...?
Jag råkade upptäcka en sak bara :-)
Förresten är inte den där journalisten också moderat? Hela artikeln stinker ju av moderat retorik och bruna värderingar.

Karpstryparn's Weblog sa...

Och idioterna i regeringen anklagar SD för att göra skillnad på folk och folk. Men vad faan gör de själva då??

//Karpstryparn

Mikael sa...

Personligen tycker jag att dom ska öppna upp en flyktingförläggning på södermalm istället, det är dags för vårt etablissemang att visa solidaritet!

Milla sa...

Detta med hemlösa är ett mycket större dilemma än vad många är medvetna om.

Personligen anser jag att det är en skam att vi ens har något som kallas för hemlös i Sverige.

Sen håller jag med om att man inte ska koncentrera alla härbärgen mm till ett område. Men man kan göra om det sociala skyddsnätet så att vi slipper ha denna katastrofala misär som många människor lever i.

Mats J sa...

http://www.dn.se/opinion/signerat/beroringsskrack-1.981545

Har du läst författaren Lena Andersson idag på DN där hon kommer ut som (så nära man kan komma) sverigedemokrat? Nu börjar backlashen. Långt ifrån alla i eliten har mage för den totalt oseriösa hetsen mot Sverigedemokraterna. I nästa steg kommer vi att få se fler Stellan Bojerud. I synnerhet centerpartistiska politiker tror jag kan tänkas hoppa av till SD.

p.s. jag fick länken via Erixon som också sakta men säkert håller på att arbeta upp ett mod att överge Alliansen.

Robsten sa...

Japp, då hoppas vi på trevlig läsning ;-)

Milla, jag anser också att hemlöshet är ett allvarligt problem. Men samma personer som hyllar en hejdlös immigrationspolitik, i förorterna, vill inte ha inhemska hemlösa i sin närhet, fruktansvärt.

LP sa...

@Mats J
Jag tror att Lena Andersson är medlem i Humanisterna. Åtminstone sympatiserar hon med dem.

Hon är för det mesta en ganska krass och klarsynt person som till skillnad från många andra författare, journalister och kulturpersonligheter, också verkar ha både ryggrad och ideal.

Jag tror hon kommer från en icke-akademisk bakgrund och har gjort en sk "klassresa". Jag kan identifiera mig med henne pga detta och inbillar mig att hon också bär på en kluvenhet inför sin identitet som å ena sidan "vanlig människa" och å andra sidan en person som tagit vara på möjligheten att bilda sig.

Till skillnad från en del andra ateister och Humanister söker jag inte sak med den svenska kristenheten av principskäl. Jag är pragmatiker och väljer de strider som är meningsfulla och det är knappast meningsfullt att lägga någon större energi på att bedriva kritik mot svenska kyrkans kristendom idag. En del skriker mot Plymouthbröderna och detta är i princip inte fel. Fast de är så få att det bara är löjligt att hacka på dem i någon större utsräckning.

Muslimerna däremot är drygt 400.000 i Sverige idag. Tack och lov är många av dem inte rättrogna (tack vare religionsfriheten i Sverige), men alla muslimer (och alla otrogna) kommer att tvingas välja om islamiseringen fortsätter.

Säg att muslimer i framtiden generellt kommer att efterleva islam i Sverige ungefär som man gör i Pakistan. Jag tror att det är detta L Andersson helt förnuftigt reagerar mot, och det är detta som vi sekularister alltid reagerar mot då vi kritiserar religion - att religionen skall genomsyra hela samhället på alla nivåer och tom tvingas på medborgarna.

Detta leder till att jag som Humanist och liberal i Sverige 2009 helt logiskt kommer fram till att SD är det enda partiet som kan stoppa den destruktiva utvecklingen och därför röstar jag på dem.
Det kommer nog att ta tid innan denna insikt sjunker in hos flera "ovanliga människor", men förhoppningsvis kommer de "vanliga" snart att förstå att vänstern har övergivit dem för länge sedan, och att alliansen inte bryr sig eftersom de alltid kan köpa sig frihet och säkerhet.

Hoppas Lena Andersson indikerar ett trendbrott!

Anonym sa...

Haha, helt klockrent Robsten, you're the man, som vanligt! :-)

LP sa...

Jo jag glömde:

Med risk för att uppfattas som en rövslickare (jag berömde Robstens förra artikel också), det är ett mycket bra och listigt grepp du fått till på denna artikel - klockren som sagt!

Stig sa...

@Milla
Det är uppenbart att lantisar som du och jag skall inte försöka förstå ironin i denna post av Robsten. Det fungerar ungefär som ett internt skämt där bara några få invigda som känner varann väl förstår de dolda associationerna och anspelningarna.
Stockholmshumorn påminner ibland om brittisk humor. Det är bara när andra garvar som man förstår att man ska skratta med.

@Robsten
Var hygglig och sätt varningstriangel framför sådana här poster i fortsättningen! :-)

Tackar på förhand.

Stig sa...

Varför inte använda Globen som natthärbärge och låta de hemlösa sköta ismaskinen när det är match.

(Litet exempel gå Gbg-humor)

Milla sa...

Stig: Kan det t.om vara så illa att du och jag inte har humor? Att vi är trista tråkiga jäklar som inte begriper ironi?? ;-)

Robsten: Detta med att man säger "vi måste hjälpa fattiga, utslgna och missbrukare MEN inte i närheten där jag bor" är ju det vanligaste resonemanget som förs i dessa frågor.

Samma sak med invandringen, dom som gapar högst om att det inte finns problem bor heller inte i Fittja, Rosengård eller Bergsjön.

Ingen vill ta ansvar så är det bara.

Milla sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Allah sa...

haha Kvällens goda skratt detta. Underbart skrivet

Stig sa...

@Milla
Du berör en känslig punkt där Milla och jag får genast beröringsångest som det så populärt heter numera. Vi är nog "trista tråkiga jäklar".

Både göteborgare och värmlänningar har ju rykte om sig att vara roliga så du och jag får väl utgöra Undantaget Som Bekräftar Regeln på våra respektive hemorter.

Robsten sa...

@LP

Inte fan är du någon rövslickare LP, vi bloggare behöver uppmuntran också för att orka hålla på. Tack för berömmet, denna var ovanligt inspirerad. Förmodligen för att jag för en gångs skull inte hade någon akut tidsbrist.

Robsten sa...

@Stig

Ta det inte så hårt Stig, denna blogg har fler bottnar, var allvaret slutar och ironin tar vid vet faktiskt inte ens jag själv riktigt. Men det som är ironi, kan också innehålla korn av allvar. Denna blogg var ett typexempel på detta. Jag hittade själv en fyra olika vinklingar på bloggen jag skrev, varav två där ironin kunde ses på olika sätt.

Robsten sa...

@Milla

Håller med;-)

Robsten sa...

@Stig, Milla

Min bestämda uppfattning är att ni är jäkligt bra människor, basta!

z999 sa...

Stort beröm från mig också Robsten. Jag fick mail förresten från Jimmie Åkessonoch det var ju rätt kul. Andra gången faktiskt.

Robin Shadowes sa...

Jag föreslår att vi kan lära av fransoserna här. Öppna ett nytt tältläger på Söder ett s k "djungeln på Söder"... :)

Robsten sa...

@Z
Tack Z, och grattis till din nya bekantskap ;-)

Stig sa...

I denna fråga är faktiskt moderaterna och vänsterpartiet överens: Det är bra med uteliggare!
Moderaterna och vänsterpartiet har med gemensamma ansträngningar skapat problemet för drygt 10 år sedan. Vänstern ansåg att det var inhumant att låsa in psykiskt sjuka människor och skattesänkarpartiet moderaterna instämde tillfullo men dock med baktanken att det blir ju billigare för skattebetalarna om man släppte ut människor som inte är vid sina sinnes fulla bruk, vind för våg.
En stor del av dessa psyksjuka är idag uteliggare.

Stig sa...

@Robsten
"Min bestämda uppfattning är att ni är jäkligt bra människor, basta!"

Och min betämda uppfattning är att du har alldelses rätt!!
Ja, angående Milla alltså.

Även du verkar vara en väldigt bra människa Robsten, annars hade man inte skrivit så mycket på den här bloggen.

Och så får vi inte glömma att Z999 är en mycket bra människa... (Om vi bortser från hans antirasistveckor)
Samma bestämda uppfattning har jag om MS.
Näää, nu får jag sluta innan detta blir Klubben för inbördes beundran, den skall vi hålla hemlig -;)

Fosterjordnära sa...

..bord krydda denna med "fobidiagnostik" och "hemlösfientlighet".


Kan det bli aktuellt med en motion om ett Safe Haven från moderaternas sida? Kanske kan man i t.e.x. Farsta strand upprätta ett sådant, där hemlösa i väntan på en egen kvart på Söder får en husvagn att vistas i?

Tänk vá humant va?

Anonym sa...

Stig, blanda nu inte in Solna i det här. Solna är givetvis en egen kommun, faktiskt äldre och finare än Stockholm. När man någon gång åker till Söder slås man av alla vinddrivna existenser som samlats där. Men Stockholm får ta hand om sina egna problemindivider, så ska nog Solna ta hand om sina. Men blanda som sagt inte in Solna i Stockholms problem.

MS sa...

Vi är en enda stor familj här på Robis blogg ;-)

@Z

Nu får du köra en anti-rasist-vecka för att reta upp Stig. Han börjar att bli alldeles för gråtmild ;-)

z999 sa...

@MS:
:-)
Det är så svårt bara att överträffa andra antirasister, men det ska komma.

Rolf Nilsson sa...

Till sommaren ska vi i Stockholm som också här omtalas berikas med ännu en verksamhet för hemlösa. Denna gång gäller det uppbyggnaden av ett ”centrum för hemlösa”.
Människorna med lite insyn i hemlöshetsfrågan vet att det även denna gång inte på något sätt handlar om att försöka lösa hemlösheten genom att hjälpa hemlösa individer till ett tryggt hem.
Istället är detta en sammanslagning av redan befintliga ickefungerande verksamheter. Ett centrum byggs upp för akademiker där det ska forskas på hemlösa. Detta gäller bland annat hur länge man lever som hemlös, hur tandstatusen ser ut, vilka eventuella missbruk som finns, vilka psykiska problem och andra sjukdomar människor har och får i sin hemlöshet.
I detta centrum ska sedan de akademiker som tycker sig behöva mer kunskap om hemlöshet ges möjlighet att inhämta sådan. Hemlösa behandlas som vilka försöksdjur som helst.
Hur många människor ska behöva dö i förtid i forskningens namn och av de sviter denna vidriga människosyn står för?
Kan det verkligen vara så att vi medborgare tycker titlar och doktorshattar är mer värt på vissas huvuden, än att människor ska få leva ett värdigt liv i ett eget tryggt hem?

Fattigdomen breder ut sig. Bara i Europa l lever idag 50milj i vad som kallas fattigdom. Och i Sverige befinner sig, enligt rädda barnen, c:a 250 tusen barnfamiljer i fattigdom. Det här är människor som på olika sätt närmat sig risken att hamna i hemlöshet.
Finns det någon gemensam egenskap hos dessa individer, något medfött karaktärsdrag som gör att just de blir drabbade?
Skulle vi anse det vara etiskt försvarbart att forska på deras tänder, på deras psykiska status eller på andra beteenden som uppkommer på grund av fattigdomen.
Jag tror att det finns anledning att ställa sig den frågan.
Är det verkligen så att vi ska lägga över problemet på de som blir drabbade? Ska vi istället inte titta på de orsaker som leder fram till detta?
Hemlösa människor lever under ständig stress och oro.” Var kan jag duscha, borsta tänderna, få tag i pengar?”
De sover betydligt mindre än andra. De har ingenstans att gå när de behöver trygghet.
Det är inte konstigt att det uppstår olika problem under sådana villkor.
Varför ska vi forska på detta? Är inte det att lägga skulden på individen?
Är det inte att ytterligare slå fast att anledningen till det som sker ligger hos den fattige eller hos den hemlöse?

Rolf Nilsson
Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa

Anonym sa...

1967 började jag en utbildning till socialassistent i Stockholm och 1968 placerades jag som socialpraktikant vid Byrån för bostadslösa män, Hornsgatan 128.

Sedan gick det fort. Vik. socialassistent 1968, tf 1:e socialassistent 1969, tf socialinspektör 1970. Men märk väl endast tillförordnad.

Denna oerhört snabba yrkesutveckling berodde på att jag verkade inom den uppsökande verksamheten bland uteliggare - och nådde resultat. Det fanns då ca 5.000 uteliggare i Stockholm.

Jag tänker med värme på de som tog sig upp ur situationen mest av egen kraft, men även en puff i ryggen när så behövdes.

Jag är sorgsen över de 99% som aldrig nådde det målet.

Alltnog förfasade facket över min alltför snabba yrkesutveckling. Atbetsgivaren valde en kompromiss. Jag placerades som 1:e socialassistent vid byrå 5 på Kungsholmen och facket släppte kravet att jag skulle degraderas till socialpraktikant, vilket ju faktiskt var min bottentjänst.

I det läget valde jag avsked och återgång till Försvaret. Jag blev avdelningschef vid Försvarets Radioanstalt (FRA).

Min sociala ambition att göra något för de hemlösa hade havererat. Facket sade: varför skall den där gamle officeren tillåtas att lyckas, han har ju inte samma kompetens som vi, utbildade på Socialhögskolan.

Med smärta erfar jag att det ännu finns bostadslösa liksom för 40 år sedan.Det har byggts många bostäder sedan dess, men vilka är de som får bo där?

Stellan Bojerud

Anonym sa...

Fallet VN. Det var 1968. Jag var socialassistent och VN kom till mig. Han hade varit telegrafist vid FRA. Jag hade likaså en bakgrund som telegrafist. Vi fann varandra lite grann. VN fungerade allt bättre och söp allt mindre.

1969 möttes vi av en slump på Hornsgatan. VN sade stolt att han varit nykter i ett år. Jag svarade: Vill du ha ett jobb?

VN tackade ja till det taskiga jobbet som städare på Vårdhemmet Högalid, där jag då var tf syssloman. Han skötte sitt arbete med stolthet.

1970 kom ett telefonsamtal från Skåne. VN:s frånskilda hustru ringde mig och frågade om ryktet att VN levde ett nyktert liv var sant.

Jag svarade att det gjorde han sedan två år. Hon sade då: Säg VN att han är välkommen hem igen! Jag betalar flygbiljetten. Jag och våra barn möter honom på flygplatsen.

VN och jag hade hunnit bli goda vänner. Han var en ytterst plikttrogen och lojal medarbetare. När jag till honom framförde budskapet från hans ex-hustru, brast han i gråt. Själv måste jag vända honom ryggen, så att han inte såg mina tårar.

Vad som sedan hände vet jag inte utöver att jag fick ett julkort där VN skrev att allt var bra.

Stellan Bojerud

Robsten sa...

Tack Stellan för en intressant kommentar.