söndag, oktober 25, 2009

Hur handskas man med obekväma partier?

I en lång och mastig artikel i DN diskuterar en rad skribenter som jag näppeligen hört talas om vilken strategi man skall använda för att förhindra framväxten av främlingsfientliga partier (läs Sverigedemokraterna). Författarna verkar leta förtvivlat efter metoder att hålla tillbaka det folkliga missnöje som oftast uppträder när det politiska upplysta skiktet lämnat massorna bakom sig i den politiska utvecklingen. Så här skriver t.ex. författarna i artikeln.

Länge isolerades Sverigedemokraterna av de etablerade partierna. Nu attackeras de i stället. Erfarenheter från Europa tyder på att båda sätten är dömda att misslyckas för dem som vill hindra framväxten av främlingsfientliga partier.

Ibland ser man inte lösningen fast den finns mitt framför ögonen på en. Den geniala lösning författarna letar efter och som skulle lösa problemet att människor röstar fel är att införa diktatur. Det har visat sig att om befolkningen i ett land har fel åsikter och inte förstår sitt eget bästa så är den bästa lösningen helt enkelt att inte låta dem få rösta alls. Det brukar fungera ett tag med att låta massmedia hjärntvätta folket samt använda sig av rädsla och diverse repressalier för att påverka människor i rätt riktning. Dessa metoder brukar dock inte fungera i all evighet, då är en modell av ren diktatur en lösning.

Om etablissemanget tvekar att införa ren diktatur kan man med fördel införa ett skendemokratiskt system som det i Vitryssland där Aleksandr Lukasjenko med framgång visat hur man med formell demokrati ändå med övertygande metoder kan locka människor att lägga rätt röstsedel i valurnorna. De oerhörda framgångar Lukasjenko rönt med sina metoder borde locka författarna till denna artikel att verkligen studera det Vitryska systemet närmare. Vi läser vidare i artikeln.

Vi har talat med en rad experter – statsvetare, sociologer, idéhistoriker – och på en punkt är enigheten stor: ett främlingsfientligt parti snarare gynnas än skadas av att bli attackerat av hela etablissemanget.

Återigen visar det sig att nuvarande metoder där ”hela etablissemanget” öppet genom media attackerar ett mindre parti inte fungerar. Tyvärr så upplever de flesta människor inte att de tillhör detta ”etablissemang” eller att de ens företräder dem. Till slut blir i stället de medier som försöker övertyga människorna att rösta i rätt riktning lika besudlade i människor ögon som etablissemanget självt. Återigen, vill ni hitta en metod som fungerar så studera de framgångsrecept Lukasjenko använt sig av i Vitryssland. Med effektiva metoder har Lukasjenko lyckats få människor att inse deras eget bästa och att lägga rätt valsedel i urnan.

De metoder Lukasjenko använt sig av är att upplösa parlamentet, han har ändrat de parlamentariska spelreglerna med vapenmakt (Lukasjenko är officer som Björklund i botten). Lukasjenko har också skjutit upp ett val när opinionen inte sett bra ut, därefter har han sett till att resultatet friserats av de tjänstemän som räknat rösterna. Det ryktas om att Lukasjenko även mördat och misshandlat motståndare. Det finns med andra ord ett brett register att ta till för att människor skall rösta för deras eget bästa. Så vi uppmanar författarna till denna artikel att genast åka på studieresa till Vitryssland som kan tjäna som ett föregångsland för att hindra obekväma partier att bli för stora.

Länk DN

11 kommentarer:

Robsten sa...

Varningstriangel Stig ;-)

Milla sa...

haha Hörru, även jag fattade direkt att det dröp av ironi i den här skriften. Men jag tackar ändå för att du viftade med triangel till Stig, för OM ingen av oss skulle ha uppfattat den östkustliga humorn så hjälpte du ju oss. ;-)

Bra skrivet i vanlig ordning!!

Robsten sa...

tack Milla;-)

Robin Shadowes sa...

Har dock svårt att tänka mig den ryggradslöse Jättebebisen tortera och mörda människor men man vet ju aldrig. Hans ögon är ju trots allt kalla och döda som på en fisk.

lasse sa...

Det bästa vore att införa en regel som säger att av ordningsskäl får endast partier som är representerade i riksdagen ha valsedlar synliga i vallokalen.
Övriga partiers valsedlar förvaras i vallokalen av en s k "folkkontrollant" som mot uppvisande av legitimation lämnar ut begärd valsedel.
Naturligtvis får det av miljöskäl inte vara tillåtet att slösa med papper och begära flera partiers valsedlar.

En annan idé är att höja spärren till riksdagen till 10%. Visserligen hamnar då en del riksdagspartier utanför men en tilläggsregel kan vara att partier i allians får räkna alliansens sammanlagda röster dividerat med antal partier som samverkar.

Varför krångla till demokratin i onödan?

z999 sa...

@Lasse:
:-)
LOL

Anonym sa...

Extremister är samma typ av människor oavsett ideologi.

Men...där svenskar och höga politiker offentligt träder fram och fördömer politiskt "extrema åsikter och inriktningar".
Där är det samtidigt från muslimskt håll.
En öronbedövande tystnad, ifrån deras högre företrädare och utövare, gentemot dom egna religiösa extremisterna/islamisterna.

Detta är mycket, mycket oroande.

// G.W

Folkfiende sa...

Enklaste tricket för makten är väl att införa någon form av "demokratisk" reglering påminnande om demokratiparagrafen i radio- och TV-lagen.

På så sätt skulle man kunna sålla bort - partier eller röstande - som inte omfamnar tanken om ett mångkulturellt samhälle.

Stig sa...

Näääe nu ger jag banne mig upp, Robsten. Nu hjälper det inte ens med varningstrianglar, byt ut dom mot stoppljus istället.
En grov gissning från min sida är att ironin antingen ligger i att eliten på Helgeandholmen skulle överväga att införa diktatur för de intelligensbefriade medborgarnas eget bästa eller att åtminstone införa tt skendemokratiskat system a´la Lukasjenko i Vitryssland.
Jag blir alltid lite trögtänkt så här på höstkanten men för det första har jag länge varit övertygad om att sveriges åsiktsdiktatur förverkligades redan på Palmes tid och för det andra... ja trots att jag inte känner till Lukasjenko speciellt väl så trodde jag att det var han som hade gjort en studieresa till Sverige - t.ex. någon gång på 70-talet - och tagit "lärdom" av oss.
Och nu menar du alltså (ironiskt förmodar jag) att svenska riksdags-7-klövern skall åka till Vitryssland och lära av sig själva...
Fattar inte hur du får ihop det :-)

Robsten sa...

@Stig

He, he, bra kontring där.

z999 sa...

På tal om resor, visste ni att Usama bin Ladin var i Sverige på 70-talet? I Dalarna och han fotograferades med familj av Vecko Revyn.