torsdag, december 24, 2009

Midvinterblot

Ordet jul kommer från den förkristna midvinterfesten julblot, denna högtid kallades också midvinterblot. Det senare ordet är mest känt p.g.a. av en mycket känd tavla av Carl Larsson. Tiden för julblotet var ungefär vid vintersolståndet när dagarna var som kortast, det hade mycket stort symboliskt värde för människorna innan kristendomens intåg. Naturen och årstiden vände, dagarna blev längre och naturen vaknade så sakteliga till liv igen. Det var egentligen denna naturens vändpunkt man firade och blotade till, dessutom laddade man denna händelse med religiös symbolik och övernaturliga krafter. Man hade t.o.m. en speciell gud för julblotet, han hette Jólner. Jólner var ingen annan än den mångskepnade Oden, men i alla fall.

I de anglosaxiska länderna kallar man julen för christmas, vilket har betydelsen Kristus mässa. I norden har vi kvar det förkristna ordet jul, vilket härstammar från ordet hjul. Det som menas är solens bana som betecknades som ett “hjul“.

Sentida forskare har dock börjat tvivla på denna förklaring och anser att jul möjligen kommer från Jolner eller så är ursprunget för ordet jul höjt i historiens dunkel.

Här ser ni lite riktig konst, Midvinterblot av Carl Larsson


6 kommentarer:

z999 sa...

Helt oväntat så berörde detta inlägget mig extra mycket. Jättebra skrivet Robsten och sen var det trevligt med Carl Larsson målningen.

Goten sa...

Ordet "blôtan" är gotiska och det är förmodligen även ordet jul. Se den gotiska kallendern.

FRUMA JIULEIS(nov)
AFARJIULEIS (dec)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Jul

Gotiska kallendern skrevs på 500-talet e. kr. och ordet JIULEIS kan ha syftat på något ord från de trakter i södra Sverige varifrån goterna en gång kom.

Goterna är nyckeln till det mesta vår svenska historia, för de som vill ha någon historia.

Robsten sa...

Tack Z, trevligt skrivet;-)

Robsten sa...

Yes men jag är en äkta svee got. Det var vi svear som stod för konservatismen på 1000-1200 talet. Vi kämpade med vårt eget blod mot den nya läran och den nya korrupta tiden. Dessutom var svear alltid lite överlägsna, ja i alla fall götarna om inte goterna.

Robsten sa...

Jag får väl starta svea klubb då, eller svearnas klubb, svearnas samling, jag vete fan.

Goten sa...

@ De gamla klubblokalerna för Svea Klubb ligger väl tre hundra meter under Rosenbad.

Bara att börja gräva, Robsten!

Stockholmarna är inte ens intresserade av sina gamla fornlämningar på Walmunds ö.

Det är bara en tidsfråga innan de grävs bort.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Walmunds%C3%B6