söndag, december 20, 2009

Söndagskrönika – Folkhemmets snöplogar

Och snön faller ned, hela tiden. Man får lust att referera Saga med hennes ”And the snow fell”, hon lär dock vara av politisk tveksam hemvist, så det blir inga länkar. Jag har inget emot all snö som faller, tvärtom jag gillar vita jular. Det jag däremot har något emot är dagens snöplogning. Med anledning av att jag hade svårigheter att taga mig till arbetet förra veckan p.g.a. all snö, samt att jag fick anlita apostlahästarna för att taga mig hem så pratade jag med en del människor om dagens snöplogning, då jämfört med gårdagens.

Min uppfattning stärktes i alla fall av några jag pratade med, om än inte alla. När jag växte upp så sköttes snöplogningen oerhört mycket effektivare än i dag. Jag minns de stora Caterpillar-maskinerna som mest liknade urtida monster, i alla fall i min barnsliga fantasi. Vi väcktes mitt i natten av monstrens urtidslika vrål, både is och en del asfalt flög i en elegant båge när de kraftfulla maskinerna utförde sitt värv, oavsett tid på dygnet. Om någon parkerat sin bil på ett felaktigt sätt var det bara otur för den bilägaren. De avgrundsstarka Caterpillarmotorerna hade inga problem att singla iväg en tvåtons bil i en elegant båge som imponerade mäkta på oss barn. Det var fler än ett barn som drömde om att bli förare av dessa monstermaskiner när vi häpet beundrade den kraft allt i dess väg skyfflades bort.


Och så dagens snöplogning. Kommunerna har lagt ut snöplogningen på entreprenad för att spara pengar. Vem vet var pengarna har tagit vägen, vi betalar ju mer i skatt i dag än då jag växte upp. Små enmansföretag har lagt väldigt billiga bud på snöröjning verkar det som. Små bögmaskiner kämpar en ojämn kamp med enorma snömassor. De små traktorliknande maskinerna förlorar alltid kampen mot snömassorna på kort sikt. Bussar ställs in, bilar tar sig inte fram. Jag och många med mig får väldigt svårt att ta oss till arbetet. Det tar orimligt lång tid att åstadkomma en plogning som är mycket sämre än gårdagens lite mer brutala plogning. När det väl är plogat kan bilar inte vända där de skall kunna just det. Barnvagnar och andra typer av fordon kan helt enkelt inte ta sig fram på ett säkert sätt efter att det är plogat. Är det konstigt att man understundom längtar tillbaka till det gamla folkhemmet och de gamla monstermaskiner som höll samhället igång på den tiden?


24 kommentarer:

Naivtive sa...

Snösvängen är bara en i raden av verksamheter som naggas i kanten av desperata besperingsåtgärder. Åldringsvården, Telia, Energin, Skolmat, Friskolor you name it. Visst fanns det kostnadesbesparings potential men om kvaliten försämras eller krångligheten absurd som ex vis att välja ett telefonabonnemang, så vad har blivigt bättre? En massa politiska tomtar har blivit rika på fler styrelsearvoden och fler höga tjänster men till vilken nytta?

Ensam man sa...

Lustigt att du tar upp precis detta då min mor påpekade exakt samma sak för nån vecka sedan.

Hon växte upp i Haparanda och tillbringade sin ungdom i Stockholm under femtio och sextiotalet. För mig känns det hela lite abstrakt då jag ej har en bättre värld att jämföra med. Vet att min mor även klagade på att jag var tvungen att ärva använda böcker under min skolgång medan hon fick behålla sina under sextiotalet.

Alla dessa små förändringar till det sämre som man knappt själv märker :) Antar att även mina barn kommer att förundras då jag jämför deras värld med min åttiotalsuppväxt.

Robsten sa...

Right, du tog orden ur munnen på mig Naivtive ;-)

Robsten sa...

Fortsätter detta snöfall får jag gå till jobbet i morgon, satan! Får gå upp en timme tidigare, hurra!

Anonym sa...

Bögmaskiner?

Robsten sa...

Eeehh..ja, just det. I en krönika kan man kanske ta ut svängarna lite, även om detta var ett gränsfall även i en sådan. Alltså små futtiga maskiner med begränsad förmåga att skyffla bort snömassor. Maskiner som inte är anpassade för ett tufft jobb i ett subarktiskt klimat. Maskiner som egentligen passar bäst att skyffla undan snö framför en villainfart. Maskiner som verkar löjliga jämfört med de maskulina, vrålande monstermaskiner som de Caterpillarmaskiner vi fordom såg, ungefär som Christer Lindarw jänmfört med Magnus Samuelsson. Fast benämningen kanske inte var optimal, meningen var definitivt inte att kränka någon grupp människor.

Rune sa...

Snöröjningen i Sverige stod på sin absoluta topp under femtiotalet. I varje fall på landsbygden. Vägstationerna låg tätt med ett par mils mellanrum. Vid femtiden på morronen var man ute och plogade.
På sextiotalet så började man att dra in och lägga ner vägstationerna och numera finns det väl inga kvar. Allt är utlagt på entreprenad och snöplogen kommer framåt middan när det snöat. Det var bättre förr med detta även om vägarna i sig är bättre nu.

Anonym sa...

Det var bättre förr !!! Sens moral borde vara 'släng bort alla moderniteter' till exempel mobilen, datorn, den bensinslukande bilen mm.

Robsten sa...

Mobilen och datorn är bra saker, som tillkommit utan några politiska beslut. Bara för att vissa saker var bättre förr, rätt många saker, för många saker. Så innebär detta inte att alla saker var bättre förr.

Ett annat litet exempel. De nya bussarna är sämre än de gamla. De nya är snyggare, bekvämare, men har sämre väghållning och sannolikt motorstyrka, samt alldeles för låg markfrigång.

Anonym sa...

Jag blir förvånad när jag läser detta, förvånad över att du Robsten skriver sådan smörja.

Först och främst i en modern stad skulle det fungera mycket dåligt om traktorerna som plogad inte tog hänsyn till parkerade bilar och andra "lättflyttade" hinder. Varje plogrunda skulle kosta samhället 100-tusentals kronor. Sen som du säger är plogningen på entreprenad, alltså firmor köper in adekvat utrustning för att sköta plogningen på smidigast och kostnadseffektivast sett. För den delen så används här i norr näppeligen "bögmaskiner", exempel på ofta sedda maskiner är L70 och L60 från volvos maskinprogramm. Dessa skulle med enkelhet välta en normalstor lastbil om dom så ville./Norrland

Anonym sa...

jorå "norrland" men häromkring använder de L20 - L30 eller vad de nu heter och de är lite fjolliga :)

mvh robban

Robsten sa...

Om ni bara visste vad jag sett som snöröjare, därav mitt ganska kraftfulla epitet innan.

demokratbloggen sa...

ALLT var bättre förr, det finns statistik på det.

På 1950-talet när jag var barn så låg Sverige i topp när det gällde välstånd, men nu har välståndet successivt bestulits oss av riksdag och regering, som ger bort det till inkräktare, som i sin tur skickar ner allt till Muja Hedin och andra islamistiska organisationer.

Om vi kunde få tillbaka 50-talet plus alla nuvarande moderniteter så hade det varit just i konsekvens med den demokratiska ambition som politikerna alltid skulle haft.

Men nu väljer de hellre att bli landsförrädare, där vänsterpartiet tidigare varit ensamt!

Anonym sa...

...är det en liknande modell som den här eller? : )

http://www.blocket.se/vasternorrland/Lastmaskin_Volvo_L25B_05_25118022.htm?ca=11&w=3


Johan Gustavsson

Robsten sa...

Ja, det är en bögmaskin. jag har sett ännu värre i Sveriges huvudstad när snömassorna vräkt ned. Små minitraktorer, man får lust att ömsom gapskratta ömsom gråta.

Robsten sa...

Det här är en OK maskin för lite större vägar, inget för villaområden kanske.

http://sverige.cat.com/cda/layout?m=308648&x=14

Robsten sa...

Nä jag laddade ned produktbladet, en maskin i min smak. Den har t.o.m. en liten metallåda innehållande en laptop, om man plötsligt måste skicka iväg en blogg antagligen ;-)

http://sverige.cat.com/cmms/images/C201836.pdf

Onkel Fester sa...

Bögmaskiner eller inte - jag vill bara påminna om gamla tiders snöstaket. De var otroligt effektiva mot drivbildning.

Anonym sa...

Det går väl inte att ta sig fram med monstermaskiner idag. De enda som tar sig runt minirondeller, smårefuger och andra smala farthinder är små "bögmaskiner".

//mudder

Gustaf janson sa...

Det är precis som Robsten säger, t o m snöröjningen har tappat all trovärdighet i Sverige. Förr, rejäla väghyvlar som skrapade rent ordentligt, nu grannen trädgårdsmästaren som hänger på ett plogblad på sin Nissan KingCab och hugger ett guldkantat entrepenörskontrakt från lata kommunaltjänstemän.

Inte undra på att min f.d. granne i Sverige kallade snöfall för "det vita guldet". Han hade en KingCab. Nuförtiden får man vara glad om plogningen kommer igång under eftermiddagen istället för på morgonen, man får också fröjdas om man överhuvudtaget lyckas upptäcka en plogad trottoar. När jag växte upp på 1960-talet kunde man gå på BÄGGE trottoarerna efter plogning, nu får man vara glad om man kan gå på den ena.

Anonym sa...

Jag förstår vad "norrland" menade. Här i norrland kan man fortfarande höra, med 10 minuters förvarning, när snösvängen kommer. Frustande, vrålande, i 70 km i timmen far dessa monster fram på byvägarna. Kvar på vägarna finns i bästa fall asfalten. (om det fanns nån innan). Efter min tid i Stockholm på 90-talet vet jag av erfarenhet att både snöröjningen och trafikanterna var lite "bögiga". 2 dm snö och hela stan stod stilla. Ja förrutom jag med min skruttiga ford sierra då, som likt alla andra norrlänningar i Stockholm inte hade några problem att kryssa fram mellan alla stillastående fjollor.

Robsten sa...

Jag tog mig hem från jobbet just nu, med risk för eget liv. Först hade de grovplogat vägen, sedan hade de i laga ordning plogat gång o cykelvägen. Därefter hade snillena på vägverket plogat vägen igen och därmed kastat upp all snö på de redan plogade gångbanorna, vilka blev i princip obrukbara. Vilka nötter! Det värsta är att de sätter folks liv på spel genom denna idioti.

Anonym sa...

För att anknyta en aning till ämnet men med ett positivt budskap - passa på att gå ut i naturen nu, gott folk!

Tjockt snötäcke och alldeles tyst. Igår gick jag en lång kvällspromenad, det behövdes ingen musik i öronen, den vackra vintertystnaden och kylan var tillräcklig. Sverige är som vackrast den här årstiden.

Robsten sa...

You have a point Anonymous