lördag, december 26, 2009

Wetterstrand är övervärderad

I en artikel i dag på SvD så står det att förtroendet för Wetterstrand har ökat markant och är mycket större än för alla partiledare förutom Reinfeldt. Det är obegripligt att stödet för Wetterstrand är såpass stort. En orsak till detta förhållande menar Per Gudmundsson är att stödet för Wetterstrand bland landets journalister är oerhört stort. Så här skriver Gudmundsson i sin artikel.

I mätningen innan, år 1999, var andelen Miljöpartister 10 procent. Redan det var en kraftig överrepresentation – men obetydlig jämfört med i den senaste mätningen. Och ska man tro siffrorna hade utvecklingen ännu inte nått klimax år 2006: exempelvis bland kvinnliga journalister yngre än 35 år var mer än var tredje, 35 procent, miljöpartist.

Sedan Asp gjorde sin mätning har Miljöpartiet dubblat sitt väljarstöd. I opinionsmätningarna nu hamnar partiet regelmässigt på runt 10 procent. Om överrepresentationen i journalistkåren fortfarande ligger på 400 procent är det ingen som vet – det låter osannolikt – men om den gör det är närmare hälften av journalisterna miljöpartister idag.


Jag tror absolut inte att hälften av landets journalister är miljöpartister och ivriga beundrare av Wetterstrand, det skulle vara helt perverst. Inte heller Gudmundsson själv tror på det utan det var mer ett räkneexempel. Hur det än är med Gudmundssons siffror så har jag en mycket stark uppfattning av att Wetterstrand blir betydligt ”snällare” behandlad än övriga partiledare, där håller jag fullständigt med Gudmundsson. Jag har roat mig med att titta på YouTube-klipp av Wetterstrand. Här är ett klipp av korseld med Rayman och Kielos, titta och förundras.Det var inte mycket till ”korseld” där inte. Hur snällt kan man behandla en partiföreträdare i denna typ av program? Här gick man verkligen över gränsen och jag skulle föreslå en nedläggning omedelbart av hela programmet om jag sett det i direktsändning.

En förklaring till Wetterstrand popularitet är också helt logisk och förståelig. Wetterstrands fördel gentemot övriga partiledare är att hon inte verkar så genuint medietränad och överslipad. Hon ger intryck av att inte vara lika hal och slingrig utan mer folklig, jordnära och ärlig. Dessutom är hon ju en relativt ung kvinna, det är en grupp som inte direkt rosat marknaden i det övre politiska skiktet.

Dock kan inte hela stödet för Wetterstrand förklaras med hennes naturlighet. Det måste helt enkelt ligga något i det Gudmundsson säger om att Wetterstrand blir behandlad mildare än övriga partiledare och andra politiker med hög befattning. Dessutom har hon som Göran Greider så riktigt påpekat, inte satts på verkliga prov. En gång sattes hon på ett lite hårdare prov, det var i en partiledardebatt i SVT2 Agenda den 17e maj. EU-valet stod för dörren och debatten blev understundom hård. Ingen programledare kunde jämna marken för någon partiföreträdare under denna debatt. Just här i denna debatt gjorde Wetterstrand sin sämsta insats jag sett och alla hennes brister kom i dagen. Wetterstrand uttalade sig i skolfrågor utan någon som helst sakkunskap och det blev pinsamt helt enkelt. Jag satt framför TV:n och nästan rodnade av Wetterstrand dåliga insats. Jag skrev en blogg om det HÄR.

När jag sedan läste recensioner av debatten verkar Wetterstrands dåliga insats inte ha uppmärksammats alls. Tvärtom fick hon i vissa medier ganska bra betyg. Hur är det möjligt? Hade vi sett samma debatt? En del bloggar gav också Wetterstrand bra betyg, Lowdin i Bromma som exempel gav Wetterstrand bäst betyg av alla med kommentaren ” hon är bara så skärpt”. Det var exakt det hon inte var i skolfrågor, som råkar vara ett område jag är speciellt intresserad av, och just därför insåg hur erbarmligt dåligt påläst Wetterstrand var denna gång.

Där har vi kanske en del av förklaring till Wetterstrands framgång. Hon verkar så jordnära och naturlig jämfört med de övriga slipade rävarna i församlingen så människor kanske helt enkelt inte avslöjar hur illa hon resonerar kring olika politiska frågor, i alla fall i vissa frågor.

Länk SvD partiledarstöd

Länk SvD Gudmundsson

27 kommentarer:

Robsten sa...

Och apropå Korseld så var väl närbilderna på Kielos och Rayman fler än på Wetterstrand, hmmm..... någon kvinnlig grej det där?

Sivan sa...

Hon passar in i såpan Sverige som går i patetiska feministspår.

elina sa...

har aldrig fattat storheten med henne, har försökt fatta hennes politik speciellt miljö men det fanns inga realistiska förslag bara ord om ens det.

Stig sa...

Det ligger väl lite i sakens natur att en företrädare för ett enfrågeparti som envist hävdar det självklara att det är bättre med ren luft än skiten luft, hellre ett skyddande ozonlager än ett skadat ozonlager, levande sälar och valar istället för utdöda sälar och valar, inte väcker särskilt hård kritik. (Vem vill inte ha mer syre och slippa få hudcanser...)
I andra frågor är utgångspunkten ändå alltid miljön som de kan falla tillbaka på om det hettar till och vem fan säger "skit i miljön det finns viktigare frågor" el. likn.
Wetterstrands okunnighet i skolfrågor (även jag minns den där partiledardebatten i SVT2 Agenda) betraktas nog inte så allvarlig eftersom det inte är en miljöfråga.
Miljömupparna åtnjuter en större tolerans och överseende för okunnighet i alla frågor utanför deras enda hjärtefråga. Allt för stor tolerans/överseende!

z999 sa...

På tal om partiledare, jag tycker att Jimmie Åkesson är väldigt lik Tom Cruise. OK, behöver inte vara samma person men jag kommer att vara lite misstänksam i alla fall tills jag ser båda två bredvid varandra.

Robsten sa...

Nä, det ser jag direkt att det inte är. Cruise har markant kraftigare armar och en mer atletisk kropp, misstänker att han spenderat en del tid på gym i sin ungdom.

Dessutom har jag träffat Åkesson och han har en genuin blekingsk dialekt, som en amerikan skulle ha svårt att härma faktiskt. Nä, han är trevlig faktiskt och vettig att prata med, ärligt talat.

Goten sa...

Gudmundsson är övervärderad

Hade Gudmundsson varit intellektuell, vilket han aldrig kommer att bli, så hade samma fråga kunna ställts om SD eller Jimmie Åkesson.

Gudmundsson övervärderar medias roll och undervärderar sakfrågorna och de nya folkrörelsernas roll. Han undervärderar också att människor oroar sig över klimatfrågor.

Om vi gissar på att högst 5% av Sveriges journalister är dolda SD-sympatisörer, så har SD likväl hälften av MPs röster. Hur förklarar Gudmundsson detta? Eller ingick det inte i artikelns syfte: Att trösta Alliansen och Waberi-Moderaternas för deras uppenbara tillbakagång i opinionssiffrorna.

Alliansen har en enda chans i nästa val: det är att ta upp invandrar och islamfrågorna.
Och de kan inte ta upp dom till 30%som Göran Hägglund gjorde när han talade om Verklighetens folk, för det innebar bara gratisreklam för SD. Nej, de måste ta invandrarfrågan på allvar, annars är Mona & Co redan klara.

I förhållande till det gäng Wetterstrand syns tillsammans med så tycker jag hon
ger ett sympatiskt och hyfsat påläst intryck. Att det sedan är sorgligt att hon inte förstår hur ökad Islamisering och Mångkultur kommer att förstöra Sverige, det är en annan sak.

Robsten sa...

Jag håller inte med dig i allt här Got, dock håller jag med dig angående massinvandringen, vilket är det essentiella ;-)

OT.

Såg en gammal kvinna på TV (Woodstock)som varit medlem i Hog Farm, och hon levde!! det är ju en värds och medicinsk sensation av högsta rang! Hur kan en människa överleva två ton giftiga kemikalier som injicerats direkt io blodet? Fantastiskt. Borde komma med i "Vetenskapens värld".

z999 sa...

@Robsten:
"Såg en gammal kvinna på TV (Woodstock)som varit medlem i Hog Farm..."

App! App! App! Se upp så att inte Nina Glans eller expo vrider till det att du förespråkar ett nazistiskt övermänniskoideal.

Robsten sa...

Jepp, självklart Z. Kommer ni ihåg denna låt då?

http://www.youtube.com/watch?v=YxwhXNgnNXE&feature=related

z999 sa...

Jag tycker att texterna i Pughs låtar brister rätt ordentligt när det gäller logiken.

Robsten sa...

Sant, men återigen, hur många låtar gör inte det. Vi minns så där på rak arm, "A whiter shade of pale" harförgäves försökt hitta någon logik där, men en bra låt ändå, ha, ha.

Robsten sa...

Found it
http://www.youtube.com/watch?v=PbWULu5_nXI

Lyssna och förundras över texten, jag har aldrig förstått den.

z999 sa...

Jo, det var en trevlig låt att dansa tryckare till. Men jag lyssnade mest på den tidens hårdrock på den tiden. Deep Purple (framförallt och med den riktiga sångaren Ian Gillian och inte den där jävla Coverdale), Black Sabbath, Led Zeppelin.

Robsten sa...

Jepp! Första plattan jag blev tokig i och lyssnade sönder, Machine head. Fortfarande kanske den bästa plattan de gjorde. Då med..Ian Gillan (överlägsen sångare, hör child in time) Jhon Lord, Ritchie Blackmoore, jag minns inte vem som spelade bas, fan också, ålderstecken? Tror låten Highway star finns med på plattan, så Smoke on the water, Child in time, ja också fler goa låtar, det var tider det ;-)

Robsten sa...

Hittat en vinyl här, Stormbringer. den nya uppsättningen med Coverdale och Glenn Hughes. Ian Paice på trummor, han fanns med i ursprungsuppsättningen.

Robsten sa...

Alla mina vinyl har försvunnit vid otaliga flyttningar land o rike kring. Men jag hittade Dylan, Simply red, Freda (de var bra i början innan det blev för religiöst)Jennifer Rusch (har inte jag köpt, garanterat, någon som glömt hos mig) Millas Mirakel (kuriosavärde) Pink Floyd, Dire Straiths, ZZTop (vad är själva skivan?) Lisa Nilsson??? Vem har glömt den hos mig? Beatles, Deep Purple. Det är vad som finns kvar av hundratals vinyler, man blir nostalgisk.

Robsten sa...

Var tvungen att konferera med Wiki. Roger Glover hette basisten, naturligtvis. Ett fakta fel upptäckt i Wiki,

-"Bland deras mest kända låtar kan nämnas Smoke on the Water, Highway Star, Child In Time, Black Night, Perfect Strangers, When A Blind Man Cries, mfl."

Child in time och "when a Blind man cryes" måste vara samma låt, annars har de gjort en låt jag aldrig hört talas om, omöjligt. Låten heter Child in time och inget annat.

z999 sa...

Child in time heter låten och den var med på Deep Purple in rock och senare på liveskivan made in japan. Machine head är nog det bästa dom gjort, jag gillade mest highway star.

ZZtop är en absolut favorit för mig liksom thin lizzy. Bästa framträdande jag sett var uriah heep på gröna lund när sångaren var aspackad och ramlade ner bland publiken längst fram. :-)

Robsten sa...

Javisst ja, In Rock (som var deras näst bästa platta, och den sista med ursprungsbesättningen om jag minns rätt) var det som Child in time fanns på, ruggig låt ;-)

ZZtop kan bli tjatig med deras sydstats rock, men Trees hombres är enormt bra, otroligt bra, deras bästa.

Nä, Thin lizzy har jag svårt för, men den urgamla låten från 1500-talet Whisky in the jar gör de bäst av alla, garanterat. Ordet som förekommer i låten "rapier" som betyder svärd, har inte använts på hundratals år.

Ja uriah Heep hör ju till den tiden, den gamla goda musikitiden, nu är det mest skit och Idol och skräp.

Robsten sa...

Jag fick förresten denna gulliga låt skickat till mig.

http://www.youtube.com/watch?v=H17edn_RZoY

jag föll för den på något konstigt vis, gillar den på något outgrundligt sätt ;-)

Robsten sa...

Whisky in the jar med Lizzy, relativt bra inspelning, över 300,000 visningar. Går i lite för lågt tempo.

http://www.youtube.com/watch?v=xrguJziuq9s

z999 sa...

Är det inte konstigt hur mycket utländsk musik det fanns förr? Enligt antirasisterna så krävs ju massinvandring för att ta emot kulturella influenser. Ett exempel är ju att utan alla amerikanska flyktingar så skulle vi inte få äta big mac, dricka cola och gå omkring i lewisbrallor.

Robin Shadowes sa...

"Child in time och "when a Blind man cryes" måste vara samma låt, annars har de gjort en låt jag aldrig hört talas om, omöjligt. Låten heter Child in time och inget annat."

Det är två olika låtar. Finns på YouTube om ni vill förvissa er om detta.

Kul att ni gillar 70-tals musik för det gör jag med. :)

Såg Rainbow 78 och Purple 87, båda gångerna i vad som numera är al-Malmuh.

Vad tycker ni om Blackmore's Night? En bekant till mig kallade det för "riddar-musik". LOL

Har ni hört något av Steve Morses egna grejor? Det är visserligen mer jazz-rock men jag gillar det iaf. Speciellt Dixie Dregs andra album What If. Finns musik på YouTube med dom med för intresse-klubben. :)

Glover gjorde ju en del solo som inte heller var direkt hårdrock, Butterfly Ball och Elements. Mer åt symfoni-rock hållet.

z999 sa...

@Robin-Shadowes:
"Vad tycker ni om Blackmore's Night? En bekant till mig kallade det för "riddar-musik". LOL"

Jag gillar Blackmores Night. Jag har en dvd med dom när dom uppträder i slottsmiljö. Under a violet moon är min favoritlåt. Kul att Richie kör en del gammalt purplematerial på deras konserter.

Robsten sa...

Rainbow kom aldrig upp i DP klass, tyvärr. Blackmores Night, tja.

Robin Shadowes sa...

Z999, om du gillar Blackmore's Night kanske du också skulle kunna tänkas uppskatta Gryphon, ett brittiskt symfoni-rockband som körde med medeltids-renässans-influenser redan på 70-talet.