söndag, januari 17, 2010

Hägglund besöker Verklighetens folk

Ingen har väl missat att det är valår detta år och att valrörelsen  så smått börjat komma igång. Situationen är minst sagt spännande inför det stundande valet. Tre nuvarande riksdagspartier hamnade under riksdagsspärren i den senaste opinionsmätningen och ett parti utanför riksdagen hamnade långt över denna spärr, nämligen SD. De scenarion som kan tänkas uppstå är nära nog oändliga och hur en kommande regering ser ut är svårt att ens gissa. Som om inte allt detta vore nog så har Socialdemokraterna rätt bra siffror i opinionsundersökningar, samtidigt som partiledaren Sahlin är tydligt impopulär i breda befolkningslager. Frågan hur de nuvarande riksdagspartierna skall möta Sverigedemokraterna samtidigt som de skall bekämpa det motsatta blocket är också högintressant. Jag vill påstå att det kommande valet är det intressantaste och mest spännande i modern tid.

Med anledning av att valrörelsen drar igång har SvD intervjuat två partiledare, Ohly från V och Hägglund från KD. Båda dessa partier hamnade under riksdagsspärren i den senaste opinionsundersökningen. Om Hägglunds valturné står det så här i artikeln.

Göran Hägglund är på Köksbordsturné och har bjudit in sig till familjen Mete, kristna syrianer som bor i Södertäljeförorten Hovsjö.
Mamma Semire, ordförande för de syrianska kvinnorna, har bullat upp med frukt och kakor åt sin gäst. Men hon har också en lång lista på sådant som socialministern bör rätta till. Remisstiderna i vården är för långa och det är svårt att få kontakt med vårdcentralen.


Det är ingen slump att Hägglund besöker en syriansk familj i Hovsjö där kvinnan är ordförande för ”de syrianska kvinnorna”. Människor som kommer till vårt land härstammar från långt mer autoritära kulturer än vår. Lyckas Hägglund övertyga ”mamma Semire” att rösta på KD är det mycket troligt att väldigt många syrianska kvinnor kommer att rösta på detta parti i valet. Människor från många kulturer röstar helt enkelt som den lokala auktoriteten röstar. Vidare så står det i artikeln.

KD-ledaren är på besök hos Verklighetens folk, den väljargrupp han har varit på jakt efter sedan begreppet lanserades förra året.
–Det handlar om människor som tycker att det finns en överhet, en överhet som talar om hur folk ska leva och som styr och ställer med människor, förklarar han.
Göran Hägglund vill att KD ska vara det parti som tar spjärn mot etablissemanget, oavsett om det är en kulturell elit eller hans egen politiska.


Det här är röstfiske av nästan osmaklig art. Självklart så tillhör både KD och Hägglund det etablissemang han säger sig vilja ”ta spjärn mot”. KD har så tydligt tagit etablissemangets ställning i fråga efter fråga, antingen det gällt äktenskapslagar eller adoptionsfrågor så det blir nästan roande när Hägglund lägger ut texten om det etablissemang han så tydligt tillhör själv.

Den ”överhet” Hägglund nämner, som talar om hur folk skall leva, talar även om för människor vilket parti de helst inte skall rösta på. I högerspalten har SD fått det pikanta prefixet ”populistiska”, det enda parti som i SvD fått ett prefix. Skall Hägglund vända sig emot detta också? På tal om detta prefix undrar vi förresten om inte Hägglund är en smula populistisk själv som både försöker rida på det etablissemangshat som finns bland människor, samt försöker köpa röster genom att vända sig till auktoriteter inom vissa befolkningsgrupper för att därigenom få hela gruppens röster.

Nu tror ju inte jag att Hägglund är ensam om denna taktik. Vi kommer att få se flera partiers företrädare på besök hos auktoriteter inom vissa befolkningsgrupper för att därigenom vinna hela gruppens röstetal. Eftersom det ser ut som det gör i våra etniska enklaver så är det svårt att klandra våra politiker för själva beteendet i sig, det är logiskt och rationellt. Men att då ge prefixet ”populistiskt” till ett av partierna som deltar i det kommande valet är inte bara oärligt, det är också osmakligt och väldigt magstarkt.

Länk SvD

17 kommentarer:

MS sa...

Fredrik Reinfeldt får gärna komma hem till mig men han lär inte gilla vad jag har att säga :-))

Ja, det är osmakligt eftersom det är så genomskinligt. Jag gissar att den syrianska familjen kommer att rösta rött i a f.

Robsten sa...

Grejen är att det inte handlar om bara den familjen, utan om tusentals andra syrianer i Södertälje som kommer att rösta likadant som denna familj. Det är DET som är hela grejen.

Andreas sa...

OT, men en intressant blogg jag hittade:
http://antisverigedemokraterna.wordpress.com/

z999 sa...

Nej, Andreas. För låg nivå på angreppen för att det ska bli intressant för min del att bemöta. Bloggen är inte representativ för "antirasister" i gemen heller så det ger inget. Om det hade varit ett politiskt parti bakom kanske eller någon förening åtminstone men så är inte fallet.

Andreas sa...

Z999, du har rätt i att nivån på angreppen verkligen är på sandlådenivå. Och den är inget jag kommer följa. Men hur är den inte representativ för "antirasister"?

z999 sa...

@Andreas:
Sidan består ganska mycket av dåligt underbyggda personangrepp och inte angrepp på SD's politik i stort. Det drar rätt mycket energi att försvara enskilda SD'are och många "antirasister" vet inte ens vilka personer det gäller. Om du tänker dig ur andra "antirasisters" synvinkel så upplevs sidan mer som en vendetta mot enskilda SD'are än angrepp på SD's hela politik. Dom är otydliga i sitt försvar för invandringen på ett sätt som inte antirasister brukar vara. Det är ju en mer givande diskussion att diskutera invandringen med en person som anser sig ha belägg för att invandringspolitiken är bra än att diskutera huruvida svenska folket anser att invandringen är bra. Dom använder dessutom "majoritetsargumentet" på ett sätt som gör att de inte riktigt själva behöver försvara invandringen, ungefär som "jag säger inte att invandringen är bra men svenska folket tycker det". En diskussion om vad folket egentligen tycker är tämligen bortkastad.

Och sen, våldigt få personer anser att det är någon avgörande fråga om SD kan fylla stolarna efter valet i höst. Hur många procent det blir är långt mycket viktigare.

För den som ändå tänker angripa sidan så är mitt tips att attackera hela upplägget, inte försvara varje enskilt påstående. Ironi kan ju vara en grej också, typ "OK. Nu har jag läst här och inser att det är bättre att jag lägger min röst på något av de andra invandringskritiska partierna".

Trots vad jag sa så är det möjligt att jag lägger ett och annat inlägg där men utan att angripa enskilda påståenden. Sikta mot bloggar med tydliga politiska företrädare för riksdagspartierna.

z999 sa...

...och, Andreas. Dom angriper folk i SD's ytterkanter som inte är synliga i media av "vanligt" folk. Dom lägger ingen energi på uttalanden från Jimmie Åkesson eller Björn Söder. Snacket om kriminella inom SD kommer inte att leda till nånting och ses dessutom som en rätt gammal fråga som redan är utredd.

z999 sa...

En sak till Andreas. När någon blåser upp ett åtal om ärekränkning av Tommy Funebo och "finken" Jönsson som ett brott som ska diskvalificera folk till Sveriges riksdag så brukar det betyda att man inte har getterna på plats riktigt.

Det är inte så att det är Tommy Funebo som sitter och mal om gammal skåpmat och tror sig vara anonym trots att han mal om samma sk-t hela tiden? "Argumenteringen" mot SD är exakt vad han har skrivit tidigare annars. Fast det spelar väl inte så stor roll vilken stolle som ligger bakom bloggen kanske.

Robsten sa...

Jag noterar att ingen verkar ha fattat vad jag skriver om i artikeln.

z999 sa...

Ehh, ursäkta Robsten, det kommer.

Johan Y sa...

Personligen tycker jag att Hägglunds retorik om verklighetens folk är en fröjd. Jag hyser inte så mycket hopp men jag håller ändå en tumme för att han ska följa upp den i praktik.

Att vara på köksborsturné hos någon som är ordförande för syrianska kvinnor låter dock inte så hoppingivande. Hon är säkert intressant men en person som är ordförande för en stor skara människor ligger ju redan där närmare etablissemanget och makten än de som inte har en maktposition.

Det är väl vanliga köksbord, med människor som arbetar med annat än politik, han borde besöka i så fall. Annars får han ju inte mer kontakt med golvet än vad Mona får när hon frågar LO-toppen och får reda på att alla fabriksarbetares viktigaste fråga är giftemål för homosexuella.

Robsten sa...

-"Hon är säkert intressant men en person som är ordförande för en stor skara människor ligger ju redan där närmare etablissemanget och makten än de som inte har en maktposition."

Ja vet inte..men grejen är att lyckas någon politiker, t.ex. Hägglund övertyga henne, så har han kanske fem tusen r5öster på ett bräde, eftersom nästan alla syrianska kvinnor röstar som deras lokala auktoritet, precis DET är grejen. De röstar som deras auktoritet. Det var inte riktigt så vårt demokratiska systemm var tänkt att fungera.

Johan Y sa...

Jag har lite svårt att uppröra mig över att femtusen syrianer röstar på KD när socialdemokraterna i decennier använt speciallagstiftning för att få miljoner att gå med i facket och påverkas att rösta på sossarna.

Däremot tycker jag att det är tråkigt om han ser lokala pampar som verklighetens folk. Politiker måste börja se bortom intresseorganisationer och förstå att det finns massor av människor som bara vill vara ifred och få fatta sina egna beslut. Vi finns även om vi inte kan göra oss hörda på samma sätt som femtusen syrianer, eller andra grupper.

Robsten sa...

Tja, alltså, det var ju inte riktigt så vårt system var tänkt att fungera, varje människa skall ju själva välja parti på valdagen.

Jag blir lite upprörd ändå när inget av detta står i artikeln utan det ser ut som att Hägglund försöker värva TVÅ röster när det i själva verket rör sig om kanske femtusen röster.

Det ser ut som det gör i dessa etniska och kulturella grupperna, vi kan inte ändra på det inom överskådlig tid och någon får rösterna. Tycker SD också kan göra framstötar när andra partier så tydligt gör det. Men det hör till god ton att vi åtminstone blir medvetna om hur det fungerar.

Sossarnas incest med facket är ju trots allt välkänt.

Milla sa...

Politik handlar ju om att den som lyckas ragga bäst vinner mest. Sen att de ofta får sälja sin själ tycks kvitta.Personligen är jag övertygad om att Jimmie Åkesson skulle lätt kunna värva starka namn bland invandrarna. För de som verkligen vill bli en del av sverige och vill leva tillsammans som vi gör är inte alls nöjda med den bedrövliga politik som förs idag. För den sabbar så mycket som vi alla vet.

Robsten sa...

Då skulle det se ut så här Milla. Åkesson tar redan på vem som är auktoriteten i en speciell grupp. Detta i en grupp där denna speciella hierarkiska kultur råder. Där pratar han med överhuvudet. Lyckas han övertyga överhuvudet så har han i princip alla rösterna i sin hand.

Johan Y sa...

Visst, jag håller med om den demokratiska principen. Jag tycker också att varje individ själv ska fundera på vad de tror på. Jag tycker inte om tanken att de följer en auktoritet. Jag har bara svårt att förstå varför just Hägglund ska klä skott för det när vårt mest statsbärande parti är grundat på att man röstar som facket vill. Antalet syrianer är rätt lågt i förhållande till antalet i LO.