fredag, april 30, 2010

Billström som heterosexuell

I en vällustigt skriven artikel i DN så konstaterar artikelförfattaren att det väckt en del negativa reaktioner när man varit lite extra kreativ och finurligt då man gett rollen som fornnordisk gud till en svart man, nämligen Idris Elba. Så här står det i artikeln.

Det är brittiske regissören och skådespelaren Kenneth Branagh (bland mycket annat känd som kommissarie Wallander i ett antal brittiska tv-filmer) som valt att ge rollen som guden Heimdall till Idris Elba. Det skulle han inte ha gjort om han velat hålla sig väl med fundamentalistiska anhängare av den serie som förlaget Marvel skapat och som filmen ”Thor” bygger på.

Självklart är det ett konstnärligt och kreativt grepp att låta den fornnordiske guden Heimdall spelas av en svart man. Speciellt som Snorre Sturlason just kallade Heimdall för ”Den vite asen”, det bryter ny mark och provocerar fram gamla fördomar. Elba själv tycker att det är ett utmärkt konstnärligt grepp att låta honom som svart man spela Heimdall, så här säger han enligt DN.

Branagh bryr sig inte – och inte Elba heller. Den rasistiskt färgade invändningen mot att britten fått rollen har 37-årige Elba själv kommenterat på ett avspänt sätt:

Jag tilldelades rollen i ´Thor´ och jag ska spela en nordisk gud. Om man känner till något om nordmännen så är det att att de inte såg ut som jag, så är det med det. Jag ser det som ett tecken i tiden inför framtiden; vi kommer att få se mer av att många aspekter spelar in när roller besätts. Och jag menar att det är bra

Självklart är alla som opponerar sig mot denna lilla korrigering av historien rasister och kanske t.o.m. Sverigedemokrater. Och visst är det ett tecken inför framtiden. Vi kommer kanske snart att få se Oden gestaltad som lesbisk arabisk kvinna som har ett komplicerat och stormigt förhållande till Frigg, som genomgått ett svårt och traumatiskt könsbyte till man.

Själv funderar jag på att sätta upp en pjäs om Alliansregeringen där Reinfeldt får spelas av en bantuneger och Billström får spelas av en helt vanlig svensk heterosexuell vit man (det sista kan verka lite väl magstarkt, men vi talar om att bryta ny mark här, spränga gränser, provocera). Detta vore ett utmärkt sätt att locka fram alla med gamla mossiga fördomar och dolda rasistiska föreställningar. Den som protesterar är rasist.

Länk DN

23 kommentarer:

Anonym sa...

Jag delar inte alls dina åsikter, men du skriver så bra att jag var tvungen att fortsätta läsa ändå.

Robin Shadowes sa...

Vem tycker du skulle spela Måna Muslim då? En vit svensk skådespelerska som Lena Endre, blod dessutom hade väl gjort henne UPPRÖRD. Nu är ju förvisso Endre i hennes egen ålder, än mer upprörd hade hon väl blivit om det varit än 20-30 år yngre kvinna. Idealet hade väl varit en mohammedansk skådis men nu känner jag tyvärr inte till några sådana.

Anonym sa...

Hur hade det tolkats om man gjorde en film om Nelson Mandelas liv och lät hans rollfigur spelas av en boer? En helvit europeisk man alltså... Tror inte det hade mottagits bara sådär, inga ramsor om hur banbrytande det var hade heller publicerats. Det finns inga invändningar i världen mot att provocera eller förminska den vite mannen gärningar tom våra gudar skall förlöjligas. Men sådan är den, den vänstervridna kunskapsföraktande kultursfären..//anton antonius

Haningerox sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Haningerox sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Robsten sa...

"Är det nån som träffat Thor och vet hur han såg ut? "

Jag har träffat honom och han såg inte ut som vare sig Elba eller Billström, men nästan mer Elba än Billström, trots att han var vit.

Förövrigt stavas Tor fortfarande Tor.

Anonym sa...

Om blade hade spelats av Dolph, hur hade marvelfansen reagerat då? Hur hade alla andra reagerat?

Att "byta färg" på en karaktär för att visa sig "tolerant" är bara löjligt.

Anonym sa...

Ja det är tydligen allt mindre viktigt att hålla sig till verkligheten... Är det därför man inte ska nämna Muhammed som pedofil och illegala invandrare ska kallas irreguljära? Nej gott folk, asocialdemokraterna och de andra illustra riksdagspartierna är svårt att betrakta som annat än förrädare. Förr i tiden hade sådana hamnat i galgen, numer får de som lydigt tryckt på rätt knappa i riksdagen en rejäl pension efter avvecklingen av Sverige... LÄGG FÖR TUSAN RÄTT VALSEDEL I KUVERTET! Sverigedemokraterna ska det stå!

Anonym sa...

Ja men dåså, då är det fritt fram för alla vita kvinnor att få rollen som Billie Holiday eller Aretha Franklin när det ska produceras filmer om dessa.

/Olivia

Anonym sa...

Helt okej, på samma sätt som en hund eller pedofil borde får spela profeten mohammed.

Anonym sa...

Vad fan har en amerikansk superhjälteserie med den nordiska historien att göra?

Robin Shadowes sa...

Den fornnordiske guden stavas Thor på engelska. Så här skriver Wikipedia om seriefiguren:

Thor is a fictional superhero who appears in publications published by Marvel Comics. The character first appears in Journey into Mystery #83 (August 1962) and was created by editor-plotter Stan Lee, scripter Larry Lieber, and penciller Jack Kirby.
Debuting in the Silver Age of Comic Books, the character is based on the Thor of Norse mythology. Thor has starred in several ongoing series; limited series and has been a perennial member of the superhero team the Avengers, appearing in each of the three volumes. The character has also appeared in associated Marvel merchandise including animated television series; clothing; toys; trading cards and video games.

Writer-editor Stan Lee described Thor's genesis, in the context of having been after the creation of the Hulk:
"[H]ow do you make someone stronger than the strongest person? It finally came to me: Don't make him human — make him a god. I decided readers were already pretty familiar with the Greek and Roman gods. It might be fun to delve into the old Norse legends.... Besides, I pictured Norse gods looking like Vikings of old, with the flowing beards, horned helmets, and battle clubs. ...Journey into Mystery, needed a shot in the arm, so I picked Thor ... to headline the book. After writing an outline depicting the story and the characters I had in mind, I asked my brother, Larry, to write the script because I didn't have time. ...and it was only natural for me to assign the penciling to Jack Kirby....[1]

http://en.wikipedia.org/wiki/Thor_(Marvel_Comics)

Kongo sa...

Precis som att man får måla Muhammedhundar får man man låta en svart man spela nordisk mans roll.

Fall inte i fällan.

z999 sa...

Jag är både asatroende och marvelfantast. Valet av skådis stöter sig med bådadera. Fast filmer baserade på marvel brukar inte följa marvelandan i alla fall.

Jonny sa...

Det är väl bara för alla "fundamentalistiska anhängare" av serien ifråga att avstå från att betala för att se skräpet. Då faller väl en stor del av målgruppen för filmen bort, vilket kanske t o m får Branagh att bry sig lite.

Anonym sa...

Tänk om uppretade marvelfans och asatroende medelst av miljöpartiet godkända färdmedel beger sig till brittiska ambassaden för att där uttrycka sin kränkthet.När dom med den miljövänliga alkylatbensinen,den återvunna glasflaskan och den av fair-trade godkända bomullstrasan fått fjutt på hädarnas byggnad,då dyker herr dialogpolis upp i sällskap med frk. Batik från socialtjänsten.
Efter diverse sparbeting kan således våra asadyrkare och serieläsare tillbringa sommaren i det soliga Nicaragua.

sign. supergeni med vit katt

z999 sa...

Serien Thor (marvel) förmedlar på ett bra sätt marvel-andan. Ytligt kan man sammanfatta det med att när man är stor och stark så måste man vara snäll, men den innehåller mycket mer. Tors funktion inom asatron är att förmedla budskapet att kriget mot ondskan är evig men ändå inte meningslös.

Robin Shadowes sa...

Det finns iaf en muslimsk super-hjälte, Mahoundman.

http://www.pi-news.net/wp/uploads/2010/03/binladen.jpg

z999 sa...

Han fuskar ju Robin. Han flyger ju på en matta och inte själv, det kan vem som helst göra.

Robin Shadowes sa...

Kan du flyga på en matta??? :O

z999 sa...

Robin, här-
http://www.gronalund.com/Attraktioner/Alla-attraktioner/Flygande-Mattan/

z999 sa...

Robin, araber har ju varit före med allt. Dom uppfann ju matematiken och alfabetet och flög på mattor långt innan bröderna Wright flög med första planet i början på 1900. Dessutom höll de på med självmordsbombningar och var självdestruktiva långt innan svenska tonåringar började skära sig själv och knarka.

Robin Shadowes sa...

Den där Idris Elba verkar dessutom vara musse så mer pk än så där kan det väl knappast bli. Synd, jag som gillade Branaghs Wallander-filmer men nu känner jag mig tvungen att bojkotta dem.