onsdag, april 28, 2010

Det vi verkligen efterfrågade fick vi inte

Alliansregeringen går ut i DN Debatt, denna tummelplats för etablerade politiker, och lägger fram sitt förslag på ett ”tryggare Sverige”. Förslaget innehåller en del bra saker, utan tvekan. Speciellt är en satsning på att snabbt fånga tag i ungdomar på glid ett bra förslag. Så här står det i DN.

För att få kortare väntetider i rättsväsendet vill vi koppla de statliga anslagen till myndigheternas handläggningstakt. Ny påföljd – ”helgavskiljning” – för lagöverträdare över 15 år. Särskilda kommunala nämnder för barn under 15 som begår brott. Slumpvisa, frivilliga drogtester i skolorna vid behov. Möjlighet för polisen att publicera bilder på misstänkta brottslingar för att få in tips. En förstärkt Riksmordkommission för svårlösta spaningsmord. Möjlighet att avkunna domar även när den åtalade inte infinner sig i rätten. Hårdare straff för sexualbrott, snatterier och när bilder av sexuell natur sprids utan medgivande. Det är några av förslagen, skriver arbetsgruppens ledamöter Beatrice Ask, Johan Linander, Johan Pehrson och Inger Davidson.

Jag tycker att förslaget med ”helgavskiljning” för ungdomar som tydligt gått över gränsen är ett kreativt och bra förslag. Även förslagen med hårdare straff för sexualbrott är bra. Däremot undrar vi varför inte Alliansregeringen införde en del av detta redan under sin första mandatperiod, det kan inte vara så att det skall krävas två mandatperioder för att genomföra förslag som dessa. Att Alliansen inte genomfört något på rättsområdet under sin första mandatperiod, och dessutom kommit med tokiga förslag om grälla kuvert till misstänkta, minskar deras trovärdighet rejält. Många skattesänkningar genomförde regeringen på rekordfart vid sitt tillträde, annat har inte blivit av alls, det duger inte.

Den främsta kritiken är dock en annan. Väldigt många människor och denna blogg, har i många år efterfrågat hårdare straffpraxis för våldsbrott, speciellt för unga förövare som kommer undan så billigt så det mest liknar ett hån mot brottsoffer och övriga samhället. Jag ser inget i denna artikel om hårdare straffpraxis för våldsbrott. Det är helt avgörande för en trovärdig rättspolitik att straffen för speciellt oprovocerat grovt våld ökar rejält, nu vänder sig en majoritet av befolkningen med avsky mot de absurt låga straff en del unga våldsbrottslingar får. Vi har det förfärliga exemplet på den unga flicka som blev mördad, av ingen orsak alls, vid en busstation förra året. Gärningsmannen avslutade sitt avskyvärda brott med att slänga flickan i ett vattendrag som om hon vore sopor. Det löjligt låga straff gärningsmannen fick för sitt groteska brott var inget annat kriminellt det också. Ingen regering som inte gör något åt detta absurda förhållande röner någon trovärdighet på rättsområdet.

Länk DN

6 kommentarer:

Goten sa...

Som barn fick man lära sig att i Indien fanns inget människovärde.

Har ofta funderat på detta.

lasse sa...

Helt rätt men diskussionen bland politikerna om brott och straff följer sina egna märkliga lagar. Nästan samtliga påstår att straff inte har någon effekt men egendomligt nog vill man göra ett undantag för sexköpare.
Där anser man att straff fyller sin funktion, både i preventivt syfte och som samhällets hämnd.
Nej, jag är ingen sexköpare men tycker att politik inte hör hemma i brottsbalken.

z999 sa...

Angående sexköpslagen så anser jag att staten inte ska ha rätt att lägga sig i när vuxna personer har sex utan tvång.

MS sa...

@Z

"Angående sexköpslagen så anser jag att staten inte ska ha rätt att lägga sig i när vuxna personer har sex utan tvång."

Definiera tvång? Jag förmodar att det finns narkotika med i bilden när det gäller den säljande parten och eventuella brottssyndikat. Problemet med prostitution är alla dess avarter som följer i dess spår. Trafficking, droghandel och annan kriminallitet. Däremot så anser även jag att det finns viktigare saker för polisen att syssla med. Sedan tycker jag att man ska sluta med den idealiserade bilden av prostitution. Den lyckliga horan finns inte. Det handlar om att vissa betalar en helt främmande människa för sex. Varken mer eller mindre.

//

Straffrabatten för unga måste tas bort. det finns ingen rim och ranson i att man kommer undan med allvarliga brott bara p g a sin biologiska ålder. Psykvården måste rustats upp. Ta t ex killen som misstänks för det s k Nancymordet. En svårt störd individ som redan innan detta hade förgripit sig grovt på kvinnor. Varför var han ens ute? Jo, han hade två frikort. Hans ålder och det faktum att han är invandare. P g a psykvårdens oförmåga att sköta sitt uppdrag så har en ung kvinna mist livet. Hon är inte den första och kommer inte bli den sista som kommer att offras på inkompetensens altare.. Det är nog här som min störtas besvikelse över Dom Nya Moderaternas förda politik ligger. Jag trodde att dom skulle rensa upp i fjollträsket och skärpa straffen men så är inte fallet.

Anonym sa...

Jag vet inte, men en prostituerad som kommer hit från ett annat EU-land. Är det (i princip) ett legitimt jobb, då bara torsken blir straffad med dagens sexlagstiftning?

Förutom undanhållande av skatt.

/paraflex

z999 sa...

@MS:
"Definiera tvång? Jag förmodar att det finns narkotika med i bilden när det gäller den säljande parten och eventuella brottssyndikat. Problemet med prostitution är alla dess avarter som följer i dess spår."

Ja, det är det där som krånglar till det.