tisdag, april 06, 2010

En doft av det gamla Sverige

Vill ni känna en doft av det gamla homogena Sverige? Siw Malmkvist gjorde en låt som väl ingen normalt funtad människa skulle skriva texten till i dag. Dels nämner hon Landskrona på ett sätt som skulle vara direkt opassande i dag. Dels sjunger hon om en "juste kines" på ett sätt som inte känns helt politiskt korrekt, säkert något för Centrum mot rasism att ta tag i. Lyssnen i och förundras.

16 kommentarer:

Fosterjordnära sa...

Siv Malmkvist måste vara en av vår tids största rasister, kanske rentutav en rasbiolog. Förmodligen utan att själv vara medveten om det.

Snowy sa...

Kul att du lade ut min länk! Jag tyckte att den gamla slagdängan passar bra i dagens något spända läge i Landskrona.

Visst är låten en fläkt av gamla tider - men inte längre tillbaka än till 1968. För övrigt var det Sven-Olof Bagge som skrev den svenska texten - på den tiden kunde man utan vidare hävda att man var stolt över att vara svensk, förstår ni!

Privatova sa...

Jag tycker inte man ska sitta och hojta "våga älska sverige, för det gjorde Siv på 60-talet" eller liknande.

Ta låten som en gammal goding, inte SD's nya kampsång.

Jag vet att jag överdriver smått med språket, men ni förstår min tanke.

Kul tips, har inte lyssnat på mycket svensk musik från den tiden.

Anonym sa...

Skulle vara kul att höra denna låt men med lite bilder på Landskronas nuvarande befolkning.
Skulle bli en något "mörkare" framtoning då..ha..ha

z999 sa...

@Fosterjordnära:
"Siv Malmkvist måste vara en av vår tids största rasister"

Jämte Astrid Lindgren då kanske? :-)
TV4 har, liksom övriga antirasister, tagit ställning för den misstänkte mördaren och kallade demonstrationen i Landskrona för en demonstration mot rasism.

Och visst är det något som har hänt tidigare och som vi känner igen. Owe Thörnqwist skrev en låt om det redan 1981. Strax innan antirasisterna började censurera kritik mot massinvandringen som värst.
http://www.youtube.com/watch?v=S1tRDPhUlyc

Låttexten kommer här-

Jag fick telefon från brorsan
att det var illa ställt med morsan
och han tyckte att jag skulle skynda mig hem.
Jag tog planet i från Rio
samma morgon klockan tio
och var hemma kvällen efter kvart över fem.
När jag såg min gamla mamma
grät jag tårar och jag stamma',
hon försökte le och ville hålla min hand.
Doktorn sa att det hänt vid buss-stationen,
när hon hämtat folkpensionen
slogs hon ned av tvenne modiga män.
Att dom sen fick nå'ra dar i buren
lär inte bota skallfrakturen
och dom lär redan va' i farten igen.

Är det sant att knarktrafiken
har förgiftat politiken
och att statsråd och polis har tvätt i dess byk?
Och att härvan bara växer,
Mr Y och Mr X är
ej dom enda bovarna som borde ha stryk?
Att vår invandringsminister
har fått tips av antikrist här
och släpper in dom gangsters andra länder kör ut?
Att fascismen gror i våra parker
i takt med terror, våld och knark här
att säkerhet och trygghet börjar ta slut
Att ingen vill ta ansvar mer för knogen
man lägger ner, nu rostar plogen.
Så här var Sverige inte funtat förut!

Kära svenskar, vad blev av er?
Det finns justa jugoslaver
liksom greker och turkar här i vår handelsbod.
Men mitt i bidragskarusellen
står nu jättedamen Ellen,
Moder Svea och bligar dumt som en plundrad kommod.
Det som ligger dig i fatet
är allt världsförbättrar-pratet
mens dina egna ungar sprattlar i maffians nät.
Och dom knarkar, svinar ner och stjäl,
våra gamla sparkar dom ihjäl.
Vad i helvete, Moder Svea, har du ställt till?
De politiker som dig förådde,
och media-cyniker som sådde
kaos får dig att verka helt imbecill.
Rum-dumme-dum-dill, rum-dumme-dum-sill,
dom lurar dig så mycket dom vill.

z999 sa...

Skillnaden är att i Thörnqvists låt så överlever den gamla mamman. Så var inte fallet i Landskrona.

Robin Shadowes sa...

När den låten kom ut 68 så var L-a ett paradis och skulle så förbli i rätt många år därefter. Det kom en hel del chilenska "flyktingar" redan vid mitten av 80-talet. Förmodligen var dom mer kommunister än dom som kom på 70-talet men inflödet var på det hela inte så stort. Av den enkla anledningen att jag inte associerar den tidens kriminalitet med chilenare. Kanske många av dem lämnade L-a efter att det blivit klart med PUT och bosatte sig i andra städer. Det var inte förrän på 90-talet då Besserwisserberg och Friggebod hade öppnat flodportarna som dom negativa aspekterna med massinvandringen började visa sig för vanligt folk. De flesta har nog dock inte vaknat förrän den andra sidan av sekel-skiftet. Men för att återgå till Malmkvists glada trudelutt, trots att hon numera bott merparten av sitt liv i hufvudstaden så är hon faktiskt uppvuxen i L-a. På den tiden var inte L-a något inferno utan en fridfull mellanstor svensk stad.

z999 sa...

@Robin Shadowes, ja det är en rätt bra beskrivning. Det fanns på 80-talet ett gäng som kallade sig fonzies som bestod av invandrare som härjade runt hornstull (Stockholm) och begick minst ett åldringsrån.
Fast man ska komma ihåg att på 80-talet så härjade antirasisterna mer fritt med sin censur och vägran att ta debatter. Det fanns inget utvecklat internet på den tiden och det gick alldeles utmärkt att peka ut alla som sa något negativt om invandringen som nazister. Självklart fick dom ingen chans att försvara sig.

Robin Shadowes sa...

Z999, Jag rörde mig en hel del i utanförskapskretsar på den tiden bland missbrukare, dock åkte jag aldrig fast så jag finns inte i polis-registren för dem som gärna skulle vilja identifiera mig och spåra upp mig. Dom var till 99% svenska så sent som slutet av 80-talet. Nu är det förstås en mindre stad och det var säkert annorlunda i Stockholm. Muslimer fanns det säkert eftersom det fanns en del turkisk-kurdiska namn. Men då var dom så få att dom inte gjorde så mycket väsen av sig. På den tiden var Strand ett känt ställe folk gick ut för att dansa och roa sig, känt bl a för ABBA's "hemliga" spelning. Folk kom t o m från Hbg och andra orter omkring för att gå på Strand. Gå på Strand var ett begrepp. Folk kunde gå ut fulla, både killar och tjejer utan att bli misshandlade och våldtagna. Jag vet för jag var med på den tiden. Skillnaden då och nu var att staden var minst 90% etnisk svensk. MENA-folk fanns inte om man inte räknar dit dom få turkarna. Inga vandrande tält och inga skäggiga män i klänning och rolig hatt. Så slutsatsen bli, utan MENA-folk lugn och ro. Med MENA-folk blir det våld och kaos.

Robsten sa...

Jag tror man åker ur alla register efter 10 år Robin, det skulle inte spela någon roll om du blev dömd för något, det är erasat från registren för länge sedan i alla fall. Annat var det på den gamla goda tiden när polisens register fanns i mappar i någon källare, då åkte man aldrig ur registret he, he.

Robin Shadowes sa...

Fast jag är glad att jag klarade mig undan ändå. Kunde röka braja i rätt många år utan att knasa för det. Vi behövde aldrig stjäla för att finansiera vårt missbruk utan skramlade ihop eller så fick den som för tillfället hade pengar betala. I det långa loppet jämnade det ut sig i stort sett. Enstaka av mina dåvarande kompisar dealade periodvis för att dryga ut och få råd själv att röka. Fördelen med detta var att man kunde lägga undan en del för eget bruk och sälja merparten. Var faktiskt med på ett par resor till Christiania men var för feg för att själv våga ta in nåt. Fast det var rätt kul att ha fått tillfälle att besöka denna stadsdel i Köpenhamn. När vi började röka dagligen 1984 så höll vi mest till i det område som kallas Öster här. Idag är det konsumbananerna som "äger" området men då var det mest svenskt faktiskt. Visst fanns det många missbrukare redan då men inga berikare. Ärligt talat så var detta ökända årtal med tanke på Orwell rätt kul för våran del. Det är väl inte poltiskt korrekt att tycka så men jag ser det ändå som en livserfarenhet. Det jag saknar så här långt efteråt är att det var jäkligt skönt att lyssna på musik när man var stenad, speciellt lugn musik och gärna instrumental sådan. Det är lite abstrakt så det är svårt att förklara för nån som aldrig har upplevt det själv.

z999 sa...

@Robin Shadowes:
"Det jag saknar så här långt efteråt är att det var jäkligt skönt att lyssna på musik när man var stenad, speciellt lugn musik och gärna instrumental sådan. Det är lite abstrakt så det är svårt att förklara för nån som aldrig har upplevt det själv."

Jag har upplevt det.

z999 sa...

@Robin Shadowes:
"Det jag saknar så här långt efteråt är att det var jäkligt skönt att lyssna på musik när man var stenad, speciellt lugn musik och gärna instrumental sådan. Det är lite abstrakt så det är svårt att förklara för nån som aldrig har upplevt det själv."

Jag har upplevt det.

Robin Shadowes sa...

Blev påmind om det för ett par år sedan när jag läste om hur Leffe GW testat diverse olika droger, givetvis "vetenskapligt" LOL. Glömmer aldrig hur han beskrev cannabis, ville helst sitta för mig själv i ett hörn i en fåtölj och lyssna på musik. :)

z999 sa...

Robin Shadowes, vet inte om det är något fel på mig. Första gången jag testade cannabis så tyckte jag det var helt fantastiskt och jag förstod hur folk kunde bli beroende av det (jag känner ingen som har blivit beroende av det men det påstås finnas). Tyvärr har jag aldrig fått uppleva den känslan igen. Numera är det bara alkohol som kan ge mig drogad glädje, och för mig är det helt ok att sitta och sjunka in i musik berusad. Av hälsoskäl har jag dock inskränkt alkholintaget till högst några få ggr om året (ha! säger alla alkisar va? :-)

Robsten sa...

Jag avnjuter understundom ett par cm whisky, somnar nästan direkt, är ofta så trött, ingen chans till missbruk.

Höll en högre profil i ungdomen.