fredag, april 09, 2010

Orwells skräcksamhälle är här

George Orwell skrev en roman 1948 om ett totalitärt samhälle där de t.o.m. hade en tankepolis. Genom att ändra språket så skulle det i Orwells roman inte ens bli möjligt att tänka fel. Så här står det i Wikipedia om romanen.
Ministeriernas namn är exempel på nyspråk, ett språk speciellt framtaget för att minska individens förmåga att tänka fritt och kritiskt. Språket beskrivs ingående i ett appendix till boken och där beskrivs att syftet med det är att medborgarna inte ska kunna tänka kritiskt eftersom det inte är möjligt i språket.

Många människor tänkte på både 80-talet och 90-talet att Orwells skräckscenario aldrig slog in. Nej, inte 1984 i alla fall, men nu är det faktiskt här. Vi läser i SvD hur poliserna i Skåne och framförallt Malmö är rädda för att slinta med tungan och säga ett förbjudet ord. Så här står det i SvD.
Efter avslöjandena påbörjade polisen nationellt med ett värdegrundsarbete. Samtidigt har uppmärksamheten på olämpligt ordval skärpts rejält inom polisen, något styrelsen för Polisförbundet i Skåne menar har lett till ett ohållbart arbetsklimat.
– Det handlar inte om några nya regler, det har utvecklats ur några händelser där medarbetare blev tillrättavisade och polisanmälda. Sedan blev det inget mer, men det gör att man är rädd att hamna under luppen.

Vi ser hur man arbetar med skräck och hot. En polisanmälan för ett felaktigt ord, sedan inget mer. Den anmälde får leva i ovisshet och skräck. Arbetskamraterna vet att en polis blivit anmäld och även de får arbeta i skräck och ovisshet, inte säga ett felaktigt ord, inte säga ett felaktigt ord. Vidare i artikeln så står det så här.
Efter att ett olämpligt ordval tidigare slank rätt igenom, agerar man nu direkt och ger reprimander och polisanmäler personalen, enligt Stefan Olsson.
– Ett faktiskt fall är när någon har blivit tillrättavisad för att han skrivit "utländsk". Vår medlem blev både arg och förundrad. Vi har en utlänningslag och gör utlänningskontroller, varför får jag inte skriva utlänning? undrade han.
I brevet skrev Stefan Olsson och styrelsen: "Ordet vi inte skall använda är "utländsk". Vi skall heller inte kalla en polsk medborgare för "polack". Får vi kalla en dansk för dansk eller en tysk för tysk?

Den huvudsakliga sysslan blir så småningom att polisanmäla sin egen personal. Ett ord som hitintills aldrig varit under luppen ”utländsk” är nu också förbjudet, utveckling går framåt som våra politiker i sin outgrundliga visdom skulle ha sagt. Alla vet att man faktiskt får kalla en dansk för dansk, en tysk får vi verkligen kalla för en tysk eftersom de fortfarande bär på en skuldbörda, vi vet ungefär vilka vi inte får kalla vid deras rätta namn. Vi undrar när vi inte får kalla en politiker för politiker och när vi inte får kalla en politisk korrekt chef för rövslickare? Georg Orwell sitter säkert på en molnkant och nickar instämmande.

Länk SvD Orwell

Länk Wiki Orwell

En kränkning som heter duga

En spanjor (ja just det, en spanjack) som systematiskt stulit av vårt kulturarv genom att plundra kyrkor (enligt tidigare uppgifter efter att han fått nobben av en svensk flickvän) hotar med att förstöra en skulptur från 1400-talet om han inte för 60,000 kronor. Spanjoren har redan 2006 blivit utvisad från vårt land men eftersom våra politiker i sin outgrundliga visdom lagt ned all gränskontroll är det bara att ta bilen över Öresundsbron och återkomma som en utfattig son till barndomshemmet.

Nu skall polisen utreda detta står det i artikeln. Vad är det polisen skall utreda? Att denna spanjor har spottat på hela svenska folket i åratal och fortsätter att göra det inifrån fängelset? Att denne sydeuropé kränker hela svenska nationen och samtidigt hånler åt oss och sträcker upp det kända fingret åt hela svenska folket? Jag hyser egentligen inget agg mot denne käcke sydeuropé (jo det gör jag ändå, min svaga själ) de som bär den egentliga skulden är ju våra politiker som i decennier krattat manegen åt ett sådant här beteende. Våra politiker tycker det är ett allvarligare brott om jag kallade denne ”utlänning” för svartskalle än de brott han själv gjort sig skyldig till.

Länk en äkta kränkning
    

13 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

Får en känsla av att det egentligen är en "spanjor" istället.

För ett par kvällar sedan hörde jag på Syd-Nytt att en forn-grav har försvunnit spårlöst. Kommer inte ihåg var i Skåne det var och jag har inte lyckats hitta något om fallet, inte ens på SVT's egen sida. Men det kan iaf inte ha varit "spanjoren" som snott den om han sitter på stillot.

Deevo sa...

Har för mig att han var chilenare, men spansktalande. Jag har aldrig fått nobben av en brud, och tur är väl det;)Kyrkplundrare i Polen verkar inte vara något framtidsyrke.

Robsten sa...

Jag HAR fått nobben av en brud (seså låtom oss vara ärliga) jag har dock inte hemfallit i excesser av ohämmad plundring för att utrota ett nationalarv för det. Min frustration har tagit sig typiskt tråkiga och färglösa nordiska proportioner.

JTS sa...

Ja, som Deevo förmodligen är inne på: Frågan är om han är spansk eller "spansk".

allah sa...

Tänk att jag i min naiva värld som liten unge på högstadiet kopplade 1984 till nazismen och kommunismen. Dessa hot som skulle förgöra allt det vackra.

Först nu har jag lärt mig att dessa ideologier var det minsta hotet emot allt jag tror på. Tänk så mycket man kan lära sig, bara man ställer sig kritiskt och slutar stirra in i grottvägen.

MS sa...

Opps! Står Uppsala Högar kvar ;-)?


@Robis

"Jag HAR fått nobben av en brud (seså låtom oss vara ärliga) Min frustration har tagit sig typiskt tråkiga och färglösa nordiska proportioner."

Misströsta inte. Det finns många brudar i havet ;-)

Anonym sa...

Låt oss göra det fullständigt klart att det är skillnad på en spanjor och en chilenare. Det är som att jämföra en svensk med en svensktalande zigenare.

Anonym sa...

Som jag ser det finns det inget att göra. Vill han förstöra den är det upp till honom, trots dess ovärderlighet. För om vi skulle betala ger vi honom mandat att fortsätta plundra. Han vet att han får betalt. betalar vi inte vet han att det inte lönar sej.

magnus123 (at) live.se sa...

Verkligen vansinne! En seger för relativism på våra universitet? Poliserna i gårdagens Debatt (såg ut som mjukisar) tonade ned problem och sa politikeraktigt att allt är bra och att trenden vänt; normalt hack i kurvan efter enorm uppgång i kriminalitet. Om det är så att polisen föraktas mer än brott bland invandrarungdom kan de knappast heller vara ärliga med att allt är bra.

-
Något annat och kanske inte olikt: "The Obama administration has just announced its intent to ban all words that allude to Islam from important national security documents".

Säkerhetstjänsten verkar därmed inte få bekämpa radikal islam eller islamistisk terror. Kanske skapas ett kodord för islam? Men idioti! :(

Robsten sa...

Rent teoretiskt finns det ju något att göra, förstör han (hans kompis) klenoden blier det nackskott annars klarar han sig. Säga vad man vill om de gamla totalitära samhällena, de visste hur de skulle behandla typer som spanjoren. Jag kann ju tycka att vårt humana samhälle blir mesigt in absurdum, det är bovarna som styr och sätter agendan.

Gunnar B. Hansen sa...

"Säga vad man vill om de gamla totalitära samhällena, de visste hur de skulle behandla typer som spanjoren."
och detta är din kommentar i ett inlägg du skrivit som heter "Orwells skräcksamhälle är här" : Orwell Fail Robsten...

Robsten sa...

Jag förespråkade inte nackskott, bara tog det som en extrem, däremellan finns det en skala med oändligt många möjligheter att sätta åt vår sydländske vän. Jag är emot dödsstraff i fredstid, för att klargöra detta tydligt.

lasse sa...

Angående att ange sina arbetskamrater så blev vi 2001 på mitt förband meddelade att vi med angivande av namn och tidpunkt skulle rapportera om vi hörde någon officerskollega säga något "rasistiskt eller sexistiskt" även om det bara var mellan fyra ögon.
Jag skulle till någon grad acceptera om vi istället hade uppmanats att på plats säga att det förgripliga yttrandet var felaktigt men nej, vi skulle istället agera anonyma angivare. Anonymiteten garanterades också av regementsledningen.

Så långt har det gått även inom FM.