fredag, april 09, 2010

Det mediala etablissemanget är missnöjt

I en artikel på DN så luftar journalisten Christoph Andersson och Mikael Hjerm som tydligen jobbar på Umeå universitet (utan titel) och forskar om ”nationalism och främlingsfientlighet” sina tankar om alla de systemkritiska kommentarer vi sett lite överallt på nätet den sista tiden. Vad nationalism har med främlingsfientlighet att göra är en gåta, Hjerm kunde lika gärna forska om liberalism och främlingsfientlighet. Så här står det i artikeln.
Nyhetssajter som DN.se är på inget sätt förskonade från rasistiska kommentarer. I allt större utsträckning tvingas DN.se stänga av kommentarsfunktionen eftersom de medverkande bryter mot lagen.
– Jag har aldrig tidigare sett den här omfattningen av främlingsfientliga kampanjer på nätet. Jag tror att händelsen i Landskrona har varit en vändpunkt. Det kommer bara att bli värre nu, säger Christoph Andersson, som undervisar på Södertörns högskola och är aktuell med boken ”Från gatan in i parlamenten”.

En del kommentarer är rasistiska eller snuddar i alla fall gränserna för rasism, men de allra flesta kommentar jag läst är starkt systemkritiska och häcklar den politiska korrekthet som hela det mediala etablissemanget håller sig med. Jag har sett ganska få kommentarer som kan sägas vara direkt rasistiska. Journalisten Andersson undervisar på Södertörns högskola, då faller bitarna på plats. Det är den politiska korrekthetens egen högskola. Många av de akademiker som slåss för den mest motbjudande formen av politiskt korrekthet kommer från just denna högskola. Det verkar som att denna högskola har som en av sina uppgifter att försvara den rådande paradigmen och visionen om det mångkulturella samhället. Vidare så säger Andersson så här i artikeln.
Den högerextrema falangen har insett att internet är något de kan utnyttja. Men för att sprida sitt budskap ytterligare måste man flytta från baksidan till framsidan. Det gör man till exempel genom att använda kommentarsfunktionerna på nyhetssajter som DN.se,

Det är en mycket liten grupp ”högerextrema” som är ute på nätet och kommenterar. De allra flesta är helt enkelt inte nöjda med den politiska korrekthet, den massinvandringspolitik och det mångkulturella samhälle som alla nuvarande riksdagspartier har som gemensam agenda. Många av de kritiska kommentatorerna klagar över välfärdssamhällets nedmontering, hur kan de vara ”högerextrema”? Dessutom har det politiska etablissemanget hela TV-sfären samt alla tidningar till sitt förfogande. Vad är kommentarer under artiklar (ofta politiskt korrekta artiklar som sagt) jämfört med alla tidningsdrakar, SVT, TV3, TV4, TV5, Sveriges radio samt en massa andra kanaler?  Vidare i artikeln så står det så här.
Taktiken, tror de som DN.se har talat med, är att ge sken av att man är fler än man egentligen är – något som var omöjligt på den tiden man delade ut flygblad och försökte rekrytera medlemmar i skolor.

Men vad är ni då så rädda för, om det bara är ett fåtal bakom alla dessa kritiska kommentarer? Det är sannolikt olika personer bakom de flesta alias, hur man skriver kan man nämligen inte fejka i längden. Vidare i artikeln så står det så här.
Mikael Hjerm tror att Sverigedemokraterna har allt att vinna på att främlingsfientlighet hamnar på den politiska dagordningen.
– När folks medvetenhet ökar, ökar inte bara fördömandet utan också acceptansen. Det kommer att gynna Sverigedemokraterna, säger Mikael Hjerm.
Han får medhåll från Christoph Andersson:
– Det kan finnas en grupp i det svenska samhället som har en högerextrem uppfattning men inte röstar högerextremt eftersom det anses vara fult. Risken är att det börjar bli rumsrent och att den gruppen då kan lägga sin röst på Sverigedemokraterna utan att skämmas.

Naturligtvis blandar de båda ”experterna” ihop främlingsfientlighet med systemkritik och en trötthet på den politik de nuvarande riksdagspartierna för. Är du emot den agenda som det politiska etablissemanget pekat ut så är du helt enkelt främlingsfientlig. Det slår inte dessa självutnämnda experter att man faktiskt kan vara fientlig mot den nuvarande politiken och det nuvarande politiska etablissemanget. Tänk om det går så långt att man kan rösta på ett fullt demokratiskt och legitimt parti utan att skämmas, det vore ju för hemskt.

Länk DN

29 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr är nog DN:s artikel ett led i en kampanj som syftar till att begränsa uttrycksrätten på nätet. Det man nog helst skulle vilja se är nog en censur av Kinaslag, dvs att kunna blockera "olämpliga" hemsidor. Vi har nog att räkna med aktioner åt det håller så småningen. Det är sannolikt nätoperatörerna som kommer att sättas under press.

Robsten sa...

"Tyvärr är nog DN:s artikel ett led i en kampanj som syftar till att begränsa uttrycksrätten på nätet."

Bloggarna tror jag inte någon kommer att stänga, ingen som vågar. De anser nog inte bloggarna lika farliga heller eftersom det man frivilligt söker sig till dessa, redan förtappade alltså.

Däremot tror jag kommentarerna efter artiklar är i farozonen, de kommer nog att stängas är jag rädd.

Openeyes sa...

Härskartaktiken att försöka lura SD-vänliga att tro att de är färre än de är och lika gärna kan ge upp har spritt sig till alla forum.

Desperationen verkar tillta både hos media och de sk antirasisterna.

Mats J sa...

"Tyvärr är nog DN:s artikel ett led i en kampanj som syftar till att begränsa uttrycksrätten på nätet. Det man nog helst skulle vilja se är nog en censur av Kinaslag, dvs att kunna blockera "olämpliga" hemsidor."

Om det sker så får vi en ny FRA-debatt upphöjt till 10. Jag tror bara det här ska ses som desperata ord från desperata människor. Existerar överhuvudtaget DN om 10 år? Det är omöjligt att säga idag. Förmodligen inte.

Micke sa...

Om det vore systemkritik ändå...

Den absoluta majoriteten av alla kommentarer på de flesta sajter är rent gnäll; okunnigt, dåligt påläst, skitsnack, tjafs – och skrivs av folk som har tid (eller i uppdrag att) att ägna sig åt kommentarer. Större delen IQ fiskmås.

Så många drar sig från att gå in i debatten, då den förs på "fyllesnack-nivå" – vilket är sd-taktiken. Det är rätt sunkigt, billigt, fegt. Det är ohållbart i längden, men kan funka en tid.

Det finns visst oerhört mycket att kritisera i samhället – inte minst invandringspolitiken (snarare än invandrarna själva) – men "kommentatorerna" bjuder inte in till samtal, de skriker pöbelns skrik: släng ut, lås in, döda. Istället för att söka realistiska lösningar.

Klassiskt idiot-recept för att göra ont värre. Har aldrig funkat. Kommer inte att göra det nu heller.

Synd att fel frågor tillåts skymma sikten för de många debatter som borde föras. Till exempel allt som rör FRA-lagen och liknande dårskaper, som är verkliga hot, mot alla – och lär bli svåra att bli av med...

z999 sa...

@Micke:
"Synd att fel frågor tillåts skymma sikten för de många debatter som borde föras. Till exempel allt som rör FRA-lagen och liknande dårskaper, som är verkliga hot, mot alla – och lär bli svåra att bli av med..."

FRA-lagen motiveras med kriget mot islam i första hand (kriget mot terrorismen om du vill vara politiskt korrekt). Den aspekten berörs aldrig så jag anser att det bara är en pseudodebatt. Piratpartiets åsikt är att vi kan främja terrorism i Sverige och samtidigt avskaffa FRA-lagen.

Anonym sa...

folkets reaktioner på parkeringsmordet i Landskrona har tydligen skakat etablerade media i sina grundvalar, och PK-fasaden uppvisar nu så tydliga sprickor, att jag tror att den politiska korrektheten är döende.
De första tecknen på detta padigrimskifte syntes för ungefär ett år sedan, men blev extra tydliga efter Jimmie Åkessons berömda debattartikel i Aftonbladet i höstas. Den extrema moteld som de politiskt korrekta då anlade var så extrem och omfångsrik att jag förstod att denna debattartikel var en torped rakt in i veka livet på den politika korrekheten som ligger som en kall blöt filt över vårt land. Då förstod jag att PK-ismen fått ett dödligt slag. Nu, efter den tragiska händelsen i Landskrona kan ingenting stoppa mediarevolutionen i Sverige.

R.I.P.
Politisk korrekhet
*1968
+2010

Hälsningar
SB

Robsten sa...

Bara som kuriosa, hur motiverar du årtalet 68 som den politiska korrekthetens födelse?

Anonym sa...

@Robsten

Tja, jag misstänker att bland journalistkåren finns det inte så lite beundran för studentrevolternas budskap anno 1968. Det är mest därför jag satte detta år som födelse för den politiska korrekheten.
Annars tror jag att ursprunget för den politiska korrektheten står att finna i 1920-talets sovjetunionen

SB

Robsten sa...

Right, det kan stämma. Jag tror att alla demokratiska samhällen, och inte bara demokratiska, har sin politiska korrekthet, dock inte så motbjudande som den vi har just nu i vårt land, men själva fenomenet kommer vi nog aldrig slippa undan. Eller vad tror ni?

Robsten sa...

Vore jag yngre, så skulle jag kunnat bli den som försvarar en ny politisk korrekthet, och andra unga män (jo, det kommer alltid bli män, sorry genuspedagoger) som attackerar den, sträcker långfingret åt de sanningar som jag då skulle försvara.

Nåja, jag har en tendens att bli en smula "överfilosofisk" understundom, men visste är det så?

Robsten sa...

Smuttat en mycket god whisky, därav mina lite väl överdrivna filosofiska grubblerier, ber om ursäkt ;-)

Robin Shadowes sa...

Här ett exempel på hur man försöker begränsa yttrandefriheten i USA med nedtankningen av filmer som svepskäl:

It appeared at first blush to be an almost insignificant matter involving a disagreement between a small company that wanted to offer a service that allowed exchanges of full-length movies via the Internet.

That company, BitTorrent, and the Federal Communications Commission which ruled in favor of BitTorrent’s operations, found themselves facing litigation by broadband giant Comcast.

Comcast argued in its lawsuit in a District of Columbia federal court that broadband providers are spending billions of dollars on their networks and should have the right to sell and manage just who can buy the service and how it will be used. The corporation was especially concerned about the BitTorrent plan to hog volumes of Internet capacity via the exchange of full length films.

As anyone that downloads and views such films via the Internet knows, it takes a lot of memory and some very high-speed computer equipment to do this successfully.

While we can agree with the Comcast argument, the court ruling also appears to have stripped away the power of the FCC to regulate broadband and assure free expression of the arts and information via the Internet. What is alarming is that it appears to have put big business interests in control of who can use the Internet service and what it can or cannot be used for.

And to paraphrase Shakespeare: There lies the rub.

http://perdurabo10.tripod.com/storagej/id54.html

En intressant kommentar jag fann på Snaphanen av Universalgeni:

Jeg har flere gange ledt huller i jorden efter et EU direktiv, der siger, at public service-kanaler (tv, radio etc.) ikke må kritisere EU. Det eksisterer nemlig. Jeg har søgt i flere år nærmest. Sidste gang dukkede lidt af det op, da jeg fandt på at søge under betegnelsen “charter” – EU public service charter, men jeg kom ikke længere med det. Hvem kunne have regnet ud, at det hed charter? Det må desuden hedde noget andet. Ellers ville jeg have fundet det undervejs i alle de søgninger, jeg har lavet.

http://snaphanen.dk/2010/04/09/nalin-pekgul-om-etnificeringen-af-svensk-politik/#comment_start

Anonym sa...

Mycket bra analys och inteligenta tankar som vanligt. De är desperata för denna kritik av den förda politiken har funnits konstant sedan början av 1980-talet. Både inom Moderaterna, Centern och Socialdemokratin. Dessa röster har tystas och demoniserats en efter en. Lucia beslutet 1988 under Ingvar Carlsson regering var ett genombrott då man anpassade asylreglerna till internationella regler. DETTA VAR EFTER INTERN KRITIK..... Jag kommer ihåg det som igår. Redan då såg man att det hade börjat att braka käpprätt åt ..... Tyvärr revs detta beslut sedan upp av Birgit Frigebo under borgarna och vansinighetspolitiken kunde fortsätta utan kontroll. Ny Demokrati kanaliserade tusentals med kritiker så detta är inget nytt! Motståndet och krtiken har hela tiden funnits och varit kompakt. Men att slänga tusentals med insändarbrev på tidningsredaktionerna kan man inte göra längre! Och partierna i riksdagen kan inte utesluta alla som har en avikande åsikt och på så sätt tysta ner allt. För nu finns ett PARTI som kan få alla röstskolkarna och kritiker den kraft att kanalisera på komentarer och bloggar. Att Sveriges politik under de senaste 30 åren har avikit från alla konventioner gällande asylregler och där vi i förhållande till övriga Norden och västvärlden har fört en illegal invandringspolitik. Där ordet ASYL och FLYKTING har smutsas ner och helt och hållet tappat sin internationella juridiska innebörd i Sverige. Denna politik strider helt och hållet och är ett grovt brott mot den överenskomelse som gjordes 1975 mellan de fackliga organisatiorna och statens representanter. När man införde arbetskraftinvandringsstopp för att skydda svenska arbeten. Svenska Folket och arbetarna trodde aldrig i sin vildaste fantasi att MAX 1200-ÅR konventionsflyktingar skulle leda till den stösta kolonisationen av vårt land sedan Stenåldern. Så vilka är extrema ? Vi kritiker..... och danskar och finnar då? Och vilka är det som skriver! Alla som alltid har skrivit plus alla yngre som har fått uppleva konsekvenserna av denna illegala masskolonisation. Så det är ingen organiserad offensiv utan enskilda frusterade kritiker som äntligen kan komma till tals utan att det kastas i en papperskorg på en tidningredaktion eller departement. Tack till dig Robsten och alla andra som dig som har gjort det möjligt för alla oss "gamla" brevskrivare att komma till tals och jag vet att vi är hundratals om inte tusentals. Erik Eriksson

Anonym sa...

Skrattretande, mitt inlägg innehöll "fel" information och bröt emot DNs regler :-)

http://antiism.wordpress.com/2010/04/09/dn-attackerar-yttrande-och-asiktsfriheten/

Frågan är vilka "fel" det innehåller??

Anonym sa...

Det är naturligtvis sant att de flesta journalister är vänsterelement som använder sin positionering för politiska syften. Dessa individer har ju aldrig varit intresserade av seriös och sanningsenlig nyhetsrapportering. Kanske är de ilskna och vilsekomna för att deras våta dröm om Pravda försvann tillsammans med Sovjetunions fall? Turligt nog finns härliga undantag som t ex Gudmundsson (SVD) och Ulf Nilsson (Expressen). Må framtiden se milt på de andras misstag.../ il Padre

Anders sa...

Robsten skriver: "Däremot tror jag kommentarerna efter artiklar är i farozonen, de kommer nog att stängas är jag rädd."

Javisst, DN skriver idag:

"Vi agerar nu kraftfullt för att komma till rätta med problemet, just för att skydda den öppna debattmodell vi har på DN.se.

Det betyder att vi stänger kommentarfunktionen helt på artiklar som vi erfarenhetsmässigt vet lockar fram rasistiska kommentarer. Till exempel artiklar om eller relaterade till invandring. "

http://www.dn.se/blogg/dnsebloggen/2010/04/09/sa-hanterar-dnse-problemet-med-rasistiska-kommentarer-6922

Läs kommentarerna i kväll/natt - i morgon kan det vara för sent...

Robsten sa...

tack Erik, och jag håller med din analys.

Robsten sa...

Tja Antiism, du vet ju hur det är...skall kolla om min länk ligger kvar.

Robsten sa...

Min ligger kvar, liksom extremisten Jinges, he, he.

Robin Shadowes sa...

Jag lämnade en kommentar där jag kallade dem för nazist-blaska. Undrar hur länge den får ligga kvar... hehehe

Robsten sa...

Inte länge, inte länge...

Anonym sa...

@Micke,

Det är tröttsamt att se dig fylla sida efter sida med ditt trams. IQ fiskmåsnivå? Vem är du att döma, en överhöghetens gud?

Om du tittar på populära anti-PK-korrekt ställen så växer de så det knakar och de flesta tvärtemot vad du säger är sakliga.

Jag förstår att det känns i benmärgen när ni inte får stå ensamma på berget längre och skrika.

Tycker du att det är bättre med Jinges blogg som tar bort alla kommentarer som han personligen inte gillar? Där kan du tala om fiskmåsar, men röda sådana.
Allemand

z999 sa...

Händelserna i Landskrona har tyvärr lockat fram de mest imbecilla antirasisterna. Vad jag tänker på är kommentarer som att SD skulle utnyttja en enskild händelse. Det normala motdraget skulle vara att visa fram statistik som visar att invandrare inte är våldsbenägna. Men någon sådan statistik finns inte.

z999 sa...

En eloge till ND för en väl genomförd demonstration i Landskrona. Bra budskap och bra genomfört i sann demokratisk anda. Tyvärr så tar inte polisen sitt ansvar när det gäller mötesstörningar. Försökte läsa mig till vad som hänt genom att läsa på DN's hemsida. Tydligen är ND ett så stort hot att man måste ljuga.

Robsten sa...

@Z
Jag har hört att polisen är extremt dåliga och slarviga på att skydda möten i just Malmö, de är sämst i landet på just detta. Polisen i Stockholm är enligt uppgifter jag fått mig tillhanda ungefär 100 ggr bättre än sina kollegor i Malmö.

Robsten sa...

Jag tycker förövrigt inte att SD skall hålla några torgmöten i Malmö, eftersom det nu är så att övriga landets poliser är så mycket bättre på att hålla ordning. Om nu Malmöpolisen själva är speciellt intresserade av att leva i ett mångkulturellt samhälle så kommer deras önskan snart att uppfyllas. Alla får s.a.s. sitt, förutom de stackare som råkar bo i Malmö men ändå inte gillar mångkultur, de kommer otvivelaktigt i kläm, men de vet i alla vilka de skall rösta på.

z999 sa...

Nu var det ju en demonstration i Malmö också, av nordisk ungdom mot moskebygget (obs! uppgiften hämtad från den förljugna "tidningen" expo). Mycket bråk, men tydligen så var inte motdemonstranterna (antirasisterna) lika taggade som när SD demonstrerar. Undrar om dom är mer tillåtande mot nazister än mot SD och även ND? Att dom är mer rabiata mot SD kan jag förstå eftersom SD kan hota deras bidrag när de får plats i riksdagen i höst. Antirasismen saknar ju helt människor som drivs av idealism och är helt beroende av bidrag från staten.

Anonym sa...

Skrev en kommentar till en SvD-artikel igår. Är lite förvånad över att flera invandringskritiska kommentarer fortfarande fått stå kvar. Jag sparar dock alltid alla kommentarer jag skriver på nätet, vis av erfarenhet.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/akesson-tjanar-pa-att-andra-duckar_4550601.svd

Min kommentar:

MX , 2010-04-11 10:39
I norska NRK går nu en programserie som heter "Hjernevask". I del 4 togs frågan upp ifall vissa kulturer är mer våldsamma än andra. Slutsatsen de kom fram till var att invandrarkillar från länder med s.k hederskulturer oftare tog till våld när de blev förolämpade, tjämfört med etniska norrmän.
Detta är inte rasism utan fakta som dessutom gett tydliga avtryck i den norska motsvarigheten till BRÅ:s statistik, som visar att invandrarkillar är kraftigt överrepresenterade vid våldsbrott.


Riktigt politiskt inkorrekt med andra ord. Att svenska SVT skulle sända nåt liknande finns ju inte på kartan. Programmet kan ses här:
http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/622217/