I Second opinion skriver Jørgen Elklit, professor i statskunskap och Birgitta Wistrand, fil.dr, genusforskare om bristerna i det svenska valsystemet. De kritiserar det svenska valsystemet som det ser ut på valdagen, ur två perspektiv, dels hanteringen av valsedlar, dels traditionen att partierna står och delar ut valsedlar på valdagen. Mycket av den kritik Elklit och Wistrand kommer med är relevant, speciellt hanteringen av valsedlar. Dock överdriver de betydelsen av främst traditionen med utdelning av valsedlar utanför vallokalerna, som mest kan liknas vid ett jippo på valdagen. Denna tradition saknar förmodligen nästan helt betydelse för valresultatet. Många av de personer som faktiskt står utanför vallokaler på valdagen och delar ut valsedlar anser att det mest är ett roligt jippo (jag har pratat med otaliga eftersom jag själv stått och delat sedlar).
Ett långt större problem rent demokratiskt är det mediala etablissemangets nära kontakter med det politiska riksdagsetablissemanget. Media är i väldigt hög omfattning i symbios med den politiska eliten som har en gemensam agenda vad gäller vissa politiska paradigmer som faktiskt saknar saklig grund. Osakliga mediekampanjer drabbar uppstickarpartier hårt och gynnar de redan etablerade partierna, detta är så mycket allvarligare i de fall dessa kampanjer inte ens vilar på saklig grund. Jämför man detta problem med hanteringen av valsedlar och att partier med många medlemmar kan stå utanför vallokalen på valdagen så är de sistnämnda problemen försvinnande små.
Länk Second opinion
21 kommentarer:
Det där med att partierna står och delar ut valsedlar är förrädiskt och har naturligtvis syftet att man är ute efter att utnyttja skamkänslan så att ingen väljare slinker iväg åt "fel håll"... Som stöd för mitt påstående ska jag ge ett ögonblick av min uppväxt: Farsan var arbetare, men vi prenumererade på den liberala tidning, den hade mest lokala nyheter. Den andra av stadens tidningar var sosseröd och täckte hela Sörmland. I farstun mittemot fanns inbitna socialdemokrater som prenumererade på den andra tidningen. Varevig dag, någon gång under förmiddagen knackade frun som hade sosseblaskan på och undrade med viskande, försiktig röst om hon kunde få låna den liberala tidningen. Beteendet var sjukt skuldbelagt och vid ett tillfälle roade jag mig med att högt säga: VISST FÅR NI LÅNA KURIREN! Plötsligt rullade ögonen runt i skallen på kvinnan och med förskräckt min hyssjade hon mig med en vädjan om att inte tala så högt...
Ett ännu större problem är valfusket som kommer att inträffa den 19.9.
Allemand
Det är precis så grupp-tryck fungerar. Det är därför imamerna kan hålla mussarna på mattan och fadern sin beslöjade kvinnor i örat.
Jag lovar och svär att jag tydligt ska visa in i det sista vad jag står för! Vid valdagen ska jag därför bara hälsa och tacka den eventuella SD människa som står vid min vallokal och därefter ignorera alla de andra. Finns det ingen ska jag självmant ta ett gäng SD valsedlar och ställa mig utanför och dela ut dem till folk som kommer.
http://sverigedemokraterna.se
@Allemand
Något omfattande organiserat valfusk tror jag inte på. Därmed inte sagt att enskilda aktioner från hängivna och kreativa socialdemokrater utesluts, tvärtom.
Det var har emot oss i huvudsak är medias demonisering av oss, det är illa nog.
@Ceasar
De flesta SDare måste kolla vallokaler och lägga ut sedlar, det är nog stor risk att ingen står utanför din vallokal C.
Alla kan bidra genom att kolla och rapportera oegentligheter, filma allt med mobilen, de att få träffa valförrättaren om något inte stämmer.
De som har lite extra råg i ryggen kan stå och dela valsedlar, om ni inte är medlemmar vänta till den lokale SDaren kommer med sedlar och ta inga från lokalen, det är ett allvarligt lagbrott, så gör INTE det.
Framförallt, kom ur garderoben och prata med era bekanta var ni står, framför sakliga argument lungt och sansat, ni skall inte vinna en diskussion utan komma med argument som verkar på sikt.
Lycka till!
Fröken Sverige har hittat det där Orback-inslaget som nån försöker få bort från internet och vill att det skall spridas så mycket som möjligt.
http://imittsverige.blogspot.com/2010/05/favorit-i-repris-jens-orback-om-vi-blir.html
Robsten,
Du skriver "Något omfattande organiserat valfusk tror jag inte på"
Varför tror du det? Det är inte meningen att vara spydig utan är en ärlig fråga.
Personligen upplever jag att det svenska valsystemet nästan är skräddarsytt för att fuska. Om jag har förstått saken rätt kan vem som helst anmäla sig för att räkna röster.
Vad förhindrar följande senario:
En ung vänster sympatisör anmäler sig som rösträknare.
Han tar med sig 100 valsedlar, blandade från riksdagspartierna.
Dessa valsedlar byter han sen mot 100 SD valsedlar.
Jag kan inte detaljerna för hur rösträkningen går till. Finns det någon kontrollfunktion som stoppar det jag beskrev ovan?
Att handlingen ät olaglig tror jag inte betyder ett skvatt. De självutnämnda antirasisterna har väldigt tydligt visat att de är fullt villiga att bryta lagar för att stoppa SD. Dessutom tror jag att risken för åtal är liten, även om de blir upptäkta. Sannolikt avskrivs det pga. bevissvårigheter.
Skulle kunna hända vad jag vet om rösträkningen. Skulle det komma fram något organiserat så skulle det bli en så stor skandal så vi har svårt att föreställa oss det. men en 1000 röster kan vi säkert förlora på så sätt sammantaget, men knappast så mycket mer vad jag TROR, men jag sitter ju inte på något facit som alla förstår.
Laddat ned Orbackinslaget på hårddisken för säkerhets skull.
Robsten: Det jag fruktade skulle hända håller nu på att slå in, dom båda riksdagsblocken är så jämna att folk nu släpper sin nyvunna övertygelse om att sd behövs i riksdagen. Vad jag ser hända är att alla dom som verkligen avskyr vänstern hellre röstar på alliansen för att undvika ett maktskifte till det sämre än att chansa och hoppas på sd:s påverkan. Tyvärr, verkar det som jag får rätt och tyvärr innebär detta slutet på mitt intresse för politiska skeenden med punkt på valnatten./anton antonius
Alltså, finns det någon anledning alls att tro att det inte skulle förekomma valfusk? För att demokrati ska fungera så krävs det att majoriteten har demokratiska intentioner, speciellt de förtroendevalda. Vi talar här om folk som anser att det är ok att stänga ner SD's sidor under muhammedaffären och att utesluta folk med åsikter från facket samt sparka folk från jobbet om de har fel åsikter.
@Anton
Du är pessimistisk i överkant Anton. Folk jag träffar är innerligt trötta på käbblet mellan Sahlin och biljardbollen Reinfeldt. Det handlar om några miljarder hit eller dit i en budget de är överens om, det står ju i tidningarna varje dag, det finns i princip inga skillnader.
Varenda en jag träffar kommer rösta på SD.
Det är skrämmande att det är så jämnt mellan blocken, inte bara här men i Storbritannien också. Ett idiot-säkert sätt att eliminera små uppstickare. Undrar bara hur dom tänkt fixa det i Holland. Hittills har ju PVV legat stabilt på omkring 30% rätt länge nu. Har dom nåt fultrick i rock-ärmen så att man kan sänka PVV?
@Z
"Alltså, finns det någon anledning alls att tro att det inte skulle förekomma valfusk? För att demokrati ska fungera så krävs det att majoriteten har demokratiska intentioner, speciellt de förtroendevalda."
Alltså många politiker och mediaaktörer vet inte ens innebörden i demokrati. Hur deras demokratiska patos då ser ut blir ju nästan av mindre betydelse.
Nu skall vi ändå inte dra den negativa positivvalsen tycker jag. Jag vet att alla andra bloggare drar valsen in absurdum så det i princip blir en betingad reflex men, SD sida blev de facto inte nedstängd, det var Freivalds som faktiskt fick avgå om ni minns.
Hillawi t.ex kommer sannolikt inte ens att bli utesluten. Jag har ändå försökt övertyga honom om att självmant gåur facket för att spara pengar näraffären väl blåst över, jag kan alltid skriva en artikel om att han avgår p.g.a. fackets demokratiska underskott. Vi plockar ju alla poäng vi kan, ingen är snövit, inte ens vi är det.
Jag har ännu inte blivit sparkad från jobbet trots att chefer och arbetsgivare mycket väl vet var jag står, och trots att jag haft delade meningar mot mina chefer i rena arbetsfrågor och t.o.m. haft mage att kritisera chefer för bristande politiskt mod. Däremot har jag dragit på mig en del ilska och reprimander, det kan jag ta med ganska gott mod.
Måla inte allt i svart. Livet är fullt av möjligheter för den dristige och kreative. Spotta i nävarna och ge etablissemanget en knytbäve i plytet, för att sedan njuta av det. Livet är härligt ;-)
Jag börjar bli lite trött på den reflexmässiga svartmålning som många bloggare och kommenterare ägnar sig åi.
Vi i min kommun blev utkastade från hyresgästföreningens lokal av den lokala bossen för hyresgästföreningen, då vi ju hade odemokratiska åsikter. Förra veckan kom samma boss och sade till mig att hans röst kommer att gå till SD. Skall jag vara ledsen för att vi blev utkastade eller glad för att han ändrat åsikt? För mig är valet lätt. Får vi ett leende och lite kämpaglöd tack ;-)
Leende?! Jag funderar på självmord. Å andra sidan är min negativitet lika spelad som antirasisters patos när de hävdar att alla är lika värda.
ja det är mycket som pekar åt rätt håll nu. Reaktioner från folk, media har ändrat sin inriktning några grader o.s.v.
ja varför inte kosta på sig ett leende? Ibland ser jag ansiktena på de som kommenterar (för mig själv naturligtvis) jag ser ofta allvarliga bekymrade ansikten, och visst, det finns verkligen saker att bekymra sig om. Men man måste släppa de negativa tankarna ibland och se det positiva, annars orkar man bara inte, det är vad jag tror, så ett leende är inte fel att skymta bakom en o annan kommentar. jag vill påpeka att jag inte hade någon speciell person i åtanke när jag skrev föregånde kommentarer, bara en ackumulerad bild s.a.s.
@ Robsten
"Jag börjar bli lite trött på den reflexmässiga svartmålning som många bloggare och kommenterare ägnar sig åi."
Utveckla om du vill.
//
Jag vet att du inte pekar ut någon men vill ändå ge min personliga syn på saken. Visst ser det ljusare ut på många punkter och visst skymtar det ett leende även hos mig. Jag är ingen som ger upp i första taget. Jag tror att ens uppvaknande sker i olika faser.
*När jag vakande ur min PK-koma för ca 2 år sedan så greps jag av en ilska som inte var av denna värld. Jag blev så förbannad när jag upptäckte hur ruttet Sverige har blivit i många bemärkelser. Har skolats i den svenska propagandaskolan så även jag gick på myten om vår "överlägsenhet". Det var först när jag började resa som jag insåg att så icke alltid var fallet. Att det var så illa som det nu är kunde jag aldrig drömma om.
* Sedan kom en sorgsenhet över vad Sverige kunde ha utvecklas till om inte PK-eliten hade lyckats med sitt uppsåt. Ett mycket tryggare och bättre land att leva i.
* Jag ska inte kalla nästa fas uppgivenhet utan mera trots. Ok, vill PK-idioterna byta ut befolkningen så får dom göra det. Jag är ung,snygg ;-),intelligent och världsvan Det finns andra länder där jag känner mig uppskattad. Nu har jag som sagt bott utomlands i olika perioder och är på väg ut igen av andra mer privata skäl. Skillnaden mot denna gång är att jag kände att jag ville avsäga mig mitt svenska medborgarskap och riva alla broar med Sverige. Jag vet att du och många tycker att det är att överge Sverige men jag ser det inte riktigt så. Det skulle bli en sådan prestigeförlust för Sverige och alla idioter till politiker om ett stort antal duktiga och driftiga svenskar flyr landet. En hämnd mot Reinfeldt och Co. Nu har jag lugnat ner mig lite. Kommer fortfarande flytta men kommer att behålla pass och förankring till Svedala. Jag kommer självklart rösta i ödesvalet 2010.
* Nästa fas är nog den du talar om med en känsla av optimism. Det kanske är enklare för dig som befinner dig mitt i smeten och säkert redan gått igenom faserna ovanför. För oss andra är det nog den fas som återstår och då kanske det blir fler leenden bland kommentarerna .
Ja, det du beskriver MS har nog många gått igenom, bra skrivet;-)
@Robsten
Tack sweetie ;-)
Skicka en kommentar