Så var det klart då, Storbritanniens val till över och underhus. Tories med David Cameron utropas som tveksam vinnare. Tories fick ingen egen majoritet trots att det engelska valsystemet är gjort för att just skapa egna majoriteter. Enligt tidningsrapporterna så har Cameron bjudit in Socialliberalerna till regeringssamarbete.
Det som morgonsändningarna i svensk TV reagerade mest på är opinionsundersökningarnas opålitlighet. Ingen undersökning hade kommit nära det valresultat som blev verklighet i valet. Opinionsinstituten är detta vals verkliga förlorare tillsammans med Labour. Vi har även sett i vårt land hur olika institut kommit till helt olika resultat fast de gjort sina undersökningar mycket nära i tid. En debatt om opinionsinstitutens roll och tillförlitlighet borde vara demokratiskt klädsamt även i vårt land.
Scottish National Party fick 1,7 procent av rösterna. Jag hade förväntat mig mer för detta parti då Skottarna är oerhört nationalistiska. Ett parti som Sverigedemokraterna betraktas säkert inte som nationalistiska alls av en ”medelskotte”.
British National Party fick 1,9 procent av rösterna och gick fram starkt från en mycket låg nivå får man säga. De fick trots allt 563743 röster och det låter mycket men Storbritannien har en stor valmanskår. BNP ligger alltså på samma nivå som SD låg på för sex år sedan ungefär, sedan dess har det hänt mycket i vårt land och BNP har en bra bit kvar till SD:s nivå. Jag har som hastigast skummat BNP:s partiprogram och jag såg inga konstigheter. Jag får lägga in en brasklapp att jag då bara skummade programmet. De verkar lägga mycket större vikt vid etnicitet än det svensk SD dock.
Länk DN
Länk SvD
10 kommentarer:
Man ska ha klart för sig att BNP är ett parti efter engelska förhållanden. Liksom i Sverige så haglar rasist/nazist-anklagelserna (ibland ännu mer än i Sverige), för infantila människor som litar på media så är dom förståss rasister (liksom SD). Nick Griffin är i alla fall en lika trevlig person som Jimmie Åkesson, kanske ännu mer hängiven, om sånt går att mäta på ett rättvist sätt.
Men man ska komma ihåg att England för en tid sedan beslutade att BNP inte fick ha någon rasdiskriminering för ett medlemsskap i BNP. Jag har också hört att en pakistanier som ville gå med blev nekad och hänvisad till att bilda ett eget BNP med pakistanier (vilket han också gjorde). BNP har ändrats en del genom åren (en verklighetsanpassning kanske man kan kalla det) så man kan inte bedöma dom på gamla "meriter" lika lite som man kan bedöma SD efter hur det var när partiet bildades.
BNP har inte haft samma problem med motstridiga viljor som extremhögern i Sverige.
Men i alla fall, ett stort grattis från mig till Nick Griffin och company!
Jag har samma inställning till opinionsundersökningar (engelska såväl som svenska) som till religion, spöken, ufon och astrologi etc.. Intrressant att diskutera och låta fantasi och drömmar flöda men i grunden lösa hypoteser som sällan rimmar med verklighen, varkens idag eller i den framtid de söker utläsa.
PS. @ Robsten.
Har tagit ett långt farväl (eft. 12 dgr. vaka) till min mor - född 1923, en av dem "etiska svenskar" som byggde sverige - med vad det innebär känslomässigt, praktiskt (vaka, begravning, juridiska akrobatkonster m.m.) och har därför inte besökt din eller andras systempolitiska bloggar på länge. Så illa började mitt SD-medlemskap... Men det är 4 månader kvar att kämpa för våra mödrars och fäders slit o. släp och det kulturella/historiska arv vi är skyldiga att förvalta.
Till och med döden kan göra en stark och (mål)medveten!! Eller hur?!
Beklagar sorgen Stig. :-(
Beklagar verkligen sorgen Stig. Och på tal om saknad så är det skönt att se ditt namn här igen.
Tack Robsten och Z999!
I sorgen finns dock en styrka och du som är i min ålder (56:a - 58:a, antar jag )
vet att även sorgen/minnet kan paradoxalt nog göra en starkare, "gå vidare"... innebära att vässa knivarna...
Här i Göteborg är dock kontakten med partiet ganska svag tycker jag, hur är det i Stockholm??)
"I sorgen finns dock en styrka och du som är i min ålder (56:a - 58:a, antar jag"
Nåt åt det hållet, men man är ju inte äldre än man gör sig så jag är väl ungefär 100 nånting.
Beklagar sorgen Stig :-((
Det spelar ingen roll hur gammal man är. Mamma är alltid mamma.
Vad gäller valresultatet i Storbritanien kanske man heller inte bör glömma UKIP. Visst, de fick inga platser i underhuset den här gången, vilket väl ses som en förlust med brittiska mått mätt, men procentuellt hamnade de trots allt på fjärde plats efter "de tre stora". Hade jag varit britt skulle jag nog lagt min röst på dem, snarare än på BNP eller Tories.
@L-Stockholm:
"Hade jag varit britt skulle jag nog lagt min röst på dem, snarare än på BNP eller Tories."
Libertarian? (Nyliberal alltså med den internationella betydelsen). Uppfattar du BNP som höger i stil med moderaterna?
@z999:
Nej jag skulle verkligen inte kalla mig nyliberal och jag håller inte med UKIP på alla punkter, men jag delar deras syn på EU samt deras restriktiva linje när det gäller invandring. Anledningen till att jag ens tog upp Tories var att även om jag aldrig hade lagt min röst på dem så är de trots allt ett bättre alternativ än Labour.
Skicka en kommentar