tisdag, maj 04, 2010

Hemsidestävling - bästa partihemsida

Sverigedemokraterna har fått ett nytt gränssnitt på sin hemsida. Vi står inför ett historiskt val där vi alla känner historiens vingslag svepa, det intressantaste valet i mannaminne. Redan nu skall vi rösta om de snyggaste hemsidorna, och de fulaste.

Det är inte innehållet vi bedömer nu (då skulle tävlingen redan vara avgjord, låt oss vara ärliga) utan det är estetik, funktionalitet, användarvänlighet vi bedömer. SD:s hemsida är inte helt klar ännu och har därför ett handikapp (får vi förmoda).

Bedömningen görs enligt följande, tre poäng till bästa sida, två poäng till näst bästa, och ett poäng till bronsplatsen. Jag vill ha in många bedömningar och jag vill att de är opartiska och objektiva, så långt möjligt. Jag länkar de nedan och ger mina poänger, samt bifogar mina synpunkter ( ve och fasa, nu kan det avslöjas vilken oestetisk och gammaldags person man är).

Centerpartiet   
Snygg bård eller huvud på sidan. Annars gillar jag den inte. Ger ett amatörmässigt intryck förutom toppbåden som var mycket fin, inga poäng.

Sverigedemokraterna
Toppklass, modern, funktionell, stilren. Största fördelen är att den inte ger ett rörigt intryck. 2 poäng.

Moderaterna
Ger ett modernt men alldeles för rörigt intryck. Verkar inte heller vara funktionell med sin rörighet, de har försökt tryckt in för mycket och vara för moderna kanske. Inga poäng.

Folkpartiet
Traditionell utan att vara dålig. Den är heller inte speciellt bra, medioker skulle jag vilja säga. En bild på Birgitta Ohlsson drar definitivt ned betyget. Tja, inga poäng.

Kristdemokraterna
Trevlig, traditionell och funktionell, utan att lyfta till några himmelska höjder (trots partinamnet). Låt vara att jag börjar bli gammal och dammig, men jag ger den 1 poäng.

Socialdemokraterna
Sämsta sidan av alla (OBS innehållet obeaktat) en partisida skall inte vara en blinkande cirkus. Detta är ett rejält misslyckande, jag ser inga fördelar eller plus med denna sida. Kunde jag skulle jag dela ut minuspoäng.

Miljöpartiet
Ja, snygg, funktionell, ganska stilren, modern. Tyvärr alla SD:are, jag tvingas med vånda ge denna sida mina tre poäng. Dessutom är ju inte SD:s sida färdig ännu.

Jag kan tyvärr inte ge Vänsterpartiet en länk här för dess kopplingar och moraliska stöd till illegala organisationer, men självklart får ni även ge poäng till deras sida.

Mina poäng går således till MP 3 poäng, SD 2 poäng och KD 1 poäng.  Fyll i ställningen när ni avgett ert omdöme i kommentarerna. Må bästa sida vinna.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Miljöpartiets sida laddades snabbt också (har väldigt svårt för de sidor där jag upplever att redan på första sidan laddas videor eller vad det nu må vara ned omedelbart utan att man efterfrågat det) men håller ändå SD:s sida för att ligga nära den absoluta toppen så håller nog till mångt och mycket med Dig.

Nemo

Jonte sa...

Mp 3
Kd 2
Fp 1

Jag tyckte inte alls att Sverigedemokraterna hade lyckats särskilt bra, än så länge i alla fall. En massa rörliga bilder, färgglada saker på vit bakgrund o s v. Det ser ut som altavista för tio år sen. Det gör det i o f s mer eller mindre på de andra sidorna också.

Robsten sa...

Aktuell ställning

MP 3, SD 2 KD1
3 2
3 2 FP 1

Gör MP 9 SD 4 KD1 och FP1

webdesignern sa...

Reagerar direkt på två saker på SD:s sida:

1) "Tigga pengar-rutan" ligger längst upp till vänster. Ger ett amatörmässigt bondfångarintryck, den ska längre ner, gärna till höger.

2) Uncle Sam är en amerikansk patriotisk symbol, inte en svensk. Hör hemma på privata aktivist-sidor, inte hos ett svenskt riksdagsparti.

Robsten sa...

har faktiskt reagerat på punkt två själv, så där har du nog rätt.

webdesignern sa...

SD borde omgående ta intryck av t ex Folkpartiet och Miljöpartiet, mycket bra förstasidor hos dessa. Det vore inte fel om SD plagierade från dessa två partier rakt av. SD:s sida måste skärpas upp! Med tanke på de webkunskaper som finns ute i stugorna är jag uppriktigt förvånad över att SD:s sida ser så billig ut. Finns ingen anledning till att SD inte ska ha den bästa förstasidan när man har den starkaste internetnärvaron i övrigt. Vem vidarebefordrar detta till SD:s webfolk?

Robsten sa...

Vem tror du? Den frågan får du inga poäng för ;-)

webdesignern sa...

Apropå Uncle Sam så bör SD överhuvudtaget inte befatta sig med "patriotiska" eller "nationalistiska" symboler, av lätt insedda skäl. Detta inkluderar facklor, fanor etc. Rensa bort sådant olämpligt symbolspråk och fokusera på det slagkraftiga politiska budskapet istället.

z999 sa...

Nörden borde väl inte vara med och rösta i en sån här tävling men jag ger SD-sidan 3 poäng rakt av.
Sen, jag anser att SD-sidan ska klara en validering www.w3c.org. 15 fel är väl ok (egentligen inte) i det läge sidan befinner sig nu. Uncle Sam i svensk version är ok för min del, han speglar västerländska värderingar (och som jag tycker, svenska värderingar).

Designmässigt så bör man tänka på att sidan ska tala med folket, inte till folket (här har ND lyckats trots att deras sida är en katastrof när det gäller standardiserad html). Politik handlar om retorik och förenkling, budskapet måste kortas ner utan att man hemfaller till en idiotförklaring av väljarna som samtliga riksdagspartier gör. SD bygger sin grund på människor som är missnöjda med samhället som det ser ut idag, det har man lyckats bra med att fånga upp på sidan med flash-en högt upp i mitten som rullar på bra och nyheterna i mittenspalten.

2 poäng från mig till nationaldemokraternas sida för den mjuka designen (orange är ett bra färgval) och att man strävar efter en interaktivitet med läsarna.

Vem ska jag ge sista poängen till? Kanske sossarna för att dom är så korkade att de lägger in en irriterande popup-ruta med den slogan som ska hamras in i skallen på folk fram till valet. En slogan som syftar på att det var bättre förr med ett stigande välstånd, före massinvandringen.

Robsten sa...

Hur du kan ge sossarnas blinkcirkus 1 poäng är för mig obegripligt, men thats demokracy.

Således

MP 9
SD 7
ND 2
FP 1
KD 1
S 1

Kontrollräkna gärna

Robsten sa...

Poängterar att det är hemsidornas design och funktionalitet vi bedömer, inte innehållet i eventuell politik.

Robsten sa...

@Z
Jo, jag gillar orange, rent allmänt, har en t-shirt och en tröja i orange (som alla människor nästan spyr på) men jag vet inte om jag gillar det på en site. Tycker nyanser av grönt och blått gör sig bra med en vit bakgrund och ett snyggt teckensnitt (som är en vetenskap i klass med vin) Det får absolut inte bli rörigt på sidan, det är nästan det viktigaste för mig. Lättorienterat och funktionellt skall det vara.

Men jag är ingen webbdesigner skall jag tillägga. Snickrat ihop en hemsida med DW i htlm för många år sedan, skulle aldrig drömma om att visa den här ha, ha.

z999 sa...

DW är väl bra i och för sig men den inbjuder till att skapa sidor med en massa felkod. Det beror naturligtvis på vilka ambitioner man har. Jag designar för hand numera när tekniken sen flera år gått över till att presentera innehållet med html/xhtml och göra designen uteslutande med css. Noterar att samtliga partier totalt struntar i att kommentera html-coden. Kan inte vara kul att gå in och gräva i efter några år.

Piratpartiet hade en helt suveränt designad sida när de startade. Idag har deras sida över 300 lättare fel och 11 grövre (jämfört med SD's som har 15 lättare).

Sossarnas poäng är för att sidan ligger i linje med deras budskap, speciellt när det gäller invandringen. Budskapet ska köras ner i halsen på folk och meningsmotståndare ska avfärdas som främlingsfientliga. Popup-rutan speglar att Mona talar till folket och absolut inte med. Dom har alltså lyckats att få designen i enlighet med budskapet, sådant måste väl ge poäng?

z999 sa...

DN bidrar med en förklaring till varför invandrare (folk som flyttar) har svårt att integrera sig i Sverige, lära sig svenska o.s.v. Man har använt fåglar i exemplet men syftar förståss på alla levande varelser. Artikeln är djupt rasistisk enligt mig.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/flyttfaglar-dummare-an-stannfaglar-1.1088401

Robsten sa...

"Dom har alltså lyckats att få designen i enlighet med budskapet, sådant måste väl ge poäng? "

He, he, inte nödvändigtvis.

z999 sa...

Iraks folk har röstat och bestämt sig för att det är ganska kul med religiösa motsättningar och terrorism i landet.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/shiamuslimer-i-allians-i-irak-1.1088462
ungefär som om europeerna skulle ha röstat på nazisterna efter att USA befriat Europa efter andra världskriget.
Det går väl alltid att fly till Sverige om man vill slippa ta ansvar för hur man röstar förståss.

Robsten sa...

OT
Jag får inte en Wordpress-sida att "Twingla" vet du Z vad det kan vara för en inställning som är fel? Något med RSS-flödet?

z999 sa...

Nää, inte mitt område.

Anonym sa...

Den där bilden på Uncel Sam förknippas väl också med militära värvningskampanjer i samband med fjärran krigföring. För många slutade det i en plastsäck. Nä, bort med detta. Det ger en hård och omänsklig bild av SD och går inte ihop med deras försvars- och utrikespolitik. Det måste finnas någon mer sympatisk figur ur den Svenska kulturmyllan. Någon som har något bra förslag? Vad sägs om Sven Dufva? Eller Nils Holgersson? Eller moder Svea?

Jonatan

Robsten sa...

Jättebra förslag Jonatan ;-)

Anonym sa...

Håller med om att MP är outstanding. 3
Gillar oxo Fp's sida. 2
Sd's är 'clean' men lite tunn! 1

Janne
Sd Ljungby

Robsten sa...

Tack Janne, att vår site är lite tunn beror väl på att den inte är färdig ännu. Men jag gillar rena siter så man inte får denna röriga känsliga egentligen.

MP 12
SD 8
FP 2
ND 2
KD 1
S 1

Övriga noll

Robsten sa...

Förlåt FP 3 skall det vara.
MP 12
SD 8
FP 3
ND 2
KD 1
S 1

Andreas sa...

Instämmer i föregående talares negativa uttalanden om "Uncle Sam"-symbolen. Tycker avgjort INTE att den passar in. Den för inte tankarna till Sverige, utan till USA. Och till krig.