fredag, maj 14, 2010

Den uppenbara ekvationen

Socialdemokraterna och främst Sahlin har gång på gång gett löftet att alla som jobbar deltid eller halvtid och vill gå upp i full arbetstid skall få göra detta. Socialdemokraterna tänker t.o.m. lagstifta om denna ”rätt”. Detta krav framfördes första gången för mycket länge sedan. Min första reaktion var ”vad tycker då alla som blir arbetslösa p.g.a. denna reform om detta?”. Nu första drar Sanna Rayman den självklara slutsatsen att många människor och främst kvinnor kommer att bli arbetslösa om reformen genomförs. I alla fall är det första gången jag ser en artikel om den självklara effekten av reformen. Så här står det i Raymans artikel.

Hur skulle det fungera om alla som ville fick gå upp i heltid? Det finns ju inte platser till alla. På min arbetsplats skulle det innebära att jag blev av med jobbet, förklarade den deltidsarbetande Harriet.

Sahlin avfärdade Harriets oro. De flesta som jobbar deltid på arbetsmarknaden vill jobba deltid, förklarade S-ordföranden.

Det lugnade inte Harriet och det är mycket förståeligt. Harriet är nämligen inte intresserad av hela arbetsmarknaden. Hon är intresserad av det faktum att om några på hennes jobb plötsligt kräver heltid så kommer hennes deltidstjänst försvinna, trots att hon vill fortsätta jobba deltid.

Egentligen är det matematik på grundskolenivå. Om ett äldreboende har behov av 12 heltidsarbeten för att dra runt verksamheten, men det jobbar (för enkelhetens skull, vi måste tydligen vara pedagogiska här) 24 kvinnor på boendet därför att alla jobbar halvtid. Om nu 12 av kvinnorna vill gå upp till heltid så innebär det med den enklaste och självklaraste logik att 12 kvinnor blir arbetslösa eller i alla fall får skaffa sig nya jobb.

Återigen visar det sig att Görans Persson hade rätt, Sahlins starka sida är inte logik och tänkandet. De mest självklara ekvationer verkar vara för svåra för denna politikerbroiler som nästan aldrig haft ett vanligt hederligt jobb. Alternativt har Sahlin hela tiden vetat om effekterna av denna reform, men av obegriplig anledning kört på med den i alla fall. Slutsatsen att Persson hade rätt kvarstår även vid alternativ två.

Länk SvD

14 kommentarer:

Anonym sa...

"Egentligen är det matematik på grundskolenivå."

Där har du grundproblemet med Mona, hon klarar inte av det mest elementära. Hon verkar inte lyssna på sina rådgivare, eftersom jag kan inte tro att de inte skulle klara av denna enkla logik.

Om de inte kan klara av det så borde hon byta rådgivare.
Allemand

Robsten sa...

Subban har väl gjort sig av med sina mer stringenta rådgivare. Kvar är väl feministiska ja-sägare. Jag gillar inte Nuder men han har inte speciellt svårt att tänka eller räkna ut självklara saker. Han var den första om fick respass, trots att Sahlin och han var vänner i 30 år och började i SSU tillsammans. Man mår ta mig fan illa, detta sagt fast jag står oerhört långt från dagens sossar.

Anonym sa...

Jag har tänkt samma sak, det borde inte ens vara "inkorrekt" för alliansen att ta upp detta självklara påpekande i sin argumentation..

Ännu mer absurt är miljö- och vänsterpartiernas krav på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Det säger en hel del om deras världsbild; jobb är inte ett konkret arbete som skapar ett värde utan enbart "sysselsättning". Om en snickare kan göra en stol på två timmar, som han kan sälja för 250 kr når han upp till en dagsinkomst på 1000 kr. Går han ned till sex timmar sjunker inkomsten till 750 kr. Elementärt! Hur skulle inkomsten kunna vara oförändrad efter en "reform"? Ska priset på stolarna höjas till 333 kr (= +33 %)? Vad händer då med efterfrågan, för att inte tala om inflationen när parallellen överförs på hela ekonomin?

Anonym sa...

Den största negativa effekten blir på förekomsten av halvtidsplatser överhuvudtaget. Reformen slår dels mot de verksamheter som behöver deltid, dels mot de personer som vill jobba deltid.

I klartext:

- Den som behöver halvtidsplatser för att kunna driva verksamheten (café, etc.) får det tufft.

- Den som vill jobba deltid får det svårare, eftersom utbudet av deltidsplatser minskar när "deltid" förvandlas till "kanske heltid".

Sedan tror jag inte effekten blir så stor i praktiken. Om lagen införs lär den efter alla manglingar ha kringgärdats med så pass många undantag och inskränkningar så att effekterna blir hanterbara. Lite extra meningslöst krångel samtidigt som socialisterna kan stoltsera med att ha erövrat ännu en ´rättighet´.

MS sa...

Opps. Det var ett starkt ord för att komma från dig men du har rätt. Mona Sahlin är en första klassens (s)ubba. En av hennes gullegrisar i Sthlm sitter som bekant häktad för sin delaktighet i ett skamrelaterat brott. Advokaten säger att han är förvirrad " han ville bara gott". Visst kidnappa en ung kvinna och skicka tillbaka till Syrien för att med all sannolikhet giftas bort mot sin vilja med någon gammal gubbe. En sann humanist, eller hur? Sossepacket förnekar sig aldrig.Expressen publicerar namn och bild i dagens upplaga.

När det gäller förslaget så är det bara valfläsk eller för att tala "sossiska", en målsättning.

Robsten sa...

Låt oss hoppas att MS och anonym har rätt här, själv är jag lite orolig precis som Rayman, Sahlin är trots allt inte Persson som hade en klarare tankeförmåga och lite närmare till verkligheten.

Robsten sa...

Apropå "subba", jag tror att debatten och trovärdigheten vinner på att inte använda sådan vokabulär. Hade jag stillat mig lite så hade jag inte skrivit det, får skylla på att jag var ute kl 4.30 och delade ut systematiskt material i brevlådorna och var lite trött när jag satte mig vid datorn.Nu är jag dock pigg oh förnuftig igen, he, he. Helt klart en plump i protokollet dock ;-)

Robsten sa...

Systemkritiskt skall det vara, inte systematiskt, är kanske inte så pigg trots allt, ha, ha.

MS sa...

Jo jo, även solen har sina fläckar Robis;-)

Jag vet att du vill hålla en hyfsad ton här och för det mesta så lyder jag men du hade så rätt i ditt spontana yttrande så jag var tvungen att hålla med ;-)

z999 sa...

På tal om sossar...
http://www.dn.se/sthlm/avlyssning-avslojade-diplomaten-1.1097885

Robsten sa...

Tja Z, SÄPO gjorde sitt jobb, fatas bara att diplomaten städslar Silbersky.

Anonym sa...

Nja, i ärlighetens namn var väl Mona Sahlins försvar att det allra flesta ville fortsätta jobba deltid så bara en liten del skulle utnyttja denna rättighet?

Dvs av 12 anställda skulle i praktiken bara en vilja gå upp i heltid vilket kanske skulle fungera.

Robsten sa...

ja, en får sparken eller så blir det en kostnadsökning på ungefär 4,2 procent

MS sa...

"Nja, i ärlighetens namn var väl Mona Sahlins försvar att det allra flesta ville fortsätta jobba deltid så bara en liten del skulle utnyttja denna rättighet?"

Varför inför man då en reform om intresset är så lågt? Säger allt om den bristande intellektuella kapaciteten hos Fru Sahlin. Dessutom så börjar jag bli lite less på alla dessa s k rättigheter. Även socialister måste någon gång inse att man kan inte få allt här i världen och man kan inte lagstifta om varje liten sak som bara gynnar ett fåtal. Om alla får igenom sina ”rättigheter” så kommer ingen få det tillslut.