lördag, maj 15, 2010

Vad skall bytas ut?


I ett nyhetsinslag under rubriken ”Samirs resa i det nya Sverige” i Rapport påstås det att vårt land försitter sina chanser därför att studenter som pluggat i Sverige tvingas resa hem efter studierna och inte får jobb här. Denne Samir intervjuar studenter från Iran och Ryssland som påstår att de inte får jobb p.g.a. att de inte pratar perfekt svenska.  Nu pratar studenterna inte svenska alls i inslaget så det blir svårt att avgöra hur deras svenska språkkunskaper egentligen är.

Kommer man hit som student så är det meningen att man skall åka hem efter avslutade studier, det är själva förutsättningarna för studierna. Att man måste kunna svenska för att få jobb i vårt land är inte orimligt, det är sannolikt likadant på de flesta håll i västvärlden. Sahar från Iran klagar på att hon måste kunna svenska för att skala potatis. Nu är det så att vi faktiskt har minst (lågt räknat) 400,000 arbetslösa som borde kunna skala dessa potatisar.

Om arbetskraften dessa studenter representerar verkligen behövdes så skulle de sannolikt också få jobb, trots knaggliga språkkunskaper. För mer kvalificerade jobb godtas sannolikt goda språkkunskaper i engelska. Problemet är att svenska ungdomar som gått färdigt sina högskolestudier också går ut i arbetslöshet, det är inte konstigt att dessa utländska studenter inte får något jobb därmed.

Det är egentligen märkligt att Sverige har så generösa regler för utländska studenter. Vi minns samtidigt att regeringen har ändrat reglerna för utländska medborgare att få uppehållstillstånd i vårt land genom arbete. Allt detta när vi når nya rekordnoteringar vad gäller arbetslösheten i vårt land. Man kan inte låta bli att drabbas av den obehagliga misstanken att våra regeringar (Alliansen och de rödgröna) försöker byta ut sitt folk. Det borde vara tvärtom, det är folket som borde byta ut sin regering.

Länk SVT Play

5 kommentarer:

Rune sa...

Finns detta avtal?
Har någon frågat ansvariga politiker om detta?
http://siad.wordpress.com/2010/05/12/den-klokkerene-aftale/
Mycket alvarligt om det har ingåtts avtal bakom ryggen på svenska folket. Och danskarna i detta fall.

z999 sa...

Rune, ja och nej. Avtalet finns men är inte formulerat på det sättet även om effekten blir det. Man har skrivit under att underlätta för muslimer (arabiska sådana) att få etablera sig i Sverige och att ha en allmänt positiv syn på arabvärlden och islam. Men man har inte skrivit på papper om att tillåta massinvandring egentligen. Oljekrisen 73 var arabvärldens sätt att straffa USA men man ville inte straffa övriga västvärlden egentligen. Flera avtal skrevs för att kompromissa fram en lösning som skulle drabba USA så mycket som möjligt. Det är väldigt svårt att i efterhand bevisa vad som egentligen skrevs på.

ddayperspective sa...

Ett till i raden av ständiga offer... Jag tror jag gör mig till tolk för många när jag skriver: Lycka till med potatisskalandet i hemlandet på hemspråket!

Fosterjordnära sa...

...vi kan väl outsuorca potatatisskaleriet till Iran, för att därefter få köpa extra billig plugg till våra skolbarn?

Eller så får man helt enkelt som här ovan beskrivet ta och skala den egna potatisen i hemlandet, eller söka motsvarande yrke som man pluggat till i Sverige. Fast i hemlandet.

Själv fick jag under mitt första år som nybakad student nöja mej med att sälja lotter på gröna Lund.
Detta klassas idag som ett "skitjobb" och förmodligen besitts tjänsten denna säsong av en av staten till 75% sponsrad nyanländ högskoleutbildad raketforskare..?

Anonym sa...

Svenska ungdomar diskrimineras av arbetsförmedlingen. Är det så att någon invandrare kan komma ifråga så får svensken stå tillbaka. Det har lett till att många svenska ungdomar helt enkelt inte bryr sig om att vara anmälda vid arbetsförmedlingen, för de vet att det inte tjänar något till. Svenskfientligheten finns överallt, i stort som smått. Arvid Bengtsson