söndag, maj 16, 2010

Vem flyr från vem?

Journalisten Johanna Langhorst har tidigare bott i det omtalade Tensta och kritiserar den mediebild vi alla fått oss till del genom de massmedier som uppenbarligen missköter sin uppgift på många sätt. Langhorst försöker ge en annan vinkling på problemen än den etablerade, vilket i sig är lovvärt. Det finns alltid en annan sida av saken, speciellt när våra medieredaktioner hårdbantat sina redaktioner och något mer djuplodande journalistiskt arbete sällan sker numera (om det någonsin gjorts). Så här skriver Langhorst om de problem Tensta haft och har.

Enligt polisen är det ett gäng på 30 kända individer som legat bakom buset, ändå har man inte lyckats få stopp på deras framfart. Sedan några år tillbaka arbetar polisen utifrån ett system där man räknar antalet gripanden. Resultatet av förebyggande arbete går inte att mäta och prioriteras därför inte.

Men tänk om det inte är så. Tänk om det bara är ett vanligt ungdomsgäng som fått ovanligt mycket makt över sitt bostadsområde? Och tänk om det är likadant i andra miljonprogramsområden?

För det första så är ett ungdomsgäng på 30 individer ett mycket stort ungdomsgäng. Jag har sett gäng på 6 – 7 råbarkade och hårdföra individer som spridit avsevärd skräck i sin omgivning. Gängets storlek indikerar faktiskt att vi har ett strukturellt problem av allvarlig art. Jag tror inte ”ungdomsgänget” i Rosengård är mycket större. I det Sverige jag växte upp i fanns det såklart också ungdomsgäng som ställde till problem, men de gjorde inte sådana saker som Tenstagänget gör och de var aldrig i närheten av detta gäng storleksmässigt.

Att polisen inte kan sätta stopp för ligisterna beror naturligtvis på att de och andra instanser i samhället saknar möjlighet till repressalier. Gängen kan göra nästan vad som helst utan att det händer något eller att det svider i skinnet det minsta. Vi har sagt det så många gånger nu, att det inte fungerar med den sjukligt mjuka linje vi har i vårt land mot unga kriminella, hur svårt skall det vara att förstå detta? Langhorst pratar om förebyggande åtgärder, men det kommer aldrig att räcka med enbart förebyggande arbete. Unga människor som kliver över gränser måste möta en allvarlig reaktion, och då menar vi inte en klapp på axeln av en (oftast) kvinnlig välmenande socialsekreterare. Vidare så tar Langhorst upp ett annat problem i sin artikel, jag saxar lite för att korta ned det.

Gemensamt för miljonprogramsområdena är att de befolkas av maktlösa samhällsgrupper. Den resursstarka och högljudda medelklassen saknas i Tensta.
Skärholmen finns det 2 journalister per 1000 hushåll medan motsvarande siffra är 28 på västra Södermalm, allt enligt Kerstin Ekbergs undersökning ”Här bor journalisterna” från 2007.
 

Regeringen utredde nyligen om flyktingar verkligen skulle få välja bostadsort själva, med hänvisning till föreställningen att invandrare isolerar sig från det övriga samhället. Sanningen är det diametralt motsatta. Det är den svenska medelklassen som skyr integrationen.

Varför man skulle vara maktlös bara för att man har en låg inkomst eller bor i ett visst område har jag aldrig fått någon förklaring på, man har fortfarande bara en röst på valdagen även om man bor på Östermalm. Utbildning och kunskaper ger en fördel självklart i kontakt med myndigheter, men maktstrukturerna är inte så enkla som Langhorst ger sken av. Att vara "maktlös" invandrare kan i många sammanhang faktiskt ge mer makt.

Självklart flyr medelklassen alla problemområden, samma medelklass som gärna pratar om hur toleranta och multikulturella de är. Det är ju exakt det vi sagt hela tiden. Man flyttar ifrån allt elände sedan kan man fortsätta rösta för massinvandring och samhälleligt förfall, bara man inte har det vid sin egen tröskel. Problemet är att en stor del av väljarkåren på detta sätt inte tar något som helst samhällsansvar eller nationellt ansvar. Här har du din egen politik Langhorst, varsågod!

Sedan är det faktiskt så att många grupper av immigranter också isolerar sig och skapar sitt eget lilla ”hemland”. Det visar ju flera reportage från just Tensta där invånare sagt just detta rakt in i TV-kameran. Så du poängterade halva sanningen Langhorst. Avslutningen på Langhorst artikel är fullständigt obetalbar, det är en sådan avslutning man drömmer om när man läser artiklar (fetstilen gjord av mig).

Efter att ha bott i Tensta i 17 år har jag och min familj mot vår vilja nu tvingats flytta. Äldsta sonen blev rånad två gånger och vågade inte längre gå hem från tunnelbanan. 

Touché!

Länk SvD

3 kommentarer:

Anonym sa...

En enkel tumregel säger att det behövs en soldat per 100 invånare för att kontrollera ett ockuperat land. Med denna matematik kan ett "ungdomsgäng" om 30 ligister kontrollera c:a 3000 människor.

itsweden sa...

Off topic så det stänker om det men eftersom det är söndag kan det väl passa med ett Guds ord?
Jag har läst boken H R Ellis Davidsons Nordens gudar och myter. Vad som jag mest minns från boken var att kvinnans ställning i samhället var väldigt stark (nja, mer jämställd ungefär alltså) under vikingatiden och förkristen tid bakåt till bronsåldern. Oskorei har skrivit ett väldigt bra inlägg om det som jag rekommenderar. Jag rekommenderar dock inte inlägget för den som seriöst vill söka sig till det mest gudomliga i vår värld.

Johan Y sa...

I det Sverige jag växte upp i, och jag tror jag är yngre än dig, fanns också ungdomsgäng. Men ungdomsgängen på min tid var inte bara mindre, de var inte tungt beväpnade och de omsatte inte miljontals kronor i knarkhandel och värdetransportrån.

Som vanligt finns det en inflation i begrepp i Sverige. Ungdomsgängen i Tensta är vad som förr kallades maffia.