torsdag, maj 20, 2010

Ännu ett slag i luften

På DN och SvD släpper regeringens utredare Erik Amnå sitt förslag på hur vi skall introducera nyanlända immigranter till vårt samhälle. Amnå föreslår en introduktionskurs på minst 60 timmar för alla nyanlända immigranter i hur vårt samhälle fungerar. Tre områden skall de nyanlända få skolning i, dessa tre områden är ” värden (de konstitutionella grundvalarna), välfärds­staten (de offentliga institutionerna) och vardagslivet (praktiskt tillämpad kännedom om hur välfärdsstaten fungerar)”. Sedan skriver Amnå så här i DN.

Hur ska vi inleda berättelsen om Sverige för de 40 000 flyktingar, anhöriga, arbetskraftsinvandrare och andra vuxna nyanlända som varje år kommer hit för att bosätta sig?

En introduktionskurs i hur vårt samhälle fungerar är inte en dålig början utan verkar vettigt och enligt allt sunt förnuft. Men varför börja med det NU? Det är ungefär 35 år för sent. Det behövs alltså en statlig högavlönad utredare för att slå fast vad varje tänkande medborgare själv kan komma fram till, i vanlig ordning. Det verkar också som att vår regering bestämt sig för att ta emot 40,000 nya immigranter per år. Vidare så skriver Amnå så här i sin artikel.

Dagens förslag innebär att samhällsorienteringen också bör erbjudas alla andra av de ungefär 30 000 nyanlända som varje år vill bosätta sig här och som får uppehållstillstånd på minst ett år. Skulle hälften anta erbjudandet kostar det 90 miljoner kronor årligen.

Denna introduktionskurs är alltså frivillig, jag missförstod hela förslaget från början. Redan nu börjar förslaget bli urvattnat och verkningslöst, i vanlig ordning. Vi närmar oss valtider och regeringen vill visa att man gör något för väljarna. Detta är dock löjligt, en frivillig kurs på 60 timmar skall lösa de problem vi har i t.ex. Rosengård. Vidare i artikeln står det så här.

På samma sätt som det är statens skyldighet att tillhandahålla en sådan samhällsorientering är det varje medborgares rättighet att få tillgång till en sådan. Däremot anstår det inte staten att villkora medborgarskap med godkänd utbildning i samhällsorientering. En demokratisk stat räknar in alla sina medborgare generellt, blint och jämlikt, utan att testa deras kunskapsnivåer. Något annat vore ett brott mot den solidariskt inkluderande idén bakom folkhemmet och välfärdsstaten.

Varför anstår det inte staten att villkora medborgarskapet? Vi kan, precis som alla andra länder på detta jordklot, sätta upp vilka regler och villkor vi vill. Våra politiker väljer att inte villkora någonting vad gäller medborgarskap, det är högst sannolikt att våra politiker inte har folkligt stöd för denna linje. De ”nyanlända” är väl inte ens medborgare som Amnå skriver. En demokratisk stat har skyldigheter gentemot sina medborgare, inte mot människor som inte är medborgare. Om nu folkhemmet och välfärdsstaten skall tillämpa denna ”solidariskt inkluderande idé” så är det folkhemmets sista uppgift innan den går i graven. Både folkhemmet och välfärdsstaten håller på att erodera fullständigt just på grund av våra politikers tolkning av ”den solidariskt inkluderande idén”.

Man orkar knappt läsa artikeln p.g.a. alla floskler och urvattnade meningslösa förslag. Det är valår och man vill anlägga ett lager kosmetika på en fullständigt misslyckad politik, som man envisas med att fortsätta. Hela vårt samhälle håller på att fallera och blir gradvis allt sämre vad gäller livskvalité och allmänna institutioner. Mer och mer resurser går åt till att producera det kitt som skall få vårt samhälle att fungera och åtminstone dölja de värsta bristerna för medborgarna, som i alla fall har rösträtt. Kan man inte, åtminstone för ett ögonblick, fundera på om vår nuvarande immigrationspolitik är vettig och långsiktigt hållbar? Det är faktiskt våra högavlönade politikers jobb att fundera på just sådana otrevliga saker.

Länk DN

Länk SvD

15 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

Vad hände egentligen med dom omtalade bo-kurserna? Runnit ut i sanden antar jag.

Anonym sa...

Politikerna ser om sina egna att de har välbetalda flumjobb. Helt sanslös utredning till ingen nytta.
Allemand

ddayperspective sa...

SO skulle naturligtvis införts som obligatorium för 20-30 år sedan när förändringen av flyktingströmmen till Sverige stod klar (muslimer). Att skyldigheten nu försent istället läggs på kommunerna är säkert ett arrangemang som passar Nyamko Sabunis liberala uppfattning bättre, men inte alls är verklighetsanpassad. Inte konstigt att hon själv som muslim, flirtar med muslimer, men ett svek mot landets ursprungsbefolkning.

SO borde vara obligatoriskt i och med att ansökan om uppehållstillstånd inlämnas! Ett genomgående fel i flyktingpolitiken har varit möjligheten till fritt val, vad gäller t ex samhällsorientering och valfri bosättning under de första åren. Resultatet har blivit maximal ökning av de problem som vi ser idag och som ingen sanningsenlig person kan förneka.

Blir det inget totalstopp i flyktingmottagning och anhöriginvandring av just muslimer, väntar samhällets totala sönderfall och framtiden blir inte rolig för någon. Jag tror det vore ett ödesdigert misstag att tro att vi som är och känner oss som svenskar snällt sväljer allt.

LP sa...

Fullständigt och komplett meningslöst förslag!

Man kan inte "lära ut" värdering genom 60 timmars samhällstjänst. Ett av de största problemen, och detta erkänner man naturligtvis inte, är ideologin islam, som går stick i stäv mot just det man vill lära ut på flera väsentliga punkter. Många invandrare har internaliserats in i och marinerats av den islamska ideologin sen sin första levnadsdag, och här kommer man med en 60 timmars frivillig(!) kurs! Löjet är oändligt.

Om man inte erkänner problemens grund kan man heller aldrig angripa dem. Detta är inte ens plåster på såren, det är som att blåsa på 80 procentiga brännskaor...

LP sa...

Ursäkta svenskan, men det svartnade ett tag där...

ddayperspective sa...

KOMMENTAR TILL "LP": det där med "marinerade av islam" var ett härligt beskrivande uttryck!

z999 sa...

Om man tror att man själv kan vänja sig vid värderingen som ligger till grund för könsstympning så är förståss allt möjligt.

Antirasisterna ser andra raser som lika som oss men mindre utvecklade som man kan civilisera genom sådana här program och kurser. Om man istället dristar sig till att tänka den djärva tanken att andra raser också är människor, precis som vi själva, så är det ganska uppenbart att dom tar sin kultur (=synsätt) på lika stort allvar som vi tar våran. Vem vet? Dom kanske ser sig själva som vuxna människor med kapacitet att avgöra sina normer själva?

Robsten sa...

OT.
Såg ni hur Leffe G.W dissade Silbersky i Efterlyst i går? He, he, han kanske läser bloggen.

haiwan sa...

http://www.youtube.com/watch?v=6uItqoZPD8Q&feature=player_embedded#!

Fosterjordnära sa...

Idel snömos och floskleri.

En bror-duktig karamell till Amnå, bara för att han skall kunna somna utan snuttefilt.

Anonym sa...

"Skulle hälften anta erbjudandet kostar det 90 miljoner kronor årligen."..finns inte en chans,skulle 15 000(TUSEN)outbildade människor kosta endast 90 mille?glöm det,orkar inte gå in på affes eller ens leta fram det,men större lögn får man leta efter,gubbfan kan nog minst tiodubbla det beloppet.

Anonym sa...

Och en karamell är det sista han ska ha,möjligtvis en smällkaramell,svinet röstfiskar endast,samma visa år ut och år in inför valet i den här bananmonarkin.

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=fkbsj4yybcQ

LP sa...

OT replik

Jag gillar skarpt GW som författare. Han är hästlängder före den lille besserwissern Guuiiiooollojjo (eller hur han stavar det).

Att han nu outar som kritiker mot PK-medias selektiva dövhet ser jag som en bonus. Nu kanske jag kan börja gilla hans åsikter också?!

Anonym sa...

Vadå 40.000 personer? Amnå har tydligen inte en susning om att det rör sig om ca 100.000. Det är väl inte så jobbigt att kolla med migrationsverket. Vad är det egentligen för utredning??