måndag, maj 17, 2010

Alarmerande om könsroller i skolan


Det står i läroplanen att ”traditionella könsroller skall motverkas” i skolan. Nu har dock en journalist på SvD avslöjat att arbetet går trögt. Så här står det i artikeln om hur de traditionella könsrollerna uppmuntras i våra skolor runt om i landet.

Lärare förväntar sig ofta att flickor ska vara flitiga och hjälpsamma medan pojkar förväntas vara bråkiga och mer ointresserade av skolan, enligt en rapport från regeringens delegation för jämställdhet i skolan.

Det är ytterst alarmerande att lärare förväntar sig att pojkar skall vara bråkigare än flickor i skolsalen. Ett sätt att motverka detta vore om varje lärare före skoldagens början intalade sig att ”i dag kommer flickorna att vara bråkiga och pojkarna jättelugna och fina, rentav lite gulliga”. Arbetet för den strävsamma regeringen går dock framåt. En ny syn på gamla könsmaktsordningar kan redan märkas bland eleverna på den skola SvD:s Björn Malmström besöker.

När SvD frågar eleverna i 3C om det finns skillnader mellan vad tjejer och killar gör svarar de flesta ja. Men många ifrågasätter också varför det är så.

Självklart ifrågasätter de genusmedvetna eleverna varför de traditionella skillnaderna envist hänger kvar. Om journalisten hade frågat barnen vad de mest önskar sig hade han också fått höra att alla barns högsta önskan är ”fred på jorden”.Avslutningsvis undrar vi varför inte regeringen tar tjuren vid hornen och visar att man verkligen menar allvar med sitt jämställdhetsarbete.  Varför inte börja i de skolor där könsrollerna är extra tydliga, skolorna i Fittja, Tensta, Rosengård och Hammarkullen och där införa ett projekt där de små telningarna prövar att byta könsroller? Tänk vilken positiv publicitet regeringen skulle få om något TV-team kunde visa hur små pojkar leker med barbiedockor och flickor leker krig i Rosengård?


Länk SvD

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ha, ha, ha. Du är underbar.

Tänk att få se somaliska pojkar leka med dockor. Papporna hade slagit ihjäl sönerna om dom berättat vad dom har lekt med i skolan. Pappan säger "Achmed min son. Du är en man som ska knulla dockan, inte gulla med den. I morgon är det du min son som åker tillbaka till Somalia".

Skogman.

ddayperspective sa...

Där hedern kommer in, går vett ur!!! Samtidigt kan jag, som fyrabarnsfar med båda sorter, konstatera att tanken att helt elliminera skillnaderna mellan könen är en biologisk omöjlighet och därmed faller på sin egen orimlighet. En utjämning kan däremot accepteras, t ex genom att flickor blir mer praktiskt lagda och pojkar mer lyhörda för känsloaspekter och reflekterande argumentation.

Robin Shadowes sa...

En liten arabisk pojk med huckle hade verkligen varit en syn för gudar. Medan ditona små-tjejer däremot hade slängt sina hucklen och istället iklätt sig lös-skägg och bränt leksaksbilar på skolgården. Dom hade nog dock inte blivit särdeles långlivade. Det experimentet hade nog inte fallit väl ut. Undrar hur genus-fanatikerna hade försökt bortförklara det...

z999 sa...

Fred på jorden eller alla är lika värda. Snuttefiltar för folk som inte anser sig kapabla att tänka själva.

Robsten sa...

Mmm...Skogman, jag ser möjligheter här...vi skall kanske ge genusfundamentalisterna lite mer utrymme i vissa områden.

Fosterjordnära sa...

Tanja Bergkvist fan? =)


På förskolan där två av mina grabbar går fick vi information av en väldigt entusiastisk förskolechef.
Hon berättar att man i grannkommunen satt upp små videokameror för att "visa på" att även om pedagoger och barnskötare själv uppfattar sig som "könsneutrala" i fråga om att tala till och bemöta de små, så skulle videofilmerna på annat.
Förskolechefen talade i nästan falsett av upphetsning när hon berättade att den personal som filmats och fick se resultatet och de nästan var "chockade" av att de, trots genomgången genusindoktrinering, talade lite "hårdare" med pojkar och lite "näpnare" med flickor.
- Så nu skulle kameror upp på vårat dagis....

Det går bra tyckte jag. Förutsatt att inte en millisekunds sekvens av film ägnades åt att filma mina grabbar.Jag framförde även att personalen inte behövde känna att de trippade på tå och stod på helspänn då de talade lite "hårdare", eller grabbigare, till mina barn.
-Jag har ändå tänkt att de skall växa upp och bli till män.

Förskolechefen och en del ur personalen såg ut som en rad tomma småfågelholkar.

Värdegrund eller ej, inget genustrams för mina barn, punkt slut.
vill de leka med dockor så gör de det utan någon skev och påtvingad genuspedagogik.

Robin Shadowes sa...

Känner ni några som dom här tecknen passar in på? :)

http://waronyou.com/topics/sheeple-signs-that-you-might-be-part-of-the-herd/

Robsten sa...

Rätt så Fosterjord ;-)

z999 sa...

Jättebra skrivet Fosterjordnära! Ett inlägg som förtjänar att sparas och återanvändas i diskussioner. Önskar dig och dina barn lycka och välgång!

Fosterjordnära sa...

Av Tant Tanja kan man lära mycket!

Hade lite bråttom när jag skrev inlägget, detta påverkade kanske kvalitén en aning?
Men jag har förstått att andemeningen gick fram. Tack för smickret grabbar å tjejer! ;)