lördag, maj 22, 2010

Wetterstrands och andra politikers CV

Göran Skyttes penna blir allt vassare ju närmare valet vi kommer. I den senaste kolumnen ger han sig på Miljöpartiets Maria Wetterstrand, detta då Miljöpartiet lanserat en ”lysande” idé (enligt dem själva) om införandet av ett ”entreprenörsår”. Skytte beskriver Wetterstrand och hennes partikamrater som ”verklighetsfrämmande” och allmänt stolliga. Orsaken till det kan nog, enligt både Skytte och mig, härledas till den bristande arbetslivserfarenhet politiker som Wetterstrand besitter. Så här skriver Skytte om Wetterstrands tidigare erfarenhet.

Maria Wetterstrands officiella CV på Miljöpartiets hemsida är intressant läsning. Hon gick direkt från skolbänken till politiken. Vid 23 års ålder blev hon språkrör för Grön Ungdom, sedan kanslisekreterare på MP:s riksdagskansli, ledamot i kommunfullmäktige i Göteborg, språkrör för partiet.Hade hennes liv blivit film skulle den kunna heta The Perfect Broiler.   

Nu är ju inte Wetterstrand bakgrund på något sätt unik vad gäller tunga rikspolitiker i Sverige. Mona Sahlin har inte gjort mycket annat än sysslat med politik under hennes yrkesliv. De korta sejourer hon gjort i verkligheten har slutat med fiasko. Jag läste en bok av Nuder förra året och även han hade nästan uteslutande sysslat med politik. Och så ser det ut för väldigt många av våra riksdagsmän och yrkespolitiker på riksplanet, även borgerliga sådana. Vidare skriver Skytte så här i sin ganska roligt formulerade artikel.

Wetterstrands och Miljöpartiets idé om ”entreprenörsår” är en typisk skrivbordsprodukt. Vad är nästa påhitt? Att proklamera ett ”geniår” då alla med samhällets stöd skall få pröva om de är genier?

Ett syfte med förslaget om entreprenörsår är självklart att visa upp en modernare fasad. Miljöpartiets stämpel som tummelplats för stolliga idéer ska tvättas bort. Men initiativet får snarare motsatt effekt. Det visar att stollerierna lever och frodas i partiet, även på högsta nivå.  

Skytte nämner faktiskt inte de värsta stolligheterna Miljöpartiet står för. På deras hemsida kan vi läsa vad Miljöpartiet tycker om ”invandring” t.ex. Så här står det i deras program.

Alla människor skall ha rätt att leva och bo var de vill. Vi vill därför på sikt införa en helt fri in- och utvandring ur Sverige och övriga Europa.

Den som flyr till Sverige och söker asyl, skall få sin ansökan behandlad inom ett år. Har detta inte skett skall uppehållstillstånd beviljas

Vi anser att flyktingar som lever gömda i Sverige skall ges en chans att stanna i Sverige och leva lagligt här. Den som inte gjort sig skyldig till grova brott och bott här en längre tid utan att staten utvisat eller avvisat personen, skall därför beviljas asyl.

En helt fri invandring (vi har redan nu en helt fri utvandring, vad Sverige beträffar) är det stolligaste man överhuvudtaget kan tänka sig, det är ungefär i klass med ett friår för alla i Sverige på samma gång. Alla människor har inte rätt att ”leva och bo var de vill” det har aldrig funnits en sådan rätt, utom möjligen långt innan nationalstaternas tillkomst, men då svalt man ihjäl om man valde fel.  Hur Miljöpartiet skall införa fri invandring i ”övriga Europa” är en gåta som i alla fall inte jag kan lösa.

Den sista tesen om att de som lever gömda skall få asyl är i princip samma sak som fri invandring. Det är ju bara att komma hit och leva ”gömd” ett tag för att sedan få asyl. Man behöver inte ens leva speciellt ”gömd” heller då barnen skall få gå i skola och föräldrarna skall få gratis sjukvård. En orsak till alla ”stolligheterna” som Skytte skriver om är säkert bristande verklighetskontakt som uppkommit genom alla de karriärer som våra politiker gjort, från skolbänken direkt till en politisk post eller tjänst.

Länk SvD

Länk MP invandring

6 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

Hennes yngre kollega Gustav Frigolit är ett annat bra exempel på stollig politisk broiler. Den stollen har ju försökt sig på ett "vanligt" jobb om man nu kan kalla det vanligt att jobba på Tv4. Men som tur är har lille Gustav vaknat upp från verkligheten och tänker nu satsa på sago-landet igen. Ska han bli den nye kejsaren utan kläder kanske? Kan ju vara intressant att hålla reda på eftersom Wetterstrand och Eriksssons regeringstid verkar gå mot sitt slut och unge herr Frigolit verkar ligga bra till som ett av dom nya språk-rören. Finns det över huvud taget nån inom Mp med verklighets-förankring?

z999 sa...

Fast det beror inte på om dom har jobbat eller inte. Det borde vara ett utvecklande jobb att vara politiker, jag tror mer att det är umgängeskretsen som skapar broilers.

Undrar förresten om det är jantelagen som har gett oss de politiker vi har?

Robsten sa...

Nä, är det mindre jantelag i Afrika då? Där alla väntar på sin tur att bli hövding, för då jävlar skall alla gamla fiender få se på fan. Tror detta med jantelag är en smula överdrivet. Inte många jag känner går omkring och avundas alla andra som gjort klipp på börsen eller hur fan folk får sina pengar. Å andra sidan tycker folk inte synd om dom heller när allt går åt helvete, och det kan väl ändå inte skyllas på jantelagen.

Nä, jag tror det är något inbyggt i vårt parlamentariska system, någon typ av demokratisk bugg, som ger utslag efter en tid.

Robsten sa...

Det var förresten Sandemose som formulerade jantelagen i sin bok "En flykting korsar sitt spår" han formulerade lagen efter en liten stad på Jylland där han växte upp och där människorna var förjävliga mot varandra. jag kan ju säga att vårt samhälle inte liknar det Sandemose växte upp i, där härskade verkligen jantelagen oinskränkt, he, he. Inte konstigt att han gick till sjöss och sedemera flyttade till Norge.

LP sa...

Vilket sammanträffande! Jag skrev en kommentar på en blogg den 20/5 där jag också tog upp MP:s tossiga partiprogram:

http://bortkopplad.se/bloggo/2010/05/18/de-som-alskar-och-hatar-oss/

I fredags den 21/5 råkade jag dessutom lyssna på P1-programmet människor och tro:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=416&artikel=3705208

Där intervjuas Wetterstrand och maken till insiktslösa, politiskt korrekta, direkt korkade, suicidiala och verklighetsfrånvända svar och påståenden får man leta efter. Människan är helt utan verklighetsanknytning! Lyssna för tusan på programmet. Lyssna online eller när det kommer som Mp3-fil.

För övrigt kan ni gott lyssna på hela avsnittet av Människor och tro, det var ovanligt intressant!

z999 sa...

Angående jantelagen, skulle ha förtydligat. Nationalism och jantelagen går inte så bra ihop. Fast det kanske inte är jantelagen egentligen jag är ute efter.
Angående Maria Wetterstrand så tycker jag lika illa om alla som sitter i riksdagen (stryk detta inlägg efter valet i höst).