måndag, januari 31, 2011

En flod av snömos och aningslöshet


Ärkebiskop Anders Wejryd skrev för några dagar sedan en artikel med anledning av förintelsens minnesdag. Artikeln innehåller inte på något sätt några överrakningar och vi läser samma förväntade honnörsord som vi hört många gånger förut. Egentligen är hela artikeln inget annat än svårdefinierat snömos som inte förpliktar till någonting utöver rena självklarheter som precis alla ställer upp på. Det vore en överdrift av episka dimensioner om någon påstod att Wejryd och Svenska Kyrkan sticker ut hakan mot det etablerade samhället. Vi skall dock analysera några av Wejryds stycken, trots att det är allt annat än spännande. Vi börjar med detta stycke.


Den, vars ögon man inte ser, kan man lättare förhärda sig emot. Det börjar försynt. Det är skönt att slippa ha andras livsvillkor nära sig. Det är bättre att få välja sina likasinnade, finnas i sitt bostadsområde där de flesta har det som jag, åka till sitt jobb där de närmaste arbetskamraterna har det rätt mycket som jag, ha sin fritid ensam eller med dem som man delar värderingar med, men som kanske bor rätt långt bort. Vi ska nog inte glömma vad det betytt för vårt land att människor med olika ekonomiska, sociala och utbildningsmässiga förutsättningar fått dras med varandra, delat skolor, hört till samma bygd och varit hänvisade till sitt närområde. Samtidigt vet vi vad detta också inneburit av ofrihet och begränsningar. Men ögonen har varit närmare varandra, särskilt när inte den sämre ställde har måst slå ner blicken. 


Just denna bekvämlighet att leva med likasinnade har ju bidragit till att vi fått etniska enklaver i vårt land, en utveckling som har många negativa effekter, det har Wejryd rätt i. Däremot har jag aldrig hört Wejryd eller någon annan kyrklig företrädare ta upp detta problem. Det kan också gälla våra etablerade politiker som lever långt ifrån verkligheten och driver en politik som saknar förankring i denna verklighet. Inte heller detta har jag hört några kyrkliga företrädare kritisera. Wejryds avslutning är nära nog obegriplig och kan tolkas på oerhört många sätt. Vi går vidare.


Den man inte ser kan nog ses som ett hot. Den som nog kan ses som ett hot blir det säkert. Så skapar vi oss våra fiendebilder. De växer och frodas på lagom håll. Idag är det islamisterna som finns längst upp i medvetandet. Begrepp blandas ihop, både med avsikt och på grund av okunskap. Fram växer en diffus fiendebild, inkluderande alla muslimer och ingen. "De" är främmande och farliga. "De" är icke-individer som är styrda av kollektivet. Men exakt vilka dessa "de" är tar vi oss inte tiden att fundera kring.  


Tyvärr så lever vi inte riktigt i den bästa av världar och alla grupper av människor vill oss inte väl. Det är just därför vi har haft ett försvar som nära nog är fullständigt nedrustat i dag. Det finns inbillade och verkliga hot. Var 11 septemberattacken mot World Trade Centers en inbillning? Eller de följande terrorattackerna i Spanien och London? 


Vi firade minnet av förintelsen och därför skrev Wejryd sin artikel. Denna förintelse hade i mångt och mycket sin grund i att övriga världen misslyckades med att identifiera hotet från nazisterna. Alltför många människor i den västliga hemisfären resonerade just som Wejryd och förklarade bort hotet från nazismen med någon slags humanistisk flum ”de kan inte vara så onda, de är ju ändå människor”. Allt det Wejryd säger om islamisterna kan sägas om alla politiska och religiösa grupper, ändå vet vi att vissa grupper som nazisterna och Khmer Rouge ställt till med ohyggliga massakrer. Det Wejryd presenterar är ju ingen nykter analys av en islamistisk hotbild, det är rent snömos. Kanske är det så att vissa grupper överdriver den hotbild Wejryd pekar på, kanske är det inte så, men kom med en nykter analys i stället för detta dravel. 


På 30 och 40-talet sade personer som Wejryd säkert samma sak om nazisterna, vi såg sannolikt inte ögonen på dem heller. Vi såg inte ögonen på ledarna för Khmer Rouge heller, kanske såg de snälla ut. Vi lever inte i en värld där alla tar varandra i famn och lever som i en universell jättepicknick, men det är just den bild Wejryd målar upp. Den som är fullständigt aningslös och naiv blir på sitt sätt medskyldiga till framtida katastrofer. De som på 30 och 40-talet förklarade bort det nazistiska hotet jämnade marken för vad som komma skulle.

Länk SvD

4 kommentarer:

Anonym sa...

Som vanligt en bra analys, finns egentligen inget mer att tillägga.

Vi som ser islam som ett hot, vad är det vi är rädda för? Vi är egentligen rädda för våra politiker och andra makthavare som inte ser det som vi ser. Dom säger att utbredningen av islam inte är något att oroa sig för, men vi håller inte med. Inte på grund av okunskap eller bara för att vi inte ser dom, tvärtom.

Jämför oron för islam med den oro som man kan känna inför det faktum att vi har kärnkraft i detta land. Dom flesta människor inser att det finns risker men vi vet också att driften kontrolleras och övervakas konstant. Vilken inställning skulle vi ha till kärnkraften om den kontrollerades av PK-politiker på plats? Som tyckte att alla blinkande röda lampor förmodligen visade fel och att den som påstod något annat var fientligt inställd till kärnkraft. Och alla problem löste man genom att lägga resurser på den minst troliga orsaken till problemet.
Skulle vi agera om ovanstående scenario inträffade eller skulle vi bara oroa oss för hur hög nästa elräkning skulle bli?

z999 sa...

Du nämner nazister här och bryr dig tydligen inte om att du riskerar att starta en "vi" och "dom" diskussion där alla nazister dras över en kam. Man ska komma ihåg att det bara var en ytterst liten del nazister som sysslade med övergrepp på judar, den stora majoriteten nazister har samma inställning som oss andra till demokrati och mänskliga rättigheter.

Läste att USA ser det som ett skräckscenario om Egypten får ett muslimskt styre. Varför det? Majoriteten av alla muslimer vill ju ha demokrati och är positiva till en västerländsk syn på mänskliga rättigheter. Det verkar som att Obama har samma åsikter som SD om islam. Skrämmande att man kan bli president utan att vara påläst på svenska politiskt korrekta åsikter.

Robsten sa...

@Anonym
En av de bästa kommentarer jag läst.

@Z
Obama måste genast tas i örat av prominenta personer som Wejryd, ack skaka du Obama.

z999 sa...

Det handlade tydligen om Obamas rådgivare iofs såg jag. Men vad man än tycker om islam så måste man ju säga att den där ytterst lilla gruppen är fruktansvärt effektiv som har mött upp US army i både Afghanistan och Irak och samtidigt alla terrordåd.