tisdag, februari 01, 2011

Importerad fattigdom


I SVT:s nyhetsinslag visades i går ett reportage från en ensamstående mamma från Rosengård som ett exempel på en allt större fattigdom för allt fler barn. I dagens DN spinner man vidare på samma tråd, allt fler barn i vårt land lever i fattigdom. Inte heller artikeln i DN går någon hemlighet av att det ofta är utlandsfödda ensamstående föräldrar som lever under knapra förhållanden. Så här står det i dagens DN.
Varannat barn med ensamstående, utlandsfödd förälder lever i fattigdom. Det är diskriminering, menar Rädda Barnen.
– Sverige bryter mot barnkonventionen, säger general-sekreteraren Elisabeth Dahlin.
Vi undrar av Rädda barnen anser om alla de barn miljoner som lever under mycket värre förhållanden i Afrika och på vissa platser i Asien. Det måste enligt Rädda Barnen vara en diskriminering av oerhörda proportioner. Frågan är vem som diskriminerar dessa barn. Vem diskriminerar de barn som inte har råd med det senaste dataspelet i Sverige? Hur skall man häva denna diskriminering menar Rädda Barnen, höjda bidrag? 


Alla inblandade parter verkar mellan raderna förstå att det inte är tal om att komma ut på arbetsmarknaden för många av dessa fattiga människor. Det är väl här det gått snett. Vi har en immigration av människor där vi i princip vet att en stor del av dessa aldrig kommer att komma ut på vår arbetsmarknad. Ekvationen blir fullständigt omöjlig i förlängningen. Nu diskriminerar vi barnen till dessa människor om vi inte ger dem höjda bidrag. Det skall påpekas att även etniska svenska familjer lever under dessa förhållanden. Även ensamstående föräldrar som arbetar full tid kan ha det svårt med ekonomin. 


Utvecklingen mot fler familjer som lever under svåra ekonomiska förhållanden har ökat de sita åren. En förklaring är enligt artikeln följande.
En av förklaringarna till utvecklingen är att de reformer som gjorts de senaste åren gynnat dem som varit i arbete.  
Jag gillar inte alliansens politik till stora delar, men en utveckling där de som arbetar konstant skall försörja andra människor med sitt arbete är inte heller långsiktigt hållbart. Våra skyddsnät skall vara tillfälliga lösningar och inte permanenta sådana. Kvinnan som framträdde i gårdens inslag från Rosengård pratade om att hennes son inte hade de senaste TV-spelen. Mitt hjärta blöder inte direkt för de uteblivna dataspelen. En blind måste se att en vansinnig politik lett fram till den fattigdom som råder i Rosengård. Är det överhuvudtaget meningen att människorna där skall arbeta och försörja sig själva? Är det någon i regeringen eller riksdagen som ens funderat på om den nuvarande immigration eller integrationspolitiken är vettig? Vidare i artikeln så står det så här.
En annan förklaring är att trygghetssystemen utformades för en annan tid, när det var lätt att komma in på arbetsmarknaden.
Nu skall vi alltså ha trygghetssystem som räknar med att människor aldrig kommer in på arbetsmarknaden, vilket samhälleligt nederlag. När vi nu konstaterat att det råder hög arbetslöshet, trots hyfsad konjunktur, skall vi fortsätta med vår bisarrt generösa immigrationspolitik? Skall vi fortsätta med en forcerad arbetskraftsinvandring? Antagligen skall vi detta enligt regeringen, men vad är logiken i detta? 


Vi har genom en oansvarig immigrationspolitik och en slapp integrationspolitik skapat ett konstant utanförskap för stora grupper i vårt samhälle. Slutsatsen är inte enligt debattörerna i TV och tidningarna att vi skall förändra denna politik, utan ösa in mer pengar till dessa grupper så den felaktiga politiken inte märks så mycket. En i längden ohållbar politik, frågan är bara när man måste ta den beska medicinen. 

Länk DN

9 kommentarer:

Anonym sa...

Kan man köpa dataspel ?

Erik, Sthlm sa...

Bra skrivet, texten borde skickas till dem som är ansvariga för nyhetsrapporteringen och till Rädda Barnen.

Andreas sa...

Håller med Erik. Kan du inte göra det, Robsten?

Robsten sa...

Jag har skickat så mycket till både nyhetsredaktioner och andra så nu får det fan vara nog. De får ta del av nyheter och åsikter precis som alla andra svensssons, eller får de leve i sin bubbla.

Eva-Marie sa...

Hej
Skönt att läsa att det var fler som reagerade på nyhetsinslaget. Att kvinnan på arabiska beklagade sig om att hon inte kunde köpa diverse tevespel och dataspel är väl helt narurligt när man just kommit till Sverige och andra försörjer henne.Skam att inte reportern ställde lite fler frågor till henne typ vem försörjer dig, måste ditt barn ha alla dessa spel, kan ni äta er mätta, har ni någonstans att bo?

Karin Fagerholm, handläggare Rädda Barnens Sverigeprogram sa...

Rädda Barnen jämför i sin studie barn i Sverige med barn i Sverige, inte barn i Sverige med barn i andra länder. Sverige har åtagit sig att följa barnkonventionen och en grundläggande princip i denna är att inget barn ska riskera att diskrimineras oberoende av vilken social status ens föräldrar har. Barn i Sverige som lever i fattigdom riskerar att bli diskriminerade på grund av detta, tex inte ha råd att vara med på friluftsdagar i skolan, deras kulturella rättigheter blir åsidosatta då man tex inte kan ha råd att gå på museum, deras rätt till meningsfull fritid blir begränsad då det finns få kostnadsfria fritidsaktiviteter osv.

Robsten sa...

Att vara fattig är inte att bli diskriminerad karin, det har aldrig varit det och enligt mig så är det en märklig syn på fattigdom och vårt samhälle. Vi har inte medborgarlöner i detta land, i princip inget parti är för detta. Det är ingen som diskriminerar dessa barn, arbetsmarknaden ser ut som den gör.

Dessutom driver regeringen och riksdag en politik som med all logik skapar dessa utanförsskapsområden. Är det inte själva den grundläggande politiken det är fel på?

Anonym sa...

Till Karin Fa...
Det kostar inget att följa med på friluftsdagar ej heller andra utfärder. Att sedan föräldrar prioriterar fel och barnen blir utan det de vill ha eller behöver skall inte betalas av oss som sparar och snålar för att få det att gå ihop. Att köra omkring i fin bil är viktigt för en del på Rosengård och det är kanske deras barn som får "betala".
Eva-Marie

Robsten sa...

Jag tycker väl i ärlighetens namn att många barn får det svårt utan egen förskyllan, men det kan ju aldrig bli diskriminering! Vi för en vanvettig politik, sedan uppträder effekterna av denna politik, hoppsan! Nu är det diskriminering. Nä, det är en felaktig politik som förts. Vi har 400,000 arbetslösa i detta land, just nu. I princip inga av dessa "tjänar" ju lika mycket som de som arbetar, och gör de detta så är ju det också fel.

Många av de fattiga barnen hade föräldrar med invandrarbakgrund, hon som interbjuades i Rosengård kunde inte språket, fast hon hade en utbildning som i sig inte var alldeles hopplös.

Alla måste lära sig språket, alla måste få en hyglig uppstart och en rejäl chans att komma in i arbetslivet. Men inget avv detta går oavsett vad regeringen gör för att vi tar emot för många immigranter på alldeles för kort tid. Det är jämställt med en naturlag att dessa fattigdomsfällor uppträder med nuvarande politik.

Att vi sedan infört en ännu generösare arbetskraftsinvandring gör inte saken bättre. Vi har alltså 400,000 arbetslösa i landet, trots hygglig konjunktur. vi har en skyhög ungdomsarbetslöshet. Är det inte diskriminering att vi inte ger våra ungdomar jobb och chans att flytta hemifrån?