onsdag, februari 02, 2011

Experter försäkrar att Egypten inte kommer att utvecklas till en islamisk stat


I en relativt stort uppslagen artikel säger Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier, att risken för att Egypten skall utvecklas till en islamsk republik, detta även om det Muslimska Brödraskapet tillåts delta i Egyptens framtida utveckling. Så här skriver Stenberg i sin artikel.


Muslimska brödraskapet är sammantaget den mest sammanhållna och mest erfarna av Egyptens oppositionsrörelser. Dock finns ingen större anledning att befara att rörelsen i den händelse en övergångsregering tillsätts kommer att driva tanken att genom en kupp eller med våld skapa en egyptisk islamisk republik. Snarare har rörelsen drivit idén om Egypten som ett rättvist samhälle genom en fungerande demokrati.
Det vore förmodligen ett allvarligt misstag inom övrig opposition att inte samarbeta med brödraskapet under en övergångsperiod och inlemma dessa i skapandet av en demokratisk process. I detta sammanhang är det betydelsefullt att inte demonisera Muslimska brödraskapet, utan att skapa och stödja förutsättningar för en bredare allians inom oppositionen.


Jag har själv ingen aning om hur stora riskerna är för att grupper eller organisationer skall försöka tillskansa sig makten med odemokratiska metoder, eller hur stor risken är att Egypten slutar som en islamisk republik. Jag hoppas att Stenberg har rätt nu när han på detta sätt går ut med en stor artikel i DN. Har han däremot inte rätt så kan man undra hur chefen för något som kallas ”Centrum för Mellanösternstudier” går ut i stor artikel när läget ser som mest kritiskt ut och gissar helt fel. I den bästa av världar skulle han då avgå som chef från sitt arbete och DN skulle gå ut med en artikel och åtminstone konstatera att de gett en felaktig bild till allmänheten. 


Broderskapsrörelsen Peter Weiderud har på ett liknande sätt gått ut i massmedia och försäkrat oss om att utvecklingen i Egypten inte kommer att leda till en odemokratisk islamisk stat. Han har dessutom gett uttryck för att de som är oroliga för en sådan utveckling förmodligen är islamofober. Nu är det ingen som tar Weiderud på allvar och han har fällt så många hårresande uttalanden genom åren så Weideruds senaste utspel kan nästan betraktas som ett av de mer sansade. Vi håller tummarna för att Weiderud (genom ren tur) och Stenberg får rätt, i annat fall är det vår skyldighet att påminna dem om vad de och DN försäkrat oss.

Länk  DN

Länk Newsmill Weiderud

9 kommentarer:

Eson sa...

Det är ingen som försäkrar någonting. Däremot säger en del att risken är liten att Egypten utvecklas till en Islamisk stat. Det är skillnad.

Anonym sa...

Som iranierna sade: "det blir inte alltid som man tänkt sig..."

Nuvarande Iran-regimen har för övrigt givit officiellt stöd för "protesterna" i Egypten. Tänka sig...

Anonym sa...

Weiderud ville väl å andra sidan ha en islamistisk stat. Han tyckte väl att så länge man bara byggde staten efter gud så var det inte så noga vilka som satt vid makten.

Robin Shadowes sa...

Stenberg och Weiderud var då väldigt förtroendeingivande personer... NOT!

Robin Shadowes sa...

Svenska politiker och poliser finns på bland de svenskar som samarbetade med Stasi.
-Men de viktigaste namnen är journalister säger professor Birgitta Almgren efter att hon granskat det hemligstämplade Säpo-materialet.
Detta uppger idag tidningen Världen idag i en artikel med rubriken ”Många journalister finns i Stasi-arkiven”.
Regeringsrätten gav under föra året Birgitta Almgren rätten att granska det så kallade Stasi-arkivet. Läs artikel.
Sverigedemokraterna förbereder nu en interpellation till justitieminister Beatrice Ask om att offentliggöra den så kallade Stasilistan med anledning av de nya uppgifterna.
Journalistkåren och journalistförbundet borde också fundera på om det inte är dags att tvätta sin egen byk ren från dessa journalister annars riskerar hela journalistkåren att bli nedsmutsade av dessa överlöpare.
http://thoralfalfsson.webblogg.se/2011/february/stasilistan.html#comment

Goten sa...

Skräm inte upp folk, Robsten!

Finns ingen anledning att boka av påskresorna till Egypten, det kommer bli shariastyrt först juni, kanske inte ens förrän augusti.

Tänk på att vaccinera er mot svininfluensan bara.

Trevlig resa!

Robin Shadowes sa...

Ja, passa på att se pyramiderna innan mussarna spränger bort dem för alltid. För snart är det försent.

K sa...

[...] Sedan oroligheterna i Nordafrika bröt ut, för tillfället med epicentrum i Egypten, så har det getts otaliga exempel på en närmast världsfrånvänd optimism om vad som väntar. Det är inte något unikt för Sverige utan tycks vara ett fenomen över hela Västvärlden. [...]

http://allraunderdanigast.blogspot.com/2011/02/farligt-onsketankande.html

Anonym sa...

Today goes EgyptCIA down, maybe tomorrow SweCIA! Jew MUBARAK's most powerful allied was Military Mafia U$rael, Kingdom of SweCIA's Alliance is Army of Lovers' most powerful dild#o Camilla HORNEMARK

Mvh.
Linda SVENSSON