måndag, januari 10, 2011

Respekten för vårt rättssystem urholkas


Andreas Carlgren går på DN-Debatt ut och förklarar att nu skall årets vargjakt börja och 20 vargar skall få skjutas. Denna begränsning av vargstammen är dock tillfällig enligt Carlgren, på sikt skall vi ha en vargstam på över 200 djur. Varför stammen skall begränsas tillfälligt ger inte Carlgen svar på. Enligt vargexperter sker jakten totalt urskillningslöst och förbättrar inte det genetiska arvet hos vargstammen. Varför först tillåta jakt och begränsa stammen, för att i nästa andetag förklara att vargstammen skall öka? Hela regeringens och Carlgrens resonemang saknar logik. Så här skriver Carlgen i sin artikel.


Några kämpar för att vi ska ha ett fåtal eller inga vargar i Sverige, vilket strider mot våra internationella förpliktelser. Andra kämpar för att låta vargstammen växa kraftigt och okontrollerat, men det är omöjligt med tusentalet vargar i Mellansverige. Ytterligheterna i debatten underlättar tyvärr inte det grundläggande målet att nå en livskraftig vargstam i Sverige.


Det verkar som att Carlgren enbart tycker vi skall ha en vargstam p.g.a. internationella förpliktelser. Regeringen borde ha en egen uppfattning i frågan, samt stå för dessa åsikter. 


Det är sannolikt omöjligt med tusentals vargar i vårt land, om inte annat för det motstånd vargen möter från jägarlobbyn. Dessutom är det inte bra med stora vargflockar i närheten av stora bilvägar. Vargen måste dessutom ha tillräckligt med bytesdjur för att överleva, det är en annan faktor att ta hänsyn till. Vidare skriver Carlgren så här.


Samtidigt förbereder regeringen hårdare tag mot illegal jakt. Den grova jaktbrottsligheten är omfattande, men mycket få fall lagförs. Kriminalisering av försök och förberedelse till grovt jaktbrott kan vara ett värdefullt verktyg i bekämpandet av den illegala jakten.   


Åtgärderna mot den illegala jakten är välkomna, men de räcker inte. Hårdare straff och en högre prioritet för dessa brott måste också till för att få bukt med denna skamfläck i vårt rättssystem och vår viltvård.

Att den illegala jakten är omfattande har alla vetat länge. På TV har det gått program där kriminella tjyvjägare vid intervjuer nästan skryter med sin verksamhet. Vi får hoppas att den lokala polisens verksamhet inte liknar den i filmen ”Jägarna”. Den omfattande tjyvjakten av varg i vårt land är inget annat än en stor skamfläck för hela vårt rättssystem. Om några områden för Svea rikes lag inte respekteras så urholkas på sikt hela vårt rättssystem. Varför skall jag följa lagen om det överses med vissa gruppers direkta lagbrott? Samma synsätt kan naturligtvis appliceras på de ”gömda flyktingarna” i vårt land. 


Regering och riksdag vårdar inte vårt rättsystem och respekten för detta tillräckligt mycket, det kan få allvarliga följder. En annan demokratiskt tvivelaktig sak är att Jägarförbundet har skyttelokaler under Riksdagen, där de bedriver gratis utbildning med jägarexamen för riksdagsmän. Någon oblygare lobbyverksamhet får man leta länge efter och denna typ av lobbyverksamhet strider direkt mot andan i vår parlamentariska demokrati.

Länk DN

Länk Robsten Jägarförbundets lobby

8 kommentarer:

Anonym sa...

Så går det när en politiker som ingen aning har om vad han pysslar med.
Förbjud politiker.
Allemand

Anonym sa...

När folk på landsbygden beskattar viltstammen med någon extra älg, rådjur eller vildsvin tyder det på att traditioner som funnits i hundratals år fortfarande finns vid liv här och var. Ställt i kontrast till dom övriga problem vi ser i Sverige framstår din påstådda tjuvjakt som ett skämt... Jag tror heller inte att det fåtal individer som fäller en älg eller två är orsak till någon större otrygghet i dagens Sverige. Givetvis anser jag det olyckligt om grupper försöker få bort en hel art från ett område, detta är dock ingenting som bör prioriteras. Som kuriosa kan jag nämna att jag känner ett flertal som filmen jägarna baseras på=)//trotjänare

Robsten sa...

Nä, men samtidigt framstår de problem och vargens påstådda farlighet, också som ett stort skämt. Familjer håller barnen hemma för att det siktats en varg några mil bort. jag traskar gärna genom dessa skogsområden innehållande varg, en mörk kulen natt, om dessa oroliga landsortsbor traskar igenom Fittja samma mörka natt, vem tror ni löper någon reell risk?

Sedan kan vi inte ha lagar som folk mer eller mindre öppet fullständigt skiter i, låt vara att jaktlagen inte är den enda lag detta sker med.

Anonym sa...

Det här blogginlägget känns, förutom sista stycket, inte riktigt som det hör hemma på den här bloggen?

Jonny sa...

"När folk på landsbygden beskattar viltstammen med någon extra älg, rådjur eller vildsvin tyder det på att traditioner som funnits i hundratals år fortfarande finns vid liv här och var."

Djur har man nog dödat längre tillbaka än hundratals år. Att jämföra tjuvjakt nu och då är dock löjligt (och ännu löjligare är det att kalla det för kvarvarande "traditioner"). Överhuvudtaget blir det konstigt att jämställa dagens jakt - till stora delar nöjesjakt - med människor som måste jaga för att överleva.

"Som kuriosa kan jag nämna att jag känner ett flertal som filmen jägarna baseras på."

Spännande. Förhoppningsvis inte samma as i verkligheten, eller?

Anonym sa...

Robsten:

Vad gäller folk med vargskräck- ja den är obefogad, problemet nationellt sett är dock mikroskopiskt.
Jag vill däremot inte att rovdjur som björn skall få folk att begränsa sig pga en faktisk fara vissa tider på året, då är hård jakt den bästa metoden att injaga respekt i rovet.
Samma resonemang kan iofs enkelt föras kring eran blatteproblematik, dom flesta varken rånar eller överfaller men likväl har ni en berättigad rädsla.

Jonny:
Tjuvjakt är, givet att den inte är industriell, enbart ett brott mot staten dvs ett skattebrott draget till sin spets. Vad jag menar med hundratals år är att staten näppeligen haft speciellt bra kontroll förän 1700-1800talet. All jakt före det var sannolikt-på egen basis.

Appropå gestalterna i filmen så tyckte jag dessa var charmiga typer, i verkligheten gömmer sig dock ett par rättshaverister, en begåvningssvag och några helt vanliga norrlänningar.//trotjänare

Robsten sa...

Likväl är det så att antalet ähum...berikare som rånar, är oerhört mycket större än antalet vargar som ger sig på människor, eftersom det är noll. är ganska säker på att antalet berikar-rån är väsentligt högre än hundattacker från varg också.

z999 sa...

@Anonym:
"Samma resonemang kan iofs enkelt föras kring eran blatteproblematik, dom flesta varken rånar eller överfaller men likväl har ni en berättigad rädsla."

Rån och överfall är, som du säger, inte det största problemet ur samhällets synvinkel (brottsoffren har förståss en annan syn på det). Det är till exempel inte olagligt att skaffa 10 barn om man bor i Rosengård och båda föräldrarna går på socialbidrag. Det är inte olagligt att flytta till Sverige och strunta i att ens lära sig svenska och ha analfabetism i botten. O.s.v....