söndag, februari 20, 2011

Analys av valstugereportaget 2002


Jag såg en Youtubefilm om Valstugereportaget 2002 med Janne Josefsson, en kär gammal favorit i repris, lagom att se en söndagmorgon. Det jag fastnade för, och som tydligen har gått förbi mig tidigare, är samtalet mellan reportern och moderaten Tommy Johansson. Så här går samtalet mellan journalisten och Johansson. Samtalet börjar 5:10 in i filmen och reportern inleder samtalet (blå).


- Om vi går ut och sade, precis som de flesta tycker, vi sätter stopp för invandringen tills vi har koll på läget. Vi hjälper dem i hemländerna i stället. 
- Jag håller med dig alltså, men man vågar inte. Jag var i Stockholm på ledarskapsutbildning. Där diskuterade vi detta med Bo Lundgren och Gunnar Hökmark. 
- Vad säger dom?
- Det är fel… man vågar inte gå ut och säga det rent ut. Det är bara för att, första orsaken är att man utmålas som rasist i media om man säger så. Och det andra är ju att vi tappar de väljarna då, säger de.


För det första noterar vi att Bo Lundgren och Gunnar Hökmark står för uppgifterna att ”man vågar inte gå ut och säga som det är rent ut, då blir man utmålad som rasist av media, och att man tappar de väljarna”. Det är alltså inte någon kommunordförande som luftar sina tankar här alltså. 


Därefter förvånas man över hur de moderata partistrategerna tänker. Dessa väljare som det talas om här har i alla tider röstat på socialdemokraterna, det spelar ingen roll hur moderaterna lägger sig ut och viftar på svansen för invandrargrupper. Hur kan det komma sig att M inte har förstått detta enkla och uppenbara faktum?


I dagens läge tappar förmodligen M fler väljare till SD än de någonsin kan vinna bland invandrargrupper på just immigrationspolitiken (som ju nästan notoriskt röstar på S). Hur vore det med en enkel räknedosa till de moderata partistrategerna?    


Kvar blir frågan om medias svartmålning och hetskampanjer. Det enda kvarstående problemet för M att ändra sin politik till en mer ansvarfull kurs i immigrationsfrågan. Nu är det så att journalister och chefredaktörer inte väljs av folket, de har inget direkt folkligt mandat att driva en egen politiks linje (vilket de faktiskt gör). 


När det gäller viktiga frågor för vårt lands framtid så spelar media och journalister en roll som är direkt skadlig för vår demokrati. Tidningar och t.ex. TV4 utövar ren utpressning på politiska partier. För de inte en viss politik i immigrationspolitiken så hotar media med rena drev som skall få dessa partier att tappa väljare. Nu anar många att väljartappet kanske inte blir så stort. Däremot lär den företrädare som först skall gå ut med kursändringen få löpa ett gatlopp i våra medier som får medeltidens rullning i tjära och fjäder att framstå som ett spa. Vi kan helt enkelt inte ha det på detta vis. Det är dags för media att finna sin rätta roll i vår demokrati.

2 kommentarer:

Rune sa...

"Nu är det så att journalister och chefredaktörer inte väljs av folket, de har inget direkt folkligt mandat att driva en egen politiks linje (vilket de faktiskt gör)."
---------------
Detta är makt utan ansvar.

Goten sa...

Svensk media och dess ägare kommer aldrig ge ifrån sig makten frivilligt. Men att de är de som styr svenska politiker kan vi nog vara överens om.

Var det detta samma år som Stina Dabrowski och en manlig journalist hade den politiska utfrågningen av de olika partierna i SVT innan valet?

Där de var avskyvärda mot moderaterna - Bosse Lundgren? - och gullade med vänster och sossar?

Eller var detta 1998?