onsdag, februari 23, 2011

Sannolik mördare


I SvD tar man upp det faktum att Leif GW Persson för fram en egen teori om mordet på Olof Palme. G.W. Perssons teori går ut på att någon verksam eller f.d. polis, säkerhetsman eller militär utförde mordet. Perssons teori grundar sig på att mördaren måste ha varit en kall och organiserad person. Framför allt för Persson fram att det s.k. vittne 1 inte pekade ut Petterson som tydligen fortfarande är utredarnas favoritobjekt. Så här uttalar sig vice riksåklagare Kerstin Skarp i SvD.


För att kunna göra en sansad bedömning måste man ha tillgång till i alla fall en stor del av utredningsmaterialet. Jag förstår inte varför Leif GW Persson plötsligt har blivit polis, åklagare och domare, säger Kerstin Skarp.


Det här är inte ett relevant uttalande av en vice riksåklagare. Persson har fört fram sin teori som just en teori, han har inte gett sig ut för att vara varken åklagare eller domare. Förövrigt har ju just dessa yrkesmän som Skarp hänvisar till helt uppenbart misslyckats med att lagföra den verklige mördaren. Ville Sveriges polismyndighet slippa amatörteorier så finns det bara ett sätt att gå tillväga, att lagföra den verklige gärningsmannen.   


Den som verkligen inte gjorde en sansad bedömning är väl Holmér med sitt PKK-spår. Vad jag vet var Holmér polismästare när han förde fram sin osansade teori, och ingen amatörspanare. Polisen gjorde alla misstag man kan göra vid ett mord den natt Palme mördades. Jag har ingen aning om vem som mördade Olof Palme och jag lovar att aldrig torgföra någon teori, det vore att förnedra läsarna. Däremot tycker jag Kerstin Skarp borde hålla en något lägre profil, efter alla misstag polisen gjort i samband med detta mord. 


Det riktiga misslyckandet för svensk rättvisa var när högsta domstolen frikände Joy Rahman efter att journalisten Dick Sundevall gjort fallet uppmärksammat i media. En gammal dam mördades med ett band från en tygtavla. En person i hela världen hade tillgång till både lägenheten som tyget fanns i och lägenheten där damen bodde. Att någon annan än Rahman mördade den gamla damen framstår som ett skämt.  


Jag är fortfarande intresserad av vem som mördade den gamla damen boende i Sätra. Kan inte Sundevall och Peter Althin (som var Rahmans advokat) fortsätta att utföra sitt journalistiska värv och ta reda på vem som verkligen mördade den gamla damen, om de nu menar på fullt allvar att Rahman är oskyldig. 


Palmemordet kommer sannolikt att förbli olöst. Däremot är mordet på den gamla damen i Sätra polisiärt uppklarat. Det är bara det att högsta domstolen i Sverige, detta märkliga land, valde att frikänna mördaren när media pressade på. Om man anser att man har mördaren i Palmemordet klart för sig för att Lisbet Palme pekade ut Christer Pettersson efter en bedrövlig vittneskonfrontation, vad skall man då säga om mordet på den gamla damen i Sätra?

Länk SvD

31 kommentarer:

Anonym sa...

Så fort Leif G W Persson uttalar sig i media i någon fråga som rör en specifik brottsutredning så vaknar revirpinkarna inom rättsväsendet till liv och sågar hans teorier jäms med fotknölarna. Varför är det så? Jo, därför att han har en sällsam förmåga att trampa på ömma tår. När det gäller Palmemordet med vidhängande utredning så vimlar det av ömma tår. Leif G W:s teori om tänkbar gärningsman som han framförde i tisdagskvällens program i TV, är klockren. Det är obegripligt hur man kunde komma fram till att Christer Pettersson var Palmes mördare.

Robsten sa...

Jag lämnar walk over på Palmes mördare, däremot lämnar jag inte walk over på mordet på den gamla damen i Sätra.

Henke sa...

Kerstin Skarp är verkligen ute på djupt vatten och ger ett löjets skimmer över Svenskt rättsväsenden då hon uttalar sig som vice riksåklagare. Leif G.W. Persson pekade inte ut en enskild person eller satte sig till doms över det handlandet vilket omöjliggör ett sådant påstående. Följer man svenskt polisiärt arbete sedan före andra världskriget till idag ser man ett mönster att utredningar och domar inte handlar lika mycket om att lagföra den som är skyldig utan peka ut och döma det som är mindre politiskt korrekt. Rättsäkerhet existerar inte om det är brott vi har bestämt är viktiga, någon måste lagföras, punkt slut. Står inte den skyldiges namn ristat i sten så följer man politisk övertygelse. Studera exempelvis under perioden för andra världskriget hur många tyska/axelmakts spioner som fälldes fram till 1943. Nästan 100% var spioner för de allierade som pekades ut. När de allierade blev segerrika vändes förhållandet och mer än 95% av de spioner som lagfördes i Sverige var tyska spioner.
Jag tror Leif G.W. Persson har helt rätt i sin analys, och jag har varit i försvarets anställning i nära femton år.

Robsten sa...

Ja, att ett utbrett Palmehat fanns inom vissa kretsar råder det väl inget tvivel om. Det var väl direkt efter Palmemordet MUF tog sina litterära kunskaper i anspråk och skrev texten till den berömda Palmevisan (något SD självklart fick sota för långt senare). Men jag avhåller mig från vidare spekulationer i själva skuldfrågan när det gäller Palmemordet.

Anonym sa...

Det verkar som om Mårten Palme och Kerstin Skarp förutsätter att det inte existerade en person som liknade Christer Petterson men hade smalare ansikte och inte alls var drogmissbrukare en person som hade kontakter med den kategori som Leif GW för fram. Det fanns det.

Anonym sa...

http://www.proletaren.se/inrikes/hittar-vi-palmes-mordare-i-stockholms-forsvarsskytteforening

Robsten sa...

Jag bedömer dessa uppgifter som lika intressanta som Pettersson, men som sagt, jag lämnar walk over i frågan.

Robsten sa...

Dessutom skulle de behövas gås igenom grundligt av proffs, om det nu finns några sådana.

Robsten sa...

He, he, vad var det G.W Persson sade i programmet i går, även en blind höna kan ett korn.

http://www.proletaren.se/inrikes/nar-flyktingbarn-ger-miljonvinster

"Blåst!" sa...

Jag måste erkänna, att hjärntvättat som man var av "socialismens förträfflighet såg jag inte skogen för alla träd"!
När jag insåg, att 68-nissarna tog över agendan, och med Palme i spetsen, försökte förvandla Sverige till ett nytt Öst-Tyskland kom "eftertankens kranka blekhet"!
Det dåvarande Sverige, ett av världens rikaste länder, kördes brutalt i botten och OECD har aldrig någonsin sett ett medlemsland, så snabbt och så djupt, försvinna nedåt i välfärdsligans rejonger!
Jag förstår efteråt, att ett flertal grupperingar önskade få ett slut på denna socialiseringsprocess mot "helvetet" för Sverige!
Palme var en "frontfigur" för Sveriges förvandling från en marknadsstyrd välfärdsstat till en socialistisk enpartistat med en nomenklatura vilken förser sig själva med överflöd och ett stort fattigt proletariat förtryckt av "maktapparatens hantlangare!
Utan detta socialistiska experiment så hade Sverige årligen varit ca. 600 till 800 miljarder svenska kronor rikare varje år!

Erik, Sthlm sa...

Min första, något perversa oh förvirrade, tanke när jag hörde om palmemordet morgonen därpå var: Har jag alibi? Så illa tyckte jag om Palme att motivet inte var något problem.

Robsten sa...

Ja, jag håller med i stora drag, men Palme förespråkade mer något åt "Frankfurtskolan" än det vi vetenskapligt kallar socialism. Det är en förbannelse att man ibland vet begreppens innehåll. Man tvingas hela tiden reagera.

Men han påbörjade (kanske fel, kan ha börjat tidigare) en smidig åsiktsdiktatur, som vi lever med än i dag, och som borgarna gjort föga för att bekämpa.

Vi skulle utan tvivel varit ett rikare land i dag utan Palmes politik. kanske t.o.m att bussar och pendeltåg hade fungerat, fast där har väl borgarna lika mycket på sitt samvete som Palme, i ärlighetens namn.

Om Palme ville ha en enpartistat i praktiken, så lyckades han, till SD kom in i höstas. Ingen formell enpartistat naturligtvis, men på ett sätt i alla fall.

Palme var en katastrof för landet, tyvärr sitter "68 nissarna" kvar i förvaltningen av vårt land och genomför genusprojekt samt mångfaldsprojekt. Tyvärr är det många som var hatiska mot Palme som nu böjt sig och ivrigt genomför dessa projekt själva. Det är på sätt och vis värre än det Palme gjorde, han KAN ha trott på vad han gjorde i alla fall.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Robsten sa...

För jag be om en smula återhållsamhet är. Jag är definitivt emot politiskt våld, vem det vara månde som är föremålet, det gäller även Bengt "Luciabeslutet" Westerberg.

Både Palme och andra kan i någon mån räknas som landsförrädare, dock har de faktisk blivit valda av ett indoktrinerat folk. Vi gör knappast indoktrineringen sämre av att uppmana till (eller insinuera) till politiskt våld. Jag vill inte ha kommentarer på min blogg som kan tänkas tolkas som försvar av politiskt våld.

Anonym sa...

GW´s teroi känns inte mer underbyggd än någon annan, han för fram en tes om skyttens proffsigt och kyla, grundat på vadå? Att mördaren lyckas döda Palme med ett skott o missa Lisbeth tyder väl på klantighet och bonntur.
Att mördaren flyr, jaha och i hur många tusentals fall har inte personer som begått något hemskt sprungit iväg från brottsplatsen.
Att sedan sossen Holmér lyckas trassla till utredningen i månader gjorde att vilken dåre som helst hade goda chanser att komma undan.

Den troligaste gärningsmannen blev frikänd och har avlidit, inget privatspår eller konspiration håller för en närmare granskning.

Anonym sa...

Invandringen under Palme och dåtidens sossar var tämligen begränsad och en rännil jmf med idag.

Anonym sa...

@Anonym sa..., det är en stor skillnad på vem som helst och LGW. Det finns en stor chans att han sitter med info som vem som helst inte har.

Att då avfärda honom som vem som helst är dumt, snarare är det så att etablissemanget verkar ha fått panik och försöker nedvärdera hans teori då den förmodligen ligger riktigt nära sanningen.

Att sonen inte vill att pappans gloria skall smulas sönder är förståeligt, då de båda förmodligen fortfarande rider på pappans våg.

LGW han är pensionär och förlorar inget på att säga sanningen.

Personligen tror jag att Palme finns på Stasi-listan.
Allemand

Anonym sa...

LGW har knappast mer info än någon annan initierad i utredningen.
Däremot vill han gärna få oss att tro att han är århundradets Sherlock.

Anonym sa...

Jag förstår, mer än väl, att 'Anonym' vill vara just anonym.

Sen är väl frågan hur många som är initierade i fallet.

Leif GW är väl den som har både utbildning, bildning och erfarenhet av brott och gärningsmän.

Anonym sa...

@Anonym 23 feb 2011 11:17:00...

Det är alldeles tydligt att LGW har trampat på tår som man inte får trampa på. Precis som du säger, han om någon har erfarenhet nog att hitta åt rätt håll. Han gav verkligen polisen en rejäl känga av sanningen igår och det så klart inte bra.

Myndigheterna försöker hålla skenet uppe att polisen har förändrats sedan mordet. Jag tvivlar, 3000 tusen som sades igår har inte förändrat någonting. Personligen tror jag att det är i toppen de skall börja förändringen, inte i botten.
Allemand

Anonym sa...

Med facit ihand för Palmes förda politik så behöver man ju inte vara en Einstein för att inse motivet till mordet. Det ligger en hel del i vad LGW teoretiserar kring.

P.S. Kanske därför vår förvarsmakt hatas så till den grad av sossar att de numera avskaffat den (med god kamratlig hjälp från RF & M).

MS sa...

Joy Rahman sitter väl fängslad/häktad i Bangladesh för mord? På en anställd som kom på att han fifflade med bokföringen har jag för mig.

När det gäller Palme tror jag inte heller på Petterssonspåret. För att kunna hålla tyst i 25 år i ett litet land som Sverige så krävs det ett visst inslag av disciplin bland de inblandande. Något som Pettersson inte hade. Hans s k erkännanden var bara ett sätt att mjölka pengar ur Aschbergs fickor. Det vore önskvärt om de fick tag på mördaren. Om inte för att Palmebilden äntligen skulle nyanseras.

Anonym sa...

Dessutom var Rahman slav under hasch och ständigt i penningknipa.
Min absoluta övertygelse har alltid varit att han är den skyldige till hemtjämstmordet.
Men frisläpp blev han och firad som en kung.
Det hade han iaf gemensamt med den vedervärdige Christer Petersson.

Anonym sa...

En gång när jag steg av pendeln i Sollentuna för många år sedan såg jag till min förvåning att alla människor framför mig ,som var gåendes längst perrongen gjorde en stor sväng och omväg förbi en av sofforna.
När jag själv kom till samma ställe förstod jag varför.
Där satt Christer Petersson med samm utstrålning som satan själv.
Hans ögon var i det närmaste brinnande.

Stig sa...

Jag har länge varit övertygad om att Christer Pettersson var mördaren men har ändrat åsikt. Alla vittnena som pekat ut Pettersson har påverkat min uppfattning men Aftonblaskan och Expressen verkar ha kört en väldigt vinklad grej genom åren och utsett Pettersson till Palmemördaren - trots den friande domen.

Palmes mördare borde ju ha känt till att Palme inte hade livvakt just denna kväll och att han ämnade gå på Bio på Sveavägen. Det låter ju ganska osannolikt att Christer Pettersson skulle kunna få sådan info eller att han själv skulle förmått rekognisera och spionera på paret Palme en längre tid innan mordet. Det var han alldeles för flummig, fumlig och splittrad för.
Tror ochså att det krävdes ett mer genuint och politiskt genomtänkt Palmehat och fanatism för att skjuta ihjäl en statsminister. Petterson kanske hade hatet mot Palme (+ resten av samhället) men det var i så fall flummarens bittra hat, ett hat utan väl genomtänkta planer att röja någon minister ur vägen.
Eller för att utrycka det på ett annat sätt: Christer Pettersson hade knappast politiska ambitioner varken på det måttliga eller fanatiska planet.
Sedan kan alla andra notoriska Palmehatare påstå att "jag hade gärna gjort det själv" Men det har ju ingen av dem gjort mer än i sina mordiska fantasier. Någon annan hann före. Det krävs alltså något mer än önskan och mordiska dagdrömmerier för att mörda en människa öht och i synnerhet landets statsminister förmodar och hoppas jag, annars dräller det av presumtiva statsminister-mördare ute i landet. Inte ens Petterssons odefinierade samhällshat och destruktivitet räckte till för att genomföra något sådant.
Jag tror på GW perssons teorier men vad som förbryllar mig är påståendet att mördaren måste ha varit en god skytt...! Missar man en ryggtavla på ett avstånd av bara 2-3 dm om man inte är en "god skytt". Undrar hur det är med Leffes eget skytte när han drar den slutsatsen.

Robsten sa...

Mycket bra att du kan ändra åsikt och erkänna det också. Vad gäller god skytt så tror jag att G.W och andra menar att mördaren kunde träffa mittsömmen på palmes rock, i exakt höjd där kulan gjorde som mest skada. En sämre skytt måhända hade skjutit på längre avstånd också. Det krävs sannolikt en viss iskyla att gå så nära och krama av skotten utan att rycka av det.

MS sa...

@Stig

Han missade väl Lisbet Palme för att hon vred sig när hon hukade sig ner för att titta vad som hänt med Olof Palme?

//

Precis som Robsten skriver krävs det en viss iskyla att gå upp bakom någon och skjuta denne i ryggen. Fegt men effektivt. Jag tror inte heller att Pettersson vad som krävs för detta. Han verkade agera impulsivt och inte med beräkning. Det är lätt att glömma hur samhällsklimatet var då. U-båtsjakter i ett kallt krig. Den kommunistskräck som då florerade kan ha fått vissa grupperingar att agera. De ville rädda landet undan Palme och hans påstådda kontakter med KGB som G W nämnde. Att motivet är något annat än politiskt är uteslutet och mitt intryck att Pettersson är att han inte var särskilt politisk bevandrad. Om en sådan som Pettersson, som verkligen stack ut med sitt utseende och beteende, skulle ha cirkulerat runt Grand i timmar borde fler ha oreserverat honom. Enligt G W kände vittne 2 till Pettersson och han pekade inte ut honom. Inte ens när förhörsledaren namngav honom.

Robsten sa...

Stämmer som du skriver MS, förutom att jag tror det var vittne 1 som kände Pettersson men inte kände igenom honom mordnatten.

Stig sa...

@ Robsten
Jag trodde att det räckte med att träffa övre delen av ryggtavlan för att skottet skulle vara dödande. Men om det krävs en precision på en kavadratdecimeter i en viss höjd blir det ju marigare när målet(personen) dessutom rör på sig (och rekylen därtill). Kunskap/bedömning om var hjärtat sitter sett bakifrån är nog en svårare bedömning än att skjuta rakt framifrån mot bröstet. Med "god skytt" menas alltså i det här sammanhanget inte bara att träffa mitt i prick utan även att ha lite kännedom om anatomi.
Även det talar emot skakige Pettersson som mördare.

Robsten sa...

Det är omöjligt att veta vad skytten siktade på när vi inte känner honom. men det är nog så att en människa kan överleva vid en snabb läkarinsats om kulan inte träffar hjärtat eller området ovanför hjärtat (eller levern).

Förstod jag G.W rätt så var detta ett fullblodsproffs som inte ens siktade på hjärtat utan ovanför hjärtat. Det är bara proffs som går in för området där aorta, luftstrupe, ryggmärg, ryggrad sitter, chansen att överleva, även med en finare kaliber än den som användes, är lika med noll vid träff. Framifrån är området strax nedanför där halsen börjar, det finns t.o.m. en liten grop där om man vill undvika ben vid finare kaliber. Omöjligt bakifrån självklart, men så användes en rejäl kaliber, för grov egentligen för ett bekvämt handhavande vid eldstrid där väl 7,2 är optimalt, alltså ungeför Kaliber 9.

Stig sa...

@ MS
"Att motivet är något annat än politiskt är uteslutet"

Det skulle ha kunnat vara en sådan där ensam galning med lösryckta politiska idéer och som såg Palme som roten till allt ont på jordklotet ö.h.t. Men eftersom Palme var en mkt kontroversiell politiker så blir den "gärningsmannaprofilen" osannolik jämfört med alla figurer inom extremhögern som önskade ta livet av honom.
"Varför gå över ån efter vatten" som LGW sa om afrikaspåret. Det lärorika i hans program och resonemang tycker jag är att hålla sig till det enkla och nära.
Med tiden blir vi nog alla lättare offer för fantasifulla konspirationsteorier pga att vi glömmer viktiga detaljer omkring mordet.