onsdag, april 27, 2011

God dag yxskaft


Jag kan inte låta bli att kommentera Lena Adelsohn Liljeroths artikel på SVT-debatt. Det rör sig om fotboll och det våld som förekommer där, men det visar på en märklig inställning hos våra ministrar och regeringen. Bakgrunden är det rabalder och den kritik som uppstod efter fotbollsmatchen mellan Assyriska och AIK, där en linjedomare fick en smällare vid örat så temporär tinnitus uppstod. Så här skriver Liljeroth i sin artikel.


För inte så länge sedan var fotboll en fest för hela familjen. Hur kommer det sig att Sveriges största idrott av många nu börjar förknippas med våld, hot och hat?


Ja, nu har ju inte Liljeroth något svar på den frågan, om nu någon väntade sig det. Vi måste väl ändå påpeka att Moderaterna i valrörelsen inte framstod som något bra föredöme, på tal om hat och att följa spelregler. Det var väl snarast ett paradigmskifte när Reinfeldt uttalade åsikten att den politiker som utsätts för våld och har fel åsikter får skylla sig själv. Men oavsett detta, en ansvarig minister skall inte hålla på att filosofera över sakernas tillstånd, utan agera. Vidare i artikeln.


Berusade och drogpåverkade åskådare är tyvärr legio idag och självfallet en viktig orsak till våldsamheter och skadegörelse. Till det sorgliga kapitlet i denna historia kommer de hot som riktas mot exempelvis spelare, domare och andra funktionärer i klubbarna. Risken finns att såväl publiken som sponsorerna sviker.
Ska det behöva vara så här?


Men god dag yxskaft. Liljeroth skriver långa haranger om fotbollsvåldet, saker som precis alla vet och har vetat länge. Därefter frågor hon som en dagisfröken, skall det behöva vara så här? Precis som om väljarna och läsarna var små dagisbarn och hon var en skolfröken. Du är för böveln minister Liljeroth! DU skall vidta åtgärder och inte agera dagisfröken åt vuxna människor. Vidare i denna sorgliga artikel.


För att stärka skyddet mot brottslighet inne och utanför idrottsarenor infördes den 1 juli 2005 lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang. Alliansregeringen har skärpt tillträdeslagen och införde samtidigt i ordningslagen straffsanktionerade förbud mot att inneha eller använda pyrotekniska varor, att obehörigen beträda en spelplan och att kasta in föremål på spelplanen.


Och uppenbart har dessa åtgärder inte räckt till. Personer kastade smällare hej vilt trots Alliansregeringens ”straffsanktionerade förbud.” En liten fråga, hur många har lagförts för brott mot detta ”straffsanktionerade förbud”? Nästa fråga, om någon lagförts, vad har de i så fall fått för straff? Svaret på dessa frågor ger förmodligen svar på varför regeringens åtgärder fullständigt saknat effekt. Sist tar vi detta uttalande av vår minister.


Nu har vi tagit nästa steg. I början av mars 2011 fattade regeringen beslut – efter önskemål framför allt från fotbollsklubbarna – att utse landshövding Per Unckel till nationell samordnare med uppgift att motverka idrottsrelaterat våld i samband med idrottsarrangemang.
Samordnaren ska under två års tid löpande lämna förslag på hur man kan förbättrad samverkan mellan myndigheter och organisationer på central, regional och lokal nivå, hur ansvarsfördelningen mellan berörda parter kan klarläggas, och undersöka hur informationsutbytet skulle kunna underlättas.


Men vad är det för konstiga åtgärder? Nationell samordnare! Skall Unckel springa omkring och stoppa fotbollsvåld? Förbättrad samverkan? Förbättra informationsbytet? Jag blir så trött. Vi kanske rentav har för många kvinnor i regering och riksdag, i alla fall om det skall se ut så här (nu stack jag ut hakan rejält, men ibland saknar man bara liite handlingskraft av någon som inte hela tiden tassar på äggskal). Lars-Åke Lagrell har själv kommit med effektiva förslag, men Liljeroth verkar inte höra det som inte passar (kanske av naturliga skäl). 


Vi har goda exempel från England där man faktiskt lyckats stoppa en stor del av läktarvåldet. Hårda straff för de som lagförs. De som gör sig skyldiga till brott lagförs dessutom i hög grad. Jag såg ett TV-program där de som dömts fick göra hårda övningar av en avdankad engelsk elitsoldat, som uppenbarligen njöt av sitt värv. Statistik visade att ungefär 0 procent återföll i våld. Varför inte, i denna globaliserade värld, ta och titta på hur våra anglosaxiska vänner tacklat detta problem? 

Länk SVT-Debatt

4 kommentarer:

Goten sa...

Tänkte också kommentera det där. Men..

Hon påminner om Basil i Fawlty Towers som tar emot ett klagomål över hotellets uselhet med orden:

- Du bor här en natt, men tänk då på mej som bor har hela tiden! Hur tror du jag har det!

Det blir allt svårare att ta svenska politiker på allvar. Har förresten för mig att Beatrice Ask sa något ännu dummare igår.

Anonym sa...

Vad skall Lena Adelsohn Liljeroths göra åt polisens brutalitet emot vanliga åskådare?. Tydligen kan de behandla fotbollsåskådare hur de vill. Ett exempel är när de misshandlade barnfamiljer och gamla efter ett derby för flera år sedan. Matchen gick på Råsunda. Djurgårdsfansen som var på norra läktaren bröt upp låset till porten ut. De kom stormande längst östra långsidan och attackerade vanliga Hammarbysupportrar som lämnat östraläktaren. Åskådarna blir varse om vad som sker och springer emot södraläktaren och tunnelbanan. Men där har polisen satt upp en spärrr och motar tillbaka de flyende emot de framstormande Djurgårdsligisterna. De sittplatssupportrar som försöker komma förbi avspärrningarna misshandlar man helt enkelt. Gamla som barn ingen åtskillnad gjordes. Blev det stora rubriker i media?? Svar nej. Själv går jag numera på fotboll på en lugn arena väster om staden där jag slipper bli misshandlad bara för att jag råkar vara på ett kulturevenemang.

/BO

Anonym sa...

Lena Liljeroth är en nolla med hörselproblem som skulle ha stannat kvar i köket

Stig sa...

"Vi kanske rentav har för många kvinnor i regering och riksdag, i alla fall om det skall se ut så här"
Det är lika illa ställt med justitieministern Beatrice Ask. Härom dan kommenterade hon ungdomsvåldet i Frölunda med bränder och stenkastning mot brandmän. Hon ansåg att det behövdes bättre samverkan mellan skola, socialtjänst och fr.a. föräldrarna för att hjälpa dessa ungdomar som det "gått snett för".
Denna ramsa har man hört till leda det sista decenniet under det att våldet bara ökar och ökar. Bötfäll föräldrarna rejält, inför straffarbete och skicka de straffmyndiga ungdomarna på arbetsläger 1-2 år, det är bara genom dylika klara markeringar som samhället visar sitt ogillande och allvaret i deras brott.
Samma grad av beslutsamhet och tydlighet krävs även mot fotbollshuliganer.
"Man talar till bönder på bönders vis och på de lärde på latin", så enkelt är det. Jakten på komplicerade (icke-populistiska) lösningar är bara ett sätt att skjuta problemen ifrån sig och slippa kritik från alla flumhumanister och anarkistiska batikhäxor som alltid är snabba med floskler som "inhumana straff", "förstå den sociala bakgrunden" o. likn.