torsdag, april 07, 2011

Jag mötte en irakisk man på pendeltåget


Det satt två andra personer vid min bänk på pendeltåget. Mitt emot mig så satt en person med uppenbar utländsk härkomst, till höger om honom satt en person i 30-årsåldern. Själv försökte jag utnyttja min tid på pendeln genom att slumra, eller rent av somna in en liten stund. Jag blundade och var på god väg att sjunka in i morphei armar. Vid nästa station går dock en hel del personer av, bl.a. personerna som satt vid bänken på andra sidan gången. Mannen med utländskt påbrå sätter sig vid den numera tomma bänken på andra sidan gången. Själv bryr jag mig inte utan sträcker ut benen och gör det bekvämt för mig, nu finns det benutrymme. 


Mannen som flyttade från ”mitt” säte får plötsligt ångest för att han flyttade från min bänk. Han känner sig tvungen att påtala att han gjorde det för min skull, för att jag skulle kunna sträcka ut benen. Jag säger att det var mycket vänligt att han tänkte på mig och att jag uppskattar gesten i vederbörlig ordning. Därefter verkar mannen känna ett visst förtroende för mig så han fortsätter att prata.


Sverige är ett bra land, ett av de bästa i världen.


Jag är duktigt sömndrucken, men kan trots detta inte motstå den möjlighet till debatt som öppnar sig. Jag replikerar enligt följande.


Ja kanske, men Sverige var ett mycket bättre land när jag växte upp. Det var ordning och reda, allt fungerade. Ta T-centralen t.ex. när jag växte upp så trängdes ingen. Alla betedde sig artigt och alla tog hänsyn. Nu trängs alla människor. Vassa armbågar överallt, ingen tar någon hänsyn utan alla tänker bara på att komma fram själva. Alltså vår negativa utveckling märks t.o.m. på hur folk beter. 


Hade jag väntat mig debatt så fick jag tänka om. Mannen höll med mig till hundra procent. Han berättade att han kom till Sverige på 80-talet och att vårt land då stod på en högre civilisation än nu, på många olika sätt. Mannen uttryckte också tvivel angående fördelarna med det mångkulturella samhället, så enligt Expo är väl han också rasist och främlingsfientlig. Jag frågade mannen varifrån han kom. Till min förvåning vågade han inte tala om det. Vad är det för rädsla som gör att en människa som bor i vårt land inte ens vågar tala om varifrån han kommer? Jag gissade på Irak, kroppsbyggnaden och anletsdragen talade sitt tydliga språk. Mannen kunde inte neka till sitt ursprung när jag ändå gissat rätt på detta.  


Fler och fler uttrycker allvarliga tvivel om riktingen på vår utveckling. Människor uttrycker inte direkt att det är globaliseringen eller det mångkulturella experimentet som är det negativa. Däremot är väldigt många människor mycket medvetna om den negativa utveckling som vårt land just nu befinner sig i. En bekant på bussen i kväll tog upp ämnet spontant utan att jag lade några ord i munnen på henne. Jag såg att Marcus Birro (som plötsligt inte längre är medias gunstling) tagit upp ämnet i en artikel på Expressen, LÄNK. 
Signalerna kommer från alla håll och från alla möjliga människor. Signaler att vi är på fel väg, på väg utför. Liberaler av olika kulörer samt socialdemokrater hör och ser inte alla rödljus, de vill helt enkelt inte se. Teorierna om det mångkulturella samhället och den underbara globaliseringen väger tyngre. Dessa underbara älskade teorier, de är mer värda än vårt land och vårt folk, ja t.o.m. mer värda än de egna barnen tydligen. Vårt allvarligaste problem alla kategorier är att människor hellre håller fast vid den ideologi de omfamnade i en osäker ungdom, än ser den trista och grå verkligheten. Alternativt är det viktigare att framstå som modern eller human än att rädda vårt land och de egna barnens framtid. Jag vet inte vilket som är värst.

12 kommentarer:

z999 sa...

Det var ju ett trevligt möte. Bra artikel i vanlig ordning.

Robsten sa...

Alltid trevligt när man får ,medhåll Z ;-)

LP sa...

Det skadar inte att då och då påpeka att vi som är kritiska till den sinnessjuka invandringspolitiken och mångkulturalismen som tillämpad ideologi, faktiskt ofta lever mitt i den svenska vardagen och där träffar människor av alla de slag.

Senast för en kort tid sedan bar det sig så att jag fick jobba tillsammans med en invandrad person. Han berättade bl.a om SFI, en institution som han helt dömde ut till förmån för att jobba, tjäna pengar och lära sig svenska efterhand. Den strategin hade han lyckats ganska bra med.

Jag kanske skall påpeka att han var en INOMEUROPEISK invandrare och att han INTE är muslim. Två faktorer som sannolikt gjort att hans etableriog i Sverige lyckats mycket bra hittills.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

@Anonym, varför skriker du? Sådant händer nog bara i din förvirrade hjärna.
Allemand

Anonym sa...

Om han kom från Irak så är han väl en del av det du kallar "mångkulturen"?

Vilken stor händelse i ditt liv detta måste ha varit. Tänk att du faktiskt TALAT med en invandrare. Och han visade sig vara ganska fredlig också?

94,3% av Sveriges befolkning talar med invandrare varje dag och visste redan att de är fredliga.

94,3% tror inte att det skulle bli mindre knuff och trängsel på tågstationerna om alla bara hade samma hårfärg.

bosse sa...

Vilka intelligenta kommentarer från Anonym!

Varg i Veum sa...

Ja, det är ingen större hemlighet att det inte bara är "vita" som anser att det pågår massinvandring och att man som invandrare anpassar sig.
De jag känner kan utan problem integrera sig utan att de upplever att de är utsatta för "strukturell rasism". Jag känner till och med en familj riktig troende muslimer! De känner dock inte behovet att jämt och ständigt hävda sin religion för att känna att de har en identitet.
Vi har lite titt som tätt intressanta diskussioner om islam.

Min "islamofobi" har fadern överseende med då hans religiösa identitet inte bygger på vad andra tycker om den.

Anonym sa...

@Bosse, det är därför han är anonym. Han vill inte glänsa med sin intelligens.
Allemand.

Robsten sa...

@Anonym
Du har fullständigt missförstått allt jag skrev, och varför jag skrev det. Du har missförstått vem jag är och vad jag står för och vad mina ideer landar i. Du har missförstått precis allt så jag tycker inte det ens är lönt att förklara mig längre. Jag har lagt tillrätta för så många Anonym på denna blogg och annorstädes så jag borde ha uppfyllt min kvot för folkupplysning.

Henrik C sa...

detta

ddayperspective sa...

Jag delar din uppfattning 100% Robsten. Jag har samma erfarenhet. De med andra rötter som tänker, de som kom till ett annat Sverige, de ser skillnaden, men vågar lika lite som många svenskar att ge uttryck för sina åsikter. Inom varje politiskt parti jäser det avsevärt på flera håll. Jag undrar, när kommer det att explodera? Jag tror medborgarna i Sverige snabbt närmar sig bristningsgränsen för när en majoritet av oss inte längre tål ett endaste uns av politisk korrekthet av politiker och mediafolk som tydligen inte inser att deras barn och barnbarn kommer drabbas OM utvecklingen inte stoppas senast 2014 - och tills dess, de värsta besluten uteblir...

Sverige håller på att bli ett land som INGEN kommer känna igen! Jag är inte ens övertygad om att de som värst skriker efter Sharia och islam kommer bli annat än grovt missnöjda...