tisdag, maj 10, 2011

Regeringens utredning om främlingsfintlighet


Som bekant har regeringen tillsatt Bengt ”Luciabeslutet” Westerberg för att utreda främlingsfientlighet och intolerans i det svenska samhället. Utredningen har ju väckt en del uppmärksamhet då många tyckt sig identifiera denna utredning som en utredning i hur regeringen skall indoktrinera skolelever att rösta och tycka rätt. Valet av utredare spädde på dessa farhågor rätt rejält, milt uttryckt. 


Tittar vi på det kommittédirektiv som regeringen gett inför utredningen så lugnas vi inte i våra dubier angående denna utredning. Så här står det angående själva uppdraget som Westerberg skall utreda.


Utredaren ska bl.a. undersöka varför främlingsfientliga attityder uppstår och faktorer som kan vara gynnsamma för framväxten av sådana attityder.
sammanställa den kunskap som finns, och som kan användas inom skolan, om främlingsfientlighet och liknande former av intolerans och om hur dessa fenomen kan bemötas med beaktande av de krav på vetenskaplighet som ställs på undervisningen i skolan.


Att Westerberg skulle vara kompetent att undersöka varför främlingsfientliga attityder uppstår, eller ens utreda själva definitionen på ”främlingsfientlighet” är ytterst osannolikt. Annars är en populär definition på främlingsfientlighet att man är kritisk till det mångkulturella samhället och den immigrationspolitik som förts i vårt land, något som utredaren själv faktiskt har ett tungt ansvar för. Utredaren kommer alltså att utreda effekterna av sin egen politik. 


Att kraven på vetenskaplighet i detta arbete kommer att upprätthållas tror i princip ingen människa, men det ser ju bra ut i kommittédirektivet. Vidare står det så här om utredningen.


Det finns en rad skilda definitioner av begreppet främlingsfientlighet som används i olika sammanhang. Främlingsfientlighet kan ses som avståndstagande från eller fientlighet mot främlingar. Den kan komma till uttryck genom en negativ attityd – missaktning eller rent av hat – mot vissa personer på grund av etnisk tillhörighet eller religiös ellerkulturell bakgrund. 
Företeelser som t.ex. antisemitism, islamofobi, afrofobi och antiziganism omfattas av uppdraget. Avgörande i sammanhanget är om det är fråga om ideologier, uppfattningar och värderingar som står i strid med principen om alla människors lika värde.


Det är skönt att regeringen anser att man kan vara kritisk till immigrationspolitiken utan att vara främlingsfientlig. Det borde regeringen markera lite tydligare, ofta görs nämligen denna sammanblandning. Enligt tidningen ”Mitti” så blev Miljöpartisten Anders Wallner utsatt för våldsamt övervåld vid rånet i Alby där Wallner blev svårt skadad. Trots att Wallner omedelbart lämnade över allt av värde samt tog ut pengar till rånarna blev han upprepade gånger knivskuren på ett mycket rått sätt. Dessutom finns det uppgifter om att det finns flera vittnen till dådet, inget vittne vill dock träda fram och berätta vad de såg om det grova rånet mot den tilltänkta partisekreteraren. Nu undrar vi om inte detta övervåld vid rånet faktiskt kan vara ett utslag av främlingsfientlighet enligt regeringens definition av detta begrepp. Wallner ser påtagligt svensk ut och rånarnas övervåld kan ju ha inspirerats av Wallners typiska svenska utseende. Till sist klipper vi in denna överraskande text i direktivet.


Forum för levande historia fick nyligen ett uppdrag att bl.a. utveckla metoder och utarbeta material för att stärka ungdomars demokratiska värderingar och förebygga att unga utvecklar ett antidemokratiskt agerande.


Plötsligt kommer begreppet ”demokratiska värderingar” in i texten. Vi undrar vad t.ex. ”ett antidemokratiskt agerande” är. Kan det vara när vänsteraktivister förstör grundlagsskyddade torgmöten med visselpipor och afrikanska plasttrumpeter? Demokrati är nära förknippat med åsiktsfrihet och yttrandefrihet, samt rättigheten att välja regering i allmänna val. Vi får således enligt demokratiska principer tycka annorlunda än regeringen. Det är snarare regeringen som beter sig ”antidemokratiskt” när de ger uttryck för principen att vi inte får ifrågasätta den heliga ko som vår hämningslösa immigrationspolitik är. 

Länk regeringens kommittédirektiv

8 kommentarer:

Robsten sa...

He, he, gick tillbaka och tittade lite på vad jag skrev 2005 på denna blogg. Språket var inte riktigt detsamma som nu, men kul att läsa. Hittade denna artikel om hur ryska resebyråer lärde ut hur man får asyl för apatiska barn. Artikel SvD finns fortfarande kvar.

http://robsten.blogspot.com/2005/11/ryska-resebyrer-fr-apatiska-barn.html

Här en artikel på hur Expo försöker få bort misshagliga böcker från bokhandlarma, det borde man nästan följa upp.


http://robsten.blogspot.com/2005/12/expo-frsker-f-bort-fr-dem-misshagliga.html

Patrik sa...

Just nu känns det som om nomenklaturan tar i från tårna och illvrålar - H Å L L K Ä F T E N O C H L Y D ! - i falsett och med versaler.

Och i det öra som inte värker av skriken ekar det tomt av den maktgranskande journalistkårens samfällda tystnad.

Det är mycket nu ...

Utlandssvensk sa...

@Patrik

"Just nu känns det som om nomenklaturan tar i från tårna och illvrålar - H Å L L K Ä F T E N O C H L Y D ! - i falsett och med versaler"

Jag håller med. Uppenbarligen tänker de inte gå tysta från makten utan kommer göra allt de kan för att skrämma befolkningen och krossa SD.

Tyvärr kan det nog bli riktigt otrevligt.

Vad tror ni händer om SD kommer upp mot 15%?

Enligt mig tyder allt på att de etablerade medierna och politikerna då kommer att sluta sig ännu mer samman. Någon form av lagstiftning som försvårar för SD verkar då trolig, sannolikt motiverad med att SD skapar ”hat” vilket resulterar i terror och våld. En möjlig väg är att göra som i Belgien, dvs. först förbjuder man privata bidrag till partier och sen förklarar man att ”odemokratiska” partier inte kan få bidrag från staten

Denna "utredning" plus att man nu verkar närma sig lagstiftning som förbjuder anonyma bidrag till partier är sannolikt de första stegen, dvs. nu laddar man kanonerna med syfte att kunna avfyra i god tid innan valet 2014

Anonym sa...

Att sätta Bengt Westerberg som utredare av främlingsfientlighet är detsamma som "att göra bocken till trädgårdsmästare". Är det Karl Rove som är Spinndoktor??

http://www.makthavare.se/2011/02/11/naomi-wolfe-karl-rove-arbetar-at-moderaterna/

mats c sa...

Ett nytt parti, Reformisterna, är på väg att bildas. http://www.facebook.com/Reformisterna

En av initoavtigarna är Philip Wendahl ( http://www.philip.nu/ ), f.d folkpartist som blev kritiserad för att han i Almedalen i somras offentligt tog en drink med Jimmie Åkesson. http://varjager.wordpress.com/2010/07/page/2/

Reformisterna är ett parti som vill vara migrationskritiskt och islamism-kritiskt. De kommer förstås att uttrycka dessa frågor på ett lite annorlunda sätt än SD, men om detta parti når ut och har möjlighet att komma in i riksdagen kommer det att förvilla etablissemanget.

Robsten sa...

Tror etablissemanget redan är förvillat.

Anonym sa...

Sist jag såg Bengt Westerberg live så var det på Gondolen, ätandes en bättre lunch. Men varför inte, han försörjdes av Röda korspengar.
Han såg inte helt fräsch ut, jag har svårt att tro att det kommer vara något större tryck i den utredningen.
När den väl presenteras så kommer småpartierna i Alliansen fått det allt jobbigare så man dansar lina. Frågan är om man i det läget kommer anamma ännu mer PK kramande eller radikaliseras.
Trots allt har sossarna pinkat in svensk islamering rätt bra så Alliansen får nästan införa burkatvång för att gå längre.
SD kommer öka med 50 % igen i nästa val, var så säkra.

ERIC SECHER sa...

Avvikelse från ämnet: Tillbaks till ruta noll. Och en liten trevare …
Eric
(7 o 10 maj: http://ericsecher.blogspot.com/2011/05/populism.html)