tisdag, maj 10, 2011

Grekland hotar att lämna euro-samarbetet


I en artikel på Dagensps så skriver Dick Erixon att der Spiegel meddelar att Grekland överväger att lämna eurosamarbetet och den gemensamma valutan. Samtidigt drar Erixon slutsatsen att det nog inte ligger något allvar bakom hotet, det är snarare ett sätt för Grekland att pressa ännu mer pengar från de övriga euro-länderna, eller snarare EU-länderna, Sverige är ju som bekant också med och finansierar fiaskot med den gemensamma valutan.

Innan den s.k. valutakrisen så släppte både DN och SvD regelbundet artiklar där alla fördelar med att gå med i euro-samarbetet poängterades. Inga artiklar publicerades där motsatta ståndpunkt framfördes. Efter att valutakrisen blev manifest så har dessa artiklar naturligt nog slutat publiceras, det har liksom inte varit läge för det.

Det är ganska uppenbart att vårt land tjänat ekonomiskt på att inte vara med i valutasamarbetet, speciellt under valutakrisen har detta blivit uppenbart. Precis som Erixon skriver så är dessutom valutasamarbetet mer ett politiskt projekt än ett rent ekonomiskt sådant. Som kuriosa kan jag nämna att under folkomröstningen angående införandet av euro i vårt land så pratade jag med ett barn i 10-årsåldern (ej svenskt ursprung). Med uppspärrade ögon berättade barnet för mig att det främst var främlingsfientliga människor som röstade ”nej” till euron. Fast det starkaste minnet från folkomröstningen är ändå Jens Spendrup som i TV-rutan upprepar "jag är ingen dysterkvist, jag tror på euron, jag är ingen dysterkvist...". Ibland kan faktiskt dysterkvistar också få rätt. Dessutom har jag av någon outgrundlig anledning slutat dricka ett speciellt öl, tillverkat av ett speciellt företag, med ett speciellt efternamn.

Länk Dagensps  

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hehe... parasiten hotar värddjuret... Bara bra om de lata Grekerna lämnar EU och europloppen och visar vägen för övriga länder.

Svempa sa...

Nu ska vi inte dra alltför stora växlar på denna Spiegelartikel, jag har läst den och den är rätt tunnt underbyggd.

Vi får komma ihåg att det var över tio år sedan den skriften ansågs någorlunda seriös och har undan för undan fallit mot Bild-Zeitung nivå.

Efter detta har också många dementier dykt upp. Så i bästa fall tolkar jag det som: Visst det är möjligt, men inte sannolikt.

Alltför många tycks ha alltför mycket att förlora i toppskiktet för att det skulle vara en verklig möjlighet.

Jag är dock otroligt nöjd med att vi behöll kronan. Jag röstade ett rungande NEJ. Jag är jag ofta i Tyskland pga släktanknytning, och den prisstegring som inträffade i och med övergången var monumental på just mat och vardagsvaror, givetvis till mest skada för de som redan var utsatta. Antagligen sticker jag väl ut röven för långt nu, men jag vill påstå att ett socialt sammanbrott startade just där. Från och med då låg inte längre makten över ekonomin och dom sociala programmen i förbundsregeringens händer.

Och från och med då började medelklassens verkliga problem med att hålla sig flytande, något som accelererat och verkligen inte hjälpts av multikultireligionens stora ekonomiska och sociala konsekvenser.

Tack för en mycket givande blogg förresten Robsten, jag är regelbunden gäst.

mats c sa...

När jag fick reda på att kronkursen hade släpptes fri, befann jag mig på ett mycket speciell plats.

Det var andra timmen på en föreläsning i makroekonomi i grundkursen i nationalekonomi på Lunds Universitet då en av kursdeltagarna hade fått reda på det via mobilen (De var inte så vanliga bland studenter på den tiden).

Det vanligtvis pratglade föreläsaren blev för ett ögonblick helt tyst. Sedan sa han leende med lätt sarkasm att det var vad han och hans kollegor vid fikat var övertygade skulle hända och sedan sa han att han en gång hade skickat an artikel till DN Debatt där han pläderade för flytande växelkurs, men att denna hade blivit refuserad för att den ansågs vara oseriös. Det verkar dock ha gått alldeles utmärkt hittills för Sverige.

Anonym sa...

@Svempa, jag var i Grekland när Euron infördes och där var prisstegringarna våldsamma, mycket högre än i Tyskland. Befolkningen klagade högljutt och affärsmännen bara skrattade.
Allemand

Cap sa...

"Ensamt, isolerat och utanför..."

Så beskrev Göran Persson att det skulle bli för Sverige om vi inte gick med i euro-samarbetet.

Är det bara jag som trivs bra med att vara "isolerat" här uppe i norden med tanke på hur det går för euro länderna?

Robsten sa...

@Svempa
Tack! Jag röstade inte heller enbart "nej", jag röstade också för ett "rungande" nej! ;-)

utlandssvensk sa...

Missa inte sannfinnländarens artikel i WSJ:

Why I Don't Support Europe's Bailouts

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703864204576310851503980120.html

Att höra floskeltuggande och på gränsen till hjärndöda svenska PK politiker och journalister som avfärdar Timo Soini som populist är enbart patetiskt.

lasse sa...

Vi som bor i länder där Euron används är inte lika övertygade om Eurons fördärvlighet som ni svenskar är.
Visst blev det prishöjningar och det berodde på osäkerhet om vilken kurs som gällde men främst på grund av att affärsmännen gärna rundade av beloppen till sin fördel.
Vi som rör oss inom Europa ser fördelarna med Euron. Att sedan vissa länder i södra Europa aldrig borde ha släppts i EU och valutaunionen är en annan sak.
Lasse
Finland