fredag, juni 03, 2011

Arbetskraftsinvandring av ingenjörer oseriös


Jag var en av dem som uttryckte starka tvivel när regeringen ändrade lagstiftningen och underlättade för arbetskraftsinvandring. Eftersom Sverige av någon outgrundlig anledning är så attraktivt för globaliseringens lycksökare, så krävs det inte så stor tankeförmåga för att inse alla de fallgropar denna förändrade lagstiftning skulle kunna ställa till med i form av oseriösa ansökningar och annat.  Vi som var kritiska till den förändrade lagstiftningen trodde ändå inte att en yrkesgrupp som ingenjörer skulle utmärka sig som oseriös. Nu har dock Sveriges Ingenjörer reagerat på alla oseriösa fall där Migrationsverket godkänt i princip vad som helst i form av ansökningar. Så här skriver Peter Larsson, Sveriges Ingenjörer på SvD.
Under de senaste åren har allt fler utländska ingenjörer ansökt om arbetstillstånd i Sverige. Liksom i de uppmärksammade fallen med thailändska bärplockare utsätter sig de här personerna för risker med oseriösa anställningsavtal.
Jasså, det verkar inte bättre än att Larsson jämför arbetskraftinvandringen av ingenjörer med de thailändska bärplockarna, det är ändå lite förvånande. Det är ju inte bara risker för ingenjörer som riskerar att hamna i kläm, det finns ju som vanligt risker för nationen Sverige med en oseriös trafik av arbetskraftsinvandrare. Vidare i artikeln.
Lagen kräver att Migrationsverket ska inhämta yttrande från berörd facklig organisation. För att minska byråkratin har Migrationsverket haft fullmakt från Sveriges Ingenjörer att fatta beslut i handläggningen av utländska ingenjörers anställningserbjudanden hos några angivna arbetsgivare, utan att behöva inhämta yttrande från förbundet.
Här ser det ut som att Sveriges Ingenjörer själva är orsaken till en del problem. Det var nog inte så klokt att lämna över denna fullmakt till Migrationsverket. Om alla problem blir lösta för att fackförbundet drar tillbaka sin fullmakt återstår att se. Vidare i artikeln.
I 143 fall har Migrationsverket godkänt arbetstillstånd där den sökande inte har anställning hos en arbetsgivare, utan i stället är registrerad hos ett företag som bedriver förmedlingsverksamhet. Den sökande är i realiteten inte mer anställd än någon som skrivit in sig på arbetsförmedlingen.
Allt som handlar om arbetskraftsinvandring ligger åtminstone ett tuppfjät från att bli oseriös verksamhet. Här har ett fackförbund som av tradition varit positiv till global arbetsmarknad, lämnat över ansvaret till Migrationsverket med sin in blanco-fullmakt, detta enbart för några angivna arbetsgivare. Det går inte alls lång tid innan förbundet reagerar själva och avbryter hela uppgörelsen med Migrationsverket, det gick inte. 


Svenskar är godtrogna och blåögda, det vet vi. Svenska politiker är lite extra godtrogna, speciellt om det handlar om något globalt. Våra politiker får något förklarat sken i ögonen så fort det handlar om att människor skall flytta till vårt land och antingen för att arbeta eller fly från något, vad det nu kan vara. Det måste handla om att vissa människor bär på en dold dröm där de skall framstå som humanismens sista utpost. Drömmen kanske dyker upp på kvällen innan sömnen infinner sig. Man ser sig själv i tidningarna, hjälten som stod upp för humanismen och hade ryggrad att stå på de svagas sida, de hjälplösas vän och sista hopp. Drömbilderna ackompanjeras säkert till en passande musik och vissa delar av hjältedrömmen kanske t.o.m. utspelas i ultrarapid (jag föredrar det gammalmodiga svenska ordet). Vid nästa val blir säkert politikern kryssad före t.o.m. statsministern för sitt rakryggade sätt och hela partiet jublar i bakgrunden. Den drömmande politikern ser sig själva motvilligt tacka ja till partiledarposten, efter intensiva övertalningsförsök från entusiastiska partikamrater. Inträder inte sömnen alltför hastigt kanske den drömmande politiker ser sig själv rentav som hyllad statsminister vid nästa val. Framför SVT:s surrande TV-kameror och snubblande överspeedade kameramän förklarar vår hjälte att hon bara följde sin moraliska kompass, och se, här är jag nu!


Verkligheten ser lite annorlunda ut. Flyktingen som fått asyl kanske inte alls är hjälplös eller speciellt utsatt i sitt hemland, han kanske inte ens är flykting ens med det väl tilltagna svenska begreppet. Effekten av politiken, antingen det är oseriös arbetskraftsinvandring eller övrig immigrationspolitik är förödande på lång sikt för det svenska samhället. Hjälten är i själva verket en samhällsdestruktör. Drömmen stämmer inte ens när det gäller de egna partikamraterna. Det finns så många falanger inom partierna nu när alla skall trängas i mitten så det finns alltid minst två falanger inom det egna partiet som helst vill sticka en kniv i ryggen, bildligt talat, på vår drömmande hjälte. Både KD och Socialdemokraterna är talande exempel på detta. 

Länk SvD

12 kommentarer:

mariastuart sa...

Varför ska vi alls ha arbetskraftsinvandring av civilingenjörer. Allt fler inhemska sådana går ju arbetslösa. Jag känner flera som har fått gå från sina jobb pga av arbetsbrist.
Ibland förstår jag ingenting av politikens logik.

Anonym sa...

@mariastuart, vem har påstått att den är logisk?
Allemand

Robin Shadowes sa...

Föredrar du ordet ultrarapid trots att det på det glada 60-talet hade rakt motsatt betydelse än vad det egentligen betyder på engelska? Eftersom vi verkar tillhöra samma generation så kan jag väl bara säga att jag har lyckats vänja mig av med det. På den tiden kunde jag ju ingen engelska så då spelade det inte så stor roll. Var rätt taskig i engelska även på 70-talet trots det stora musik-intresset som ju trots allt lärde en lite grann. Det var egentligen inte förrän i början av 80-talet som jag tog tag i engelskan på eget initiativ genom att börja läsa amerikanska serier. Det var ju lite jobbigt men eftersom jag var serie-nörd på den tiden så gav jag mig fan på att klara av det. Det fanns ju inget Google på den tiden så jag fick klara mig med mitt bristfälliga skol-lexikon och försöka förstå genom att sätta saker i sitt sammanhang. Det är väl möjligt att det hade gått fortare att anlita Kom-vux eller nåt liknande men åtminstone hade jag det roligare på egen hand eftersom jag säkert inte hade fått lov att läsa serier på en riktig skola. När jag sedan väl började få lite häng på det så tyckte jag det blev fånigt med t ex video-rullar som fick nya "tuffare" engelska titlar på svenska marknaden och naturligt sånt som omvända betydelser som i fallet du nämnde. Men det märks i alla fall att du är ett barn av det glada60-talet. Precis som jag uppväxt med Hylands Hörna, Skäggen, Mosebacke Monarki, Korsnäsgården, Anita & Televinken, Hvar 14:e dag och allt vad nu programmen hette på den tiden. ;)

Robsten sa...

Fan "var 14e dag" nu får jag nästan tårar i ögonen. Vilka tider, jag tittade t.o.m. på modeprogrammet från Paris som var ett stående inslag. Vilka tider! vi förstod inte hur bra vi hade det, och det smärtar mig på djupet, ingen ironi här.

Stig sa...

Din beskrivning av hur flumhumanistiska och självutnämnt "antirasistiska" politiker drömmer om att bli landets hjälte var väldigt bra och alla har vi det nog på känn att det bland annat är sådana patetiska pojk- och flickdrömsliknande önskningar som ligger bakom deras beteende och attityd som yttrar sig i total förnekelse i att blandkulturen har totalhavererat och att det bara var en falsk utopi. Den "tappra" kampen mot SD och mot de ca 40 % av verklighetens folk ("inhumana" & "fördomsfulla") som vill begränsa invandringen till en vettig nivå symboliserar kampen mot världens ondska och fan själv.
Trots deras politiska korrekthet ser de sig själva som klonade Robinhoodhjältar och de kvinnliga politikerna bespeglar sig i sin humanism så att de ser sig som Jeanne d´Ark-kopior.
Jag glömmer nog aldrig Maud Olofssons patetiska artikel i Aftonbladet för drygt ett år sedan där hon lovsjöng blandkulturen genom att "lyriskt" jämföra med regnbågen, tänk om den bara hade två färger och "tänk om man gick ut i de vackra svenska sommarängarna och det bara fanns en enda sorts blommor... Eller bara en enda maträtt på alla restauranger?"
Ja sådant är ju väldigt relevant om man är centerpartist och skall ta ställning till immigration, flyktingpolitik och multikultisamhällets vara eller inte vara.
Inte så lite Moder Theresa-komplex där. Skall det bli Maud Olofsson som blir sveriges Jeanne d´ Ark och Sveriges nationalhelgon (eller snarare antinationalhelgon eftersom prefixet "national-" alltid är av ondo)?
Eller ska det bli Fredrik Federley som blir utnämnd till humanismens svar på Robin Hood?
Eller någon av alla flumhumanistiska doldisar inom sjuklövern som drömmer samma dagdrömmar.

Jo, även jag tror faktiskt att dessa till synes vuxna människor som lever ljusår från verkligheten har så infantila bilder och idéer bakom pannbenet.

Stig sa...

"Det finns så många falanger inom partierna nu när alla skall trängas i mitten så det finns alltid minst två falanger inom det egna partiet..."

Inom alla partier och fr.a. inom moderaterna är jag övertygad om att det finns många som för länge sen insett att massinvandringen, den totala bristen på ansvarsfull migrationspolitik, den slapphänta flyktingpolitiken och den mesiga och otidsenliga lagstiftningen inkl. alltför låga straffskalor kör ner Sverige i fördärvet än mer än vad som redan skett.

Innan SD kom in i riksdagen var jag övertygad om att denna splittring inom sjuklöverpartierna skulle visa sig ganska snabbt när SD kom in och rörde om i grytan.
Jag trodde att det fr.a var denna risk för partisplittring sjuklöverns respektive partiledare var mest rädda för.
Men så har det inte blivit, inte hitills i alla fall efter SD:s åtta månader i riksdagen.

Robsten sa...

Nä, Stig. Tar nog lite längre tid.

Stig sa...

Ja, det tar nog väldigt lång tid innan vi ser klara tecken på denna splittring inom partierna. Men man kan kanske se Reinfeldts halvt fanatiska politik i invandringsfrågan som en markering mot de (värde)konservativa moderater som ifrågasätter det vettiga i massinvandring och multikultiutopin. Moderater i Bohmans och den unge Bildts anda kan ju inte bara ha gått upp i rök...?
Grundlagsändringen och
den skamlösa uppgörelsen med MP tror jag även var en markering till alla medlemmar och fr.a. topparna inom moderaterna om att Reinfeldt och M-ledningen bestämt att M ska vara ett multikultifrämjande parti. Samtidigt var det en knäpp på näsan mot SD. Frågan är bara vilket som var viktigast.

Robsten sa...

Ja, det är frågan. Samtidigt kan det slå tillbaka på Reinfeldt den dagen då det går dåligt för honom. De "gamla" moderaterna slipar nog sina knivar, ju mer knäppar på näsan de får, ju gruvligare hämnd.

Var det förresten inte det som åtminstone delvis hände Sahlin?

Robin Shadowes sa...

Namnet på hon med mode-reportagen har tyvärr fallit bort även om jag har det på tungan men jag minns att hon hade en väldigt speciell lite sträv röst. Tror inte det var så där värst många år sedan hon gick bort faktiskt. Uffe Thoréns vinjett med den där räven som raskar över isen var ju en klassiker bara den i många herrans år. Minns även hans storebror Arne som jag alltid förknippar med raketuppskjutningarna från Cape Kennedy eller som det hette ibland, Cape Caneveral om jag stavade det krångliga ordet rätt. Men dom olika Apollo-uppsändningarna respektive landningar i Stilla Havet var jus stora medie-händelser på den tiden. Förutom upphausningen av Fuglesang för några år sedan så ger sådana händelser numera inte mycket mer än en liten notis i bästa fall. Såvida inte någon av rymdfärjorna exploderar förstås.

Robsten sa...

Ha, ha, modereporterns namn var med i Villnius program i går, har dock glömt bort det IGEN! Var det inte Kerstin någonting

pappasven sa...

"Här ser det ut som att Sveriges Ingenjörer själva är orsaken till en del problem. Det var nog inte så klokt att lämna över denna fullmakt till Migrationsverket. Om alla problem blir lösta för att fackförbundet drar tillbaka sin fullmakt återstår att se. Vidare i artikeln."

Joo tyvärr så har Sveriges Ingenjörer gått på fel väg. MEN allt för att rekrytera fler medlemmar . . precis som du blir svensk om du åker tunnelbana så blir du ingenjör om du passerar något lärosäte som utbildar inom ingenjörsområdet . . . men så har man många medlemmar osså.
Precis som man eroderat lönetrappan(löneutvecklingen) för att få de unga ingenjörerna att ansluta sig.......
Så allas lika värde som ingenjörer har blivit ett faktum . . . det finns också många som blivit av med jobbet vid neddragningar och annat dvs vi har för många ingenjörer . .
OCH NATURLIGTVIS ÄR DETTA I AKT OCH MENING FÖR ATT SÄNKA LÖNERNA ELLER SNARARE LÖNESUMMAN FÖR ALLA . .