måndag, augusti 01, 2011

Var kommer det nyvunna modet ifrån?


Jag läser med ohöljd förvåning att en rad partiledare "vågar vägra Prajd". Det har ju annars varit ett nära nog obligatorium att samtliga partiledare utan SD:s deltar med liv och lust i denna obskyra parad. Den partiledare som inte deltagit har kunnat vänta sig gliringar för homofobi eller att man inte fullt ut sympatiserar med "allas lika värde". Nu plötsligt så meddelar Reinfeldt, Björklund, Hägglund, Juholt och Olofsson att de helt zonika inte tänker deltaga i spektaklet. Lars Ohly tänker fortsätta spela luftgitarr och självklart så deltar MP:s liberala språkrör Romson och Fridolin. 
Ärligt talat så tror jag inte politiker som Reinfeldt, och Björklund någonsin gillat att delta i spektakel som Pridefestivalen, deras deltagande har sannolikt alltid skett under yxan. Så här står det i SvD.


Sverigedemokraterna deltar inte på något sätt under veckan.


Precis, och nu har det gått upp för de övriga partierna att ungefär 90 procent av väljarna ger måttligt med pluspoäng för att partiledarna spökar ut sig i Pridefestivalen. Det tog lite tid. 


Den stora frågan är vem som vinner den rosa tisteln. Jimmie Åkesson har redan vunnit den en gång, så chanserna att vinna ännu en gång förefaller små. Men i vårt land där alla politiker ställer sig på tå för att ivrigt intyga sin HBT-vänliga inställning så måste det vara ett grannlaga jobb att dela ut detta eftertraktade pris. Där har faktiskt Åkesson en liten chans till en dubbel.

Länk SvD

UPPDATERING:


På SVT Aktuellt sade TV-mannen som påannonserade ett program om HBTQ att "bögar" och "flator" kommer att berätta om sina liv. Jag tycker det låter fruktansvärt fult och slarvigt med detta infantila språkbruk (det är faktiskt inga vackra ord). Vad blir nästa steg på SVT? Att prostituerade kallas "horor" och narkomaner för "pundare"? Typ: "Nu skall vi följa horan Yvonne och pundaren Lars genom Stockholms gator i sin ständiga jakt på pengar". Har vi vunnit något i folklighet då? Varför inte säga att homosexuella av båda könen skall berätta om sina liv, är det för svårt?

6 kommentarer:

Eva-Marie sa...

Håller med dig Ropsten, det är inga granna ord de använder nuförtiden.
Jag går inte heller och prajdar men både dom och jag kan vara stolta ändå.
Man är den man är, man behöver inte vråla ut om man är det ena eller det andra. :)

Stig sa...

När kommer första sado-maschokistfestivalen, tidelagsfestivalen, gummi & läderfestivalen och nylonstrumpefetichist-kalaset ? Alla med en sexuellt avvikande läggning borde väl ha rätt till sin egen festival mitt i hufvudstaden och få propagera för att majoritetens läggning är det avvikande från... från det avvikande som inte alls är avvikande sett ur avvikarnas synvinkel. Snart börjar folk viska om att de är heterosexuella så att ingen tar anstöt. Och inte ens tänder på raff-set i läder.
George Orwell vänder sig i sin grav och ångrar att han inte tog i mycket mycket mer i sin framtidsvision.

ERIC SECHER sa...

Pride-flirt och multikulturalism är samma andas barn ?

handlar all poltik om ytlig image ?

Bög och flata. Det kanske de själva kan få välja, vad de vill kallas. Inbillar mig att bögen är med på att kallas bög, men den horan föredrar nog prostituerad. Men jag vet inte. Inte du heller ?

Eric

ERIC SECHER sa...

Är uppgiften om M:s ändrade idéprogram en viktigare upplysning än Reinfeldts deltagande i Pride ?
(http://www.dn.se/nyheter/politik/moderaterna-ska-bli-mer-hbt-vanliga)
Eric

Robsten sa...

"Bög och flata. Det kanske de själva kan få välja, vad de vill kallas."

Nix, inte i SVT och liknande. Om prostituerade vill kallas horor skulle ju SVT tvingas hemfalla till detta språk, inte acceptabelt. Hur vet man förresten vad de vill kallas? Hur vet vi att en majoritet av de homosexuella vill kallas bögar? En majoritet av de homosexuella som deltar i Pride vill säkert kalla sig bögar, men det är ju inte en majoritet av alla de homosexuella som finns i landet. Det är en återvändsgränd, tro mig.

Robsten sa...

"Är uppgiften om M:s ändrade idéprogram en viktigare upplysning än Reinfeldts deltagande i Pride ?"

Ja sannolikt. Såg artikeln efter att jag publicerat min. hade jag sett den innan hade jag varit tvungen att nämna den i artikeln.