fredag, augusti 05, 2011

Dilsa Demirbag ”Fosterland” – Diskussion

Jag tänkte att Dilsa Demirbag-Stens bok ”Fosterland” kunde tjäna som diskussionsunderlag för en immigrations och integrationsdebatt. Jag tänkte publicera vissa avsnitt för att sedan kommentera med funderingar och åsikter. Det skulle vara roligt om så många som möjligt vill delge sina funderingar. När man diskuterar behöver man inte ha färdiga genomarbetade åsikter, det man behöver är ett öppet och ärligt sinne. Vi diskuterar ju alldeles för lite om vissa känsliga frågor. Låt oss råda bot på detta.Dilsas far reste till Sverige som politisk flykting. Mycket talar för att han, åtminstone till en del, uppfyllde kravet för att klassas som politisk flykting. Han hade demonstrerat mot regeringen i Turkiet, han hade erfarit fysiska korrigeringar av den turkiska militären och säkerhetstjänsten. Efter ett år kom så familjen efter till det förlovade landet av honung och mjölk, nämligen till Sverige. Så här skriver Dilsa på sidan 75 i sin bok.Allt skulle förändras till det bättre, hade far sagt till mor före avresan till Sverige, men allt hade inte blivit bättre. Vissa delar av livet hade blivit sämre, sa mor. Rikedomarna som skulle samlas på hög var en fantasi. Arbetet som städare gav inget överskott. Mor levde plötsligt i en annan slags fattigdom än den hon hade upplevt i byn. En annan torftighet och armod än den som infann sig när fårpesten drabbade klanens boskap. Drömmen om rinnande vatten och element hade besannats. Men det fanns inga pengar att köpa nya skor och kläder för barnen, som växte ur sina plagg i otakt med lönen. ”Vi äter sämre än i byn” hävdade mor bestämt och far suckade. ”I hemlandet smakade grönsakerna mer och allt var färskt. Gud vet hur länge köttet har legat i frysdiskarna på ICA” klagade hon.

På sidan 119
Redan efter några år efter vår flytt till Sverige började mina föräldrar glida isär. Mor undrade om detta var vad far hade lovat henne. Far frågade varför hon var så fientligt inställd till det nya goda – till Sverige, svenskarna och det liv som i hans ögon var så uppenbart mycket bättre än det som de lämnat bakom sig. Hon valde att minnas allt det goda medan han inte kunde glömma förnedringen i byn. Hon sa: gemenskapen, värmen, skrattet, avlastningen, språket, kulturen och sångerna. Han sa: fattigdomen, fadershatet, det hårda arbetet, skvallret, tomheten, leran, isoleringen och kraven. Kvinnorna pratade han inte om. Inte med mor.

Vi slås av den starka saknad efter sin kultur och sina rötter som Dilsas mor ständigt lider av i det främmande landet och i den väldigt främmande kulturen. Allt handlar inte om rinnande vatten och elvärme. Dilsas mor har säkert rätt att kvaliteten på maten är oerhört mycket bättre i det område Dilsa och hennes mor kom ifrån. Dilsas mor saknade sin kultur, sina rötter och den gemenskap som fanns i det samhälle hon lämnade bakom sig. Dilsas far var politiskt intresserad och fann gemenskap med den svenska vänstern som blommade vid den tid familjen flyttade till vårt land. Fadern fann sin plats i Sverige genom hans engagemang, han fick även vänner och bekantskaper genom denna verksamhet. Att Dilsas far var ateist gjorde sannolikt anpassningen till det svenska samhället oerhört mycket lättare. Längre fram i boken ser vi vilka oerhörda problem moderns religiösa övertygelse stället till med. Det är tyvärr så att en stark religiös övertygelse i främmande religioner inte går ihop med det samhälle vi har här.

Det är uppenbart att Dilsas mor drog en nitlott när hon emigrerade till vårt land. Modern mådde mycket sämre än vad hon någonsin gjort i sitt hemland. Hennes hemlängtan var konstant och tärande. Det är också uppenbart att emigration inte är lösningen på alla problem och att det ibland ställer till med rena tragedier. Nu var ju Dilsas far politisk flykting så han vann säkert på att emigrera. Dessutom verkade han ju inte vara lika bunden vid sin hembygd som modern.
Några slutsatser: De kulturella banden och de historiska rötterna spelar mycket större roll för människor än vad många samhällsdebattörer i vårt land vill erkänna. Emigration och immigration är en lösning med förfärande resultat ibland och denna politik skall användas med försiktighet. Turkiet skall inte och kan inte bli medlemmar i EU med tanke på hur de behandlar sina fritänkare (även om situationen är bättre i dag). Hur Carl Bildt tänker är en gåta.

Länk Adlibris "Fosterland" (tror man kan köpa den billare än här, det finns recensioner har som kan vara värda att läsa dock)

21 kommentarer:

Lasse sa...

Ruskigt tänkvärt.
Det låter mer på Dilsa som om föräldrarna ville göra en ekonomisk jackpot, mer än att fly för påstodd politisk förföljelse.

Robsten sa...

Så enkelt var det nog inte i detta fall. Pappan var politisk flykting, i någon mån, mamman drömde om ett familjeliv i sverige

z999 sa...

Integration innebär ju två missnöjda parter. Speciellt när integrationen ses som ett nödvändigt tvång. Det är ju uppenbarligen inte så att folk flyttar hit för att de tycker att Sverige och svenskar i sig är något fantastiskt. En milsvid skillnad mot när svenskar flyttar till USA och upplever det som en häftig känsla att bli amerikaner och sätter en ära i att utvecklas i engelska språket.

Robsten sa...

Helt riktigt Z, det har ju också varit Paulina Neudings käpphäst, trots hennes liberala profil.

z999 sa...

Off Topic:
Fy f-n för pride-sk-ten! En del påstår att de äcklas av homosexualitet, jag äcklas av det klämkäcka i pride-festivalen. Hoppas nån får ut något positivt av det så att mitt lidande inte är helt meningslöst.

Robin Shadowes sa...

Jag äcklas mest av att dom har sex helt öppet. Skulle även tycka det vore äckligt om heteros hade knullat i det offentliga rummet. Skäms dom verkligen inte? Att det finns barn i världen reflekterar dom tydligen bara över när dom i sin egen egoism funderar på att adoptera sådana. Det är tydligen helt egalt om barn och gamla ser dom utöva sin promiskuösa livsstil helt offentligt. Sedan är jag urless på den där fjolliga stilen. Är inte det aningen uttjatat vid det här laget? Varför kan dom inte uppträda normalt som t ex Ian McKellen? Vi är trötta på att få alla deras egenheter nerkörda i halsen hela tiden. För bara 35 år sedan var det kriminellt att vara homosexuell. Sedan dess har dom uppnått alla möjliga rättigheter dessa krav-maskiner men man brukar ju säga mycket skall ha mer.

z999 sa...

@Robsten:
"Helt riktigt Z, det har ju också varit Paulina Neudings käpphäst, trots hennes liberala profil."

Jag tar inte det så mycket på allvar längre när folk säger att dom är liberala. Samma folk kommer ofta med "vi måste bli bättre på att sätta invandrarna i arbete" som är ett extremt socialistiskt uttalande grundat på synen att ingen marknad existerar som ska konsumera det som produceras. Liberaler pratar ofta om globalisering som lika med att man öppnar gränser för stora företag och helt på deras villkor vilket har öppnat för "företagsidén" att enbart massproducera vad som redan finns (eventuellt ny förpackning bara) till så låga löner som möjligt och så vidriga arbetsvillkor att folk tar livet av sig (foxcon i Kina).

Ekonomiska filosofier som inte syftar till att tjäna ett helt land och ett helt folk har inget existensberättigande enligt mig.

En typsikt liberal åsikt är "arbetsgivare ska ha rätt att anställa vilken de vill oavsett etnicitet och var personen bor i världen" (brukar bakas in i en snyggare förpackning med "det är bara kompetens som ska räknas").

Ett motsvar kunde vara att jag anser att ingen vara får varumärkesskyddas utan jag som konsument ska ha rätt att köpa rolexklockor och andra märkesprylar till en bråkdel av priset från Asien om jag vill utan att en massa gnälliga företag ska kunna komma och klaga för att de inte kan tillverka sina prylar till samma låga pris (kvalite? vad är det?). Fast det drabbar ju fel personer och går inte hem.

Liberalernas syn på frihandel där man struntar i konsekvenserna av enskilda beslut och bara hoppas på det bästa på något sätt i slutänden borde belysas mer i ekonomiska diskussioner. Socialister (socialdemokrater) som försöker begränsa en öppen(?) marknad kallas direkt för rasister och att de "fiskar i grumligt vatten" och dom backar lydigt. Alternativet är att de kan hamna på samma sida som SD och bli en intresseförening för svenskar (samtliga svenska medborgare).

Ledare för Sverige borde ha en skyldighet att i första hand se till att det finns jobb för svenskar. Det borde stå i grundlagen och vara en ledstjärna för alla politiska partier.

z999 sa...

Applåder till Björn Söder från mig.
http://sverigedemokraterna.se/2011/08/04/anstandighetens-grans-ar-med-rage-passerad/

Robin Shadowes sa...

Jag som konsument skall också ha rätt att ladda ner vilken musik jag vill, vilka filmer och spel jag känner för så billigt som möjligt utan att gnälliga bolag lägger näsan i blöt.

z999 sa...

Exakt Robin Shadowes. Om inte arbetarna ska ha ett nationellt skydd på något sätt så är det väldigt pjoskigt att skydda företag eller hela branscher.

z999 sa...

Off topic:
Breivik var tydligen med på norska pridefestivalen 2004 och dansade på ett bilflak. Är det även hetero-människor med på det sättet? Enligt sitt manifest så är han ju hetero.

z999 sa...

Såg en ganska intressant artikel av en norrman i DN. Han beskriver händelserna ur ett norskt perspektiv som jag inte hade en aning om. Liksom alla andra svenskar så serveras jag expos sk-tnödigt krystade "förklaringar" och projiceringar på SD som skulden till allt.

Norrmannen beskriver en lokalpatriotisk anda som författaren påstår är unik för Norge och som de flesta i Norge känner till men inte riktigt vill kännas vid. Vidare skriver han att det finns många norrmän som håller med Breivik och som har förståelse för hans handling.

Nisse sa...

@z999...

Hur ska politiker se till att det finns jobb? Målsättningen som sådan är det absolut ingen som ifrågasätter, men metoderna för att nå dit finns det högst delade meningar om. Att den protektionism du förespråkar skulle vara en patentmedicin finns det knappast något empiriskt stöd för. Speciellt inte för ett så exportberoende land som Sverige är.

Vi är helt beroende av handel med varor och tjänster för hålla nuvarande välfärd under armarna. Exportens andel av BNP är i Sverige närmare 50 procent - att jämföra med det protektionistiska USA:s ungefär 10 procent. För att nu dra nån statistik ur högen. Den som propagerar för frihandelns avskaffande kanske också kort bör avhandla hur Sverige ska kunna hantera ett sånt BNP-fall som det skulle innebära. Det gäller både z999 och andra socialister långt ute på den ekonomiska vänsterkanten.

Robsten sa...

"Ekonomiska filosofier som inte syftar till att tjäna ett helt land och ett helt folk har inget existensberättigande enligt mig. "

jag vill inte gå riktigt så långt, men visst har du en poäng här. Att sossar är förespråkare för detta är desto märkligare.

Robsten sa...

"Jag som konsument skall också ha rätt att ladda ner vilken musik jag vill, vilka filmer och spel jag känner för så billigt som möjligt utan att gnälliga bolag lägger näsan i blöt"

Precis, men riktigt så globala och liberala vill företagen inte bli.

Robsten sa...

" Att den protektionism du förespråkar skulle vara en patentmedicin finns det knappast något empiriskt stöd för. Speciellt inte för ett så exportberoende land som Sverige är."

Alltså här föreligger ett missförstånd. Inte många av de som är skeptiska till dagens globaliseringshysteri förespråkar protektionism. Det är ett grundläggande tankefel. Hyllar man inte globalisengen är man en bakåtsträvande protektionist, är man kritisk till vidöppna gränser vill man isolera Sverige som på 800-talet.

Ekonomer kan helt enkelt propagera för teorier som enbart gynnar storföretag eller motsatsen, folket som bor i detta land.

Robsten sa...

En ganska korrekt återgivning från Expo av Åkessons tal i Sölvesborg vad jag kan se vid en snabb skumläsning. Dessutom är artikeln skriven av en ny förmåga som jag inte stött på tidigare.

http://expo.se/2011/akesson-anklagade-media-for-hetsjakt%5C_4209.html

Robsten sa...

"Breivik var tydligen med på norska pridefestivalen 2004 och dansade på ett bilflak."

Jaha! Då kanske HBTQ-rörelsen också är moraliskt medskyldig till gärningsmannens handlande?

z999 sa...

@Nisse:
"Att den protektionism du förespråkar skulle vara en patentmedicin finns det knappast något empiriskt stöd för. Speciellt inte för ett så exportberoende land som Sverige är."

Jag förespråkar inte protektionism men jag anser inte att den väg som till exempel alliansen har valt nu är den enda vägen att hantera tekniken som kortar avstånden mellan och som du med flera kallar globalism. Jag ser det inte riktigt lika svart/vitt som du gör.

Tycker du förresten att det är samma sak att skydda människor i landet som att skydda varor i en inhemsk produktion? Och det är knappast fastställt att det är protektionism som har skapat USA's problem.

ERIC SECHER sa...

Låter som en mycket god idé att utgå från Dilsas vittnesbörd som underlag för fortsatt diskussion.
Men då tänker jag inte göra det klassisiska felet (?) -att tycka en massa utan att veta. För inte tänker jag lita på vilka citat du behagar välja :-)
Kort sagt - till bokhandeln.
Eric

Robsten sa...

Bra Eric ;-)