tisdag, augusti 02, 2011

Vi har inte råd med en vansinnig immigrationspolitik


Generaldirektören för arbetsförmedlingen, Angeles Bermudez-Svankvist skriver ännu en av dessa artiklar som påtalar att vi måste ta tillvara den arbetskraft vår massimmigration ställt till vårt förfogande. Artikeln är publicerad i DN denna gång, men den säger samma sak som så många har sagt förut. Bermudez-Svankvist skriver att vi måste ta tillvara den arbetskraft som bara står och väntar på att tas i bruk. Har man tagit sig tusentals mil hit så besitter man inneboende styrkor, dessutom har de flesta gymnasieutbildning. 


För hundra år sedan var det en styrka att resa långa sträckor, knappast i dag när det i princip är en folkrörelse att semestra med barnen i Thailand. Dessutom är gymnasieutbildning inte mycket att hänga i julgranen dessa dagar, vi har 200,000 etniska svenskar som också är arbetslösa, många med högskoleutbildning. Så här skriver Bermudez-Svankvist i sin artikel. 


Våra kunskaper om omvärlden, och de villkor och möjligheter människor från olika länder bär på var länge mycket begränsade. Denna okunskap har bidragit till ett bemötande där omhändertagande av flyktingar och invandrare varit i fokus, istället för arbete. Nu är det dags för en attitydförändring i hela samhället för att kunna ta vara på kraften och se potentialen hos alla dessa människor. 


Alla länder har rätt modesta kunskaper om sin omvärld. Vilken kunskap har Jemen och Saudi Arabien om främmande länder? I USA är det uppenbart att de saknar både intresse och kunskap om främmande länder och kulturer, få amerikaner kan ens peka ut vårt land på en karta. Nu är det dags för en attitydförändring, dels har sannolikt Bermudez-Svankvist rätt angående integrationsproblematiken, dels måste vi föra en vettig immigrationspolitik. Så här fortsätter Bermudez-Svankvist. 


Tidigare spanske premiärministern Felipe González visar i en rapport till EU-kommissionen att EU-länderna kommer att behöva invandrad arbetskraft i storleken 50 miljoner personer för att klara framtidens välfärd. Generationsväxlingen kräver ny arbetskraft. Det ser vi inte minst i Sverige där vi bara inom några år kommer att behöva tillsätta runt en halv miljon tjänster för att ersätta dem som går i pension. Och det är bara början. En allt mer åldrad befolkning kräver fler i jobb.


Fel! Vi har inte sett skymten av någon arbetsbrist utom på vissa specialområden. Vår produktionsapparat behöver helt enkelt inte den arbetskraft den en gång behövde. Vi har en enorm reserv av arbetskraft som inte får arbete nu, det är osannolikt att detta plötsligt skulle vändas i en situation med arbetskraftsbrist. Att en åldrande befolkning kräver fler jobb är inte sant, däremot kan inte denna åldrande befolkning leva på vilken standardnivå som helst. Inga generationer kommer sannolikt att få lika bra pensionsvillkor som den omtalade 40-talsgenerationen, jätteproppen Orvar.


Importerar vi arbetskraft för att betala våra pensioner så blir det en ond cirkel då den importerade arbetskraften också blir äldre och går i pension, som kräver en ännu större import, som i sin tur kräver ytterligare import i en mycket ond spiral. Dessutom löser vi inga problem om inte denna import av människor får arbete, vilket de ju bevisligen inte får. En felaktig immigrationspolitik skapar ännu större problem som leder till ännu sämre villkor för våra pensionärer i framtiden. Vi har inte råd med en vansinnig immigrationspolitik.


Olika skribenter och politiker har påtalat vår bristande attityd när det gäller att sätta våra nya medborgare i arbete ungefär en miljon gånger. Jag har hört mantrat till leda att vi måste sluta "ta hand om" våra immigranter för att i stället sätta dem i arbete. Men varför händer då inget? Situationen blir inte bättre, vad beror det på? Har samtliga våra beslutande politiker en hjärnskada som gör att de helt enkelt inte kan sluta "ta hand om" nya immigranter eller för vi en felaktig politik på felaktiga premisser? 


Länk DN

31 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Liknelsen med bortskämda svenskars Thailandsresor känns så där …

Att andra länder har dålig kunskap om omvärlden blir inte något bra argument att vi också skall ha det.
Man kan känna sig lite stolt, snarare

Arbetslöshet kontra arbetskraftsbrist. Kan man inte dela på jobben ? Eller för att göra frågan större; var står SD i frågan om evig tillväxt contra down-shifting, matriell standard contra livskvalité ?


Eric

Anonym sa...

Arbetskraftsinvandring/ensamkommande barn/bekvämlighetsinvandring/flyktinginvandring med permanent uppehållstillstånd osv är det bra? Är det bra för de länder som de kommer från? Hur ser deras framtid ut när de dräneras på unga arbetsföra och kvar blir de vårdkrävande och åldrande arbetsoförmögna. Är det bra? Gör vi dessa länder en björntjänst? Tål att tänka på, eller hur?

Robsten sa...

" Eller för att göra frågan större; var står SD i frågan om evig tillväxt contra down-shifting, matriell standard contra livskvalité ?"

Det är nog bara jag som funderat kring dessa frågor, i hela riksdagshuset. Får bli en artikel så smångom. Eller förresten, varför skriver inte du en i dessa frågor på din blogg? Så lägger du ut en länk här. Intressant diskussion.

En sak är dock solklar. Stockholm kan inte växa mer och behöver ingen tillväxt, vi är redan för många- Livskvaliten och grönområdena krymper, trängseln ökar, liksom asfalten och dessa vrålåk som spyr ut sina avgaser. (precis cyklat till jobbet 35 km, skönt!).

Robsten sa...

Gått upp 0,4 kg under 2 veckors semester, trots träning varannan dag, det är ju själva fan!

z999 sa...

@Eric:
"Liknelsen med bortskämda svenskars Thailandsresor känns så där …"

Antagligen för att du missförstod det.

"Att andra länder har dålig kunskap om omvärlden blir inte något bra argument att vi också skall ha det.
Man kan känna sig lite stolt, snarare"

...på tal om missförstånd.

"Arbetslöshet kontra arbetskraftsbrist. Kan man inte dela på jobben ? Eller för att göra frågan större; var står SD i frågan om evig tillväxt contra down-shifting, matriell standard contra livskvalité ? "

Jag är positiv till det och har utan att rådfråga politiker och samhälle tänkt igenom vad jag egentligen vill ha i materiell standard och vad det är värt i förhållande till förlorad frihet. Jag har ökat min frihet själv och minskat min tid på jobbet.

Rent allmänt annars är det nog inget att ens fundera över framöver eftersom svenskarna måste jobba mer och längre upp i ålder för att vi ska ha råd med nuvarande proportioner på invandringen. Enligt Maud Olofsson så tar det c:a 7 år i snitt innan en invandrare kommer ut på arbetsmarknaden. Vad jag oroar mig för är om vi framtiden kommer att ha tillräckligt med skattebetalande pensionärer för att bekosta detta. Kommer beskattningen av pensionsfonderna att räcka till för att bekosta en framtida förmodligen värre invandring?

Som tur är så bor vi i en demokrati där man fritt kan bedriva opinion i dessa frågor. Man kan till och med hyra reklamtid i TV4 om man vill eftersom TV4 har i sin policy att media ska vara en garant mot censur i samhällsfrågor och aldrig ens skulle komma på tanken att censurera kritik av invandring eller islam eller vad man nu vill kritisera. Högt i tak är ledord för TV4. Jag vill åter poängtera att vi bor i en demokratisk rättsstat vilket innebär att mötesfriheten är garanterad av polis och rättsväsende. Dessutom så har riksdagspartierna starka demokratiska intentioner och skulle aldrig få för sig att promota mötesstörning eller ännu värre, delta själva.

z999 sa...

@Robsten:
"Gått upp 0,4 kg under 2 veckors semester, trots träning varannan dag, det är ju själva fan!"

Jag gick ner 3kg nästan, utan träning. Det beror på att jag vantrivts på jobbet innan och det har övergått i någon sorts tröstätande som upphörde under semestern. Tänk på att muskler väger mer än fett och kolla lite hur det ser ut i spegeln istället för att blint lita på vågen.

Anonym sa...

Samma Angeles Bermudez-Svankvist som i Sverkers intervjuprogram sa att en nyanländ går före en svensk 55-årig arbetslös och en svensk ung arbetslös när det gäller vem som först ska ha jobbet.

Robsten sa...

All särbehandling är dålig i längden, fär alla inblandade parter.

Jo, jag kan ha gått upp något hekto i muskler också. Men det har blivit många välsmakande luncher också. Åt nyss en fläsknoisette i Gamla Stan, utsökt gått. Tycker fläskkött är godare än ox nuförtiden. Magert skall det väl också vara. Kollade vaktavlösningen på väg tillbaka, en massa turister förstörde upplevelsen.

Anonym sa...

Sverker Olofsson intervjuar arbetsförmedlingens generaldirektör Angela Bermudez Svankvist om vilken grupp som är mest prioriterad. Valet står mellan en svensk som just slutat gymnasiet, en svensk 55-plussare och en nyanländ 35 åring. Angela förklarar att den nyanlände måste komma först. Ur programmet "Sverker rakt på".
-----------------------------------

Givetvis får invandraren förtur i det Nya Sverige. - http://www.youtube.com/watch?v=_3zri5A-GPU

Anonym sa...

Vi skulle kunna ha världens bästa sopsortering här i landet genom att utnyttja de folk som går och drar.
Idag gör man i princip fel oavsett var man slänger sitt avfall. Anställ dessa människor som man ändå betalar bidrag för till att skapa världens bästa sortering. En del av kostnaden kommer tillbaka genom att återvunnet material kan användas igen. Det finns plats för ca 10 tal jobb i varje kommun. Räkna på det.

ERIC SECHER sa...

Tillväxt
Märkligt att frågan inte röner något intresse i riksdagen. Ytterligare en "sanning" etablissemanget fastnat för ?
Vill man fördjupa sig har ju Birger Schlaug vältaligt stångat sig blodig med frågan. Och gett upp ?
Bok och föredrag (TED): Tim Jackson
Egen blogg. De flesta av mina inlägg kretsar kring simple living.
Kort sammnfattning:
Övertygande forskning visar att lyckokurvan planar ut över en viss matriell nivå. Ständigt tillväxt är meningslös.
ZERO. Vi uppskattar förändringar, inte absoluta tillstånd.
(http://ericsecher.blogspot.com/2010/11/zero-igen-igen-igen-igen-igen.html)
Miljön. Klarar inte belastningen.


Särbehandling.
Till var och en efter behov. Från var och en efter förmåga ??

Vikt
Håller 68 kilo (63 i Afrika).
Motion är aldrig fel. Det gäller att rata (snabba) kolhydrater.Konsekvent G-I diet när det börjar spänna ordentligt.
35 km - tjusigt !

Eric

Stefan K sa...

Jag kan hålla med Angeles Bermudez-Svankvist i sak. Klart vi ska utnyttja den arbetskraft som bemödat sig med att flytta till Sverige. Det finns få saker som retar så mycket som vetskapen att många kommer hit och lever på vårt trygghetssystem under hela sin vistelse, från dag 1 till...

Frågan är bara vilka jobb vi pratar om? Bara i år har hundratals städare, frisörer och serveringspersonal anlänt till Sverige genom regeringens nya regler för arbetskraftsinvandring. Behöver vi importera sådana när vi har ca 340 000 arbetslösa i landet?

Vilka är det då som kommit till Sverige? Ja, för det första är det många som redan är så gamla att de står utanför arbetsmarknaden och är det p.g.a. av dessa vi måste importera arbetskraft från utlandet?
För det andra är merparten av de muslimska kvinnor som kommer outbildade, analfabeter och saknar erfarenhet av arbetslivet. Vilka jobb kan de tänkas få?
För det tredje så försvinner allt fler av de "enklare" jobben till lågkostnadsländer och kvar blir en arbetsmarknad där allt högre utbildning och större erfarenhet krävs. Var kommer alla outbildade analfabeter då in i bilden?
Vi kunde idag läsa om att ABB kommer anställa 600 ingenjörer i Sverige. Låt de jobben i första hand gå till de som redan befinner sig inom landets gränser. Var kommer alla arbetslösa somalier och afghaner in i bilden?

Sverige går som tåget hävdar Reinfeldt & Co. Ändå har vi en arbetslöshet på ca 8%. Ändå läser vi nästan dagligen om besparingar i välfärden. Var finns de pengarna?

Angeles Bermudez-Svankvists ord om att personer med utländsk bakgrund ska prioriteras på arbetsmarknaden ser vi redan exempel på inom bl.a. polisen och brandförsvaret där svenska sökanden med fina testvärden ställs åt sidan p.g.a. inkvotering av personer med utländsk bakgrund. Tänk att bli diskriminerad i sitt eget hemland!

"Gått upp 0,4 kg under 2 veckors semester..." Var glad Robsten.
God mat och god dryck gör att jag går upp 4-5 kilo varje sommar och har ett helsicke att bli av med dessa, trots träning. Brukar ta några månader och då är det dags för julborden.

Robsten sa...

@Eric

Ja, jag cyklade på 1 tim 25 minuter om jag minns rätt- Skulle innebära ett snitt på runt 23 km/h. Det är jag absolut nöjd med, speciellt sedan jag var obekant med vägen och fick stanna ibland och klia mig i huvudet. Ändå blev jag frånåkt av ett antal slimmade cykeldårar, hmmm.....

"Särbehandling.
Till var och en efter behov. Från var och en efter förmåga ??"

Nej! Både du o jag tjänar mer än snittet i landet, du speciellt. Det är inte det samhälle vi lever i. Du får i lön efter vad du förhandlat till dig av din chef. Arbetslösa skall väl ha en existensnivå som är acceptabel, men klart under de som har arbete. Det fungerar inte annars. Däremot borde det föras en politik där fler verkligen fick arbete.

"Övertygande forskning visar att lyckokurvan planar ut över en viss matriell nivå. Ständigt tillväxt är meningslös. "

Självklart planar lyckokurvan ut. Det är i huvudsak inte materiell välfärd som får oss lyckliga. Men det är ett helvete att vara alltför fattig som Somerseth Maugham skrev i en självbiografisk bok (glömt titeln). Nä, det är en stor och omfattande diskussion. Men jag ser att i huvudstaden så har vi nått ett maximum, det börjar bli otrivsamt och otrevligt, grönområden försvinner och trängseln ökar. Allt blir till asfalt, stål och betong. Ingen enda politiker reflekterar över sakernas tillstånd, märkligt.

Robsten sa...

@Stefan

"Bara i år har hundratals städare, frisörer och serveringspersonal anlänt till Sverige genom regeringens nya regler för arbetskraftsinvandring. Behöver vi importera sådana när vi har ca 340 000 arbetslösa i landet?"

Fullständigt sinnessjukt, det är ju det jag menar.

Robsten sa...

Och alla skall bosätta sig i Stockholm, vilket gör det ännu mera destruktivt. Inför allmänt byggstopp, NU!

Robsten sa...

"Sverige går som tåget hävdar Reinfeldt & Co. Ändå har vi en arbetslöshet på ca 8%. Ändå läser vi nästan dagligen om besparingar i välfärden. Var finns de pengarna?"

ja inte bara i välfärden. Våra pendeltåg håller på att ramla ihop av misskötsel och ålder, våra bussar ser ut som dem man kör i någon örepublik vid ekvatorn där allmän skatt är ett okänt begrepp. Våra tåg kommer att stå stilla när temperaturen kryper under noll, det vet vi redan nu (alla förutom de som har som uppgift att sköta trafiken).

Jag har sett rulltrappor som varit ur funktion åratal i sträck, rulltrappan bredvid (uppåt) är trasig varannan dag ungefär. Det är ostädat och grisigt. Det som det läggs pengar på är märkliga skrytbyggen där de bygger lådor ovanpå befintliga hus inne i staden, ser förjävligt ut och borde vara absolut förbjudet. Förmodligen några stormrika företagare som lobbat till sig tillstånd av kompisar i regeringen. Fan hela nationen är stadd i stark erodering. Snart ser huvudstaden ut som gamla Harlem, utan en klick med ytterst välputsade, fula och stålbetongaktiga skrytbyggen mitt i city.

Nisse sa...

I sammanhanget ska man dock inte glömma bort frågan varför uppemot en kvarts miljon svenskar, varav många med såväl gymnasie- som högskoleutbildning, inte är anställningsbara? För det är vad problemet med obalansen på arbetsmarknaden till stor del handlar om. Ur grodperspektiv för dem som jobbat med rekrytering är det här ett lika välkänt som nedslående problem.

Svaret på den frågan passar dock kanske inte in i blattarna-tar-jobben-litaniorna.

Robsten sa...

Jag ser på ABC-nytt att stockholmare (innerstadsfolk) engagerat sig djupt angående färgen på den nya spårvagnarna till Djurgården. Av alla de miljoner saker det finns att kritisera angående förändring av staden så väljer alltså stureplansfolket färgen på spårvagnarna?? Otroligt!

z999 sa...

@Nisse:
"I sammanhanget ska man dock inte glömma bort frågan varför uppemot en kvarts miljon svenskar, varav många med såväl gymnasie- som högskoleutbildning, inte är anställningsbara?"

Ja, varför är dom inte det? Är det för att dom kräver löner efter svenska mått och inte anpassar sig till någon låglöneutsättning? Främsta skälet är väl att vi har en arbetsmarknadspolitik som inte är speciellt jobbskapande för svenskar? Vad är det annars?

"För det är vad problemet med obalansen på arbetsmarknaden till stor del handlar om. Ur grodperspektiv för dem som jobbat med rekrytering är det här ett lika välkänt som nedslående problem."

Och det handlar inte om att det inte finns behov av dom?

"Svaret på den frågan passar dock kanske inte in i blattarna-tar-jobben-litaniorna."

I ett globalt perspektiv så kanske det gör det. Många repetetiva jobb inom it-branschen har ju flyttat till Indien. Tidigare var dom jobb jag tänker på något som utvecklades men i dagens globala(?!) samhälle så är det inte längre produktutveckling som gäller utan man satsar på att tillverka ungefär samma varor i länder som har lägre löner och säljer på kvantite och struntar i kvalite. Den arbetsmarknadspolitik som drivs av nuvarande styret kommer inte att gynna mindre företag som slår sig in med nya innovationer, den tiden är för längesedan förbi.

ERIC SECHER sa...

Särbehandling
Varför " Nej ! ".
Naturligtvis måste man ställa krav, och det måste finnas drivkrafter. Men kvar blir, åtminstone om man inte fullständigt tar avstånd från begreppet solidaritet, att livet är ett lotteri. Somliga drar en vinstlott, och föds av rätt föräldrar, på rätt plats, i rätt tid. Andra inte.
Av vinnaren kan man förvänta sig generositet. Förloraren gör klokt i att inte vara offer, utan istället göra sitt yttersta.
De särbehandlingar ni berättar om är uttryck för ett annat förhållningssätt.

Lycka
Att lyckokurvan planar ut betyder att den stiger brant i början. Dvs lyckan stiger dramatiskt när man klättrar på de nedersta trappstegen i behovstrappan.
Att ha ett arbete, med allt vad det innebär, hör dit.

Ekonomi är inte min bästa gren. Men många verkar mena att nyliberal politik faktiskt inte eftersträvar låg arbetslöshet. Tvärtom, vinstjakten gynnas av en relativt hög arbetslöshet.
Men det blir förstås inget bra svar på er huvudfråga, varför inflyttade svenskar skulle premieras.

Rent allmännt. SD verkar måna om "den lille mannens" rättigheter. Dags att inte bara skjuta åt sidorna, utan mera uppåt ??

Eric

z999 sa...

@Eric:
"Ekonomi är inte min bästa gren. Men många verkar mena att nyliberal politik faktiskt inte eftersträvar låg arbetslöshet. Tvärtom, vinstjakten gynnas av en relativt hög arbetslöshet. "

Nja, i gammal kapitalistisk anda (typ Adam Smith, Ayn Rand och Milton Friedman) så hålls inflationen på plats med en viss arbetslöshet. Men det betyder inte att samma folk ständigt ska gå arbetslösa och det får inte vara en långtidsarbetslöshet om det ska fungera.

Nyliberalismen skiljer sig från den gamla hederliga kapitalismen (av var och en efter vad den vill, till var och en efter förtjänst) även om en del "gamlingar" kallar sig nyliberala eftersom nyliberalismen har ändrat skepnad. Nyliberala personer idag är mer feodala (med vissa inslag av kolonialt tänkande från sent 1800-tal) än kapitalistiska.

Nisse sa...

@z999...

Att människor inte är anställningsbara beror på deras (bristande) prestationsförmåga. Det finns en gräns där, även om behovet finns, det inte lönar sig att anställa för att det helt enkelt kostar mer än de värden den personen producerar. Då avstår man och personen blir fortsatt arbetslös. Naturligtvis finns en koppling till lönenivån men den är inte speciellt stark. Något bättre ur arbetsgivarens synvinkel skulle det självklart bli om det gick att sätta en lägre lön men jämfört med effektivitet på jobbet och närvaro överhuvudtaget har det den mindre betydelsen.

Som jag ser det handlar det, och jag har sett detta inifrån på nära håll, helt och hållet om att de marginaler som en gång fanns inom näringslivet för att hålla en viss (ibland ganska stor) övertalighet bland de anställda inte finns längre. Det är ett resultat både av ökade lönekostnader och konkurrens från omvärlden. Förr var det motiverat att hålla personal som kanske inte presterade på toppen av vad som var möjligt, nettot blev ändå positivt, men idag blir det negativt.

Vi får nog inse att det finns en ganska stor del människor som inte håller måttet med dagens arbetsmarknadsmått mätt. Det beror i allmänhet inte på att de är lata eller arbetsskygga utan på att det finns problem av olika slag i bakgrunden. Få privata arbetsgivare kan idag tillåta sig att hålla dessa under armarna - även om man kanske gärna skulle vilja det.

För att komma tillrätta med det här behövs en arbetsmarknadspolitik som tar hänsyn till det här. Det finns inte idag. Jag har svårt att se annat än mycket svaga kopplingar till invandringspolitiken. Det skulle i så fall vara att man hypotetiskt använder alla de pengar som invandringen kostar på arbetsmarknadspolitiska åtgärder men jag tror knappast att det skulle räcka särskilt långt (staten drar in närmare 900 miljarder kronor i skatter på arbete; ska de kostnaderna sänkas så det får nån betydelse ska de ner med åtminstone 10 procent och så mycket kostar inte invandringen).

z999 sa...

@Nisse:
Aha, du syftar på den så kallade slimningen av företag som egentligen började redan på 1990-talet? Jo, slimning ger en konkurrensfördel som är svår att ändra på, speciellt i dagens klimat. Men ger den så hög arbetslöshet som du skriver? Jag kan iofs tänka mig att siffrorna kan ligga i den där nivån.

Du har rätt i att slimning inte passar in i "invandrarna-tar-jobben" diskussionen. Inte mer än slimningen har slagit rätt hårt i traditionella invandrarjobb men jag är väldigt osäker om ens det stämmer längre.

ERIC SECHER sa...

z999. Nisse
Ödmjuka synpunkter. Idel öra.
Slutsatser ?

Nisse sa...

@ERIC SECHER...

Min slutsats är mycket kort så här: det gick åt h-e med invandringen på 90-talet, och har fortsatt på den vägen sen dess, men det som gjorde detta gigantiska felgrepp möjligt var att det skapats en idé, mentalitet, anda - kalla det vad man vill - av att Sverige var så rikt och högstående att det mer eller mindre kvittade om människor kunde försörja sig själva eller inte. Innan dess var det så självklart att det inte ens diskuterades.

Med krav på självförsörjning skulle jag vilja påstå att så gott som allt vi upplever som negativt med invandring skulle försvinna: etniska enklaver blir inte så skoj att bilda om det leder till svält, att springa omkring och gapa om islam blir inte så skoj om det leder till svält, att som outbildad bonde från Afrika skaffa fler ungar än man någonsin kommer att kunna försörja blir inte så skoj om det leder till svält - och så vidare.

Men för att realisera en sån politik krävs att det faktiskt är möjligt för människor som vill att försörja sig själva, och här kommer alla arbetslösa svenskar in i bilden. Idag är inte det möjligt, skulle inte ens vara det om vi körde ut varenda invandrare, och därför tycker jag det är det mest angelägna problemet av alla.

Hur vägen dit ska se ut kan man diskutera, men först bör man i så fall bestämma sig för att självförsörjningen är nyckeln.

z999 sa...

@Nisse:
"Hur vägen dit ska se ut kan man diskutera, men först bör man i så fall bestämma sig för att självförsörjningen är nyckeln."

Vad tror du om att gå bakvägen och kolla vad folk jobbar för och sen försöka sänka priset på det (priset för boendet och mat till exempel)? Självförsörjning skulle i så fall inte handla om lika mycket pengar. Jag menar inte att det bara ska handla om statliga subventioner utan att verkligen kolla vad som driver upp priserna.

Johnny Skalin (SD) har tydligen tagit upp frågan om en global nolltillväxt.
http://sverigedemokraterna.se/riksdagen/wp-content/uploads/2011/06/rod2.png

Låter som en dröm jämfört med att det globala handlar om mindre än 10 företag som enbart strävar efter att utnyttja låglönesituationen globalt.
Nationell nolltillväxt tror jag inte på, har inte sett hållbara argument för det, men globalt är en helt annan sak.

Robsten sa...

Nu såg jag detta av dig Eric

"Rent allmännt. SD verkar måna om "den lille mannens" rättigheter. Dags att inte bara skjuta åt sidorna, utan mera uppåt ??"

Men snälla! Det är ju det vi gör, skjuter uppåt.

Robin Shadowes sa...

Varför flyttar du inte bort från den där sketa-hålan och låter dom ruttna? Även om många andra orter också blivit berikade så går det lättare att andas i mindre städer. Låt skiten implodera av sig själv. Det är bara en tidsfråga innan allting kraschar. Dessutom så är staden det mest sannolika målet för en terror-aktion i det här landet. Om det blir en vanlig bomb som ijulas är illa nog även om det skulle lyckas nästa gång men det kan lika gärna bli WMD och då kommer alla däruppe vara rökta i vilket fall som helst. Låt eliten gå under men alla schyssta borde lämna innan det blir försent.

ERIC SECHER sa...

En spännande debattrunda. Särskilt vändningen att immigrationspolitik kanske i första hand handlar om en annorlunda arbetsmarknadspolitik.

Att nationell nolltillväxt är ett orealistiskt projekt, men att global nolltillväxt är värt att överväga låter som en OERHÖRT upplyftande tanke !(z999)

Skjuta neråt eller uppåt ?
De flesta uppfattar nog att SD skjuter neråt, på de som redan ligger. Efter att ha följt den här sidan (och ditt förhållningssätt) ett tag så tror jag inte det.

Eric

Robsten sa...

har funderat på det Robin, men jag har ju jobb och bekanta här, såå...vi får se.

Robsten sa...

"Skjuta neråt eller uppåt ?
De flesta uppfattar nog att SD skjuter neråt, på de som redan ligger. Efter att ha följt den här sidan (och ditt förhållningssätt) ett tag så tror jag inte det."

Tack, då kan jag lämna jordelivet en gång med förättat ärende.