torsdag, mars 01, 2007

Fogde som partiledare?

Socialdemokraternas eftervalsanalys är väl den sämsta analys som någonsin sett dagens ljus, det talas om "att vi missade jobbfrågan", därför förlorade vi valet. Nu är det så att det viskades om detta redan innan valdagen, dagen efter valet var det en etablerad sanning. Detta är alltså vad socialdemokraterna kan prestera i form av en valanalys, en etablerad sanning som var allmän egendom redan dagen efter valet. Jag får en otäck känsla av att höga socialdemokrater är rädda för att obehagliga sanningar kan komma fram om man gör en ordentlig valanalys.

Lotta Fogde analyser valet och tiden efter valet samt Sahlin som partiledare. Hon har många bra synpunkter, hon skriver saker som jag redan skrivit dessutom, t.ex. att Alliansen i princip vann på walk over. Fogde snuddar i sin artikel vid något viktigt, nämligen det faktum att debatten handlar om mindre väsentliga saker samtidigt som man lämnar viktiga ideologiska frågor i tystnad. Det är partistrategerna som skall se till att rätt frågor belyses på rätt sätt, här misslyckades socialdemokraterna fullständigt. Fogde skriver,

- Där föreslog s avgiftsfrihet på dagis, medan föräldrarna bekymrar sig om sådant som personalomsättning, barngruppernas storlek, matens kvalitet och pedagogiskt innehåll. God dag, yxskaft!

Väljarna är alltså mer mogna och vuxna än den socialdemokratiska partiledningen! Detta mina damer och herrar, är inget annat än en präktig skandal. Media har inte analyserat denna enormt uppseendeväckande företeelse, att väljarna gör en djupare analys av samhället än den socialdemokratiska partiledningen. Bra Fogde att du lyfter fram detta

Fogde tar även upp detta med "snällismen", det borde vara uppenbart för en idiot att detta inte ger några röster, att folk vill ha fasta ramar som alla skall hålla sig till på lika villkor, att fusk med transfereringssystemen beivras o.s.v. Har detta solklara faktum gått den socialdemokratiska partiledningen fullständigt förbi? Fogde har också rätt i att Socialdemokraterna har ett guldläge att återerövra makten 2010, en medioker partiledare med mediokra medarbetare skulle sannolikt kunna erövra makten vid nästa val. Det Fogde missar är möjligen hur illa omtyckt Sahlin är som partiledare (det kanske hon vet i själva verket) och att det Socialdemokratiska partiet håller på att eroderas inifrån, att olika särintressen håller på att ta över partiet på kärnfrågornas bekostnad. Jag tror Alliansen har en god chans även 2010, Socialdemokraterna har redan bjudit på det, kommer det dessutom in ett nytt parti i riksdagen vid detta val så väntar ett totalt nederlag för Socialdemokraterna.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: