söndag, februari 25, 2007

En svensk Wallraff

En svensk journalist har gjort en Wallraff, alltså låtsas vara någon annan för att få insyn i ett företag eller organisation. Det är journalisten Olof Jönsson som blev medlem i Sverigedemokraterna i tre månader för att göra braskande avslöjande, likt Janne Josefsson kan man tänka, han som stoltserar mer journalistpriset och allting.

När man läser Jönssons artikel kommer det dock inte fram några riktiga avslöjanden eller skandaler. Jaha, SD i Sundsvall saknar lokaler och journalisten får träffa ordföranden på en hamburgerbar. Kostnaderna för invandringen tas upp, den uppges till den svindlande summan av 275 miljarder, det står inte vilket år detta skulle gälla. Personligen är jag av den åsikten att summan för flyktingpolitiken är mycket hög, dock inte så hög som ekonomen Jan Ekberg gör gällande. För några år sedan var vi några som ägnade vår fritid på att räkna med alla de kalkyler som fanns tillgängliga, vi kom fram till ungefär halva den summan Ekberg har kommit fram till. Vi är och andra sidan inga ekonomer. Men alla ekonomer kommer fram till olika resultat de också så jag vet inte.

Att SvD ger en reporter i uppgift att låtsas vara någon annan för att "få insyn" i en politisk demokratisk organisation är en mycket tveksam metod. Rent moraliskt kan det inte vara mycket bättre än att spionera på andra partier genom att logga in på deras interna nät, speciellt när man fått lösen genom en medlem i motståndarpartiet. Jag frågar mig var den stora skillnaden ligger? De som gick in på Socialdemokraternas interna nät blev offentligt hudflängda, trots att de tydligen fått lösenordet av en socialdemokrat, skall Jönsson hyllas som en hjälte som låtsas vara någon annan och ljuger om sitt yrke och uppdrag? Jag tycker personligen att Jönssons handlande är värre.

Dessutom minns vi väl fortfarande valstugereportaget, där medarbetare till Janne Josefsson pratade med bl.a. moderater om utlänningar och flyktingpolitik, var det moderaternas "rätta ansikte"?

Rättelse: Ekonomen som det talas om är med största säkerhet Lars Jansson, inte den som nämndes i artikeln i SvD och som jag nämnde här.

Andra bloggar om: , ,


Inga kommentarer: