lördag, juli 21, 2007

HEL


Försökt att lyssna på lite musik i sommar då tiden räckt till för detta, vilket den inte alltid gör under vinterhalvåret. En mycket intressant grupp är Hel. Bandet räknas normalt in till kategorin "Vikingarock" men som de själva säger på sin hemsida så är det mycket stora skillnader på Hel och de andra banden i denna genre. Hel kan inte jämföras med de andra banden av flera orsaker. Texterna är betydligt mer poetiska och subtila än vad de övriga banden ger uttryck för. Det är inte det vanliga brölet om Odin och Tor med andra ord (no offence). En annan avgörande skillnad är de två kvinnliga sångarna, Ulrica och Malin Pettersson, de ger en helt annan dimension åt musiken än när man ibland tycker sig höra självaste Tor dåna ut från högtalarna. Att kombinera denna tunga rockmusik med dessa båda kvinnliga sångerskor var ett mycket lyckat drag, det ger en helt annan dimension åt musiken, lägger man till de poetiska texterna så förstår man att denna grupp inte riktigt passar in i det vanliga facket av Vikingarock. Mer finns att läsa på deras hemsida, det är ingen idé att jag upprepar det här men ett litet smakprov kan avnjutas HÄR.

Jag har uppgifter på att bandet har upplösts och att en del av medlemmarna spelar i Völund Smed, det är synd men bandet hann i alla fall ge ut fyra plattor. Jag tycker den bästa plattan är "Bortglömd tid" från 2002, skall ni chansa på att köpa en platta tycker jag ni skall satsa på den.


ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

7 kommentarer:

Anonym sa...

En underbar grupp. Sången om frihetshjälten Engelbrekt får det nästan att tåras i en sann nationalists ögon. Är du säker på att gruppen lagts ner?

Robsten sa...

Ja tyvärr, de uppträder t.ex. inte på kuggnäsfestivalen utan där uppträder Völund Smed, som innehåller delvis samma medlemmar. Jag undrar vad (syskonen?) Pettersson gör nu, de som sjunger så fint i Hel. Om ni någonsin läser detta (flickor) kan ni väl skriva en kommentar.

Erik Hellsborn sa...

Personligen tycker jag att "Det som varit är" är den bästa skivan. Det är också den skiva som Hel själva säger visar upp deras egna "sound" bäst. Detta då det var den enda skiva som inte gavs ut av Ultima Thule/No shame, där UT-grabbarna var med och bestämde hur låtarna skulle remixas i studion.

Robsten sa...

ja, det är den enda skiva jag inte har av dem. Får väl köpa den i höst, just nu är kassakistan tom tyvärr,-)

Robsten sa...

jag sitter och lyssnar på "blodspår" just nu. Nä jag gillar UT:s "remixing", det är tungt, hårt och brutalt, detta mixat med de kvinnliga ljusa rösterna blir jäkligt bra, jag gillar det.

Tales of Origin sa...

Vad kul att hitta den här tråden! Fick tipset av Stefan som spelade bas i Hel. Malin och jag (Ulrica) sjunger fortfarande tillsammans. Numer i ett band som heter Tales of Origin. Vi har en medeltidsrock-inriktning med texter på engelska. Vi samarbetar med musiker som spelar nyckelharpa, flöjt och fiol, men stommen i bandet består av Adde (gitarr, bas, trummor, keyboard), Malin och mig på sång. Vi släpper vår promoskiva vilken dag som helst så kolla gärna in oss på www.myspace.com/talesoforigin eller www.talesoforigin.com

Ha det gott!

Hälsningar Ulrica Pettersson f.d. sångerska i Hel

Robsten sa...

Kul att du tittade in Ulrica. Kan knappt tro att jag skrev ovanstående recension, men jag har alltid gillat er musik, just av de orsaker jag skrev ovan.
Ja få surfa in där, kanske blir det lite mer reklam här då, ha, ha.