söndag, juli 15, 2007

Hur farligt är det i Irak?

Låt oss vara ärliga, detta ämne är något man tvekar länge att ta upp. Påstår man att det inte är så farligt så kommer reaktionen som ett brev på posten, "vem är du som sitter i det säkra Sverige att säga något sådant?" Ja det ligger ju något i det förstås, praktisk erfarenhet är nödvändigt många gånger för att kunna uttala sig säkert om saker man inte har full koll på. Varken jag eller de flesta andra som uttalar sig i än den ena eller andra riktningen har full koll på hur farligt det är i Irak. Låt oss också vara överrens om att de bilder som kablas ut över världen efter dessa fruktansvärda bombattentat är avskyvärda och många tragedier utspelar sig, främst i Bagdad. När föräldrar förlorar sitt barn eller när en make förlorar sin livskompanjon så är det en enskild tragedi som inte ens kan mätas i någon känd skala överhuvudtaget. Det är inte ofarligt att bo och leva i Irak, det råder en förhöjd risk för allmänheten att leva i främst Bagdad, det torde stå utom allt tvivel. Men är det en "väpnad konflikt" som ger rätt till asyl och är det så riskfyllt att man i alla fall borde få asyl? Nej menar jag bestämt. Det råder inget inbördeskrig och de attentat som sker är mer eller mindre slumpartade. De amerikanska trupperna har i princip kämpat ner allt verkligt väpnat motstånd av större mer välorganiserade grupper. Det är dessutom inte en enskild grupp som förföljs systematiskt utan konflikten står mellan jämnstora grupper där Al-Queda verkar vara inblandad. Det råder i princip lika stor hotbild mot alla Irakier, detta beroende på att en hatad diktator som vi alla avskydde mer eller mindre blev avsatt. Det är väl inte så att vi skall önska denna hatade diktator tillbaka, bara för att få ordning i landet och slippa flyktingströmmen?

Hur stor är då denna risk som gemene man i t.ex. Bagdad löper? Svårt att säga, det enklaste är att jämföra med hur många som dör i trafiken per år. Det är omöjligt att få sådana siffror från Irak men jag skulle tro att antalet omkomna från trafiken inte är så mycket lägre än de som faller offer för bombattentat, men om någon har adekvat statistik så skall jag gärna publicera den här, oavsett resultat, det är ett löfte. Ni kanske inte tror det men under Vietnamnkriget så dog det faktiskt fler människor i trafikolyckor i USA under den tid som kriget pågick än i direkt strider.

Dessutom löper det envisa rykten om Irakier som åker hem på semester, även till Bagdad. Min uppfattning är glasklar, är det inte farligare än att ett antal familjer frivilligt semestrar i ett land så råder inte sådana förhållanden att det ger rätt till asyl. Nu senast läste jag i DN att ett antal familjer satt fast i Syrien och Jordanien efter att de medvetet åkt iväg med ogiltiga pass. Men var har dessa familjer varit någonstans? Har de hälsat på sina flyende släktingar i Syrien eller har de hälsat på hemma i Irak? Svårt att veta, media hjälper ju inte direkt till att räta ut frågetecknen. Klart är att det inte går direktflyg till Irak längre och att de som åker dit måste mellanlanda och byta flyg någonstans.

Som kuriosa kan jag nämna att trafiken till Mellanöstern och kanske Fjärranöstern måste vara mycket stor. Såg en resebyrå på Valhallavägen som enbart har alla skyltar, all information, alla broschyrer enbart på arabiska eller persiska, inte ett svenskt eller engelskt ord när jag gick förbi denna resebyrå. Därmed kan väl kundkretsen identifieras ganska klart, byrån ligger förresten ett stenkast från den Irakiska ambassaden.

ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

8 kommentarer:

Robsten sa...

Jag tog bort min sista artikel som väl får ses som ett överdrivet lekande och riskerade att dra ner seriositeten allvarligt på denna blogg. Jag bjuder i stället på lite musik här:
Thicker-than-blood
Få se om detta fungerar nu.

Nonoshe sa...

Definition av inbördeskrig; "en situation där det förekommer våldsanvändning av en viss intensitet. Någon formell krigsförklaring behövs inte för att det skall anses vara en väpnad konflikt". Grupperna som slåss mot varandra måste tillhöra samma land, och det gör det väl här eller?

1. Enligt statistik från FN, dödades 34 452 civila under 2006 i Irak. FN:s hemsida hittar du på www.un.org
2. I trafiken dog 440 personer i Sverige under 2006. Det kan du hitta statistik på www.ntf.se

3.Ingen åker på "semester" Bagdad. De som åker dit åker antingen för att engagera sig politiskt för ett bättre Irak, eller för att träffa sina släktingar som de inte har sett på åratal. De riskerar sitt liv för att träffa sina nära och kära för eventuellt sista gången.

4. Dessa resebyråer som du talar om, vet du inget om, för du förstår varken arabiska eller persiska. Därför kan du inte sitta och gissa dig fram i ett mörker av okunskap. Dessutom kan vi väl enas om att det inte är krig i hela mellanöstern eller och människor borde få åka vart de vill!

Så snälla du, innan du börjar tycka till höger och vänster kan du väl sätta dig och studera statistiska fakta och inte välja lösryckta kommentarer som passar ditt sinnelag.

Robsten sa...

". Enligt statistik från FN, dödades 34 452 civila under 2006 i Irak."
Ursäkta men kan du inte ge en riktig 1.länk till det då? Din länk var värdelös, går till FN:s huvudsida. Enligt dina siffror skulle det då 100 om dagen vilket verkar vara väl högt.
2 Det var hur många som dog i trafiken i Irak, naturligtvis. Irak har en något större folkmängd, nämligen 28 miljoner.
3. "De som åker dit åker antingen för att engagera sig politiskt för ett bättre Irak."
Jättebra!
"eller för att träffa sina släktingar som de inte har sett på åratal"
Det är semester.
4. "Dessa resebyråer som du talar om, vet du inget om, för du förstår varken arabiska eller persiska"
Nej, jag vet inget om dem, det skulle vara intressant att få veta mera. Nä, jag förstår inte arabiska eller persiska, men jag såg att de skrev alla information, alla skyltar, och allt annat på det språket, men jag såg inte VAD det stod, det är riktigt, antagligen var det reseinformation, en avanserad gissning. Det jag reagerade på var att det inte fanns någon information ens på engelska, och det lilla vän, det är fakta.

Jag tycker inte att vi bör ge asyl till flyktingar från Irak, vi är väl i princip det enda landet i Europa som gör det, bara det är faktiskt ett skäl i sig. Dessutom löser vi inga problem med att folk flyr från ett land som det väl är meningen att de skall bygga upp?
Kvoten är fylls för Sveriges del, vi har Tensta Rinkeby, Norra Botkyrka, Rosengård med mera. Jag vill som svensk medborgare inte ha flera etniska enklaver av det snittet, kan du förstå det? jag vet vad du tycker, jag har varit inne på din blogg och läst vad du tycker, man jag tycker inte som du, kommer aldrig att göra det, jag har sett lite för mycket i detta land.
Regeringen ljuger dessutom, har du lite intelligens borde du fatta det, de flesta invandrare kommer aldrig få ett jobb (tyvärr) som är arbetslösa nu (och som kommer och inte är högskoleutbildade) vi är inne i den mest brinnande högkonjuktur vi sett sedan IT-bubblans dagar, härifrån kan det bara gå nedåt, lagom till nästa val är det väl riktigt illa, jag tycker på sett och visatt det är bra, det är så mycket svårare att ljuga och inge falska förhoppningar under en lågkunjuktur.

Anonym sa...

Det här ämnet har du verkligen inte en susning om. 100 dödsoffer i Irak om dagen är knappast en underdrift. Både Sunni- och Shiamuslimska grupper använder sig av dödspatruller. Polisväsendet är infiltrerat av Shiamiliser. Extremistiska sunnigrupper fortsätter med bombattentat riktat mot civila. Den amerikanska militären, som aldrig gjort sig känd som vidare finkänslig, orsakar många civila offer i sin jakt på upprorsmän, och i takt med att soldaterna blir desillusionerade så ökar våldet mot befolkningen. Förra året uppskattades Irakkriget ha krävt 655 000 människors liv i en undersökning. Det var innan man hade börjat tala om det som ett inbördeskrig, sedan dess har det blivit mycket värre. Skulle undersökningen göras om idag så skulle den antagligen vara en bra bit över miljonen. Relevant länk:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/6495753.stm

Robsten sa...

Så det skulle ha dött 350.000 människor på ett år i eldstrider och bombattentat på ett år menar du? Det tror jag inte på, det skulle förövrigt vara 1000 människor per dag. När siffran 650.000 nämns så inberäknar de ju hela det s.k. kriget, även invasionen.

Berit sa...

Iraq Body Count.
I rapporter används ordet "casualities" vilket omfattar både sårade och döda.
Det verkar inte finnas någon pålitlig informationskälla och det är omöjligt att sortera mellan vad som är militära och civila casualities ; det finns en stor partiskhet när man publicerar siffror.
Jag misstänker också att i de uppgifter man får om alla döda i landet ingår också de som dör av ålderdom, sjukdomar och bilolyckor som du nämnde.

Robsten sa...

Ja, detta är nackdelen med att alla siffror och alla uppgifter och undersökningar politiseras, Jag skulle vilja säga att det gäller alla riktingar, vad man en har för åsikt så friser man uppgifterna åt sitt håll. Nu är det så att vi inte tror på några siffror längre, vi vet att alla siffror är framtagna med hänsyn till uppgiftslämnarens politiska agenda, tyvärr. Ett barn borde kunnat förstå att detta skulle bli resultatet till slut.
Egentligen spelar dessa siffror mindre roll, jag anser inte att det är någon lösning att fly landet, det är väl meningen att det skall bli stabilt och återuppbyggas? Vi minskar ju inte dödstalen genom att ta emot flyktingar, det är ju bara andra människor det drabbar än just de som har möjlighet att fly. jag tror ju inte att vi räddat ett enda människoliv genom flyktingmottagningen (skulle vara om en grupp siktat in sig på en speciell person som den med alla medel vill ta livet av, då skulle det tjäna sitt syfte att fly och där skall de väl räknas som flyktingar) det är bara någon annan som drabbas. En långsiktig och stabil lösning måste innehålla annat än att alla vettiga personer flyr landet, det säger sig själv.

Anonym sa...

ja du pratar på bara, du sitter i ditt trygga värld och kanske super dig full om inte bussen kom i tid, så håll dig borta från detta ämnet om du kan snälla, såra inte mer folk som vet vad händer där, jo faktist det är ju säkra svenska bommber som amrikanska soldater som använder där, så var säker att det går stilla till att folk dör och du sitter här och med dina löliga komentarar,