fredag, juli 20, 2007

Vi granskar Folkpartiet


Ja, Folkpartiet har ju profilerat sig genom att sätta krav på invandrare av olika kategorier. Inför valet 2002 tog partiet massvis med röster genom att komma med förslaget om språktest för de som vill ha medborgarskap. Man kan så här efteråt analysera hur banbrytande förslaget egentligen var, i de allra flesta västländer anses det som självklart att man skall kunna språket för att bli medborgare. För den vanlige väljaren så framstår det som lika självklart, för en majoritet av de invandrare som varit ett tag i vårt land så är det också själklart. Det Folkpartiet egentligen gjorde var att de sade att jorden är rund. Hade de borgerliga vunnit valet 2002 är det väl ändå tveksamt om Folkpartiet fått igenom sitt krav. De är nämligen med i Alliansregeringen just nu, sitter med i regeringen. Jag har hört väldigt lite om kravet att man skall kunna språket för att bli medborgare, driver FP det kravet överhuvudtaget? Hur skall vi väljare veta det? Jag frågade folkpartisten Mattias Sundin detta och han svarade ungefär att, "du har ingen aning om vad vi förhandlar om bak lyckta dörrar", (nu citerade jag faktiskt inte Ultima Thule utan Mattias Sundin) nä det var väl lite min poäng också.

Inför valet 2006 så hade Folkpartiet klatschiga blå valaffischer med budskap som "språktest genomfört", det var en massa andra affischer som lovade saker som "genomförda". Jag har haft lite svårt att leta upp affischerna som användes inför valet. Det är tydligen inte populärt att spara dem efter valet av någon orsak. Det skulle verkligen vara roligt att kontrollera vad som efter fyra år verkligen är "genomfört". En sak som definitivt inte kommer att vara genomfört är språkkravet. En sak de har chans att förverkliga är att minska stöket i skolan, vi får se hur de lyckas.

Vad står det då i Folkpartiets program? Jag måste erkänna att en del saker förbryllar mig och jag kan inte riktigt förstå exakt vad de menar med t.ex. "Införa en jobb- och utvecklingsgaranti som ger möjlighet – och skyldighet – att arbeta". Skyldighet att arbeta har väl alla egentligen, de enda som inte verkar omfattas av denna skyldighet, i praktiken, är de Folkpartiet talar om. När har de tänkt införa denna garanti, jag har inte hört ett ord om denna garanti. Nästa sak de vill genomföra är " Ge makt åt invandrare att själva forma sin framtid här i Sverige". Kvalificerat snömos, vadå för makt? Hur skall det gå till? Alla medborgare i en nation skall ha samma möjligheter och skyldigheter att forma sin framtid, gör man avsteg från det (om det ens är möjligt) är man ute på ett sluttande plan.

Nästa förslag som Folkpartiet står för är "Ha en human flyktingpolitik". Vad står human för? Vi misstänker med dagens politiska språk att det är lika med en generös flyktingpolitik, precis som vi nu har således. I annat fall så betyder satsen ingenting, få partier går ut och säger att de vill ha en "inhuman" flyktingpolitik. Det finns två vägar, en restriktiv flyktingpolitik och en generös sådan, Folkpartiet väljer i stället att använda ordet "human" för något av de andra två orden. Dock kan inte ordet "human" misstolkas i detta sammanhang.

Vidare står det i programmet,

- Under flera år har integrationsproblemen växt i Sverige. Människor som kommer hit blir försatta i vanmakt. Isolerade och passiviserade görs de till bidragstagare som hålls utanför arbetsmarknaden. Det ska vi ändra på. Arbete och språkkunskaper är nyckeln.

Ja det låter ju bra, men HUR skall ni ändra på det? Arbete säger ni, vi är mitt inne i en högkonjunktur av sällan skådat slag, ändå har vi 290,000 arbetslösa enligt de regler för beräkningar som EU föreskriver. Så hur skall dessa människor få ett arbete? Åtgärder för att förbättra språkkunskaper för nyanlända flyktingar har gjorts, ja Sabuni har gått så långt att hon tänker införa en bonus för dem som deltar i den undervisning det borde vara en självklarhet att genomföra. Vi får se hur effektiva dessa metoder visar sig vara.

Vidare står det på flera ställen i Folkpartiets program att de tycker " att samhället ska ställa samma krav på invandrare som på alla andra". Grattis Folkpartiet, ni har ännu en gång förklarat att jorden är rund. Precis alla jag pratat med tar det som så självklart att man skall ställa samma krav på invandrare som alla andra så man undviker att nämna det, det vore ju i princip rasistiskt att inte omfattas av denna självklara åsikt och insikt. De enda i hela Sveriges land som inte förstått detta är möjligen riksdagens ledamöter.

Sammanfattar vi var Folkpartiet står så vill de även i fortsättningen ha samma generösa flyktingpolitik vi haft de senaste decennierna. De vill dessutom ställa några krav på flyktingar som i princip hela den svenska befolkningen, flyktingarna själva samt övriga europeiska länder anser som självklara. Det mest förvånande är faktiskt att inte alla riksdagspartier ställer exakt samma krav som Folkpartiet, en förkrossande majoritet av Sveriges befolkning (även de som vill ha en generös flyktingpolitik) anser att dessa krav är självklara.


ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

7 kommentarer:

z999 sa...

Det var ett välbehövligt inlägg Robsten.

Robsten sa...

Tack! Jag får ibland en obehaglig kuslig skräckfilmskänsla att några av "de våra" drar lite åt det folkpartistiska hållet, säkert bara ett utslag av överdriven misstänksamhet.

Sven-Olof sa...

Känslan är nog inte helt ogrundad. Folkpartiet bedriver en aktiv kampanj "språktestdebatten" ett varv till. Det funkade förra gången för dom, troligvis hoppas de svenska folket inte genomskådat deras avsikter. De har helt klart siktet inställt på SD:s potentiella väljare. Men deras asiketr är inte ärliga. Dt är et politiskt spel, som det är upp till oss att avslöja. Sd måste behålla initiativet i debatten.
har själv skrivit om ämnet på min blogg: http://svennessanningar.blogspot.com/2007/07/sprktestdebatt-ett-varv-till.html

Mvh Sven-Olof

Sven-Olof sa...

Hm..borde lära mig att korrekturläsa mina kommentarer.....

z999 sa...

Robsten:
"Tack! Jag får ibland en obehaglig kuslig skräckfilmskänsla att några av "de våra" drar lite åt det folkpartistiska hållet, säkert bara ett utslag av överdriven misstänksamhet."

:-)
****LOL****

Anonym sa...

Herregud, det är ett partiprogram. Alla partiprogram är fyllda med floskler, snömos och utsvävande formuleringar. Knappast något unikt för Folkpartiet.

Anonym sa...

Maria Leissner JO-anmäldes nyligen av 70 % av romerna. Maria Leissner JO-anmäls av Sveriges romer för underlåtenhet att besvara allmän förfrågan om offentlig handling, underlåtenhet att lämna ut offentliga handlingar enligt den grundlagsskyddade Tryckfrihetsförordningen, samt felaktiga och ifrågasatt kränkande uttalanden i TV och Radio.

Anmälans diarienummer: 6558-2008