tisdag, juli 17, 2007

Birka del 2

Birka var en handelsstation, knutpunkt för farleder och en verkstad där man tillverkade produkter som senare skulle säljas till utländska köpmän. Råvaror och halvfabrikat fraktades dit på vintern över isen, därefter bearbetades materialet till färdiga produkter som sedan fraktades iväg. Denna handelsstation var som alla förstår ett begärligt byte för rövare och Birka försvarades av inhyrda soldater. Vapen av olika slag har hittats och repliker av dessa högkvalitativa vapen kan skådas på Björkö i dag.För barnen, de får själva gjuta diverse krimskrams. Det håller dem sysselsatta om inte annat.
Mer krimskrams, en del verkligt snygga saker samt äkta järnålderspärlor från 900-talet säljs, då kommer pärlorna från Ryssland. Vår kulturminneslag förbjuder handel med sådana pärlor.


Nu pratar vi allvar pojkar och flickor. Dessa svärd skall vara exakta repliker av de svärd vikingarna använde. De är ytterst välgjorda och fina, jag kom på mig själv med att drägla. Svärden är av damaskussmide och mycket tunga, jag själv kände på svärden (svingade dem lite faktiskt) och en normal svensk kontorist har problem att ens lyfta dessa svärd. Vikingarna var starka, tro inget annat.


Dessa spjut är gjorda för en sak, att förgöra fienden slutgiltigt. Det vänstra spjutet är ett handspjut och är ytterst välgjort och tillverkat i damaskussmide. Det högra är ett kastspjut och är av en enklare modell.
Vikingarustning som de verkligen såg ut, inga horn således. Stoppningen var nödvändig p.g.a. den oerhörda kraften i ett slag av dåtidens tunga svärd. Tog enligt tillverkaren ett halvår att göra. Inget för Stureplan.
ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

Inga kommentarer: