torsdag, juli 19, 2007

Några frågor kring de ensamma flyktingbarnenDet är naturligtvis många tragiska människoöden bland de barn som kommer ensamma, deras mamma och pappa kanske har omkommit eller de har på något sätt förlorat sin familj. Men man kan till slut ändå inte låta bli att börja undra vad som är bakgrunden och under vilka förhållanden som dessa barn kommer hit. Man reflekterar ju också över att strömmen av dessa barn verkar vara ganska konstant och ihållande år efter år, oavsett var konflikterna sker. En annan reflexion är att inte media tar upp de många frågor som finns kring dessa barn, är det inte dags att allmänheten får en smula information kring de förhållanden som denna flyktingström sker?

Var ifrån kommer dessa barn? Är det samma länder och vad är det för förhållanden i dessa länder? Det står inget om det i dagens artikel i DN, inte i de andra artiklar jag läst i ämnet heller. Om nu barnen förlorat sina föräldrar, vem är det då som betalat för resan hit? Vem har ordnat resan? De flesta barn under 18 år kan knappast ordna sådant själva, de har inga pengar och de vet väl inte att det finns ett land som heter Sverige. Är det släktingar som ordnat och bekostat resan? Vore det inte bättre att barnet togs om hand av dessa släktingar i sitt hemland, jag menar om vi verkligen skall se till barnens bästa och inte blanda in politik?
Om barnet har sina föräldrar kvar i livet så är det väl där barnen hör hemma, då skall väl barnet skickas hemma till sina föräldrar, något annat är ju brottsligt. Vi kan ju inte ta emot barn som har sina föräldrar kvar i livet, det bryter mot alla principer vi har inom landet och måste ses som fullständigt oacceptabelt, det är snudd på rasism att utgå från att utländska föräldrar är oförmögna att ta hand om sina egna barn när vi tar det för självklart att svenska föräldrar skall göra det

In DN står det,
- Därutöver bor cirka 400 barn hos släkt och vänner spridda över hela landet

Ytterligare ett märkligt förhållande, de ensamkommande barnen har i en hel del fall släkt och vänner i vårt land redan. Jag tror det vore välgörande med lite mer information kring dessa barn, hur går det egentligen till när de kommer hit? Vilka är förutsättningarna, och hur ser det ut i deras hemförhållande innan de ger sig iväg

Vidare står det i DN,
- Migrationsverkets nye generaldirektör Dan Eliasson hotar med att hänga ut de kommuner som vägrar ta emot flyktingbarnen i en stor tidningskampanj

Så var det med det kommunala självstyret alltså. Hur kan Eliasson vara säker på att kunna ”hänga ut” kommuner i en stor tidningskampanj redan i förväg? Det är jag mycket nyfiken på, har han redan talat med landets tidningsredaktioner och har de lovat att ställa upp? Då kanske samma tidningsredaktioner kunde ge lite mer information om dessa barn och fullgöra sitt journalistiska uppdrag. Förövrigt har jag redan ”hängt ut” vissa kommuner som är några av Sveriges rikaste men inte tagit emot några flyktingar alls, Danderyd och Vellinge är sådana moderatstyrda kommuner, men där tvekar kanske Eliasson.

Länk DN


ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

15 kommentarer:

politisktinkorrekt sa...

Tidningarna och tv bedriver inte journalistik utan politiska kampanjer i flyktingfrågan.

Man kan fråga sig varför inte Danderyd skall tvingas ta emot fler flyktingar?

Eller varför inte bygga en flyktingförläggning intill Göran Perssons nya hus i Sörmland?

För de som vill ha bra information om asylmissbruket och det politiska spelet rekommenderar jag
Merit Wagers blogg

Anonym sa...

Varje dag står det i medierna om olika utfall från Billström, Sabuni med flera mot kommunerna för deras "dåliga flyktingmottagande".

Det här ökade trycket mot kommunerna för att ta in mer "flyktingar" är dagens viktigaste fråga.

Man ska komma ihåg att det så omhuldade så kallade "kommunala självstyret" i Sverige i allt väsentligt är en statsvetenskapligt väl belagd myt. Det är ett "självstyre" helt på statens villkor. Så frågan är vilka nya regler och påtryckningar som är på gång mot kommunerna från statens sida just nu, eftersom kommunerna inte verka vilja vika sig lika lätt som vanligt.

Frågan är så stor och komplex att jag inte orkat ta mig samman att posta i detta otroligt viktiga ämne ännu.

Väldigt bra postning, Robsten.

Gustafsson
http://gustafssonisaffle.wordpress.com/

politisktinkorrekt sa...

Disclaimer: fredagkväll och jag har intagit x antal aperitifer,
vilket säkert sätter sin prägel på min formuleringsförmåga: nå, det är intressant att "anonym" beskriver den kommunala flyktingmottagningen som "dagens viktigaste fråga".
Javisst, är det sarkastiskt menat, men inte så långt från sanningen om hur de som verkligen, verkligen bestämmer resonerar, vilket är fruktansvärt skrämmande. Är invandringen ett slags sekulär religion, som man måste skrapa på foten inför?

"Anonym" och vi andra är svikna i denna komplexa, mångfasetterade fråga av de som har större makt än vi och alla andra vanliga svenskar (och invandrare).

Det är omoget, ansvarslöst och helt förskräckligt. Hanteringen av den här frågan kommer att hånas lika mycket som den feghet som ledde till den tyska permittenttrafiken under andra världskriget genom svenskt, ärelöst territorium!

Robsten sa...

Jepp, och du vet svaret på din fråga. Nå ha så trevligt med den flytande varan. Själv har jag lite feber och muskelvärk, funderar på en 4a whisky, i rent medicinskt syfte naturligtvis.

Robsten sa...

Ääähh, jag var så sugen på något rökigt för en gångs skull, så tittar jag i barskåpet och har bara irländsk kvar, typiskt, när man för en gångs skull ville ha något rejält:-(

Robsten sa...

Återigen, i rent medicinskt syfte naturligtvis;-)

Andreas sa...

Haha, man behöver väl inte hitta på ursäkter för att ta sig en jamare då och då heller! Drick av hjärtats lust för att det är gott, och skäms inte över det! =)
Lyssna på Eddie Meduzas låt "Jag måste till systemet" för en rolig text angående svensken och hans/hennes svepskäl när en grogg ska tas! Usel musik, men texten är träffsäker och rolig! =)

Robsten sa...

Right Andreas, det hela var på humornivå. Meduza lirar lite ihop med grabbarna från Vikingarock har jag sett.

Andreas sa...

Förresten, angående ditt intresse för just s.k. "Vikingarock" eller rockigare/hårdrockigare musik med historiska texter och liknande, så kan jag rekommendera några band. Hårdrock och metal med folkmusikinfluenser i de flesta fall, men i en del fall snarare folkmusik med rockiga influenser. Samtliga band är svenska, norska eller finska. Inget av banden är att betrakta som "vit makt-musik".

* Gåte
* Gjallarhorn
* Thyrfing
* Storm
* Korpiklaani
* Finntroll
* Ensiferum
* Tyr (som är från FÄRÖARNA av alla ställen! De har flera texter på * Färöiska.)
* Amon Amarth
* Vintersorg
* Otyg
* Intrigue (jag TROR de heter så.. de kan också heta Orbina. Det är metal med jojk-sång!)
* Lumsk

Robsten sa...

Intressant Andreas, tack för tipsen
Gjallarhorn
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gjallarhorn_(musikgrupp)
Thyrfing
http://sv.wikipedia.org/wiki/Thyrfing
http://www.thyrfing.com/

Ja, jag lade ut liote infolänkar här, måste kila nu tyvärr, annars hade jag fortsatt.

Anonym sa...

Hej Robsten!
Jag läste ditt inlägg ang ensamkommande flyktingbarn och såg att du hade en hel del frågor. För att få svar på dessa skulle jag råda dig att ta ett frivilligarbete på Röda Korset där du ett par timmar i veckan kan få arbeta med dessa barnen och därmed få svar på dina frågor. Pga min tystnadsplikt kan jag inte svara på dina frågor men jag kan iaf avslöja att dessa barnen inte valt att åka till Sverige - de har hamnat här av en slump på deras resa som väldigt sällan består av något flygplan. Vidare info kan du hitta på Migrationsverket.se, sydsvenskan.se och många många fler.

Robsten sa...

Kommer nog inte att jobba för RK. Däremot så har jag varit på föreläsning för de som faktiskt jobbar på området. Tycker inte du att barn skall vara hos sina föräldrar då? Du kan säga betydligt mer utan att bryta mot någon tysdnadsplikt, du uttalar ju dig inte i enskilda fall.

Anonym sa...

Hej

Hade jag haft tid att svara på dina frågor hade jag gärna gjort det men tyvärr har jag några föräldralösa barn som jag istället tänker rikta min uppmärksamhet åt. Deras föräldrar har nämligen dött i krig och kan därför inte ta det ansvaret. Som sagt, besök iaf lite fler websidor, där står mycket om var barnen kommer ifrån och hur situationen ser ut i dessa länderna. De ska nog ge dig tillräckligt med förståelse kring varför de är här. Du kan ju också alltid ringa någon av hjälporganisationerna som arbetar med detta, de brukar ha väldigt bra insyn i ämnet.

Robsten sa...

Men om de nu är föräldrarlösa, vilka betalar resan hit då? Släktingar?

Anonym sa...

De som har tur har fått resan betald av nån släkting, men de är få som lyckats med det. Man får ej glömma att barnen smugglas hit, bla i gömda utrymmen i lastbilar och på lastfartyg, och flera av dem har oturen att bli stoppade i tullen i andra länder där man inte tillämpar FN:s barnkonvention. Vad som hänt med dessa barnen är det nog få som vet, vissa sitter förmodligen i fängelse. Hoppas du fått svar på några av din frågor nu. Ha det så bra