lördag, juli 21, 2007

Stopp för kränkning


En konstnär i Karlstad har ställt ut sina alster, bland dessa alster fanns tydligen tre teckningar av Muhammed i form av hund. Arrangörerna vaknade till sist och reagerade kraftigt på den kränkning dessa teckningar ger uttryck för, så här står det i SvD,

- Vi förstod först inte allvaret. Nu vet vi att det är en oerhörd kränkning att framställa profeten Muhammed som hund, säger Märta Wennerström, utställningsansvarig.

Äntligen! Äntligen har människor förstått att man inte kan kränka hundar hur som helst. Hunden är människan bästa vän, i vårt kulturella område i alla fall. Att det gått upp för det stora flertalet att man inte skall kränka dessa djur är en stor framgång och vi kan inte annat än glädjas åt detta kloka beslut. Jag har hört att i vissa delar av världen betraktas hundar som smutsiga, det måste vara illvilligt förtal och fördomar, inget att tro på med andra ord. Skulle ett sådant synsätt praktiseras i vårt kulturella område så skulle det ju vara en mycket allvarlig kränkning av vår egen kultur, men det förekommer säkert inte som alla förstår.

Länk SvD


ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

11 kommentarer:

Berit sa...

Underbart!

janne sa...

Haha Bra att du för hundens talan,det
är ju speciellt allvarligt att kränka
liv som inte kan försvara sig

Robsten sa...

Jepp! det var min tanke. Och tack Berit, jag tyckte nog jag fick till det lite extra här.

Sven-Olof sa...

Här har du en av Hundarna...

http://www.vilks.net/?p=901#comments

Robsten sa...

Jamen! En barnteckning i stort sett, ja herregud, jag fattar ingenting faktiskt.

Robsten sa...

He, he, en rolig grej. En av de personer som tyckte det var en god idé att censurera utställningen och inte visa de omtalade skapelserna för att inte kränka islamisterna, har själ publicerat verket med Muhammed som jycke,
http://kronbergskrattarochler.wordpress.com/2007/07/21/yttrandefrihet-till-varje-pris/

Hmm....vad är logiken i det?

Nils Dacke sa...

En utmärkt vinkling, Robsten och dessutom helt riktig sakligt sett. Det torde nämligen vara svårt att hitta någon hund så depraverad som Muhammed. Se bara här http://www.islamundressed.com/B-Diary%20of%20Muhammad.htm där de flesta av "profetens" dåd finns listade med erkända muslimska källor.

Marthin sa...

Jag var inne på "kronbergskrattarochler", och det var skrämmande med vilken tydlighet man väljer att arbeta emot det så kallade svartmålandet av muslimer. Exempel på judehat och islamhat, samtidigt som det är med total vägran att ens nämna de många judehatande karikatyrer man ofta stöter på i islamsk press.

Avdelning:
"Här var det visst någon som lyckats förtränga hur antisemitismen visat sig att öka på sina håll i väst?"

alternativt

"Här var det visst någon som sörjer Mulla Pigg´s död"

z999 sa...

Marthin:
Håller med dig.
...och
"Jag var inne på "kronbergskrattarochler","

Det där skrattet och leendet ger mig en bild av en person med det där leendet som man får när man har en sån där överlägsen von-oben attityd och ser sig själv som allvetande och alla andra som dumskallar. Det är rätt många av antirasisterna som har den där attityden. Man såg den hos moderaten slingman när han sa att Jimmie Åkesson har lärt sig riktiga politiska ord.

Berit sa...

Är det någon som vet om konstnären får statliga bidrag till sitt uppehälle?
I så fall har vi en "conflict of interest" här

Marc sa...

Janne,
Du skriver att:
"...det är ju speciellt allvarligt att kränka
liv som inte kan försvara sig"

Men kan Mohammet det?