onsdag, september 05, 2007

Arla till attack mot Nerikes Allehanda

Som bekant har pengar en tendens att gröpa ur människors moral. Arla-höjdaren Bengt-Erik Berglund är beredd att inskränka yttrandefriheten för att det kan leda till bojkotter av Arlas varor (vilket skedde i samband med Jyllandspostens karikatyrer):

"— Nerikes Allehanda gömmer sig bakom yttrandefriheten för att kunna begå brott som hets mot folkgrupp och brott mot rikets säkerhet.

Det säger Bengt-Erik Berglund, ledamot i Arla-Foods högsta beslutande organ, med anledning av teckningen på Muhammed som rondellhund.Bengt-Erik Berglund drar paralleller till Jyllandspostens Muhammedbilder, en publicering han kallar nidingsdåd. Han förklarar att den efterföljande bojkotten av mjölkprodukter i muslimska länder för hans del innebar en förlust på 100 000 kronor.- Det är klart att jag som lantbrukare delvis talar i eget intresse men jag är säker på att Arlas styrelse har samma uppfattning som jag."

Vilken otrolig inställning! Finns det inte andra värden här i världen än pengar? Berglund är uppenbarligen beredd att både sälja ut yttrandefrihet och heder för några ynka kronor. Skäms han inte över att sälja ut sig inför hot från intoleranta människor?

Han fortsätter i samma bedrövliga anda:

"- Men jag hörde talas om att Lars Vilks inte fått med bilder av Muhammed på någon utställning och undrade varför han sysslade med sån skit. Förstår han inte hur människor i Mellanöstern tänker, att det underblåser en hätsk och farlig stämning..."

Det är klart att han förstår hur människor i Mellanöstern tänker. Vad Berglund inte verkar få in i huvudet är att människor inte prioriterar försäljning av mejeriprodukter högst av allt här i världen. En skrämmande inskränkt inställning.

10 kommentarer:

JLPicard sa...

Vad kultur- och nationslösa cyniker som Berglund inte förstår är att "hur människor i Mellanöstern tänker" inte är något som människor i Berglunds förmodade hemland behöver ta hänsyn till. Därav våra väsenskilda kulturer. Därav våra svenska lagar, som omfattar mänskliga rättigheter.

Tack för en fantastisk blogg för övrigt. Keep it up.

politisktinkorrekt sa...

Tror jag skall börja bojkotta Arla. Jag dricker inte Millers Öl för att de är pro-illegal invandring.

politisktinkorrekt sa...

Berglunds anklagelse om hets mot folkgrupp, att Nerikes Allehanda skulle uppträda brottsligt, är mycket illavarslande. Det värsta är att det finns invandringskritiska människor jag känner som resonera som han.

Varför kan inte Arla nöja sig med den svenska marknaden?

Robsten sa...

Nu finns det ju tyvärr inget alternativ till Arla, ja ostarna kan man bojkotta, det borde vi faktiskt göra.
Jag bojkottar Spendrups, för globalisering, invandring och EMU (skulle inte druckigt deras öl ändå), Continental (flyttade lönsam fabrik till Portugal med EU-pengar).

Knute sa...

Berglund har fel. I längden vinner svensk exportindustri på att Sverige skaffar sig respekt:

Ett och ett halvt år efter att muhammedkrisen kulminerade har exporten till Mellanöstern stigit med 11 procent i förhållande till året före krisen. Det visar siffror från Danmarks Eksportråd.

K sa...

Läs vad Gertrud skriver om lantbrukare Berglund.

Folkomrostning Nu! sa...

knute har ratt. Att Arla engagerar sej politiskt emot yttrandefriheten kommer nog skada Arla mer i skandinavien. Det ar val i europa som den storre delen av deras produkter saljs? En organiserad bojkott kanske skulle fa Berglund och Arla att halla sej till kossorna istallet for anti- demokratiska politiska utttryck.

Marthin sa...

Jag har då ingen mjölk från Arla i mitt kaffe, har just flyttat norröver och här finns oftast bara Norrmejerier. Deras "röda" mjölk är "grön", men har vant mig och tar inte längre fel. tss =)

Vidare slås jag av den lokalpatriotiska marknadsföringen här uppe. Fantastiskt! Att handla lokalt är så mycket mer än det trendiga miljöropet.

(Ids inte rota i ägarstrukturen för Norrmejerier, men anar inte en uns Arla där.)

Personligen så skriver jag av utspelet, signerat Bengt-Erik Berglund, som PK-floskel; eller kanske rent av som dravel.

Grue sa...

Tack, Picard.:)

Anonym sa...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!