måndag, september 03, 2007

Media lurar barnen!

Man kan lära sig en hel del om världen genom att höra hur barn uppfattar den. En kvinnlig släkting är lärare i en mellanstadieklass och hon berättar ofta roliga och/eller upplysande historier om vad hennes elever gjort eller sagt. Exemplen nedan avslöjar vilken bild av världen barnen får av media.

Eleverna fick vid terminsstarten nya geografiböcker. Som bekant har skolan inte särskilt goda resurser, så böckerna var inte helt nya. Läraren frågade därför eleverna: "vad tror ni det är som är fel i böckerna eftersom dom är några år gamla?" Döm av hennes förvåning när en elev svarade: "sjöarna är för små: de har blivit större nu när isarna börjat smälta." Det säger en del om hur vilseledande medias bild av de eventuella klimatförändringarna är...

Vid ett annat tilfälle sa en annan elev att "Sverige är som en fästning" med avseende på Sveriges invandringspolitik. Uppenbarligen hade det lilla livet fått lite för mycket av mediavänsterns propaganda till livs. Sverige har ju som bekant den mest generösa (läs: dåraktiga) invandringspolitiken i Europa så även i detta fall var väl elevens uppfattning inte helt överensstämmande med verkligheten, om man säger så.

Det är inte lätt för ett litet barn att skilja rimliga uppgifter från orimliga. Vuxna har en mycket större förmåga till källkritik, medan barn är ack så lättledda. Därför är det desto viktigare att de inte utsätts för vilseledande information, något som uppenbarligen sker alltför ofta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag som växt upp med Buffalo Bill-serier och krigsleksaker i långa banor på 70-talet kan nog aldrig drömma om nivån på hjärntvätten idag.

De allra värsta exemplen är ju de "genus"-experimenterande dagisen och förskolorna, där man avsiktligt mer eller mindre tvingar barn att leka med mot-könets leksaker etc.

Ofattbart. Om det finns en väg tillbaka för det här samhället, så blir det en lång vandring dit...

Keep up the good work, kamrater!

Gustafsson

Grue sa...

Visst är det så. Dock kan jag meddela att deras ideologiska experiment misslyckas fatalt. Har en tvååring systerson vars största intresse i livet är allt med motorer, som går lätt bakåtlutad med händerna djupt nerkörda i snickarbyxorna och är allmänt manhaftig.:) Man kan lika gärna försöka ändra på gravitationslagarna som på det där. Dom sliter ut sig till ingen nytta, dom sociala ingenjörerna!